• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help with BF3 Micro-Stuttering

Status
Not open for further replies.
Joined
Mar 10, 2010
Messages
6,524 (1.89/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo
Processor Amd R5 2600X@4.1
Motherboard Crosshair hero7 @bios 2304
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu Monoblock Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3466cas16 16Gb in two sticks.
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked
Storage Samsung Nvme Pg981, silicon power 1Tb samsung 840 basic as a primocache drive for, WD2Tbgrn +3Tbgrn,
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi
Mouse Roccat Kova
Keyboard Roccat Iksu force fx
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8056 vega 3dmark timespy
ahem q6600 no stuttering again, gdam the game only uses upto four cores effectively already jebus, check it!, hence wtf get 2x processors

what ever is causing it a cpu upgrade plus mobo may or may not fix it but just imagine spending that extra doe only to have the same thing anyway, i could not put up with the moanin:p
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
and I know you perosnally have like NONE of the issues
I very rarely get the greenish/yellowish flash once in a while. So that's one issue I guess. :laugh:
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,542 (5.37/day)
I had greenish flashes with 11.8 but with the new 11.10 cap 4. NO ISSUES
 
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,768 (0.61/day)
Location
Cussing desert
System Name Torquey Vulture
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard Gigabyte B450 MiniITX
Cooling DDC water loop, EK block
Memory 16GB Patriot Viper RGB
Storage 1tb HDD; 60gb SSD
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Thermaltake V1 MiniITX
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 10
What is CAP 4?
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Staff member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
9,332 (2.45/day)
Location
04578
Catalyst Application Profile 11.9 CAP 4

essentially crossfire and game profiles that work with drivers as far back as 11.2 to let you play new games better but without always needing a fresh new driver, altho a fresh driver is usually recommended it does mean that

you can get xfire support in new games when they release and its a 5mb download vs 150mb and total reinstall of drivers.
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,218 (0.39/day)
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
2 more questions to help diagnose my problem:

1. What's the diff between 11.10 and 11.10 whql?

2. What's a good way to diagnose faulty RAM? (it's the only thing I haven't tested yet...) I have 2 sticks of 4gb... do I test while both are in place... or 1 at a time? My RAM is as recent as the rig (10 months old...) Is it possible that the RAM could be causing the Stuttering?

(if possible, lemme know asap pls)
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
What's the diff between 11.10 and 11.10 whql?
In regards to BF3 you should be using 11.10 whql and Catalyst Application Profile 11.9 /4
WHQL basically means they are digitally signed by Microsoft. They are the proper driver, while the "non-whql" 11.10 are beta drivers that may or may not be different.

The two downloads you need are on this page: http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx

I would highly suggest you do a nice, clean uninstall before adding the new drivers. Please follow this guide here: http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=52502

Do this and let us know the results. :) If the problem persists we'll get into your RAM.
 
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,768 (0.61/day)
Location
Cussing desert
System Name Torquey Vulture
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard Gigabyte B450 MiniITX
Cooling DDC water loop, EK block
Memory 16GB Patriot Viper RGB
Storage 1tb HDD; 60gb SSD
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Thermaltake V1 MiniITX
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 10
Oh, okay.

Hey, could anyone take a look at my thread, its called '6770 causing crashes w/ catalyst 11.10, was fine with 11.9' for lack of a better description. I'm having issues with my card and have only had one reply...:cry:
 

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.78/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
Ya nothing diff between 11.10 Preview 3 and the official 11.10 WHQL. Like erocker said the latter just means it has passed Microsoft testing which is pretty irrelevant to us and especially concerning to GPU drivers. The only reason they are all these different versions of 11.10 floating around is that they rushed out various "previews" for Rage and BF3 issues and performance improvements.

Hey dude did you make use of the perfoverlayvisible graph in your testing? I would like to have a general discussion about it and CPU performance. Dunno if this is the right thread (though it's original intent has been addressed) but didn't really go anywhere in the Clubhouse.
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
Oh, okay.

Hey, could anyone take a look at my thread, its called '6770 causing crashes w/ catalyst 11.10, was fine with 11.9' for lack of a better description. I'm having issues with my card and have only had one reply...:cry:
Check out my post above yours. Follow those directions.
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,218 (0.39/day)
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
I used the perfoverleyvisible 1 thingy... and my CPU is always a little bit below my GPU bar...

Both bars SPIKE like CRAZY when I switch back to my original OC (4ghz, HT on and RAM @ 2000mhz 9 11 9 27)...

It's more steady when HT off @ 3.6ghz and ram at 1600mhz 9 9 9 24...
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
In regards to BF3 you should be using 11.10 whql and Catalyst Application Profile 11.9 /4
WHQL basically means they are digitally signed by Microsoft. They are the proper driver, while the "non-whql" 11.10 are beta drivers that may or may not be different.

The two downloads you need are on this page: http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx

I would highly suggest you do a nice, clean uninstall before adding the new drivers. Please follow this guide here: http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=52502

Do this and let us know the results. :) If the problem persists we'll get into your RAM.
I used the perfoverleyvisible 1 thingy... and my CPU is always a little bit below my GPU bar...

Both bars SPIKE like CRAZY when I switch back to my original OC (4ghz, HT on and RAM @ 2000mhz 9 11 9 27)...

It's more steady when HT off @ 3.6ghz and ram at 1600mhz 9 9 9 24...
I'm pretty sure you already mentioned this. Have you tried what I listed above?
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,218 (0.39/day)
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
I really have no idea anymore.
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,218 (0.39/day)
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
did you read my link?
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
17,095 (3.50/day)
You shouldn't ahve to do ANYTHING. It should just work. I did read the link. Can I have my 5 minutes back now please?:laugh:
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Staff member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
9,332 (2.45/day)
Location
04578
dude buy a whole new rig sell all your current stuff thats how you fix this.
 
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,768 (0.61/day)
Location
Cussing desert
System Name Torquey Vulture
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard Gigabyte B450 MiniITX
Cooling DDC water loop, EK block
Memory 16GB Patriot Viper RGB
Storage 1tb HDD; 60gb SSD
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Thermaltake V1 MiniITX
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 10
Check out my post above yours. Follow those directions.
I did that just now. Uninstalled ATI Catalyst, and AMD overdrive. Deleted everything pertaining to ATI in my registry, Then emptied the recycle bin. Did everything except driversweeper. Then I installed 11.10, and at the end of installation, it went black and then restarted. Now catalyst doesn't open, because it doesn't exist I guess...Should I do it again?
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Staff member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
9,332 (2.45/day)
Location
04578
yea you should have run driversweeper see what happens when you dont follow all directions
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,930 (8.98/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) SoundBlaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Finalmouse Pro
Keyboard Razer BlackWidow Tournament Ed.
Did everything except driversweeper.
I followed the guide myself last week and I used driversweeper. I suppose you should try using driversweeper. If all else fails, use drivers that work. It's a common misconception that you need to use the latest driver released which is simply not true.
 

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.78/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
All right what about you guys with SB chips? Where is the CPU bar in relation to the GPU bar? My results similar to OPs but my graph fairly linear unless lots of action on screen.

Everybody keeps saying it's "all GPU" but I'm not so sure, at least in MP.
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Staff member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
9,332 (2.45/day)
Location
04578
my 2500k at stock pegs around 80% max load when playing BF3 thats with Opera 8 tabs open / IE 9 2 tabs open along with Origin, Steam, Digsby all open

over clocked I peg around 70% with all the above open so yea not all that bad really. and frame rate between limiting the game to 3 cores from 4 dosent change anything and dropping to 2 cores shows a performance drop when stock but overclocked its minimal
 
Joined
Sep 9, 2006
Messages
2,476 (0.52/day)
Location
Great Yarmouth, United Kingdom.{East Anglian Coast
System Name Hells Core.
Processor Q6600 Go @ 3.6ghz 24/7 1.360v stable.
Motherboard Asus Rampage Formula.
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro (lapped). 1x120mm Akasa fan 2x80mm akasa fans (variable speeds)
Memory OCZ Reaper HPC 4GB 2x2 gigs pc2-6400 latency 6-6-6-15 @1100mhz. D9,s
Video Card(s) 2 x HIS HD5870's Crossfire
Storage WD Caviar SE 160GB 7200RPM SATAII 8MB Cache / Samsung 7200RPM SATAII 16mb Cache.
Display(s) 22" Benq True LED/HD.
Case Inwin IronClad Gaming case
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi™ XtremeMusic EAX 5.0.2
Power Supply Hiper 880W Type-M Quad sli crossfire certified. 85% Efficiency Rated.
Software Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores "3dmark06 23995" Q6600@4.3ghz 3870x2 GPU @900mhz MEM @1000mhz-OS XP. "The Current TPU Champ"
No issues here plays smooth great fps. with my current hardware. Ive never seen the need to upgrade my Q6600 setup only thing ive ever updated was the graphics,. Im currently only running one card for battlefield 3 though as i was told before hand that theirs issues with crossfire. So havent got around to trying both yet. No need really.
 

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.78/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
my 2500k at stock pegs around 80% max load when playing BF3 thats with Opera 8 tabs open / IE 9 2 tabs open along with Origin, Steam, Digsby all open

over clocked I peg around 70% with all the above open so yea not all that bad really. and frame rate between limiting the game to 3 cores from 4 dosent change anything and dropping to 2 cores shows a performance drop when stock but overclocked its minimal
Cool but Im wondering specifically what that in-game graph shows. My "CPU line" is well below my GPU and the numbers show a min of like 3-5 compared to 40 for the GPU. Wasn't expecting that though at this point I can't be exactly sure what I'm looking at.
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,218 (0.39/day)
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
HALLELUJAH !!!!! I found the fix to my micro-stuttering problem and FOR GOOD!

You know that link I posted (sorry about wasting 5 of your minutes cadaveca... but that link contained the 1 solution that worked)...

- Turning HT off didn't fix the micro-stuttering for me
- Playing with the drivers didn't cut it...
- Re-installing the game didn't fix it
- special "in-game" console commands didn't fix it
- Bringing my cards back to original bios didn't fix it

But the link I posted earlier, is the Flipping solution for me: This guy is basically saying that V-sync takes away screen tearing, but causes input lag... which can be reduced by turning on "triple buffering"... but still, often times turning triple buff. on doesn't fix it either...

He was suggesting that capping the FPS to 59 instead of 60 could take away a major part of the input lag (I read his explanation but I still don't understand how he came by that revelation or how that is supposed to work out)...

So.... Desperate that I was, I went ahead and installed "bandicam" which basically is a better version of FRAPS... Bandicam allowed me to cap the FPS to 59... At first, the game wouldn't start with that particular FPS lock... but I found a special option in Bandicam which allows you to turn on the FPS cap while in-game (which allowed me to start the game without crashing...)

And locking the FPS @ 59 fixed the whole fn problem for me! (with v-sync on, HT on, ALL settings maxed)

Thank God, I've been wanting to find this solution for months now... I bet you it works on other dx11 titles which were causing lag for me ;O)

P.S.
- Link for bandicam: http://www.bandicam.com/
- Link to the solution that worked for me: http://www.overclock.net/pc-games/11...ggle-your.html
 
Status
Not open for further replies.
Top