1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HELP!!! 4890 system hangs!!!!

Discussion in 'AMD / ATI' started by petepete, May 12, 2009.

  1. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    :cry::cry::cry:

    edit: using latest catalyst drivers, just played some garry's mod and everything worked flawlessly,, then I swithced to a shotgun and my whole system starting hanging with a constant sound loop...
     
    Last edited: May 17, 2009
    3870x2 says thanks.
    10 Year Member at TPU
  2. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,704 (2.35/day)
    Thanks Received:
    1,791
    Location:
    Chicago
    Your display driver is crashing for some reason, that sound looping is common to the source engine in my experience. Using Catalyst 9.4? Overclocked? What are temps of system including GPU under load?
     
  3. MRCL

    MRCL

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    5,795 (1.90/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Switzerland, Heart of Europe
    Huh. Did you do any overclocking? I had a similar Issue with Episode One with unstable clocks.

    And I have to ask that: You did download the right Catalyst drivers, right?
     
  4. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    45,257 (10.34/day)
    Thanks Received:
    12,496
    Location:
    Australalalalalaia.
    are you sure the crash is even video card related? it could actually be an audio bug.
     
    10 Year Member at TPU
  5. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    wnload newer drivers from the net
     
    Last edited: May 17, 2009
    10 Year Member at TPU
  6. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    41,503 (11.14/day)
    Thanks Received:
    16,886
    If you are using VSync, turn it off. I had the same problem with both ATi and Nvidia cards.
     
    10 Year Member at TPU
  7. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    im almost positive vsync isnt on, i am getting over 200 fps so theres no way.. i turned off vsync completely in CCC and fresh format and still whenever i pull out the shotgun in half life 2 my whole game freezes... something is very fishy...

    downloading fresh audio drivers now..

    EDIT: I was looking in my device manager and found two Unknown PCI Devices in yellow... i am very confused. i have downloaded my chipset drivers,, CCC and the newest ati drivers.. help?

    EDIT: downloaded all my sound drivers and the UNKNOWN PCI DEVICES are gone.. but still only in HL2 engines I randomly system hang... it is ridiculous.. ive tried low resolution, high res,, no result.. im scared of switching to my shotgun because it always makes me crash :(

    someone please help..
     
    Last edited: May 12, 2009
    10 Year Member at TPU
  8. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    Ive tried to be as descriptive as possible.. nobody can help me??
    :cry:
     
    10 Year Member at TPU
  9. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    45,257 (10.34/day)
    Thanks Received:
    12,496
    Location:
    Australalalalalaia.
    you mentioned using sound drivers from a CD. thats always a bad idea - grab the latest drivers for EVERYTHING, online.
     
    10 Year Member at TPU
  10. random

    random

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    3,044 (1.05/day)
    Thanks Received:
    687
    sigh another 4890 problem.

    Is it possible for him to start half life 2 without any sound drivers installed? If so, would that help him determine weather it is or it isn't the sound drivers?
     
  11. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    45,257 (10.34/day)
    Thanks Received:
    12,496
    Location:
    Australalalalalaia.
    probably not.

    if you're under vista with a HD codec you can use the generic microsoft driver, otherwise try something else you have around, like a USB headset.
     
    10 Year Member at TPU
  12. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    I jus
     
    Last edited: May 17, 2009
    10 Year Member at TPU
  13. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    45,257 (10.34/day)
    Thanks Received:
    12,496
    Location:
    Australalalalalaia.
    thats your GPU driver recovering from an error.

    I beleive its already been said in thsi thread, not sure - GPU errors are caused by overheating, lack of power, or a bad card.
     
    10 Year Member at TPU
  14. petepete

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.08/day)
    Thanks Received:
    6
    is there a difference in that i just put in two 6+2 power pins as opposed to two 6 pins? obviously the other 2 are not plugged in but i wanted to give it a try..... no difference,, when i put my ear to the case the card gives off a slight little hissing constantly before the system hang.... someone help


    EDIT: I can run 3Dmark06 and get a score around 17500
     
    Last edited: May 13, 2009
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)