• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD 6970 - To keep or not to keep?

What should I do?

  • Keep HD6970

    Votes: 39 67.2%
  • Sell HD6970

    Votes: 19 32.8%

  • Total voters
    58
  • Poll closed .

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,666 (3.96/day)
Likes
8,247
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#26
lol i'm a fanboy of both camps... is that possible?
It is, but it's a very twisted and very deviant relationship.

Are you gonna put them in CrossSLI-X? :laugh:
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.57/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#27
Keep it and crossfire it. BF3 looks soooooo friggin good with everything on ultra and 100fps!!!! :)

Your psu is good, you already have an SSD so go for it!! :D
 

Over_Lord

News Editor
Joined
Oct 13, 2010
Messages
764 (0.29/day)
Likes
91
Location
Hyderabad
System Name BAH! - - tHE ECo FReAK
Processor Athlon II X4 620 @ 1.15V
Motherboard ASUS 785G EVO
Cooling Stock
Memory Corsair Titanium 4GB DDR3 1600MHz C9
Video Card(s) Sapphire HD5850 @ 1.049v
Storage Seagate 7200.12 500GB
Display(s) BenQ G2220HD
Case Cooler Master Elite 334
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VX550W
Software Windows 7 Ultimate x64
#28
which reminds me, when is the friggin AMD presentation on HD7000 already!
 
Joined
Oct 26, 2011
Messages
3,121 (1.37/day)
Likes
892
Processor Ci7 5960X
Motherboard RVE
Cooling Triple Aquacomputer AMS 840 with D5
Memory Some random DDR4
Video Card(s) GTX 1080 Ti
Storage 960 EVO
Display(s) Dell U3011 2560x1600 + Dell 2408WFP 1200x1920 (Portrait)
Case Dimastech Bench EasyXL
Audio Device(s) Essence STX
Power Supply AX 1500i
Software Win10
#29
Should be soon enough but I'd say don't expect high end parts before the new year :|
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#30
Okay, so due to popular demand I will be keeping the 6970 and am going to install it right now. Wish me luck!
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#31
Okay new problem. Every time I run BF3 multiplayer it crashes on me within 5 minutes of playing and tells me I don't have enough memory. It ran fine with 2GB on the xfx 6970. Why is it crashing now that I have x-fire? I haven't increased the image quality settings at all.
 
Last edited:

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,215 (4.38/day)
Likes
5,411
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#32
what drivers are you using?
 
Joined
Oct 6, 2009
Messages
2,793 (0.92/day)
Likes
836
Location
Midwest USA
System Name My Gaming System
Processor Intel i7 4770k @ 4.4 Ghz
Motherboard Asus Maximus VI Impact (ITX)
Cooling Custom Full System Water cooling Loop
Memory G.Skill 1866 Mhz Sniper 8 Gb
Video Card(s) EVGA GTX 780 ti SC
Storage Samsung SSD EVO 120GB - Samsung SSD EVO 500GB
Display(s) ASUS W246H - 24" - widescreen TFT active matrix LCD
Case Bitfenix Prodigy
Power Supply Corsair AX760 Modular PSU
Software Windows 8.1 Home Primeum
#33
I would say if your not going for record breaking benches and all you do is game..... then I would say Keep it. To the guy who said it won't give you much more performance obviously is not someone who has ever run Xfire or SLI before.
Xfire or SLI has become very nicely optimized over the years.....For example when I owned two HD6950's I would on a regular basis see an extra 80% to 85% performance increase.... with some games peaking over 95% (Granted not constant) I am also getting the same results with two GTX 580's.
Now if you were adding a 3rd card the optimization's are not as good same with a fourth card. But as of right now 2 cards seem to be the sweat spot in terms of performance.
Go for it.....plus if you get these two cards and you change your mind later then you could just sell them for 70% the cost of the new cards and upgrade.

Okay new problem. Every time I run BF3 multiplayer it crashes on me within 5 minutes of playing and tells me I don't have enough memory. It ran fine with 1.5GB on the xfx 6970. Why is it crashing now that I have x-fire? I haven't increased the image quality settings at all.
What driver versions are you using? Is everything plugged in correctly? Is your PSU strong enough to not cause instability? Did you clean your old drivers and then re-install ?(Sometimes when switching from 1 card to 2 cards it can cause instability unless you re-install drivers) Are there any AMD/ATI profiles out for this? Which card is the Master card??? The 6950 Flashed to 6970 or 6970 you could always try switching the positions (With 5000 series this was an issue from time to time not saying it is with 6000 series but still worth a shot) One other thought you don't have multiple Fan control/Overclocking utilities up like MSI AB and CCC if so try closing one (I have seen stranger things happen) Try stuff like l suggested above check all the basics :)
 
Last edited:

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,215 (4.38/day)
Likes
5,411
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#34
Is your PSU strong enough to not cause instability?
His PSU is fine as its a top tier 850w one. It should be fine so long as he dont have like 20-30 hard drives hooked up to it :p

More wattage doesnt hurt when running such a high performance setup.

I would think its more to do with drivers more then anything else. AMD drivers for BF3 to date have been anything short of appalling.

Im still running 11.9's because anything above that just makes my game crash 8.5 times out 10.

though I havent tried their 11.11c's mind you. but they were more for skyrim then anything else.
 

kciaccio

New Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
364 (0.11/day)
Likes
45
Processor QuadCore Intel Core i7-2600K, 4433 MHz (43 x 103)
Motherboard Asus P8Z68 DELUXE GEN 3
Cooling Corsair H60
Memory 8 gigs DDR3 Corsair Vengeance 1600
Video Card(s) POWER COLOR HD6870 EYEFINITY 6 EDITION 2GB
Storage KINGSTON HYPER X 120G SSD
Display(s) Quad set of Acer X193X's AND 2 Dell P2210 - 22"
Case Silverstone Raven 2 WHITE LIMITED EDITION
Power Supply NZXT HALE 750
Software Windows 7 Ultimate 64 Bit
#35
I voted in the poll but I prefer a third option. Send 6970 to brooksyx for free because his 6870 sucks in eyefinity. :p
Really? I thought the 6870 card was ideal for Eyefinity. What version do you have?
 
Joined
Oct 6, 2009
Messages
2,793 (0.92/day)
Likes
836
Location
Midwest USA
System Name My Gaming System
Processor Intel i7 4770k @ 4.4 Ghz
Motherboard Asus Maximus VI Impact (ITX)
Cooling Custom Full System Water cooling Loop
Memory G.Skill 1866 Mhz Sniper 8 Gb
Video Card(s) EVGA GTX 780 ti SC
Storage Samsung SSD EVO 120GB - Samsung SSD EVO 500GB
Display(s) ASUS W246H - 24" - widescreen TFT active matrix LCD
Case Bitfenix Prodigy
Power Supply Corsair AX760 Modular PSU
Software Windows 8.1 Home Primeum
#36
His PSU is fine as its a top tier 850w one. It should be fine so long as he dont have like 20-30 hard drives hooked up to it :p

More wattage doesnt hurt when running such a high performance setup.

I would think its more to do with drivers more then anything else. AMD drivers for BF3 to date have been anything short of appalling.

Im still running 11.9's because anything above that just makes my game crash 8.5 times out 10.

though I havent tried their 11.11c's mind you. but they were more for skyrim then anything else.

I am not saying everything I listed above is the answer.... I just see people have things like this happen to them all the time and worry before they check the basics.... that is why I am just asking. Plus I didn't look to see what PSU he has... people forget to update their system specs all them time so I stopped looking at them.
But the driver issue your right is most likely the problem. Re-installing the drivers when switching from one card to two can have positive effects.... again not saying its the definitive problem.... just asking him to investigate. Also this always happens you try to give advice here.... giving several options to look at (Not saying anyone thing is the issue for sure just suggesting) and then someone comes along and says "No your wrong check this" come on man....I never once said that was the problem for sure. :toast:
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
5,111 (1.17/day)
Likes
1,294
Location
AZ
System Name Thought I'd be done with this by now
Processor i7 4790K 4.4GHZ turbo currently at 4.6GHZ at 1.16v
Motherboard MSI Z97-G55 SLI
Cooling Scythe Mugen 2 rev B (SCMG-2100), stock on gpu's.
Memory 8GB G.SKILL Ripjaws Z Series DDR3 2400MHZ 10-12-12-31
Video Card(s) EVGA GTX 760 Superclocked replaced HIS R9 290 that was artifacting
Storage 1TB MX300 M.2 OS + Games, 4x ST31000524NS in Raid 10 Storage and Backup, external 2tb backup,
Display(s) BenQ GW2255 surprisingly good screen for the price.
Case Raidmax Scorpio 668
Audio Device(s) onboard HD
Power Supply EVGA 750 GQ
Software Windows 10
Benchmark Scores no one cares anymore lols
#37
keep it, crossfire it, skip the HD 7XXX series and then re-evaluate after the 8XXX series comes out.

seriously with that gpu setup you'll be set for quite some time and only have to worry about new game costs rather than "can my rig play this game at max?" 2 years from now and beyond
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#39
Thanks for the advice guys, I'm gonna switch the card positions first then try 11.9 drivers. I'm running 11.11 now and this didn't happen before. I completely uninstall the drivers before reinstalling them. Campaign works just fine but multiplayer crashes with running out of memory.
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#40
I tried swapping card positions. Still crashes.
I tried 11.9 drivers. Still crashes. I'm pretty sure it's a driver problem. What do I do now?
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#41
I disabled xfire and was able to play MP no problem. Definitely a driver problem.
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#42
I printscreened the crash.
 

Attachments

Joined
Mar 8, 2009
Messages
1,077 (0.33/day)
Likes
305
System Name Primary Rig
Processor e8500 Q822A549 4.5ghz AIR
Motherboard Foxconn Mars P35
Cooling TRUE
Memory 2 x2GB Patriot Viper 1066 5-5-5-12 @ 1.8v
Video Card(s) Sapphire 5870 Unlocked
Storage 300gb Velociraptor
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case Coolermaster CM690
Power Supply PC Power & Cooling 750w Quad Silencer
Software Windows 7 Ultimate x86
#43
Keep the 6970.
Reflash the 6950 back to the original bios and then an unlocked shader original bios and then sell it for over $200 on ebay before the 7 series comes out.
It will still overclock on stock volts to 6970 clocks - but the issue is there is the risk of damaging the ram of the card over the long term since the bios for the 6970 may not match the specs for the ram in your 6950.

Then when the 7 series comes out you can decide what you want to do - another 6790 might be the price of your sold 6950 - heck, I picked up a 6970 off ebay last week for $227 shipped (weekday auction) when 6950 2gb's were still going for $250+...

And for 1920 resolution, a single 6970 is fine - even MaximumPC says so in their latest issue on building a gaming PC for 1920x1200 res =)
 
Last edited:
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#44
I think drivers 11.11 CAP 2 fixed it. I was able to play a whole match without crashing! :)
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#45
Nevermind, it still crashes if I set to Ultra.
 
Joined
Dec 16, 2010
Messages
1,484 (0.57/day)
Likes
544
System Name My Surround PC
Processor Intel Core i7 4770K @ 4.2 GHz (1.15 V)
Motherboard ASRock Z87 Extreme6
Cooling Swiftech MCP35X / XSPC Rasa CPU / Swiftech MCW82 / Koolance HX-1320 w/ 8 Scythe Fans
Memory 16GB (2 x 8 GB) Mushkin Blackline DDR3-2400 CL11-13-13-31
Video Card(s) MSI Nvidia GeForce GTX 980 Ti Armor 2X
Storage Samsung SSD 850 Pro 256GB, 2 x 4TB HGST NAS HDD in RAID 1
Display(s) 3 x Acer K272HUL 27" in Surround 7860x1440
Case NZXT Source 530
Audio Device(s) Integrated ALC1150 + Logitech Z-5500 5.1
Power Supply Seasonic X-1250 1.25kW
Mouse Gigabyte Aivia Krypton
Keyboard Logitech G15
Software Windows 8.1 Pro x64
#46
Could these crashes be an caused by the modded BIOS on the 6950? Have you tried using the stock BIOS on the 6950 when testing CrossfireX? The cards should still be compatible in CrossfireX even if they have different numbers of shaders. If it still crashes, you can eliminate the modded BIOS as the cause.

You could also try switching the cards' slots. I don't know why this would fix anything but it's worth a shot.
 
Joined
Aug 6, 2005
Messages
255 (0.06/day)
Likes
19
Location
Glendale, Arizona
System Name Don't Stop, Get It Get It 2.0
Processor i5 2500K 4.5GHz
Motherboard Asus P8P67 PRO
Cooling Thermaltake Water 2.0 Extreme
Memory 16GB DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670
Storage 120GB X 2 Vertex 3 RAID 0
Display(s) Yamakasi 27inch LED
Case Corsair 550D
Power Supply Corsair AX 850
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#47
Since the 6950 has dual bios, I switched it to 6950 settings and ran xfire again. Still runs out of memory when on Ultra settings. I got it to crash while playing campaign this time. Maybe just a BF3 + drivers issue.
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
5,111 (1.17/day)
Likes
1,294
Location
AZ
System Name Thought I'd be done with this by now
Processor i7 4790K 4.4GHZ turbo currently at 4.6GHZ at 1.16v
Motherboard MSI Z97-G55 SLI
Cooling Scythe Mugen 2 rev B (SCMG-2100), stock on gpu's.
Memory 8GB G.SKILL Ripjaws Z Series DDR3 2400MHZ 10-12-12-31
Video Card(s) EVGA GTX 760 Superclocked replaced HIS R9 290 that was artifacting
Storage 1TB MX300 M.2 OS + Games, 4x ST31000524NS in Raid 10 Storage and Backup, external 2tb backup,
Display(s) BenQ GW2255 surprisingly good screen for the price.
Case Raidmax Scorpio 668
Audio Device(s) onboard HD
Power Supply EVGA 750 GQ
Software Windows 10
Benchmark Scores no one cares anymore lols
#48
Since the 6950 has dual bios, I switched it to 6950 settings and ran xfire again. Still runs out of memory when on Ultra settings. I got it to crash while playing campaign this time. Maybe just a BF3 + drivers issue.
what about other games? should try another graphics intensive game to make sure it's not just BF3.
 

cadaveca

My name is Dave
Staff member
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,581 (3.85/day)
Likes
10,951
Location
Parkland County, Alberta
#49
Since the 6950 has dual bios, I switched it to 6950 settings and ran xfire again. Still runs out of memory when on Ultra settings. I got it to crash while playing campaign this time. Maybe just a BF3 + drivers issue.
Did you disable page file? If so, try re-enabling it.
 

Gzero

New Member
Joined
Mar 16, 2005
Messages
718 (0.15/day)
Likes
52
Location
Scotland
Processor Intel i5 750
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Xigmatek S1283
Memory 4x2gb G.Skill DDR3 1600mhz 8-8-8-24 1t
Video Card(s) HIS 4870 512mb - powerplay modded
Storage Samsung F3 1TB
Display(s) Samsung LE40F86/Viewsonic vx2260wm
Case ThermalTake Tai Chi
Audio Device(s) Realtek ALC 889
Power Supply Corsair TX 750W
#50
It's a virtual address issue with BF3!

You need to do this apparently to get it to work:

http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2224117

Windows 7/Windows Vista
* In Windows 7/Vista go to Start menu. Go to Accessories. Locate the command prompt shortcut and hover mouse over it. Right Click on the shortcut then select Run as Administrator.
* In the command prompt type this exactly: bcdedit /set increaseuserva 2500. Then hit enter.
* Make sure you get a message back confirming the change was made. To verify the entry is there you can type just bcdedit, hit enter, and you should see the entry now listed.
* Then close the command prompt. You just told Vista to increase user virtual address (userva) space to 2500MB.
* Changes take effect on reboot but don't reboot yet.

SUMMARY
We extended the user virtual address space in XP, Vista and 7 to 2500MB, so now applications can utilize up to that much if they are set to be Large Address Aware. While some 32 bit games/applications are set, Empire is not.

2) Now reboot the PC because Windows needs to set the userva at 2500 which only happens after startup.

If you skip any step it will not work. When you have rebooted you should be good to go. Run the game as normal with the original game shortcut.