• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help new PC randomly freezing up.

Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
Joined
Dec 10, 2017
Messages
240 (0.25/day)
Processor Intel core i5 4590s
Motherboard Asus Z97 Pro Gamer
Cooling Evercool EC115A 915SP Cpu cooler,Coolermaster [200mm (front and top)+140mm rear]
Memory Corsair 16GB(4x4) ddr3 CMZ16GX3M4X1600C9(Ver8.16)(XMP)
Video Card(s) MSI GTX 970 GAMING 4G
Storage Western Digital WDC WD2001FAS 2TB Black, Toshiba DT01ACA100 1TB
Display(s) LG Flatron L177WSB
Case Coolermaster CM Storm Enforcer
Audio Device(s) Creative A550 Speakers 5.1 channel
Power Supply SuperFlower Leadex 2 Gold 650W SF-650F14EG
Mouse PLNK M-740 Optical Mouse
Keyboard ibuypower GKB100 Gaming Keyboard
Software Windows 7 Sp1 64 bit
What are you doing on it when it freezes how often does it occur and are you running any oc on the hardware?
 
Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
It happened twice just when I was browsing the internet. I don't notice anything before it freezes up like abnormal fan speed indicating maybe the CPU would be over heathing or anything.

Everything is on stock clocks.
 
Joined
Feb 25, 2016
Messages
162 (0.10/day)
System Name 11/2018
Processor I9-9900k 5ghz all cores
Motherboard Gigabyte Z390 aorus master
Cooling Custom 280mm cooling (for CPU) with noctua fans
Memory 32gb Gskill 3200 CL14
Video Card(s) Asus ROG Strix GTX 1080ti
Storage Optane 280gb + 1tb samsung 850 pro + (raid1 6gb HDD)
Display(s) 2x AOC curved VA 24" 1080p
Case Corsair obsidian 500D
Audio Device(s) Steelseries arctis pro wireless
Power Supply Corsair AX1500i
Mouse Logitech G600
Keyboard Sharkoon purewriter
Software windows 10
Are you using Firefox? i have freezes sometimes because of Firefox.
 
Joined
Dec 10, 2017
Messages
240 (0.25/day)
Processor Intel core i5 4590s
Motherboard Asus Z97 Pro Gamer
Cooling Evercool EC115A 915SP Cpu cooler,Coolermaster [200mm (front and top)+140mm rear]
Memory Corsair 16GB(4x4) ddr3 CMZ16GX3M4X1600C9(Ver8.16)(XMP)
Video Card(s) MSI GTX 970 GAMING 4G
Storage Western Digital WDC WD2001FAS 2TB Black, Toshiba DT01ACA100 1TB
Display(s) LG Flatron L177WSB
Case Coolermaster CM Storm Enforcer
Audio Device(s) Creative A550 Speakers 5.1 channel
Power Supply SuperFlower Leadex 2 Gold 650W SF-650F14EG
Mouse PLNK M-740 Optical Mouse
Keyboard ibuypower GKB100 Gaming Keyboard
Software Windows 7 Sp1 64 bit
Could be software related then , what os and browser are you running and have you checked events logs prior to freezing after restart?
If it occurs during Internet browsing have you noted hardware usage or any unknown processes when browser is opened? chromium based ones chew a lot depending on number of tabs open or what you are doing on the net.
 
Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
Only using Chrome browser !

No I haven't checked event logs as I don't know how to do that.

Thing is when it freezes I can't even ctrl alt delete to check out task manager to see if anything abnormal happens. Ill try to see if anything weird happens when I just open the chrome browser.
 
Joined
Feb 13, 2018
Messages
126 (0.14/day)
Location
Finland
Processor i7 4770K
Motherboard Asus Z87-Expert
Cooling Noctua NH-U12S, &case fans all controlled by Aquaero 6
Memory 2x8GB TeamGroup Xtreem LV 2133MHz
Video Card(s) Vega 64
Storage Samsung 840 Pro + 2x 5GB WD Red@RAID1
Display(s) Dell U3014
Case Lian Li PC-A71B
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR, Objective2 (2x), AKG K702&712, Beyerdynamic DT990
Power Supply Seasonic Prime Titanium 650 (+Eaton 5P 1550 as "backup power")
Mouse Logitech G700
Keyboard Logitech G810
No I haven't checked event logs as I don't know how to do that.
Event Viewer is for that.
Reliability Monitor is another tool in Windows.


Motherboard seems to have awfully lots of USB compatibility improvements, so if BIOS is old trying F32 would be one thing.

Also that SSD is total noname brand.
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
737 (1.23/day)
Location
south wales uk
System Name 1. The Devils Dialysis VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.2700x @4.2 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus b450 elite 2. z270-a asus prime
Cooling 1.soft tube loop, cpu and gpu 2. soft loop cpu only
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.MSI 1080 8gb with EKWB 2. Sapphire Nitro+ rx580 8gb @1450 3. gtx 1060 3gb
Storage 1.256gb M.2,500gb ssd, 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 2tb 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50inch UHD , oculus rift VR headset with touch. 2 SONY bravia1080p flat pannel 3. 17 inch
Case 1. Thermaltake P5 2. loop
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. thermaltake 600w rbg
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
Software 1. win 10 enterpise 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.1950 cb 2. 1106 cb 3.cb 970
is the ram on the compat list for ryzen ?, as for bios updates gigabyte do one every few months there quite keen in that regard which is a good thing.
 
Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
So right now it's getting a blue screen and it says Video TDR Failure.

I tried update the MB bios and the Vega drivers but still happening ?
 
Joined
Mar 14, 2009
Messages
4,602 (1.11/day)
Location
Ohio
System Name Rainbow puke/ Orange Poop
Processor AMD Ryzen 3600/ AMD Ryzen 2600x
Motherboard ASRock X570 Gaming 4s/ ASRock B450- pro 4 atx
Cooling Cooler master Master Air/ Corsair H110i
Memory 16GB G.Skill TridentZ 3200MHZ
Video Card(s) Zotac 2080 Super AMP
Storage Corsair 512gb PCI-E 4.0/ 960 EVO 500gb/256gb Inland Premium 2280 M2
Display(s) ACER 144hz 27"
Case Thermaltake Commander C33/ Radimax Gama (LoL)
Power Supply Seasonic
Mouse Red Dragon RGB 602 Griffin
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
Do you have any other memory to try?
Maybe try manually setting the memory to 16-18-18-38
 
Last edited:
Joined
Jun 2, 2017
Messages
2,547 (2.24/day)
System Name Best AMD Computer
Processor AMD TR4 1920X
Motherboard MSI X399 SLI Plus
Cooling Alphacool Eisbaer 420 x2 Noctua XPX Pro TR4 block
Memory Gskill RIpjaws 4 3000MHZ 48GB
Video Card(s) Sapphire Vega 64 Nitro, Gigabyte Vega 64 Gaming OC
Storage 6 x NVME 480 GB, 2 x SSD 2TB, 5TB HDD, 2 TB HDD, 2x 2TB SSHD
Display(s) Acer 49BQ0k 4K monitor
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) Corsair Void Pro, Logitch Z523 5.1
Power Supply Corsair HX1200!
Mouse Logitech g7 gaming mouse
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro 64 Steam. GOG, Uplay, Origin
Benchmark Scores Firestrike: 24955 Time Spy: 13500
Gigabyte boards (in my experience) are very hit and miss. It is just a thought but if you have access to a GPU try that, if not set your BIOS to run default to set the memory to the boards base speed (2133 I believe, not the XMP profile) and see if that helps.
 
Joined
Mar 18, 2015
Messages
2,570 (1.32/day)
Location
Long Island
Chrome is an enigma .... I can not understand why on 2 identical machines one runs fine and the other only runs fine after removing Chrome. I have spent so much time trying to find the cause that I gave up and banned it from our networks.

 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
20,683 (4.28/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.V
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 16 Corsair Vengeance White LED DDR4 3200Mhz {2x8GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
On a side note - (a bit off topic) if you want to get the best performance out of that APU. You need faster ram. gaming performance would benefit greatly.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,845 (3.83/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
On a side note - (a bit off topic) if you want to get the best performance out of that APU. You need faster ram. gaming performance would benefit greatly.
This is correct. The faster the better. Of course by the time you're done dropping coin for faster RAM, you might as well get an actual GPU for the money you'd be spending..
 
Joined
Jun 2, 2017
Messages
2,547 (2.24/day)
System Name Best AMD Computer
Processor AMD TR4 1920X
Motherboard MSI X399 SLI Plus
Cooling Alphacool Eisbaer 420 x2 Noctua XPX Pro TR4 block
Memory Gskill RIpjaws 4 3000MHZ 48GB
Video Card(s) Sapphire Vega 64 Nitro, Gigabyte Vega 64 Gaming OC
Storage 6 x NVME 480 GB, 2 x SSD 2TB, 5TB HDD, 2 TB HDD, 2x 2TB SSHD
Display(s) Acer 49BQ0k 4K monitor
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) Corsair Void Pro, Logitch Z523 5.1
Power Supply Corsair HX1200!
Mouse Logitech g7 gaming mouse
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro 64 Steam. GOG, Uplay, Origin
Benchmark Scores Firestrike: 24955 Time Spy: 13500
This is correct. The faster the better. Of course by the time you're done dropping coin for faster RAM, you might as well get an actual GPU for the money you'd be spending..
I can't believe how relatively inexpensive RAM has gooten. You can get 32GB (it has sold out since this morning) for under $200 CAD!!! If that is true on Canada than it is potentially the same around the world.

 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,845 (3.83/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
I can't believe how relatively inexpensive RAM has gooten. You can get 32GB (it has sold out since this morning) for under $200 CAD!!! If that is true on Canada than it is potentially the same around the world.

Oh, I made that statement I was talking about DDR4-3600, 3800 or 4000. That stuff is the best for use with an APU, but is also pricey.
 
Joined
Jun 2, 2017
Messages
2,547 (2.24/day)
System Name Best AMD Computer
Processor AMD TR4 1920X
Motherboard MSI X399 SLI Plus
Cooling Alphacool Eisbaer 420 x2 Noctua XPX Pro TR4 block
Memory Gskill RIpjaws 4 3000MHZ 48GB
Video Card(s) Sapphire Vega 64 Nitro, Gigabyte Vega 64 Gaming OC
Storage 6 x NVME 480 GB, 2 x SSD 2TB, 5TB HDD, 2 TB HDD, 2x 2TB SSHD
Display(s) Acer 49BQ0k 4K monitor
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) Corsair Void Pro, Logitch Z523 5.1
Power Supply Corsair HX1200!
Mouse Logitech g7 gaming mouse
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro 64 Steam. GOG, Uplay, Origin
Benchmark Scores Firestrike: 24955 Time Spy: 13500
Oh, I made that statement I was talking about DDR4-3600, 3800 or 4000. That stuff is the best for use with an APU, but is also pricey.
It is actually obscene. Double the price for 400 MHZ, really?????
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,845 (3.83/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
It is actually obscene. Double the price for 400 MHZ, really?????
In some applications the performance difference can be worth it.
 
Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
So after trying different hard drives and a few solutions on the internet nothing seems to work.

Newegg accepted to take the MB back with a 15% restocking fee if the board is not defective...Going to return that. But I am still stuck with this worthless CPU.

This was my first and last AMD build.

Tonight ill be swapping the ram stick with the ram that I have currently in my computer... see if that changes anything.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,845 (3.83/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Joined
May 14, 2012
Messages
77 (0.03/day)
I seem to have found the problem on my current setup... it only crasher when using both ram slots. If I only use 1 ram stick (4gb) it doesn't seem to crash at all. Could it be a bios setting ?
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,845 (3.83/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.11/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
I looked onto the supported RAM list of that mobo and that ram you bought isnt on the list, at least not the 4gb model, the 8gb one that is only has 1 memory socket support.
 

sakoul21

New Member
Joined
Jan 14, 2020
Messages
2 (0.01/day)
I know I'm late but I found a solution. I had my 2600x on a b450m mortar with no issues paired with a 16G kit of trident Z 3200c16. I bought a 3700x for my MSI board and I put my 2600x on a aorus B450 pro with the same kit of memory that was working fine on the previous system. My GPU is a r9 390 which I never had any issues on multiple systems I had over the years. PSU is RM850i so all good there. To the point... I got ID 35 errors. These errors Indicate unstable cpu. Also from my experience I know that freezing is a voltage problem. I did a -20mvolt coreVID offset and no freezes anymore.
 
Top