• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

HD4870X2 GPU1 not going 3D clocks

FelipeV

New Member
Joined
Apr 1, 2008
Messages
95 (0.03/day)
Likes
16
Location
Brazil
Processor Core2Duo E8500@4250Mhz 8,5x500
Motherboard ASUS P5Q-E
Cooling Thermal True X 120
Memory 8GB Gskill F2-8000CL5D-4GBPQ @ 1000Mhz
Video Card(s) PowerColor HD 4870X2
Storage 2x320GB R0 + 2x80GB
Display(s) AOC 212va 22"
Case Asys Freedom
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Software Vista Business 64/ W7 RC7100 64
#1
Hi, I having some issues with my New 4870X2.

My new X2 is not going to 3D clock for its second GPU, its allways at 2D clocks.
CCC only show one card at overdrive menu.


I did try GPU-Z and AMD GPU clock tool, and both show 2D clocks in one of the cards when running 3D, so a I tried forcing 3D clock with AMD gpu tool, but it cant set the clock, give me a error that clocks can be changed.

My first OS is Vista 64, cant install 8-52-2, or 8-52-0, only official 8.8 didnt try yet older versions like 8.7.

Under Vista 32 I was able to install one of the beta drivers, but still the same problem

XP64 the same thing.

Some say it could be my MB, Asus P5B Deluxe (PCI-E 1.1) but why this would keep one of the gpus from going to 3D clocks ? lack of energy in the PCI-E Slot ?

My PSU is a PC Power Cooling 610, brand new.
 
Joined
Sep 26, 2006
Messages
126 (0.03/day)
Likes
8
#2
Ive seen this a;; around the web from different forums. Try going into a 3D app and then go back to 2D and see if it doesnt "unstick" itself. Not sure if its a read out problem for the sensors, or actually sticking in 2D until 3D is used. I have yet to see a fix for this, if it isnt just a sensor read gone bad. Thos one guy said his first chip was hotter than his second, even in 2D. I know W1zzard has said ATI changes sensor reads for every new driver, this could be part of the problem. But for now, go into 3D app, go back out, then when you go into 3D again, check to see if its actually reading correctly, as Ive seen others say it does
 

J-Man

New Member
Joined
May 14, 2007
Messages
2,248 (0.58/day)
Likes
80
Location
Oakham, UK
System Name Watercooled beast
Processor Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.02GHz
Motherboard ASUS Rampage Formula X48
Cooling Swiftech Apogee GTZ, Black Ice GTX Xtreme 480, EK 250 Rev 2, EK 4870 X2, MCP655, 1/2" Tygon Tubing
Memory 4GB DDR2 OCZ @ 1066MHz 2.1V
Video Card(s) HIS ATI Radeon HD 4870 X2 800 on core, 1000 on memory (overclocked in CCC)
Storage 500GB Maxtor Diamondmax 22 SATA II 32MB Cache
Display(s) Samsung 24" SM245B
Case SilverStone TJ07 black/windowed version
Audio Device(s) Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty + Logitech Z-5500
Power Supply Thermaltake Toughpower 1200W Modular
Software Windows Vista Ultimate 64-bit Retail
#3
I've just upped my core to 800MHz.
 

FelipeV

New Member
Joined
Apr 1, 2008
Messages
95 (0.03/day)
Likes
16
Location
Brazil
Processor Core2Duo E8500@4250Mhz 8,5x500
Motherboard ASUS P5Q-E
Cooling Thermal True X 120
Memory 8GB Gskill F2-8000CL5D-4GBPQ @ 1000Mhz
Video Card(s) PowerColor HD 4870X2
Storage 2x320GB R0 + 2x80GB
Display(s) AOC 212va 22"
Case Asys Freedom
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Software Vista Business 64/ W7 RC7100 64
#4
I've just upped my core to 800MHz.
For that I have to found the missing X2 first, as you can see in the overdrive menu, there is only one GPU there, and should be two.

Gaiward expertool doesnt show nothing in the overclocking tab, its all blank.
 

molio

New Member
Joined
Aug 28, 2008
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#5
That's odd, I'm experiencing exactly the same on my P5B-Deluxe.

Tried loggin the data with GPU-Z but core1 speed kept stuck on low when playin games fullscreen, then I read somewhere that most programs don't report correctly because this card is so new, so I left it at that.

The only program that would report the correct speeds is CCC , but I can't check that when playing a game fullscreen since I have only one monitor hooked up.

I'm intrested to see what other ppl think of this.

EDIT:

Well I have not exactly the same problem, I do see the 2 cores on the Overdrive menu as in pic below, but the 2nd core is always stuck in 2D clockspeeds as far as I can see.

 
Last edited:

dipsta

New Member
Joined
Aug 3, 2008
Messages
269 (0.08/day)
Likes
21
Location
Yorkshire UK
System Name Dark Sideslayer
Processor Core i5 2500k @5.0GHz @13.84v
Motherboard ASRock Z68 Extreme4 Gen3
Cooling MCps655 Pump, XSPC Res, RC360 Rad, EK-Supreme HF Acetal+E
Memory CORSAIR VENGEANCE 8GB (2X4GB) DDR3 PC3-15000C9 1866MHZ DUAL CHANNEL KIT
Video Card(s) ASUS Direct CU II 1.2v 930/1360
Storage 60gb OCZ Agility 3, 40gb Kingston V Series & 2*500 sata
Display(s) Samsung SyncMaster 245B plus
Case COOLERMASTER RC1100 COSMOS SPORT customised
Audio Device(s) Realtek THX Onboard
Power Supply Coolermaster Real power 700W
Software Windows 7 Ultimate 64
Benchmark Scores 3d Mark Vantage 22491, 3d Mark06 32242, PC Mark 07 5398, 3d Mark 2011 5983, PC Mark Vanatge 24541 :0
#6
the same here guys, any more ideas?
 

FelipeV

New Member
Joined
Apr 1, 2008
Messages
95 (0.03/day)
Likes
16
Location
Brazil
Processor Core2Duo E8500@4250Mhz 8,5x500
Motherboard ASUS P5Q-E
Cooling Thermal True X 120
Memory 8GB Gskill F2-8000CL5D-4GBPQ @ 1000Mhz
Video Card(s) PowerColor HD 4870X2
Storage 2x320GB R0 + 2x80GB
Display(s) AOC 212va 22"
Case Asys Freedom
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Software Vista Business 64/ W7 RC7100 64
#7
Ok, after the 10th time reinstalling driver, I got it, there are two GPUs again at overdrive. that under Vista 64.

So, I´ve installed Vista32 on another HD, CAT 8-52-2, and it seens to be working fine, I can confirm that both cores are working at 3D clocks, performance apears to be on pair with what a X2 should do, but now I think PCI-E 1.1 is holding some extra bandwidth.


Clique para ampliar imagem.


DMC 1920x1080 8x



COJ 1920x1080 4x



Crysis VH 1920x1080 e 1680x1050.

28/08/2008 22:10:47 - Vista
Beginning Run #1 on Map-island, Demo-benchmark_gpu
DX10 1920x1080, AA=No AA, Vsync=Disabled, 32 bit test, FullScreen
Demo Loops=3, Time Of Day= 9
Global Game Quality: VeryHigh
==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 78.71s, Average FPS: 25.41
Min FPS: 16.52 at frame 139, Max FPS: 40.31 at frame 874
Average Tri/Sec: -6534881, Tri/Frame: -257175
Recorded/Played Tris ratio: -3.56
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 64.57s, Average FPS: 30.97
Min FPS: 16.52 at frame 139, Max FPS: 41.03 at frame 1004
Average Tri/Sec: -7520207, Tri/Frame: -242806
Recorded/Played Tris ratio: -3.78
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 64.36s, Average FPS: 31.08
Min FPS: 16.52 at frame 139, Max FPS: 42.32 at frame 64
Average Tri/Sec: -7594025, Tri/Frame: -244372
Recorded/Played Tris ratio: -3.75
TimeDemo Play Ended, (3 Runs Performed)
==============================================================

Beginning Run #2 on Map-island, Demo-benchmark_gpu
DX10 1920x1080, AA=4x, Vsync=Disabled, 32 bit test, FullScreen
Demo Loops=3, Time Of Day= 9
Global Game Quality: VeryHigh
==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 87.08s, Average FPS: 22.97
Min FPS: 14.92 at frame 200, Max FPS: 34.25 at frame 869
Average Tri/Sec: -5508956, Tri/Frame: -239865
Recorded/Played Tris ratio: -3.82
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 71.56s, Average FPS: 27.95
Min FPS: 14.92 at frame 200, Max FPS: 35.31 at frame 1006
Average Tri/Sec: -6304197, Tri/Frame: -225553
Recorded/Played Tris ratio: -4.06
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 71.20s, Average FPS: 28.09
Min FPS: 14.92 at frame 200, Max FPS: 36.21 at frame 1005
Average Tri/Sec: -6359116, Tri/Frame: -226389
Recorded/Played Tris ratio: -4.05
TimeDemo Play Ended, (3 Runs Performed)
==============================================================

Beginning Run #3 on Map-island, Demo-benchmark_gpu
DX10 1680x1050, AA=4x, Vsync=Disabled, 32 bit test, FullScreen
Demo Loops=3, Time Of Day= 9
Global Game Quality: VeryHigh
==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 75.12s, Average FPS: 26.62
Min FPS: 16.63 at frame 143, Max FPS: 39.68 at frame 999
Average Tri/Sec: -10104330, Tri/Frame: -379506
Recorded/Played Tris ratio: -2.42
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 65.17s, Average FPS: 30.69
Min FPS: 16.63 at frame 143, Max FPS: 39.68 at frame 999
Average Tri/Sec: -11273366, Tri/Frame: -367323
Recorded/Played Tris ratio: -2.50
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 64.85s, Average FPS: 30.84
Min FPS: 16.63 at frame 143, Max FPS: 39.77 at frame 976
Average Tri/Sec: -11313137, Tri/Frame: -366855
Recorded/Played Tris ratio: -2.50
TimeDemo Play Ended, (3 Runs Performed)
==============================================================

Beginning Run #4 on Map-island, Demo-benchmark_gpu
DX10 1680x1050, AA=No AA, Vsync=Disabled, 32 bit test, FullScreen
Demo Loops=3, Time Of Day= 9
Global Game Quality: VeryHigh
==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 70.20s, Average FPS: 28.49
Min FPS: 19.41 at frame 1942, Max FPS: 45.71 at frame 980
Average Tri/Sec: -11356445, Tri/Frame: -398602
Recorded/Played Tris ratio: -2.30
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 60.32s, Average FPS: 33.16
Min FPS: 19.41 at frame 1942, Max FPS: 48.81 at frame 78
Average Tri/Sec: -12818725, Tri/Frame: -386586
Recorded/Played Tris ratio: -2.37
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 59.86s, Average FPS: 33.41
Min FPS: 19.41 at frame 1942, Max FPS: 48.81 at frame 78
Average Tri/Sec: -12902673, Tri/Frame: -386165
Recorded/Played Tris ratio: -2.37
TimeDemo Play Ended, (3 Runs Performed)
==============================================================

Completed All Tests

<><><><><><><><><><><><><>>--SUMMARY--<<><><><><><><><><><><><><>

28/08/2008 22:10:47 - Vista


Run #1- DX10 1920x1080 AA=No AA, 32 bit test, Quality: VeryHigh ~~ Overall Average FPS: 3102,5
Run #2- DX10 1920x1080 AA=4x, 32 bit test, Quality: VeryHigh ~~ Overall Average FPS: 2802
Run #3- DX10 1680x1050 AA=4x, 32 bit test, Quality: VeryHigh ~~ Overall Average FPS: 3076,5
Run #4- DX10 1680x1050 AA=No AA, 32 bit test, Quality: VeryHigh ~~ Overall Average FPS: 3328,5
My monitor is a 22 inch, but sing gpu scalling and enabling HDTV 1080P60 in CCC I was able to test 1080 resolutions.
 

KooolaNL

New Member
Joined
Dec 18, 2008
Messages
14 (0.00/day)
Likes
0
#8
thought i drop this here

if not direct --> flikker screen --> black screen --> pc restarts

Following errors

after reinstalling the ati drivers 50 times and then launching gta boots untill the game and then
http://kooola.ath.cx:1337/Crap/N95_555.jpg

when playing farcry 2 http://kooola.ath.cx:1337/Crap/N95_556.jpg

and all other games usuallly freeze and pc just restarts


1 time a managed it intoo GTA 4 and this happend http://kooola.ath.cx:1337/Crap/N95_558.jpg



when i run all games below in windowed mode there is absolute no crash @ all

only thing i notice then is that the card's second gpu is using 2-4% resources

and first 100% and the card's clock speed stays 507/500 while it is 750/900

i am about 2 give the card back and step over 2 Nvidia but i wanne give it another shot
and posting this around in forums hoping i find a sollution for my problem somewhere


KooolaNL any question or tips plz let me know n.boss@live.nl


Games i tested

Test drive unlimited --> doesnt even start @ all
Left 4 dead --> freezes when joining a server
Counter strike source --> freezes when spawning
Half life deathmatch --> when connected 2 server
Grand theft auto 4 --> after i load a save game
Farcry 2 --> when game starts
Need for speed undercover --> @ ea logo

i hope this problem is gonna be fixed soon

or ati is doing it wrong or i am doing it wrong

i see alot of problems on internet about this HD4870x2 Fullscreen problem freeze restart thingy



KooolaNL