• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD 7950 Issues...

Joined
Jan 9, 2008
Messages
621 (0.17/day)
Likes
67
Processor INTEL Core i5-2500K - 4.4GHZ
Motherboard ASUS P8P67 (REV 3.0) LGA 1155
Memory CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) DDR3 1600
Video Card(s) GIGABYTE GTX 980
Storage SAMSUNG 840 EVO 1 TB x 2 + 2xWD6400AAKS RAID 0
Display(s) LG 34UM65 (2560x1080)
Case CORSAIR 650D
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply CORSAIR RM850
Mouse CORSAIR Raptor M45
Keyboard CORSAIR K70
Software Windows 10 Pro x64
#1
So I just got my HD 7950 installed, and instantly having issues.

The card is installed correctly, and I'm assuming it is getting plenty of power. The issue seems to be all software related. With no AMD drivers installed, everything works fine. As soon as I install drivers, whether they be from AMD's site, or the driver disc that came with the card, I get lock ups on startup.

I thought I had the issue narrowed down to a conflict with the Asus AI Suite, but even after uninstalling it, I am getting lockups and black screens....

Anyone know what could be causing this (other than shoddy drivers).... Am I just SOL?
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,207 (4.38/day)
Likes
5,396
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#2
Did you uninstalled the old drivers using driver sweeper first before installing the new ones??
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,527 (6.39/day)
Likes
6,950
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#3
What are the specs of the PC you are running this card in. I assume you didnt change your 6950 with this card is why I ask
 
Joined
Jan 9, 2008
Messages
621 (0.17/day)
Likes
67
Processor INTEL Core i5-2500K - 4.4GHZ
Motherboard ASUS P8P67 (REV 3.0) LGA 1155
Memory CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) DDR3 1600
Video Card(s) GIGABYTE GTX 980
Storage SAMSUNG 840 EVO 1 TB x 2 + 2xWD6400AAKS RAID 0
Display(s) LG 34UM65 (2560x1080)
Case CORSAIR 650D
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply CORSAIR RM850
Mouse CORSAIR Raptor M45
Keyboard CORSAIR K70
Software Windows 10 Pro x64
#4
Did you uninstalled the old drivers using driver sweeper first before installing the new ones??
Yes.

What are the specs of the PC you are running this card in. I assume you didnt change your 6950 with this card is why I ask
I did swap the 6950 out for this card (mostly because I found a buyer for it before getting the 7950). So, the specs are as listed.

Update: So, I have now tried about 5 different drivers.... still no luck. I have also tried swapping out the HDMI for DVI, with no luck. Sometimes on boot the computer will work, but as soon as I launch a game, I get a black screen of death. All other times, the computer just locks up on start-up.

This is starting to drive me crazy, I've never had so much issues with a GPU upgrade before...

Update: So I am now about 99.9% sure all the issues were caused by ATI Tray Tools. In hindsight, I probably should have tried disabling it sooner than I did, but I've used it for so long it sort of didn't occur to me that it could be the issue....
 
Last edited:

Z4X

New Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#5
Hello to me something similar happens to you, but the big difference is that I if I can play and all, but when I tested Windows I want my components, I get black screen and I have to turn off the PC to enter again.

My VGA is an Asus 7950 Top DirectCUII its stock speed is 900Mhz, this also happens when you give me some OC, 950MHz say I pass the 3D Mark Vantage or 11 and also gives me black screen and reset everything.

In Stock speed works well, but let me buy this VGA to give OC and I do not despair, some friends tell me they are the drivers, because when installed and ran all the Bench ... to 950MHz without problems, the change was when install the new driver for 7900 series, and you install and uninstall both new and old version and gives the same problem.
Another friend says he sent it to RMA ... but not, perhaps just need a driver to solve this problem.

Or you already found the salucion?

Hardware will be some incompatibility?

My computer specifications are as follows:

- Core i5 2500k@4.00MHz.
- ASRock Fatal1ty Professional gen3 Z68
- Corsair Dominator GT 1866MHz X 8GB
- Corsair H100
- PSU Cooler Master Silent Pro Gold 1000W
- Crucial 128GB SSD M4
- Radeon HD 7950 @ 900MHz DirectCUII Top

Help and thanks! : Banghead:
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,207 (4.38/day)
Likes
5,396
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#6
Hello to me something similar happens to you, but the big difference is that I if I can play and all, but when I tested Windows I want my components, I get black screen and I have to turn off the PC to enter again.

My VGA is an Asus 7950 Top DirectCUII its stock speed is 900Mhz, this also happens when you give me some OC, 950MHz say I pass the 3D Mark Vantage or 11 and also gives me black screen and reset everything.

In Stock speed works well, but let me buy this VGA to give OC and I do not despair, some friends tell me they are the drivers, because when installed and ran all the Bench ... to 950MHz without problems, the change was when install the new driver for 7900 series, and you install and uninstall both new and old version and gives the same problem.
Another friend says he sent it to RMA ... but not, perhaps just need a driver to solve this problem.

Or you already found the salucion?

Hardware will be some incompatibility?

My computer specifications are as follows:

- Core i5 2500k@4.00MHz.
- ASRock Fatal1ty Professional gen3 Z68
- Corsair Dominator GT 1866MHz X 8GB
- Corsair H100
- PSU Cooler Master Silent Pro Gold 1000W
- Crucial 128GB SSD M4
- Radeon HD 7950 @ 900MHz DirectCUII Top

Help and thanks! : Banghead:
have you tried increasing the voltage for the graphics card?
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
6,160 (1.66/day)
Likes
1,651
Location
Austin Texas
System Name silen8
Processor Intel i7 7820X Delidded @ 4.64Ghz / 3.1Ghz Mesh
Motherboard MSI X299 Tomahawk
Cooling 240mm Corsair H105 Intake
Memory 32 GB Quad 3434Mhz DDR4 15-16-16-38-300-1T
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti Gaming
Storage 1Tb Samsung 960 Pro m2, 1TB Samsung 850 Pro SSD
Display(s) Dell 24" 2560x1440 144hz, G-Sync @ 165Hz
Case NZXT S340 Elite Black
Audio Device(s) Arctis 7
Power Supply FSP HydroG 750W
Mouse zowie ec-2
Keyboard corsair k65 tenkeyless
Software Windows 10 64 Bit
Benchmark Scores Cb: 2103 Multi, 209 Single, 10450 Timespy - 10150 GPU/11900 CPU, superpi 1M - 7.71s
#7
^^ +1 pump the volts when you OC...

Some cards need moar juice then others.
 

Z4X

New Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#8
This makes me assume that it is problem of drivers.

Left image to see that the problem was to move your voltage.

Lift only the GPU clock to 1000Mhz without moving voltage.

 
Joined
Feb 7, 2010
Messages
1,453 (0.50/day)
Likes
227
System Name 2K Gamer
Processor AMD 8370 @ 4.5GHZ
Motherboard ASUS Pro Gaming / Aura 970
Cooling Corsair H60 AIO
Memory 16GB G. Skill RipJaw @ 1600MHZ
Video Card(s) Zotac AMP! GTX 1070
Storage Samsung 600 Gig HDD (Raid 0 @ 7,500) / WD 1TB Blue @ 7,200 / PNY 128 GB SSD For Linux
Display(s) 27'' ASUS 144MHZ G-SYNC Read 1400p Gaming Monitor / 23'' LG LCD Flatron W2361VG 1080p @ 50,000:1
Case NZXT Source 530
Audio Device(s) Onboard 7.1 HD Realtek
Power Supply 750w Corsair HX
Mouse Cougar Gaming Mouse
Keyboard Saitek Eclipse
Software Windows 10 64bit Education Edition
#9
I am having similar issues with my overclocks. Either now I get a black screen, or a dance party in Witcher 2 or Crysis 2 (Colorful Rays of Light) beaming in all directions:confused:

I know its a driver issue. One day it was working perfect, the next (today) it's working like shit

I had the correct voltages and I stressed/benchmark it

I unistalled/drivesweep everything! still no luck. I will try unistalling/reinstalling again tomorrow!

I'll post back later

ps- now im stuck playing games at 900/1250 :cry: