• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help.. Constant EVGA GeForce 2080Ti card failures, artifacts, memory missing, low resolution

NickNakNok

New Member
Joined
Apr 5, 2021
Messages
4 (0.67/day)
I really need some help, I've been a Pc builder for over 10 years but I've never seen anything like this before. I am now in the process of RMAing my 3rd EVGA GeForce 2080Ti Black Edition graphics card in a row.

Having build my Pc (spec below) all working fine for over year then black screen instant power off mid game and after that weird screen artifacts (like space invaders), device manger 43 errors and could only get lowest resolution. Did all the software first, display driver uninstaller, reinstalled windows, flashed bios even built another PC to test and confirmed hardware fault. RMA second card lasted a day and same issue with GPU-Z reporting no memory see screenshots.
Took all parts out and cleaned motherboard, reinstalled and fitted a brand new PSU using two separate PCI power cables, different monitor, different cables. 3rd card installed and instant fail, stuck on low resolution and no memory detected by GPU-z.

Here is the thing, every time I put my old graphics card GTX 460 back in the the system works perfectly with no issues, drivers installed games played fine. - any ideas/suggestions. There are many videos/you tubes about these cards failing but 3 in a row? what can even cause that? Its been over two months now and im just lost... any thoughts, constructive help would be massively appreciated..

ASUS X299 Strixx MB, Intel Core i9-9900x, GSkill Trident mem, ASUS ROG 850W PSU, AGON 35" ultrawide monitor,
 

Attachments

  • DeviceMan.jpg
    DeviceMan.jpg
    64.7 KB · Views: 46
  • GPUZ 050421.gif
    GPUZ 050421.gif
    24.6 KB · Views: 41
  • GPUZ 050421mem.gif
    GPUZ 050421mem.gif
    22.3 KB · Views: 44
  • pic2.jpg
    pic2.jpg
    837.2 KB · Views: 37
  • SpeccyGPU.gif
    SpeccyGPU.gif
    13.1 KB · Views: 41
  • pic4.jpg
    pic4.jpg
    330.4 KB · Views: 40
Joined
Jan 7, 2019
Messages
51 (0.06/day)
just for the record did you test the new 2080ti in a different pc?
did you try testing the gpu in another pci socket?
 

NickNakNok

New Member
Joined
Apr 5, 2021
Messages
4 (0.67/day)
Hi Mx62 - thanks for responding, yes tried it in the other PCI sockets but same issue and then built an old pc up just to test it on completely different hardware but same issue as card was fried, error code 43, stuck on low resolution, no mem found ....

Hi Mx62... you maybe asking did I try the replacement card in the different PC first before installing which I did not. however the second card did work for a day and then suddenly went whereas the 3rd card just died straight away.
 

64K

Joined
Mar 13, 2014
Messages
4,576 (1.77/day)
Processor i7 7700k
Motherboard MSI Z270 SLI Plus
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 2 x 8 GB Corsair Vengeance
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super
Storage Samsung 850 EVO 250 GB and WD Black 4TB
Display(s) Dell 27 inch 1440p 144 Hz
Case Corsair Obsidian 750D Airflow Edition
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA SuperNova 850 W Gold
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
Artifacting is generally a VRAM issue. When the 2080 Ti came out there were quite a bit of artifacting issues before the card died. I think it was because of the cheaper Micron VRAM which was replaced by the higher quality Samsung VRAM. It was not unusual to see buyers having to RMA the 2080 Ti over and over to finally get a card with the Samsung VRAM.
 
Joined
Sep 10, 2018
Messages
1,903 (2.02/day)
Location
California
System Name His & Hers
Processor R7 5800X/ R9 3900X Stock
Motherboard X570 Aorus Master/ROG Crosshair VIII Hero
Cooling Corsair h150 elite/ Corsair h115i Platinum
Memory 32 GB 4x8GB 4000CL15 Trident Z Royal/ 32 GB 3200 CL14 @3800 CL16 Team T Force Nighthawk
Video Card(s) Asus ROG Strix 2080 ti/ Titan XP
Storage lots of SSD.
Display(s) LG 27GN850/ MSI 27 inch VA panel.
Case 011 Dynamic XL/ Phanteks Evolv X
Audio Device(s) Arctis Pro + gaming Dac/ Corsair sp 2500/ Logitech Z 625
Power Supply Seasonic Ultra Prime Titanium 850w x2
Mouse Logitech G502 Lightspeed/ Logitech G Pro Hero.
Keyboard Corsair K95 RGB Platinum/ Logitech G Pro
Just very bad luck most likely..... Doing an RMA is really your only good option.

Looks like a memory issue to me like others have said. Maybe they are sending you back the same card or refurbished ones.
 

NickNakNok

New Member
Joined
Apr 5, 2021
Messages
4 (0.67/day)
Hi 64K, thats very interesting as ive just gone back to all the GPUz screenshots of the failed cards and they are all Micron memory...

the first replacement was a refurbishment for sure (but not my original as I paid for an enhanced RMA) but after insisting I got a brand new one but same issue
 
Joined
Sep 10, 2018
Messages
1,903 (2.02/day)
Location
California
System Name His & Hers
Processor R7 5800X/ R9 3900X Stock
Motherboard X570 Aorus Master/ROG Crosshair VIII Hero
Cooling Corsair h150 elite/ Corsair h115i Platinum
Memory 32 GB 4x8GB 4000CL15 Trident Z Royal/ 32 GB 3200 CL14 @3800 CL16 Team T Force Nighthawk
Video Card(s) Asus ROG Strix 2080 ti/ Titan XP
Storage lots of SSD.
Display(s) LG 27GN850/ MSI 27 inch VA panel.
Case 011 Dynamic XL/ Phanteks Evolv X
Audio Device(s) Arctis Pro + gaming Dac/ Corsair sp 2500/ Logitech Z 625
Power Supply Seasonic Ultra Prime Titanium 850w x2
Mouse Logitech G502 Lightspeed/ Logitech G Pro Hero.
Keyboard Corsair K95 RGB Platinum/ Logitech G Pro
From what I remember this was mostly an issue on Micron based 2080ti too bad they won't send you a XC Ultra or FTW3
 
Joined
Jan 7, 2019
Messages
51 (0.06/day)
Hi Mx62 - thanks for responding, yes tried it in the other PCI sockets but same issue and then built an old pc up just to test it on completely different hardware but same issue as card was fried, error code 43, stuck on low resolution, no mem found ....

Hi Mx62... you maybe asking did I try the replacement card in the different PC first before installing which I did not. however the second card did work for a day and then suddenly went whereas the 3rd card just died straight away.
maybe a trashed refurbish card
but for what i understand this is your third card right?
its too much coincidence
I know micron vram has its issues but that bad, i didn't imagine
sorry i couldn't be more helpful
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
202 (3.16/day)
Processor Intel Core i9 10900KF 5.2 Ghz /4.8 GHz Cache
Motherboard ASUS ROG Strix Z590-F
Cooling Noctua NH-D15 Chromax. Black
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB) @ 3800 CL14 1.45V
Video Card(s) RTX 3090 Gaming X Trio, 6900XT Merc and Nitro + & almost all Ampere, Turing, Pascal, Maxwell Cards
Storage Corsair MP600 1TB, Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) LG 27GL850-B
Case NZXT H710 Black
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
maybe old stock?
day one cards had the space invader memory issue.
i guess they constantly sending you old cards from 2018.
 

NickNakNok

New Member
Joined
Apr 5, 2021
Messages
4 (0.67/day)
Actually just checked back to the very first card and that was Samsung memory (this card worked fine for 18 months) now the two new cards failed almost straight away. Could a motherboard fault be causing this but why would an older graphics card work fine?
 
Joined
Nov 16, 2020
Messages
48 (0.33/day)
Location
USA
Processor i9-10900x / i5-8600k/ i7-7820x/ Ryzen 5 2400g/ FX 6100
Motherboard Evga x299 FTW-K / z370 ITX/ B350 tomahawk/ a320-M/Gigabyte AM3+
Cooling EK-AIO 240 D-RGB / Noctua NH-D15S /Noctua Low Profile AM4/Dark Rock 3/Random tower cooler
Memory LPX 4x8 2666 / 2x16 Crucial 3200 Mhz
Video Card(s) NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Founders / rx580 8gb Nitro/ Windforce R9 270x
Storage 1TB WD Blue M.2/ 850 Evo 500 GB/ HDDs Everywhere
Display(s) Alienware 34 aw3418dw / ROG Swift pg27q
Case Lian Li o11 dynamic / NZXT 210/ DIY case/Open Air test Benches
Power Supply Seasonic Focus Plus Platinum 750w / Evga 600w Gold GD/ Evga 700w Bronze BR
Mouse Model O/ Logitech G203
Keyboard Frozen Llama Ducky One 2 Mini MX Silvers / Ducky One 2 Mini MX Reds
maybe old stock?
day one cards had the space invader memory issue.
i guess they constantly sending you old cards from 2018.
This is likely the best answer. I've had evga send me back used power supplys multiple times that where dead. And with the gpu shortage and them selling off alot of their 2080ti's on B-Stock the month before the 3000 series dropped i can't see them having a lot of 2080ti's on hand.
 
Last edited:
Top