• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD4870 and Mech demo from ATI/AMD = Fail ?

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#1
So I downloaded the MECH demo from AMD/ATI site and went to run it and I get an error message:



Why is it I can play games or other Demo's that require DX11 (Heaven Benchmark) I can run in both DX10/11 but when I run this demo I get this error. Does this mean any future games that are DX11 I will not be able to run?
 

Fourstaff

Moderator
Staff member
Joined
Nov 29, 2009
Messages
9,382 (3.15/day)
Likes
2,103
Location
Home
System Name Asus K50-X5DAB \\ Orange!
Processor Athlon QL-65 2.2Ghz \\ 3570K
Motherboard Laptop \\ ASRock z77 Extreme4
Cooling Laptop \\ H100i
Memory 1x1GB + 1X2GB \\ 2x4Gb 1600Mhz CL9 Corsair XMS3
Video Card(s) Mobility Radeon HD4570 512mb \\ Zotac 660Ti OC 2Gb
Storage 250Gb \\ Samsung 840 250Gb + Toshiba DT01ACA300 3Tb
Display(s) 15.6" 1366x768 \\ LG 22EA53VQ
Case Laptop Chassis \\ NZXT Phantom 410 Black/Orange
Power Supply Power Brick \\ Corsair CXM500w
#2
It says it require Direct 3D 11 which I assume comes with the DX11. Your card is not DX11 capable, so it couldn't run. This is probably a DX11 only software. As for future games, I can say with enough confidence that in the next few years, game devs will not drop DX9/10 just yet, because there are too many people using them and a lot of profits will be put to waste. That said though, some might just develop games for DX11 only so I cannot guarantee you to be able to play every single game which comes out.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#3
Weird as the Heaven benchmark/Demo I can put in DX11 and it runs? OPENGL runs, DX10 runs. But this is the only DEMO that hasn't run on my card. I guess it must be ALL DX11 software based.
 
Joined
Dec 18, 2008
Messages
356 (0.11/day)
Likes
64
Location
Werribee, Victoria, Australia
Processor core i7 860 @ 4.02ghz (201x20)
Motherboard Gigabyte p55a-ud5
Cooling swiftech 240 rad and Apogee GTZ XT water block
Memory g skill ripjaws @ 1910 cas 9
Video Card(s) inno3d GTX570 820/1640 core shaders 2000 memory
Storage 120gb G-Skill phoenix Pro SSD (Sandforce 1200) 500gb + 750gb storage drives
Display(s) LG 27' 1920x1080
Case Thermaltake V9
Audio Device(s) onboard
Power Supply CoolerMaster 650w
Software 7 Ultimate x64
#4
heaven will run as it ha a dx10 render path you just won't get the tesselation. And i was pretty sure the mecha demo was a DX11 demo so there is really no reason for it to have a dx9/10 render path
 
Joined
Feb 23, 2009
Messages
552 (0.17/day)
Likes
64
System Name Intel
Processor i5 2500k @ 4.5 ghz
Motherboard ASROCK extreem.4
Cooling Antec KÜHLER H₂O 620
Memory Gskill DDR3 2x4gb
Video Card(s) Saphire 7970 EX
Storage Samsung 840 256gb
Display(s) Hanns-G 28" wide screen 1080P
Case Cooler Master HAF 932
Audio Device(s) ASUS Xonar DS1
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
Benchmark Scores Over Rated
#5
It states it is for 5000 series gpu's .
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,606 (2.59/day)
Likes
5,998
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (2000/11100)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#7
You can have a Direct3D 11 renderer that works on HD4870. But only if it's not using D3D 11 hardware features. Mech demo is using mostly D3D 11 features (it's a tech demo for a reason), that's why it's not working on your system. As simple as that.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#8
Figured as much.

TVman - I hate your avatar.... lol J/K
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,211 (9.51/day)
Likes
13,701
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
many DX11 apps revert to DX10 paths if DX11 hardware isnt present.

just like how DX9.0C (SM3.0) titles reverted to SM2.0 for years, and to 1.4 before that.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#10
many DX11 apps revert to DX10 paths if DX11 hardware isnt present.

just like how DX9.0C (SM3.0) titles reverted to SM2.0 for years, and to 1.4 before that.
I was hoping that's what it would do but it must really want that DX11 Hardware. :cry:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,211 (9.51/day)
Likes
13,701
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
I was hoping that's what it would do but it must really want that DX11 Hardware. :cry:
well its hardly a showcase of DX11 tech if you run it in DX10...