• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

hd6950 to hd 6970

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#1
i have a powercolor hd 6950 2 gb.
i tried to mod to hd 6970 with the hd 6970 powercolor bios from the database.
but don ´t work.why?
the only difference in gpu z 0.5.2 is that on subvendor mine shows ATI AIB (1787) in stand of
ATI (1002).
can anybody help me???
 

Attachments

Last edited:
Joined
Aug 25, 2008
Messages
395 (0.12/day)
Likes
86
Location
Bydgoszcz, Poland
System Name "Złotko"
Processor AMD 1055T @ 3600 MHz
Motherboard Asrock 880G@890GX
Cooling Thermalright 120 Xtreme (lapped)
Memory A-Data 1600 Plus
Video Card(s) Asus HD6950 unlocked - WOW
Storage many more than you can imagine
Display(s) Acer AL1923 and Philips 40PFL5605H
Case Fractal Define R3
Audio Device(s) X-Fi Music / onboard
Power Supply Seasonic M12D 850W
Software viruses, worms, trojan horses, spyware, adware, rootkits
Benchmark Scores 2.3 promile of alcohol in my blood and still standing
#2
Not every non-reference card will mod. Try to use new RBE 1.28 application to mod your card using oryginal bios file.
NEVER use HD6970 BIOS for HD6950!
 
Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,198 (0.28/day)
Likes
130
Location
FL
System Name Iam-a-computah
Processor 7700k @5 Ghz
Motherboard Gigabyte Auros z270x
Cooling Custom water loop, x2 280 radiators
Memory 16gb Corsair Dominator
Video Card(s) MSI 1080 TI FE 11gb WC
Storage SSD: 256gb Samsung 840pro & HHD: WD black 2T
Display(s) Dell 34" UW screen
Case Full tower NZXT
Audio Device(s) Creative x-FI
Power Supply EVGA super NOVA 1300wtt
Keyboard G710
Software W 10
#3
Like Arroyo said, stay away from the 6970 BIOS, just unlock the shaders on your card and over clock it.
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#4
How can unclock them??'ty for the speed you answered.
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#6
ok
i ve tried everything:with atiflash from dos,winflash.step by step with bios powercolor hd 6970 from the database.
nothing,doesn´t work.any suggestion????
 

IvanavI

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
2 (0.00/day)
Likes
2
#7
Same question as CyrrusV, pretty please? :)

The Tools hblackheart linked use a stock 6970 BIOS (checked it against a stock 6970 BIOS from TechPowerUp database with TotalCommander's Compare feature).
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#8
warrup ty for the tip,but how do i unlock them,i thought that replacing the bios do that???
can be for my motherboard m3n78-vm,o doesn`t have any to do??????
 

IvanavI

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
2 (0.00/day)
Likes
2
#9
Figured it out!
CyrrusV, it is about changing the BIOS, but using a stock 6970 one apparently doesn't work. It certainly didn't work for me as I was unable to even get the PC to POST after flashing. Do this:
- dump your stock 6950 BIOS and load it to RBE;
- go to Additional Features and move the 6950 -> 6970 radio button to 6970 shader count;
- Save BIOS;
- flash the BIOS you just made the same way you'd flash a 6970 BIOS and restart.

I now have 1536 shaders, off to see if they work! :)
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#10
can you make me a step by step guide please???
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#11
i ve managed to have 1536 shaders,yyyuuuuupi
but my core clock ,and memory clock is the same.
do i need to do in rbe that hash thing????? to raise my clocks??????
sorry for my poor language,i m new on this.please reply
 

Attachments

Joined
Jun 20, 2007
Messages
3,833 (1.00/day)
Likes
594
System Name Medusa
Processor i7 2600k @4.8ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling CPU : Noctua NH-L12 GPU: EK FC 1080 via Magicool 360 III PRO > Photon 170 (D5)
Memory 8gb Corsair XMS DDR3 @1600mhz
Video Card(s) GTX 1080 FE
Storage Vertex 4 256 /Crucial C300 256/ Hitachi 2TB 2x
Display(s) Tempest X270OC @ 120hz / LG W3000h
Case Fractal Define S [Antec Skeleton hanging in hall of fame]
Audio Device(s) Asus Xonar Xense with AKG K612 cans on Monacor SA-100
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Razer Naga 2014
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores FFXIV ARR Benchmark 1600p score 12,098[this means nothing any more!]
#12
i ve managed to have 1536 shaders,yyyuuuuupi
but my core clock ,and memory clock is the same.
do i need to do in rbe that hash thing????? to raise my clocks??????
sorry for my poor language,i m new on this.please reply

Hi Cyrrus.

You do not have to flash your clock speeds, you can use software for that, such as ATI Tray Tools, AMD Catalyst Control Center or Afterburner etc.

This is a good idea because when using the computer for anything other than games or intensive rendering, you don't need high clocks. The low 250/150 is sufficient!

For your high clocks, the three programs I mentioned above will let you goto 840/1325 without any voltage change, and that is sufficient speed to compete with a 6970.


Unless you want the card to run at high clocks all the time, then do not flash the clock speeds.
 
Joined
Mar 15, 2006
Messages
141 (0.03/day)
Likes
1
Location
norway
Processor intel 2500k 4.3ghz
Motherboard Gigabyte ga ds3
Memory 1600mhz
Video Card(s) Gainward 1060 6gb GS
Case same mod for 7 years
Power Supply gamextream 600w
Software win 10 64 ultimate
#13
ey CyrrusV.. something is not right with either youre vbios or gpu-z.. youre gpu-z show way to low mem bandwith and fillrates
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#14
yeah.now i see it.but it s fixed out.here is my hd 6950 powercolor
 

Attachments

Joined
Aug 25, 2008
Messages
395 (0.12/day)
Likes
86
Location
Bydgoszcz, Poland
System Name "Złotko"
Processor AMD 1055T @ 3600 MHz
Motherboard Asrock 880G@890GX
Cooling Thermalright 120 Xtreme (lapped)
Memory A-Data 1600 Plus
Video Card(s) Asus HD6950 unlocked - WOW
Storage many more than you can imagine
Display(s) Acer AL1923 and Philips 40PFL5605H
Case Fractal Define R3
Audio Device(s) X-Fi Music / onboard
Power Supply Seasonic M12D 850W
Software viruses, worms, trojan horses, spyware, adware, rootkits
Benchmark Scores 2.3 promile of alcohol in my blood and still standing
#15
@CyrrusV

Can you post your bios here? It would be nice to have a bios with 850/1300 clocks.
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#16
Of course.
 

CyrrusV

New Member
Joined
Mar 27, 2011
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
System Name Mi pc
Processor DualCore AMD Athlon II X2 240
Motherboard Asus Crosshair IV Formula
Cooling NOCTUA NH U9BSE2 SK 1156 1366 AM3
Memory MODULO DDR3 8G 1600(4X2) PATRIOT EXTREME
Video Card(s) Powercolor Ati Radeon HD 6950
Storage Raid 0 : 2 X WD.CAVIAR BLACK 500GB SATA3
Display(s) LG Modelo W2453 24"
Case AEROCOOL RS9DEVIL
Audio Device(s) X-fi Creative
Power Supply Hi-tech 700 W
Software Windows 7 Ultimate
#17
Of Course