• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Help: Windows XP fresh install - will not boot

Tuffkix

New Member
Joined
Dec 24, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#1
Alright, I just want to say thank you in advance for helping me.

So my PC was working fine, I had a 40 gig hard drive in it, and finally had enough spending money to go buy a new 320 gig SATA hard drive.

I installed the SATA hard drive, and debated whether to go XP or Vista, and in the end decided Vista because I had enough space to use Vista restore and stuff. So I installed Vista fine, my hard drive worked and everything, and about a month later Vista broke on me (for reasons which do not matter) and I decided to go to XP (Pro w/SP2).

So I installed XP, and got to the point where it starts copying system files. And then it copied all the files, and goes to restart itself. (I leave the XP install CD in after it restarts) and when it says "Press any button to boot off CD" I get about 4 little . . . . and then I get little, colored squares on my screen, approximately 6 of them, just randomly placed on the screen. So its a black screen, with "Press any button to boot off CD . . . . . _ " and a purple square here, and a green one there, and a blue one over there, just strange.

So I took the CD out, tried to restart it again, and when its supposed to boot off my hard drive, I just get a flashing cursor, I tried and tried, probably 10 times, and finally gave up and installed Ubuntu.

About a week later I gave up trying to learn a new OS, and tried to install XP again, still doesnt work, yet I can install Vista perfectly fine.

So, my problem is that I cannot install XP, because after it finishes copying files to my HDD and restarts, it wont boot. If anyone could tell me or give me clues as to why it is doing this, or what I can do to fix it, please do, help is appreciated. Thanks!!

Specs:
Mobo: Asus A8V-XE
Video: 6800 GS
CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0 ghz)
RAM: 1 gig Gskill PC3200
HDD: 320 gig Seagate SATA

Thats all I can think of at the moment. Please help. Thanks!

*edit* Please post relevant information that will help me fix the problem, and not tell me what OS to use. Thanks!
 
Last edited:

Ehstii

New Member
Joined
Jun 19, 2007
Messages
607 (0.16/day)
Likes
33
Location
The Shore, New Jersey
System Name Betty
Processor AMD Athlon 64 X2 6000+ Windsor 3.0GHz @ 3.16(weak i know, waiting on better HSF)
Motherboard GIGABYTE GA-MA69G-S3H AM2 690G HDMI
Cooling Standard heatsink
Memory A-DATA 2GB(2x1GB dual channel) DDR2 800
Video Card(s) EVGA GeForce 7900GS 256MB
Storage 2x250GB Seagate SataII, 2x250GB Maxtor SataII, 1x120GB Maxtor SataII
Display(s) 22" Widescreen Acer LCD Flat Panel Monitor
Case AMS CF-6129BKS Black w/Silver bezel Steel ATX Mid Tower Computer Case
Audio Device(s) OB
Power Supply Rosewill RP550-2-S ATX12V v2.01 550W Power Supply
Software Windows XP SP2, Adobe Master Collection CS3, WoW, COD4, Cubase LE, Office 2007, Bit Comet, & more...
Benchmark Scores 3DMark06 - 4710
#2
stick with vista?
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#3
Have you tried doing this.... making one hdd just for xp and use the other as a slave. You have tried putting xp on both hdds?
 

Tuffkix

New Member
Joined
Dec 24, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#4
No, that doesnt work. My PSU doesnt have enough power connectors for both hard drives. :(
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#5
Joined
Mar 27, 2007
Messages
2,746 (0.70/day)
Likes
371
Location
just outside of new orleans
Processor Intel Core i7-4790 Haswell Quad-Core 3.6GHz LGA 1150 84W
Motherboard GIGABYTE GA-H87-D3H LGA 1150 Intel H87 HDMI
Cooling CPU - Cooler Master Hyper T4 / Case - cooler master 120mm rear case fan (Air cooling)
Memory G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) ASUS GTX660-DC2O-2GD5 2GB 192-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI support
Storage Samsung 500 GB 840 EVO SSD Drive
Display(s) ASUS 23" LED Monitor
Case COOLER MASTER Centurion 5 (silver & black)
Audio Device(s) (onboard audio) Realtek ALC892
Power Supply CORSAIR SU-750TX 750W ATX12V / EPS12V
Software Windows 7 Home Premium 64bit Edition
#6
simple

do this:

use vista cd to reformat and reinstall vista

after reformating the computer will start to reboot

at this time remove the vista cd and replace it with your xp cd

its a thing windows has so you cant go back to an older operating system

follow these steps and you should have no problems
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#7
I haven't had a problem with going back and forth... Is that because I reformat my HDD?
 

Tuffkix

New Member
Joined
Dec 24, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#8
Keaker, are you positive? Thats why I get blocks of color on my screen when trying to boot?

Ill try it later tonight, but are you for the most part positive that it will fix my problem?

And I reformat my HDD too, but I have it partitioned and I only reformat the partition that had Windows on it, if that affects it.

Thanks again!
 

Tuffkix

New Member
Joined
Dec 24, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#9
Um...yeah, so this didnt work.

I had the same result, anybody have any other ideas?

Do I have to install a SATA driver when I go to boot up Windows XP?

It sees the drive and everything and installs to it, but Im just wondering.

Please help!