• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Help Overclocking E8400

Evolved

New Member
Joined
Jan 25, 2011
Messages
352 (0.14/day)
Likes
38
Location
Ontario, Canada
System Name Cookies N Cream Sundae with Strawberries on top.
Processor Intel | i7 2600K | 4.2Ghz | 1.30v | HT Disabled
Motherboard Asus | Maximus IV Extreme | P67 Chipset | B3 Revision
Cooling Corsair H80 | BZ-502B | Corsair SP120/AF120 | 200mm Spectre Pro
Memory Mushkin Blackline | DDR3 | CL8 | 4x2GB @ 1600Mhz | 1.50v
Video Card(s) Asus | GTX 670 | DirectCU II | GPU: 1056Mhz | MEM: 1803Mhz
Storage Mushkin | Chronos Deluxe | 240GB | R: 560MB/s | W: 520MB/s
Display(s) Asus | VE248H | 24" | LED
Case Corsair | Graphite Series | 600T White | Window Side-Panel
Audio Device(s) Realtek | HD Audio | Creative | Sound Blaster | X-Fi | Go! Pro
Power Supply Corsair | AX850 | 80+ Gold certified | Fully modular
Software Microsoft | Windows 7 | Professional | x64 | OEM
Benchmark Scores BlackWidow | DeathAdder | Goliathus | Creative Fatal1ty Headset
#1
I've overclocked my E8400 to 4.4Ghz.
It's completely stable on booting and in Windows.

But then it crashes when I test through Prime95 at 100% load.

Is this a PSU or Overheating issue?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,380 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#2
If it isn't stable in Prime95 but is stable doing everything else, you're close, you just need more voltage somewhere.

Also, please be sure to use a proper thread title. :)
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,949 (2.68/day)
Likes
5,059
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#3
Could be a few things. By crashing during testing, it could be not enough CPU voltage. What kind of "crash" does it do? BSOD? Hard restart? Prime fail? Need a better description of the situation. If a BSOD is present, what's the code? If it's 124, odds are you need CPU voltage at least in my experience that's what has caused it in overclocking tests. What voltage are you running for 4.4GHz? Are you running the Blend test that stresses the NB/Ram/CPU? What are your temps like under heavy loads like Prime? That chip should be rated for around 90-100C thermal throttle limits. May need to feed your NB some more voltage.

I don't see the PSU being a problem honestly...that should be plenty sufficient for the task at hand. But before we can come to any kind of conclusion, more info is needed from you. Hopefully we can getcha sorted! You may try OCCT, it can track voltages and temps on many MB's, and it's 1 hour test is pretty solid...if you want to go hardcore, the built in intel burn test is pretty crazy...if you pass that, your PC is pretty damn stable in my experience.

:toast:
 

Evolved

New Member
Joined
Jan 25, 2011
Messages
352 (0.14/day)
Likes
38
Location
Ontario, Canada
System Name Cookies N Cream Sundae with Strawberries on top.
Processor Intel | i7 2600K | 4.2Ghz | 1.30v | HT Disabled
Motherboard Asus | Maximus IV Extreme | P67 Chipset | B3 Revision
Cooling Corsair H80 | BZ-502B | Corsair SP120/AF120 | 200mm Spectre Pro
Memory Mushkin Blackline | DDR3 | CL8 | 4x2GB @ 1600Mhz | 1.50v
Video Card(s) Asus | GTX 670 | DirectCU II | GPU: 1056Mhz | MEM: 1803Mhz
Storage Mushkin | Chronos Deluxe | 240GB | R: 560MB/s | W: 520MB/s
Display(s) Asus | VE248H | 24" | LED
Case Corsair | Graphite Series | 600T White | Window Side-Panel
Audio Device(s) Realtek | HD Audio | Creative | Sound Blaster | X-Fi | Go! Pro
Power Supply Corsair | AX850 | 80+ Gold certified | Fully modular
Software Microsoft | Windows 7 | Professional | x64 | OEM
Benchmark Scores BlackWidow | DeathAdder | Goliathus | Creative Fatal1ty Headset
#4
Okay sorry guys.

Here's some more INFO.

After starting Prime95, and after just a few seconds, computer freezes and crashes to a BLUE SCREEN and does the "Physical Memory Dump".

I am running the BLEND TEST in Prime95.

For Voltages, I only change the VCORE (1.45v). While Prime95 is running, RealTemp reads 38c (on idle) and slowly moves up to 60c while under 100% Load.

Also, is there any way to find out how much WATTAGE is being used for my entire system? Some kind of software that can tell me?
 

Evolved

New Member
Joined
Jan 25, 2011
Messages
352 (0.14/day)
Likes
38
Location
Ontario, Canada
System Name Cookies N Cream Sundae with Strawberries on top.
Processor Intel | i7 2600K | 4.2Ghz | 1.30v | HT Disabled
Motherboard Asus | Maximus IV Extreme | P67 Chipset | B3 Revision
Cooling Corsair H80 | BZ-502B | Corsair SP120/AF120 | 200mm Spectre Pro
Memory Mushkin Blackline | DDR3 | CL8 | 4x2GB @ 1600Mhz | 1.50v
Video Card(s) Asus | GTX 670 | DirectCU II | GPU: 1056Mhz | MEM: 1803Mhz
Storage Mushkin | Chronos Deluxe | 240GB | R: 560MB/s | W: 520MB/s
Display(s) Asus | VE248H | 24" | LED
Case Corsair | Graphite Series | 600T White | Window Side-Panel
Audio Device(s) Realtek | HD Audio | Creative | Sound Blaster | X-Fi | Go! Pro
Power Supply Corsair | AX850 | 80+ Gold certified | Fully modular
Software Microsoft | Windows 7 | Professional | x64 | OEM
Benchmark Scores BlackWidow | DeathAdder | Goliathus | Creative Fatal1ty Headset
#5
Can anyone help me out?
 
Joined
Mar 27, 2008
Messages
697 (0.20/day)
Likes
70
Location
Zagreb, Croatia
Processor C2D E8400@3.9GHz (488x8, 1.4v :( )
Motherboard Abit IP35-E
Cooling Thermaltake Sonic Tower+120mm fan
Memory 2GB kingmax ddr1066@976MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Radeon X1800GTO @700/1400MHz with Accelero S1+Glacialtech fancard
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 160GB
Display(s) Samsung SyncMaster 793s... just you laugh...
Case some Aplus case
Audio Device(s) Realtek ALC888
Power Supply Chieftec 450W
Software Win7 x64
#6
i've been trying to squeeze out some more juice out of mine lately, but i have hit a 4ghz wall (at rated max safe volts - 1.4250 at bios, 1.36 measured), it won't go any further... damned first stepping :shadedshu

anyhow, 1.45v is quite high for a wolfdale, it is the max 24/7 safe (mostly) voltage, bump up your vtt voltage and see where that gets you
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#7
Can anyone help me out?
I found that I needed a voltage of 1.35v and also had some success using lower multipliers and higher fsb. But to be honest I run it at 4GHz 24/7. I see little point in increasing the temperature so much by going higher.
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,949 (2.68/day)
Likes
5,059
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#8
Okay sorry guys.

Here's some more INFO.

After starting Prime95, and after just a few seconds, computer freezes and crashes to a BLUE SCREEN and does the "Physical Memory Dump".

I am running the BLEND TEST in Prime95.

For Voltages, I only change the VCORE (1.45v). While Prime95 is running, RealTemp reads 38c (on idle) and slowly moves up to 60c while under 100% Load.

Also, is there any way to find out how much WATTAGE is being used for my entire system? Some kind of software that can tell me?
You may mess with other voltages for the north bridge, pll, etc. Are you pushing your memory beyond what it's rated? Seems you're around 489FSB to attain 4.4GHz at a 9X multi, at that point odds are increased voltage in other areas will help. Can you set the BSOD so that your PC doesn't auto restart so you can write down the main 0x0000000 code? It may help. Blend test stresses your CPU, memory and northbridge as that's where the memory controller is. There's also the chance that your chip might not be able to attain that clock with load stability. Honestly, if it's not stable at 1.45v, I'd back off...but for me that's a preference. You have good temps though...far from overheating.

Honestly, I feel you should research what settings other people are using to attain a stable operation at the 450-500FSB range and see what you can gain from that. If you see a lot of consistent settings, then give them a go, start easy and test frequently. If you want to attain this OC, you may need to put in some hours of stress testing and tweaking/tuning of Bios to attain it.

:toast:
 
Joined
Sep 3, 2010
Messages
3,443 (1.29/day)
Likes
1,685
Location
NL, Europe
Processor Intel Core i5-4460
Motherboard Gigabyte GA-Z97-D3H
Cooling Arctic Freezer i11
Memory Crucial Ballistix Sport, DDR3-1600, 2x4 GB kit
Video Card(s) Sapphire Radeon R9 270X Vapor-X
Storage Kingston SSDNow V300 (120GB) + Seagate Barracuda 7200.14 (1TB)
Display(s) AOC G2260VWQ6 | Acer AL1916 (in reserve)
Case Cooler Maste Centurion 5
Audio Device(s) integrated
Power Supply Seasonic G450
Mouse Logitech G500
Keyboard Qpad MK-50
Software Windows 10
#9
According to this page on the Intel site the max voltage for the CPU is 1.3625 volt. So getting over 1.40 seems rather risky if you ask me. And what is the voltage of your RAM and North Bridge? Did you disable EIST?