• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Hard freeze with GPUZ 0.5.5

Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#1
I was running Chess Titans and GPUZ all together when my computer froze in a gray screen with white vertical lines this didn't happened before with previous versions does anyone know why or have the same problem?
Thanks :)
 
Joined
Apr 30, 2011
Messages
840 (0.34/day)
Likes
813
Location
Greece
Processor AMD FX-8350 4GHz@1.3V
Motherboard Gigabyte GA-970A UD3 Rev3.0
Cooling Zalman CNPS5X Performa
Memory 2*4GB Patriot Venom RED DDR3 1600MHz CL9
Video Card(s) XFX RX580 GTS 4GB
Storage Sandisk SSD 120GB, 2 Samsung F1 & F3 (1TB)
Display(s) LG IPS235
Case Zalman Neo Z9 Black
Audio Device(s) Via 7.1 onboard
Power Supply OCZ Z550
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Trust GXT280
Software Win 7 sp1 64bit
Benchmark Scores CB R15 64bit: single core 95p, multicore 626p WPrime 1.55 (8 cores): 9.0 secs
#2
GPUz has done this to my PC when using old versions but not anymore. I haven't tried 0.55 though. I would return to 0.54 just to be sure I did the sensible thing.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#3
GPUz has done this to my PC when using old versions but not anymore. I haven't tried 0.55 though. I would return to 0.54 just to be sure I did the sensible thing.
Many thanks then it was a known problem on some computers/configurations!


Anyway happened again, I will describe more detaily what happens.

I play Chees Titans or any 3D game or app with GPUZ for 10 seconds approx.
The comnputer freezes, any music becomes a "rrrrrrrrrrrr" noise" for 3 seconds
The noise stops, and the screen becomes one of these randomly:
Gray with white vertical lines
Entirely black
Entirely white
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,153 (3.43/day)
Likes
18,105
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#4
can you check if the problem goes away when using 0.5.4 ?
check if disabling the sensors helps (refresh in background checkbox or disable them one by one)
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#5
can you check if the problem goes away when using 0.5.4 ?
check if disabling the sensors helps (refresh in background checkbox or disable them one by one)
Many thanks :) in 0.5.4 all is fine, also disabling that checkbox solves the issue :)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,153 (3.43/day)
Likes
18,105
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#6
ok, now check with 0.5.5, disable all sensors via the little arrow dropdown next to each sensor. then enable the checkbox for background refresh and enable the sensors one by one to see which sensor causes the crash
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#7
ok, now check with 0.5.5, disable all sensors via the little arrow dropdown next to each sensor. then enable the checkbox for background refresh and enable the sensors one by one to see which sensor causes the crash
Many thanks! the crash happen when the GPU load is enabled though in some cases it didn't crashed. in previous version this sensor doesn't appear :)

Anyway I tested with a HD5450 and doesn't crash, strange :confused:
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,153 (3.43/day)
Likes
18,105
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#8
this is on your x2100 IGP ? can you post a screenshot please?
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#9

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,153 (3.43/day)
Likes
18,105
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#10
aha. you're using the microsoft drivers. doesnt ati offer a driver set that works for you ?
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#11
aha. you're using the microsoft drivers. doesnt ati offer a driver set that works for you ?
No, AMD doesn't support Windows 7 for my IGP so I have to use the generic one :(

In its page when I select Radeon 2100 Windows 7 doesn't appear on the menu :(

 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
969 (0.32/day)
Likes
173
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5Ghz @ 1.254v
Motherboard ASROCK X99M-EXTREME4
Cooling EKWB Predator 240 1.1
Memory 16gb 2666mhz 14-14-14-34-1T @ 1.28v
Video Card(s) Gainward Phoenix GTX1070 Golden Sample with GLH bios flased
Storage Samsung 840 EVO 250Gb / 6Tb Raid -HGST Enterprise/ Samsung Spinpoint F3 1Tb / BW-16D1H-U PRO blu-ray
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, Dali Zensor 7´s, Dali Zensor Vokal, Dali Zensor 1´s, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic X-750W (KM3)
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores RealBench 2.43: 164477 http://www.3dmark.com/3dm/14858144? http://www.3dmark.com/3dm/14857974?
#12
You can try the Vista - 64 Bit drivers, they should work.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#13
You can try the Vista - 64 Bit drivers, they should work.
Many thanks I will try :)

UPDATE: Installed successfully, It doesn't crash me with any version of GPUZ and all sensors enabled, then Wizzard, isn't a GPUZ issue, it's the crappy generic WDDM driver :D

What I can't understand is why AMD doesn't support Win 7 officially being working fine for the time being.
 
Last edited:

ONH

New Member
Joined
Feb 2, 2011
Messages
12 (0.00/day)
Likes
1
#14
What I can't understand is why AMD doesn't support Win 7 officially being working fine for the time being.
Win7 and Vista have an different Version of the driver system versions, where the win7 includes the driver system features of vista's version.
But like I now MS the driver is needed to use the win7 driver system version features to advert it to be compatible with Win7.

AMD ddoesen't update the driver for the pre HD cards since they don't sell cards based on that sort of gpus.
 
Last edited:
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.50/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#15
Win7 and Vista have an different Version of the driver system versions, where the win7 includes the driver system features of vista's version.
But like I now MS the driver is needed to use the win7 driver system version features to advert it to be compatible with Win7.

AMD ddoesen't update the driver for the pre HD cards since they don't sell cards based on that sort of gpus.

Ah ok that makes sense :) right, the driver isn't updated since 2010 :(, despite I see many 740G based boards out there

This is the screenshot using the driver if anyone interested ;)



Anyway GPUZ is measuring incorrectly the current MEM and GPU clocks, and I would have thought that it uses PCI-e bus and not regular PCI, and also according to Wikipedia comparison table it has 1 GP/s and 2 GT/s and not 0.2 of each LOL and it is 55 nm (I don't know why in that table states 80) and it has 2 ROPS and not 4, and has 2 Vertex shaders and not 4 and it is Directx9b compatible
 
Last edited: