• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD 6950 crossfire problem with drivers

Joined
Nov 29, 2011
Messages
5,975 (2.52/day)
Likes
5,282
Location
Hi! I'm from the Internet
System Name Selene / Yoda
Processor Fx 8350 @ 4.4 / Phenom II x6 1090t @ 3.6
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 r4.0 / Gigabyte 890XA-UD3
Cooling H100i / Xig Dark Knight
Memory 4x 8gb G.Skill Snipers / 4x 4gb G.Skill Ares
Video Card(s) Gigabyte R9 290x / XfX DD & VisionTek HD6850's C'fired
Storage 256gb ssd, 2x 2tb Wd Blacks & 1x 1tb Wd black / 1x 1tb
Display(s) Dell Ultra Sharp 2408 WFp / Hp w2207
Case Raidmax Vampire / Chieftec Alum. Dragon Blue
Audio Device(s) Onboard Hd Audio / Onboard Hd Audio
Power Supply Corsair TX 850 watt / Corsair TX 750 watt
Mouse Logitech G500s
Keyboard Corsair Strafe
Software Win 10 pro / Win Vista Home prem. 64 bit
Benchmark Scores What are benchmarks anyway?
#26
When you say they don't work right you mean you can't even enable crossfire like me or just problems in general?
I could enable crossfire, but games would crash and overall the system wasn't stable. I didn't get any bsod. :toast:
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,924 (0.63/day)
Likes
673
Location
Baltimore MD
Processor Ryzen 2600X
Motherboard ASUS Prime X470-Pro
Cooling Stock for now
Memory 2x8 GB Gskill Trident Z
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 960 evo 500G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Seasonic Focus + 650
Software Win10 pro 64bit
#27
I have this same issue with 6870 CF im still on 12.10 with 12.8 atiumd64.dll to stop the crashing in games.
Exactly the same where anytime the second card is enabled with the bridge connected it causes ATIMAG.SYS to bsod the system.
im beginning to think it has something to do with the 9xx chipsets on gigabyte boards.

Im going to try 13.3b2 now i doubt it will be fixed tho
13.3b2 same, results in atimag.sys bsod
 
Last edited:
Joined
Jan 24, 2013
Messages
156 (0.08/day)
Likes
11
System Name Cerberus
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 4.00 Ghz
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling Antec Kuhler H2o 620
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200 Mhz
Video Card(s) ASUS 290X Direct CU II
Storage Samsung 840 Evo 256 GB + Western Digital WD10EARS-00MVWB0 1TB
Display(s) Samsung S22B350
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair GS 800
Software Windows 10 Pro 64 bit
#28
I have this same issue with 6870 CF im still on 12.10 with 12.8 atiumd64.dll to stop the crashing in games.
Exactly the same where anytime the second card is enabled with the bridge connected it causes ATIMAG.SYS to bsod the system.
im beginning to think it has something to do with the 9xx chipsets on gigabyte boards.

Im going to try 13.3b2 now i doubt it will be fixed tho
13.3b2 same, results in atimag.sys bsod
As expected neither 12.11 b3 nor b4 worked.

Wow same issue and you also have Gigabyte uhh?You scared me now :eek:.Updating everything on the mobo doesn't seem to solve the problem.You also said about crashing in games.Do you mean the pc randomly shuts down after playing mostly dx11 games?Cause that's what happened to me with 12.10 regardless of crossfire enabled or disabled.Crysis 3 and AC3 for example would play for 2-3 mins then the whole system shuts down without warning.
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
156 (0.08/day)
Likes
11
System Name Cerberus
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 4.00 Ghz
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling Antec Kuhler H2o 620
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200 Mhz
Video Card(s) ASUS 290X Direct CU II
Storage Samsung 840 Evo 256 GB + Western Digital WD10EARS-00MVWB0 1TB
Display(s) Samsung S22B350
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair GS 800
Software Windows 10 Pro 64 bit
#29
I contacted Gigabyte too to see if there is anything they can do!
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,924 (0.63/day)
Likes
673
Location
Baltimore MD
Processor Ryzen 2600X
Motherboard ASUS Prime X470-Pro
Cooling Stock for now
Memory 2x8 GB Gskill Trident Z
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 960 evo 500G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Seasonic Focus + 650
Software Win10 pro 64bit
#30
As expected neither 12.11 b3 nor b4 worked.

Wow same issue and you also have Gigabyte uhh?You scared me now :eek:.Updating everything on the mobo doesn't seem to solve the problem.You also said about crashing in games.Do you mean the pc randomly shuts down after playing mostly dx11 games?Cause that's what happened to me with 12.10 regardless of crossfire enabled or disabled.Crysis 3 and AC3 for example would play for 2-3 mins then the whole system shuts down without warning.
yes see this post to fix the crashing on 12.10
http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=2852604&postcount=22

12.8 atiumd64.dll fixes the crash with 12.10
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
156 (0.08/day)
Likes
11
System Name Cerberus
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 4.00 Ghz
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling Antec Kuhler H2o 620
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200 Mhz
Video Card(s) ASUS 290X Direct CU II
Storage Samsung 840 Evo 256 GB + Western Digital WD10EARS-00MVWB0 1TB
Display(s) Samsung S22B350
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair GS 800
Software Windows 10 Pro 64 bit
#31
OK...Things got even weirder here.After one more of hundreds of attempts to install the 13.3 drivers the pc crashed again during installation but this time rebooted with crossfire enabled without the BSOD (somehow...).However the driver is not installed properly (well,quite obvious since it crashed during installation).GPU-Z reports Catalyst 13.3 for the sapphire 6950 and atiumdag 8.97.10.6 for the powercolour(????).Also the powercolour in the device manager reads as AMD Radeon HD 6900 series Microsoft Corporation - WDDM v1.20.

Normally both cards should report the same driver in GPU-Z (13.3) and the names on device manager should only be AMD Radeon HD 6900 series.I hit update driver software from device manager,it found and downloaded something and when it tried installing it it crashed again and rebooted again with Microsoft Corporation - WDDM v1.20 next to it.

So from all this I conclude that the powercolour is the one not liking the new drivers for crossfire (please remember it works like charm by itself only with any driver).

Also Gigabyte tried to duplicate the problem on my mobo after I contacted their support and said that theirs worked ok so it's probably not the mobo after all...

Can anyone tell me anything new out of this?
 
Top