• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD 2900 Series Overclocking and Feedback thread

Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.48/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
#1
Mind as well start a new thread for this video card which should be released tomorrow. Right now, few have this card but I expect that to change within the next month or so. The first thing we will need to know is how to properly install a water block because the shim is slightly higher then the GPU core. The only water block that I know of that will fit inside the shim is the Maze4/5 as it's designed to fit the x800. From what I remember the x800 also has a shim higher then the GPU core. Also, is the issue with mosfet cooling. This round the mosfet cooler is affixed on the GPU heat sink making it all 1 unit. Once you remove the GPU heat sink you also remove the mosfet heat sink. What we need to know is if you can use the mosfet heat sink from the X1900xt/xtx on the HD 2900XT once you remove the GPU heat sink.



Make sure you remove the 2 screws to the left in order to remove the HS cover or else you cannot remove the HS.



Here is a photo of the HS as you can see the mosfet HS is also incorporated.




In this photo you will see the millingl markings on the HS. It's not as bad as the X1900XTX that I showed sometime ago. However, they are there so a decent lap maybe appropriate.







Dry lapping with 2000 grit sandpaper appears more appropriate then anything else. As you can see the results I was able to remove the drill marks without removing much else.


Prior to lapping:
Idle 60C,
Load 80C
Idle after load 62C

Post lapping:
Idle: 55C
Load 77C
Idle after load 57.6C

Spec ViewPerf 7.1

HD 2900 XT
1 6pin, 1 8-pin
8.37.4.2
858/900 using CCC Overclocker

Lost Planet


HD 2900 XT
1 6pin, 1 8-pin
8.37.4.2
standard clock (I believe)

I ran to an unusual problem after the first test run above (in the photo). AA will no longer work, it remains at none after I hit the reset button. Obviously a problem with the game itself.

Company of Heroes

HD 2900 XT
1 6pin, 1 8-pin
8.37.4.3
858/900 using CCC Overclocker


HD 2900 XT
1 6pin, 1 8-pin
8.37.4.2
743/828 standard clocks



HD 2900 XT
1 6pin, 1 8-pin
8.37.4.2
858/900 using CCC Overclocker


x1900XTX
1 6-pin
Cat 7.4
Core clock: 756.00 MHz/Mem clock: 846.00 MHz

3DMark06


HD 2900XT at standard clock

Frame Rate............BenchMark
3650.................... Return to Proxyon
2541.................... Firefly Forest
3794.................... Canyon Flight
3910.................... Deep Freeze
Cat 8.37.2, AI OFF


Frame Rate............BenchMark
41XX.................... Return to Proxyon
28XX.................... Firefly Forest
43XX.................... Canyon Flight
43XX.................... Deep Freeze
Cat 8.37.2, AI OFF


Frame Rate............BenchMark
4050.................... Return to Proxyon
2743.................... Firefly Forest
4260.................... Canyon Flight
4283.................... Deep Freeze
Cat 8.37.2, AI ON

Edit: 5/26/07

The Maze4 does cool the R600 GPU without any modification to the WB.. Also note that DangerDen's website also states that the Maze5 can also cool the R600 without any modification to the WB. The pics will show the Maze4 on the HD 2900XT. Please note that I used the OEM HS to cool the ram and mosfets. I also took measurements to make sure that it will fit.


Measured the Maze4 contact area



Measured the inner diameter of the shim (space found within the shim)


GPU Print fits the Maze4 contact area (corners of the GPU leave no room)



Front of HD 2900 XT with the Maze4


Back of the HD 2900 XT with the Maze4

Idle & Load Temps Using OEM HS

Do to the nature of AMDGPU it shows both idle and highest temps (load temps)

Idle Temps Using Maze4


I will update with load temps just as soon as I finish breaking in. Ambient is currently 30C

Edit:

Load Temps Using Maze4

Load temps at 30C Ambient is only 48C (from AMDGPU)
3DMark06 @ 858/900 11838 (only 14 more then with OEM HS. If that means anything)
 
Last edited:

Urlyin

Senior Moderator
Joined
Aug 17, 2004
Messages
2,260 (0.46/day)
Likes
129
#2
Mind as well start a new thread for this video card which should be released tomorrow. Right now, few have this card but I expect that to change within the next month or so. The first thing we will need to know is how to properly install a water block because the shim is slightly higher then the GPU core. The only water block that I know of that will fit inside the shim is the Maze4/5 as it's designed to fit the x800. From what I remember the x800 also has a shim higher then the GPU core. Also, is the issue with mosfet cooling. This round the mosfet cooler is affixed on the GPU heat sink making it all 1 unit. Once you remove the GPU heat sink you also remove the mosfet heat sink. What we need to know is if you can use the mosfet heat sink from the X1900xt/xtx on the HD 2900XT once you remove the GPU heat sink.
East from what I've seen I don't believe you'll be able to use the one from the x1900 series
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.48/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
#3
Thanks for the heads up. I am sure that a good lap on the HS should do it justice.
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#4
anyone know why there is no overdrive option in the CCC???
 

DaMulta

My stars went supernova
Joined
Aug 3, 2006
Messages
16,162 (3.86/day)
Likes
1,419
Location
Oklahoma T-Town
System Name Work in progress
Processor AMD 955---4Ghz
Motherboard MSi GD70
Cooling OcZ Phase/water
Memory Crucial2GB kit (1GBx2), Ballistix 240-pin DIMM, DDR3 PC3-16000
Video Card(s) CrossfireX 2 X HD 4890 1GB OCed to 1000Mhz
Storage SSD 64GB
Display(s) Envision 24'' 1920x1200
Case Using the desk ATM
Audio Device(s) Sucky onboard for now :(
Power Supply 1000W TruePower Quattro
#5
do you have the 8-pin power cable?
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#6
I do have 2 extra 8pins but they are labeled for cpu only. will these work?
i have the Enermax Galaxy 1000
 

DaMulta

My stars went supernova
Joined
Aug 3, 2006
Messages
16,162 (3.86/day)
Likes
1,419
Location
Oklahoma T-Town
System Name Work in progress
Processor AMD 955---4Ghz
Motherboard MSi GD70
Cooling OcZ Phase/water
Memory Crucial2GB kit (1GBx2), Ballistix 240-pin DIMM, DDR3 PC3-16000
Video Card(s) CrossfireX 2 X HD 4890 1GB OCed to 1000Mhz
Storage SSD 64GB
Display(s) Envision 24'' 1920x1200
Case Using the desk ATM
Audio Device(s) Sucky onboard for now :(
Power Supply 1000W TruePower Quattro
#7
Yes that will work.
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#8
Joined
Oct 15, 2006
Messages
2,341 (0.57/day)
Likes
96
Location
Tyne & Wear, UK
System Name AMD '13
Processor FX-6300 @ 4.43GHz (1.35v)
Motherboard Gigabyte GA-970A-DS3 rev 1.0 (F6)
Cooling Cooler Master T2 + x2 case fans
Memory 2x4Gb Crucial Ballistix Sport DDR3-1600 (Stock)
Video Card(s) Gigabyte GTX650 Ti OC 2Gb @ 1110/1500
Storage Corsair 240Gb SSD / Seagate 500Gb HDD + old skool IDE HDD's x 3
Display(s) Acer 23'' LED
Case Billy Basic
Audio Device(s) Onboard 8.1 HD
Power Supply Corsair CX600
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Smenchmarks
#9
I knew it wouldnt belong until we saw someone get 1, but two :toast:
 

klondike

New Member
Joined
May 15, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#10
Yes that will work.



8 PIN PCIe

(+12V) Yellow.....Black (GND)
(+12V) Yellow.....Black (GND) NOTCH SIDE
(+12V) Yellow.....Black (GND)
(GND)---Black.....Black (GND)



8 PIN CPU

Black (GND).....Yellow (+12V)
Black (GND).....Yellow (+12V) NOTCH SIDE
Black (GND).....Yellow (+12V)
Black (GND).....Yellow (+12V)

Source: PC Power and Cooling 750: http://www.pcpower.com/products/assets/S75Q/specs.pdf

NOT GOOD

I hope his card is OK
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#11
I Didnt Try It Yet!! Thank God. Is There Another Way?
 

vivanco

New Member
Joined
Oct 31, 2006
Messages
128 (0.03/day)
Likes
13
Location
Kitchener, ON
Processor Intel Core 2 Duo E8400 @ 4.0 Ghz 24/7
Motherboard Asus Maximus Formula (Rampage Mod)
Cooling Thermalright Ultra 120 Extreme
Memory 2 GB OCZ DDR2 PC2-8500
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 275
Storage Seagate Barracuda 320GB SATA
Display(s) LG 20.1" Widescreen LCD Monitor
Case NZXT Lexa Blackline
Audio Device(s) SupremeFX II
Power Supply Corsair HX750W
Software Windows 7 Ultimate
#12

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.65/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#13
Benchmarks, OCing, cooler lapping, I expect the full monty boys ;)
 

lane

New Member
Joined
Mar 10, 2006
Messages
55 (0.01/day)
Likes
5
Processor I7 950
Motherboard Gigtabyte UD3R F7D
Cooling EK Supreme HF full Nickel
Memory Mushkin Redline 1600mhz 6-8-6-24
Video Card(s) 2x HIS 5870 1gb
Storage WD Black 1To
Display(s) Samsung P2370
Case CM HAF-X
Audio Device(s) -
Power Supply -
#15
use AMD clock you can find here... with 2 x PCIe 6pin you can easely overclock ( and i think with one too..) this card is amazing .. wihtout push.. you put 850/1000 in stock cooler..(i have not try more yet..) without problem.. The overdrive can only be show if your plug the 8pin i think.. there's the 8.37 in AMD/ATI knowledge, you can access it by driver download page if this driver is a little bit better, it's not again the pinnacle..



EDIT: again for peoples don't know :...for submit score... rename the direcpll.dll (system32/Futuremark, example with 1.dll ) it will work and you can con launch normally 3D05-06 and submit score.. ( it's just for peoples don't know this tips...)
 
Last edited:

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#16

DaMulta

My stars went supernova
Joined
Aug 3, 2006
Messages
16,162 (3.86/day)
Likes
1,419
Location
Oklahoma T-Town
System Name Work in progress
Processor AMD 955---4Ghz
Motherboard MSi GD70
Cooling OcZ Phase/water
Memory Crucial2GB kit (1GBx2), Ballistix 240-pin DIMM, DDR3 PC3-16000
Video Card(s) CrossfireX 2 X HD 4890 1GB OCed to 1000Mhz
Storage SSD 64GB
Display(s) Envision 24'' 1920x1200
Case Using the desk ATM
Audio Device(s) Sucky onboard for now :(
Power Supply 1000W TruePower Quattro
#17
8 PIN PCIe

(+12V) Yellow.....Black (GND)
(+12V) Yellow.....Black (GND) NOTCH SIDE
(+12V) Yellow.....Black (GND)
(GND)---Black.....Black (GND)



8 PIN CPU

Black (GND).....Yellow (+12V)
Black (GND).....Yellow (+12V) NOTCH SIDE
Black (GND).....Yellow (+12V)
Black (GND).....Yellow (+12V)

Source: PC Power and Cooling 750: http://www.pcpower.com/products/assets/S75Q/specs.pdf

NOT GOOD

I hope his card is OK
I had nooo idea sorry about that and thats for this tip.

Well you could make your own PCI-E 8pin wire job I suppose.
 
Joined
Oct 29, 2005
Messages
619 (0.14/day)
Likes
9
Location
San Bernardino CA
System Name TheloneFrakker..;)
Processor Q6600 GO FSB333@3.04ghz
Motherboard Asus P5E3 Deluxe Wifi
Cooling Stock for now
Memory 2x1gb/Gskill DDR3 1333@9,9,9,24 1t
Video Card(s) Sapphire HD2900XT
Storage Seagate Barrucuda 7200.11 500gb SATAII 32mb cache
Display(s) Sceptre xw20g Naga 20.1"
Case Thermaltake Bach VX w/Side window
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Hiper 580w Modular
Software XP Pro/Vista Home Premium 64bit
Benchmark Scores None yet, coming soon...
#18
I have the Hiper 580w psu CF certified for the X1900's, one review said when running one 500w or better would be needed. Hope 2xpci/e will work with this PSU cause its awhile before I can afford another. Good news is my card should be here tommorrow from newegg's CA wherehouse.
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#19
I have the older 1000watt galaxy :[ bummer big time.
 
Joined
Oct 29, 2005
Messages
619 (0.14/day)
Likes
9
Location
San Bernardino CA
System Name TheloneFrakker..;)
Processor Q6600 GO FSB333@3.04ghz
Motherboard Asus P5E3 Deluxe Wifi
Cooling Stock for now
Memory 2x1gb/Gskill DDR3 1333@9,9,9,24 1t
Video Card(s) Sapphire HD2900XT
Storage Seagate Barrucuda 7200.11 500gb SATAII 32mb cache
Display(s) Sceptre xw20g Naga 20.1"
Case Thermaltake Bach VX w/Side window
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Hiper 580w Modular
Software XP Pro/Vista Home Premium 64bit
Benchmark Scores None yet, coming soon...
#20

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#21
Joined
Oct 29, 2005
Messages
619 (0.14/day)
Likes
9
Location
San Bernardino CA
System Name TheloneFrakker..;)
Processor Q6600 GO FSB333@3.04ghz
Motherboard Asus P5E3 Deluxe Wifi
Cooling Stock for now
Memory 2x1gb/Gskill DDR3 1333@9,9,9,24 1t
Video Card(s) Sapphire HD2900XT
Storage Seagate Barrucuda 7200.11 500gb SATAII 32mb cache
Display(s) Sceptre xw20g Naga 20.1"
Case Thermaltake Bach VX w/Side window
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Hiper 580w Modular
Software XP Pro/Vista Home Premium 64bit
Benchmark Scores None yet, coming soon...
#22
That's for the mobo 8pin plug. It won't work on the gfx card 8pin.

@TooFast- I wouldn't worry about it too much. Adapters are likely to appear shortly.
Glad to know before I wasted twenty bucks on one. Will post as soon as I know if one card works with my PSU. Realy wasn't wasn't planning on overclocking it for awhile anyway, still really don't play anything that pushes my X1900gt anyways, but I do love new techy stuff to play with. My kids will probably find a game that will make good use of it.
 

TooFast

New Member
Joined
Sep 11, 2005
Messages
391 (0.09/day)
Likes
6
Location
montreal quebec
System Name OVERKILL
Processor INTEL I7 965@ 3.6
Motherboard ASUS RAMPAGE 2
Cooling STOCK
Memory 6GB DDR3 1333
Video Card(s) ATI HD 5970
Storage 4X 60GB SSD RAID 0
Display(s) 30 INCH DELL
Case ANTEC 1200
Audio Device(s) XFI-PCI-E
Power Supply CORSAIR 1000WATT
Software WIN 7
Benchmark Scores netcore.24 COD4 server 76.65.250.134:28960
#23
I do have two extra 8 pin, but there for the mobo only :[
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#24
I just ordered the Corsair HX620 to along with my 2900 personally. But that's was only possible because of my tax return. If the psu doesn't come with the 8-pin, Corsair will give you one for free, just pay shipping.
 

DaMulta

My stars went supernova
Joined
Aug 3, 2006
Messages
16,162 (3.86/day)
Likes
1,419
Location
Oklahoma T-Town
System Name Work in progress
Processor AMD 955---4Ghz
Motherboard MSi GD70
Cooling OcZ Phase/water
Memory Crucial2GB kit (1GBx2), Ballistix 240-pin DIMM, DDR3 PC3-16000
Video Card(s) CrossfireX 2 X HD 4890 1GB OCed to 1000Mhz
Storage SSD 64GB
Display(s) Envision 24'' 1920x1200
Case Using the desk ATM
Audio Device(s) Sucky onboard for now :(
Power Supply 1000W TruePower Quattro
#25