• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Hanns G - HG216D Monitor problems

monas

New Member
Joined
Apr 13, 2008
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#1
Hey i just bought a new HG216D monitor and after setting it all up it works fine but my text is really hard to read, does that mean i need a new graphics card? Also does anyone know if i can hook up my xbox 360 to it?

Any help would be great
 

Snake05

New Member
Joined
Oct 17, 2005
Messages
530 (0.12/day)
Likes
48
Location
Little Rock, AR
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 Kentsfield 2.4GHz G0 @3.6GHz
Motherboard MSI P35 Neo2 FR
Cooling Thermalright Ultra-120 Extreme w/Scythe S-FLEX 1600rpm
Memory 4 x G.SKILL 2GB DDR2 1066
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD 6870
Storage OCZ Vertex 2 3.5" 90GB SSD/Seagate Barracuda LP 2TB/750GB WD Caviar
Display(s) Samsung 24" LCD/Samsung 941BW
Case Thermaltake Soprano DX
Audio Device(s) Creative X-Fi XtremeMusic w/ Logitech Z-5300e
Power Supply Mushkin NANOPOINT 550W
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 15647
#2

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.50/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#3
it would help if you filled in your system specifications in the user cp so that we can see what parts are in your system, also it would help if elaborated more on the situation.

it appears that you either need to configure your monitor's settings or your video settings on your computer so that the text is clearer.
 

monas

New Member
Joined
Apr 13, 2008
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#4
Sorry i am computer illit!

I hope this is what your after, I HOPE

Thanks for your support

OS Name Microsoft Windows XP Professional
Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name
System Manufacturer System manufacturer
System Model System Product Name
System Type X86-based PC
Processor x86 Family 15 Model 4 Stepping 3 GenuineIntel ~2992 Mhz
Processor x86 Family 15 Model 4 Stepping 3 GenuineIntel ~2992 Mhz
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 1009.005, 26/04/2005
SMBIOS Version 2.3
Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)"
Total Physical Memory 768.00 MB
Available Physical Memory 551.81 MB
Total Virtual Memory 2.00 GB
Available Virtual Memory 1.96 GB
Page File Space 3.90 GB

Name RADEON 9200 PRO Family (Microsoft Corporation)
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_5960&SUBSYS_7C13174B&REV_01\4&13EB4D69&0&0008
Adapter Type RADEON 9200 PRO AGP (0x5960), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description RADEON 9200 PRO Family (Microsoft Corporation)
Adapter RAM 256.00 MB (268,435,456 bytes)
Installed Drivers ati2dvag.dll
Driver Version 6.14.10.6462
INF File atiixpag.inf (ati2mtag_RV280 section)
Color Planes 1
Color Table Entries 4294967296
Resolution 1152 x 864 x 70 hertz
Bits/Pixel 32
IRQ Channel IRQ 16
Memory Address 0xA0000-0xBFFFF
Driver c:\windows\system32\drivers\ati2mtag.sys (6.14.10.6462, 685.00 KB (701,440 bytes), 21/03/2008 6:27 PM)
Name RADEON 9200 PRO SEC Family (Microsoft Corporation)
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_5940&SUBSYS_7C12174B&REV_01\4&13EB4D69&0&0108
Adapter Type RADEON 9200 PRO AGP (0x5960), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description RADEON 9200 PRO SEC Family (Microsoft Corporation)
Adapter RAM 256.00 MB (268,435,456 bytes)
Installed Drivers ati2dvag.dll
Driver Version 6.14.10.6462
INF File atiixpag.inf (ati2mtag_RV280 section)
Color Planes Not Available
Color Table Entries Not Available
Resolution Not Available
Bits/Pixel Not Available
Driver c:\windows\system32\drivers\ati2mtag.sys (6.14.10.6462, 685.00 KB (701,440 bytes), 21/03/2008 6:27 PM)
 
D

Duxx

Guest
#5
When u say your text is really hard to read, is it a matter of being too small or just simply blurry?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,467 (10.10/day)
Likes
18,144
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#6
Is the text too small or too blurry? What monitor did you used to use? What resolution are you using?
 
Joined
Feb 15, 2007
Messages
1,925 (0.48/day)
Likes
274
Processor Intel C2D E8500 @ 4.25GHz (1.36V)
Motherboard Gigabyte GA-X38-DQ6
Cooling (Temporary) Tuniq Tower 120
Memory 2GB Transcend aXeram 1200+
Video Card(s) HIS HD3870 CF Volt modded
Storage 3 Seagate 320Gb Barracuda in an Intel Matrix Raid array
Display(s) Sony GDM-FW900 24" Widescreen CRT (a.k.a "The Shiznotch")
Case Ultra Aluminus Full Tower
Audio Device(s) onboard Intel HD audio
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software XP MCE + Vista (HP) dual-boot
#7
Your display driver is using a 4:3 resolution to display on your 16:10 widescreen monitor. It is most likely scaling the image and thus looks blurry/distorted.

You need to go into Display Properties in the Control Panel and set resolution to 1650x1050 (your Hanns G's naitive resolution) if that is an option. If not you need to find the next lower resolution which would be 1440X900.
 

monas

New Member
Joined
Apr 13, 2008
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#8
Hi guys

thanks for your quick replies, yes it was blurry and i changed the settings to 1650x1050and it works a treat...

Like i said i am illit to these computers.

You guys rock, thanks again!!
 
Joined
Feb 15, 2007
Messages
1,925 (0.48/day)
Likes
274
Processor Intel C2D E8500 @ 4.25GHz (1.36V)
Motherboard Gigabyte GA-X38-DQ6
Cooling (Temporary) Tuniq Tower 120
Memory 2GB Transcend aXeram 1200+
Video Card(s) HIS HD3870 CF Volt modded
Storage 3 Seagate 320Gb Barracuda in an Intel Matrix Raid array
Display(s) Sony GDM-FW900 24" Widescreen CRT (a.k.a "The Shiznotch")
Case Ultra Aluminus Full Tower
Audio Device(s) onboard Intel HD audio
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software XP MCE + Vista (HP) dual-boot
#9
You're welcome!

..and "Welcome"!:toast:
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.50/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#10
glad to see that you got everything worked out, and dont forget to hit the thanks button at the bottom of all of the helpful posts so that dr. S can get credited for helping you and all.
 

Titus

New Member
Joined
Feb 17, 2008
Messages
270 (0.07/day)
Likes
12
Location
Issoire ( FRANCE)
System Name PC1 : Working / PC2 : gaming
Processor AMD64 3700+ @2.6 GHz / Intel Core 2 Duo E 6750 @3.56GHz ( 445 bus - 1780 FSB ).
Motherboard Asrock 939 VSTA / Asus p5K Vanilla ( bios 1006 + Vdrop mod + Vpll mod )
Cooling Zalman CNPS 7000B-Cu / Zalman CNPS9500-Cu - Zalman VF900-Cu LED
Memory 2X512 MDT PC3200 @2-3-3-6 / 3X1024 PC 6400 G-Skill Cas 4 @ 890 MHz 4/4/4/12
Video Card(s) Palit 7900 GS 512 @ 600/735 / XFX 8800 GS 384 @ 720/1000/1728 bios modded
Storage 4 HDD Maxtor ( 680 GB ) / 1 WD 250GB SATA 2, 16Mo - 1 Seagate 500GB SATA 2, 32Mo
Display(s) Fujitsu L22W-2 ( 22" wide ) - Hanns-G HG216D ( 22" Wide HDMI )
Case NZXT Nemesis Elite / Advance Turboost
Audio Device(s) on board / on board + Elyxio LX 510
Power Supply Globalwin 520W / Antec True Power Trio 550W
Software XP Pro SP2 NLite / XP Pro SP2 N-Lite ~ Vista 64 Ultimate SP1 on multiboot
Benchmark Scores 12255 3D Marks 2006 / 21003 3DM05 / 37451 3DM03 / 60553 3DM01 / 194.068 in Aquamark 3
#11
Hi
I've this LCD too and it works fine @ 1680X1050. It's a great LCD for the price with an HDMI port.
You have to put a look on tunings menu. There're some values to change if you want a relly nice rendering ( color temp ... ).
Don't push too far the details ;)
 

eskimozach

New Member
Joined
May 5, 2009
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#12
also having problem

I am using the HG216D with an ATI Sapphire HD 3850. I brought the monitor back home from work and after connecting it to my DVI port I could only see video in bios and boot screens. I am able to see the vista loading screen but in ultimate 64-bit I have a blank (black) screen.

In windows display settings or catalyst control center I cant change my display from my s-video connected tv to my primary monitor titled (Default Monitor} on ATI HD 3580 Series; when I do the tv and HG216D refresh and Display settings remains set on my second display, my s-video tv. When clicking Identify monitors my TV lights up with a 2 and my HG216D is still blank. Under the drag able display icons I try to select my number #1 display set to the side of my #2 and I get the following option

The monitor you have selected is currently disabled. If you enable this monitor then it will be used as part of your Windows desktop; you can move your mouse to it, place icons on it, and show program windows on it. Do you want to enable this option?
bla bla bla and clicking yes does nothing. I've tried changing resolutions and bit modes. PLEASE HELP!!!!!!!!!