• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

HD 7970 and 120Hz problems

Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#1
Hey I'm trying to find a temp fix for my problem I'm get using 120Hz on my 7970 in windows, It seem to be fine in games and even under a stress test, when i set my monitor to 120Hz my taskbar will start acting up it will stretch and jump i can force the problem by dragging a window over the taskbar, any ideas how to fix this I've tried forcing full idea speeds still no go thanks.


TEMP FIX FOR DVI-D
I have found a temp fix for this problem and have made a video showing you how, But even with this fix you get the odd glitch now and then, Changing from DVI-D to Displayport seem fix the glitching on the bottom of the screen but didnt fix the random glitch also my card will drop signal some times and ill have to turn my monitor off and on again.

http://youtu.be/AAHc7Ha3y0E
 
Last edited:
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#2
Ebay it is and wait for Kepler i go..
 
Joined
Dec 3, 2009
Messages
1,205 (0.41/day)
Likes
364
Location
The Netherlands
System Name PC || Laptop
Processor AMD FX-8350 @ 4,8GHz || i7 6700HQ
Motherboard Asus Sabertooth 990FX || default
Cooling Corsair H100i Push-Pull|| Stock
Memory Samsung 30nm 4x4GB @ 1930MHz|| 2x8GB LVDDR3 @ 1600MHz
Video Card(s) AMD R9 290 @ 1060MHz / 1600MHz || Nvidia Geforce 960M
Display(s) Samsung S23A750D 120Hz + others|| 15,6" 1080P
Case Corsair 500R Fans Galore ||
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD ||
Power Supply Corsair AX860i || 120Watt 19V OEM adaptor
Software Win 10 64bit || Win 10 64bit
#3
Or, you could just wait for the first driver refresh. Unless its really unbearable ofcourse
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#4
Well knowing AMD this wont be fixed in the 1st release lol.
 
Joined
Dec 3, 2009
Messages
1,205 (0.41/day)
Likes
364
Location
The Netherlands
System Name PC || Laptop
Processor AMD FX-8350 @ 4,8GHz || i7 6700HQ
Motherboard Asus Sabertooth 990FX || default
Cooling Corsair H100i Push-Pull|| Stock
Memory Samsung 30nm 4x4GB @ 1930MHz|| 2x8GB LVDDR3 @ 1600MHz
Video Card(s) AMD R9 290 @ 1060MHz / 1600MHz || Nvidia Geforce 960M
Display(s) Samsung S23A750D 120Hz + others|| 15,6" 1080P
Case Corsair 500R Fans Galore ||
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD ||
Power Supply Corsair AX860i || 120Watt 19V OEM adaptor
Software Win 10 64bit || Win 10 64bit
#5
Well knowing AMD this wont be fixed in the 1st release lol.
Well, suit yourself ofcourse:) I just thought it would perhaps be a waste of the fine 7970 you have there.

But then again, now its a waste of your perfectly fine 120Hz Monitor.

EDIT:

also, have you tried turning things like "aero" off in windows? That should render your taskbar differently.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#6
Well if i move my taskbar to the top i still get the some glitching down the bottom so its not related the the taskbar at all, Ill be posting a photo up soon to show my problem.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#7

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,218 (5.03/day)
Likes
4,809
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#8

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#9
Try play a video using Windows Media Player or a game in window mode, and if the application window does not overlap the taskbar and the problem is still there, RMA the card (I'm assuming there is some bad component on the card).
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#10
Just started up a game in windows mode and the problem increased a heap its glitching really bad now i guess i have a bad card? :(
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#11
I'm inclined to say yes unfortunately. This has been kinda of a common issue since the HD5xxx series when running @ >120Hz, but upping the idle clocks fixed the issue, since you are reporting that upping the clocks (to 3D ones, gaming) is actually making the issue worse, you probably have a bad card. It might still be some stupid 2D memory corruption caused by the driver, but it's highly unlikely.
I would advise contacting your cards manufacturer to see if someone else has reported the issue, if no response then RMA.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#12
Ok thanks I've emailed the shop i got the card from so i should be fine to get a replacement card.
 
Joined
Dec 3, 2009
Messages
1,205 (0.41/day)
Likes
364
Location
The Netherlands
System Name PC || Laptop
Processor AMD FX-8350 @ 4,8GHz || i7 6700HQ
Motherboard Asus Sabertooth 990FX || default
Cooling Corsair H100i Push-Pull|| Stock
Memory Samsung 30nm 4x4GB @ 1930MHz|| 2x8GB LVDDR3 @ 1600MHz
Video Card(s) AMD R9 290 @ 1060MHz / 1600MHz || Nvidia Geforce 960M
Display(s) Samsung S23A750D 120Hz + others|| 15,6" 1080P
Case Corsair 500R Fans Galore ||
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD ||
Power Supply Corsair AX860i || 120Watt 19V OEM adaptor
Software Win 10 64bit || Win 10 64bit
#13
Just asking to be certain; are you sure your cables are OK, and plugged in correctly?

The corruption you see on your screen reminds me a bit of a dodgy HDMI cable I have(not saying its the same problem)
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
2,553 (0.84/day)
Likes
1,013
Location
United States
System Name Aluminum Mallard
Processor Intel i7 940
Motherboard ASUS Rampage III: Gene
Cooling Noctua C-12P
Memory 6GB Corsair Dominator DDR3
Video Card(s) ASUS HD5870
Storage OCZ Vertex 2 60GB SSD, 2 x Seagate Barracuda 7200.12 in RAID0
Display(s) HP w2338h
Case Corsair 700D
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair TX850
Software Win7 Ult 64 bit
Benchmark Scores 31 FPS in Dalaran.
#14
Well in the description of the video he says it works fine with his 480, which I assume uses the same cable.

Unfortunately, that probably is a bunk card. Hope you have better success with the replacement.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#15
Just asking to be certain; are you sure your cables are OK, and plugged in correctly?

The corruption you see on your screen reminds me a bit of a dodgy HDMI cable I have(not saying its the same problem)
Tried 2 cables also if it was the cable the problem would still be there when running 60Hz, any think over 60Hz its starts glitching out.
 
Joined
Dec 3, 2009
Messages
1,205 (0.41/day)
Likes
364
Location
The Netherlands
System Name PC || Laptop
Processor AMD FX-8350 @ 4,8GHz || i7 6700HQ
Motherboard Asus Sabertooth 990FX || default
Cooling Corsair H100i Push-Pull|| Stock
Memory Samsung 30nm 4x4GB @ 1930MHz|| 2x8GB LVDDR3 @ 1600MHz
Video Card(s) AMD R9 290 @ 1060MHz / 1600MHz || Nvidia Geforce 960M
Display(s) Samsung S23A750D 120Hz + others|| 15,6" 1080P
Case Corsair 500R Fans Galore ||
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD ||
Power Supply Corsair AX860i || 120Watt 19V OEM adaptor
Software Win 10 64bit || Win 10 64bit
#16
Tried 2 cables also if it was the cable the problem would still be there when running 60Hz, any think over 60Hz its starts glitching out.
My cable only fails above a certain bitrate aswell^^

But indeed! sounds like a fail card, atleast, since noone else with the 7970 is complaining about 120Hz
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
2,553 (0.84/day)
Likes
1,013
Location
United States
System Name Aluminum Mallard
Processor Intel i7 940
Motherboard ASUS Rampage III: Gene
Cooling Noctua C-12P
Memory 6GB Corsair Dominator DDR3
Video Card(s) ASUS HD5870
Storage OCZ Vertex 2 60GB SSD, 2 x Seagate Barracuda 7200.12 in RAID0
Display(s) HP w2338h
Case Corsair 700D
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair TX850
Software Win7 Ult 64 bit
Benchmark Scores 31 FPS in Dalaran.
#17
Just for shiz and giggles have your tried in 120hz with your cpu and memory at stock settings?
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#18
Just for shiz and giggles have your tried in 120hz with your cpu and memory at stock settings?
Ill give it ago but the problem would of shown when i tested it with my GTX 480 as well.

Uploading a 2nd video 1st.
 
Last edited:
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,874 (0.53/day)
Likes
334
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
#20
Why are you using CAT12.3 I thought the new cards are to use the 12.1 refresh until further notice?

Please note that AMD Radeon HD™ 7900 users should keep using the 8.921.2 RC11 driver found here (the 12.2 preview does not support the AMD Radeon HD 7900 Series): http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/RC11Driver.aspx
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#21
I'm using a leaked version of CAT12.3 was hoping it would fix my problem, the RC11 have the same problems so it doesn't really matter now does it.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#23
Bah, I'm having the same problem with my MSI HD 7970.

Have you found any solution yet? :]
Nope was going to RMA but I'm not sure its hardware related, what problem are you having are you also running your monitor @ 120Hz ?

I think i've just found the problem when the cards running at PCI-E Gen 1 or even Gen 2 the glitching starts i ramp it up to Gen 3 using the a burn tool the glitching stops. i wonder how i can disable to down clocking on the PCI-E ?
 
Last edited:

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#24
Hmm interesting.
Control Panel (small icons mode) -> Power options -> Change plan settings (on the selected power plan) -> PCI Express (if this option is not visible click "change settings that are unavailable" on the window header) -> Link state power management -> Off
 
Joined
May 22, 2010
Messages
2,516 (0.91/day)
Likes
680
Location
Canada
System Name m1dg3t | DeathBox | HairPi 3
Processor 3570k @ 4.0 1.15v BIOS | q9550 @ 3.77 1.325v BIOS
Motherboard Asrock z77e iTX | p5q Dlx 2301 BIOS
Cooling Custom Water | D-14 & HR-03gt | Passive HSF
Memory Samsung MV-3V4G3D 4g x 2 @ 1866 1.35v | OcZ RpR 2g x 4 @ 1067 2.2v
Video Card(s) MSi 7950 tf3 @1000 / 1350 | Asus 5870 V2 @ 900 / 1275
Storage Adata sx900 256Gb / WD 2500 HHTZ | WD 1001 FALS x 2
Display(s) BenQ gw2750hm | 46" Sharp Quatron
Case BitFenix Prodigy - m0dd3d | Antec Fusion Remote MAX
Audio Device(s) Onboard Toslink > Yamaha HTR 6290 | Xonar HDAV1.3 > Yamaha DSP z7
Power Supply Ocz mXp700w | Ocz zx850w | Cannakit 5v 2.5a
Mouse Logitech G700s | Logitech G9x - Cable Repaired
Keyboard TT Meka G1 - Black w Cherry Blacks| Logitech G11
Software Win7 Home | Xp sp3 & Vista ultimate | Raspbian
Benchmark Scores Epeen!! Who needs epeen??
#25
What kind of cable are you using? IIRC HDMI does not support anything over 60Hz :eek: