• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Help with brand new computer

Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#1
Today I got a brand new computer. I set it up, and then checked the system properties an dit said "AMD Athlon 64 X2 3800+ Dual Core Processor, 1.00GHz, 768MB RAM". I checked it again 5 minutes later, and the processor was down to 500MHz. The TPU database says this processor should be running at 2000MHz, and the specifications for my computer is 1GB RAM. It has a GeForce 6100 card installed, not on TurboCache. The motherboard is an nForce 450. Any ideas on how to fix it? I'm running Windows MCE005, no internet connection.
 

Corrosion

New Member
Joined
Feb 27, 2006
Messages
821 (0.19/day)
Likes
73
Location
Maplewood, Mn
Processor AMD Athlon 64 X2 6400+ Windsor 3.2GHz @ 3.45
Motherboard ASUS M2N32-SLI Deluxe SLi
Cooling ZALMAN 9500A
Memory CORSAIR XMS2 2GB (2 x 1GB) @ 860
Video Card(s) ATi Asus 5770
Storage Seagate Barracuda ES 320GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s X2
Display(s) ViewSonic X Series VX2245wm Black-Silver 20" 5ms
Case APEVIA X-Navigator
Software Microsoft Windows Vista Ultimate DVD
#2

Corrosion

New Member
Joined
Feb 27, 2006
Messages
821 (0.19/day)
Likes
73
Location
Maplewood, Mn
Processor AMD Athlon 64 X2 6400+ Windsor 3.2GHz @ 3.45
Motherboard ASUS M2N32-SLI Deluxe SLi
Cooling ZALMAN 9500A
Memory CORSAIR XMS2 2GB (2 x 1GB) @ 860
Video Card(s) ATi Asus 5770
Storage Seagate Barracuda ES 320GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s X2
Display(s) ViewSonic X Series VX2245wm Black-Silver 20" 5ms
Case APEVIA X-Navigator
Software Microsoft Windows Vista Ultimate DVD
#4
Yup i used it on my other comp and it suckes really bad.
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#5
768mb?
why don't use dualchannel?
 
Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#6
I dont have AMD Cool and quiet. And the processer fluctuates randomly, it goes from 1.86Ghz, to 1Ghz, to 500Mhz, to 2.01Ghz, and all over the place. Oh, by the way, the computer is an Acer Aspire T180. And it does use dualchannel memory. It syas on the website 2x 512MB RAM.
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#7
I dont have AMD Cool and quiet. And the processer fluctuates randomly, it goes from 1.86Ghz, to 1Ghz, to 500Mhz, to 2.01Ghz, and all over the place. Oh, by the way, the computer is an Acer Aspire T180. And it does use dualchannel memory. It syas on the website 2x 512MB RAM.
768mb isn't equal to 2x512
SUE ACER (those mofo, and get a decent pc for the money

are you sure you have cool and quiet turned of?
 
Last edited:
Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#8
Positive, I checked add and remove programs, its not on there.
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#9
Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#10
I checked that too, its not there.
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#11

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#12
yup got cool n quiet on no doubt, also have you got integrated graphics that use system memory ? if not id take that pos back and get my money back as u been diddled
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#13
Today I got a brand new computer. I set it up, and then checked the system properties an dit said "AMD Athlon 64 X2 3800+ Dual Core Processor, 1.00GHz, 768MB RAM". I checked it again 5 minutes later, and the processor was down to 500MHz. The TPU database says this processor should be running at 2000MHz, and the specifications for my computer is 1GB RAM. It has a GeForce 6100 card installed, not on TurboCache. The motherboard is an nForce 450. Any ideas on how to fix it? I'm running Windows MCE005, no internet connection.
geforce 6100 is integrated afaik and thats where ur 256mb ram has gone. and as my above post said you definately have cool n quiet enabled or there is no way that proccy could run at those speeds, if ur mobo couldnt run the proccy at the rated fsb you would see it downclocked but 500mhz theres no way any mobo could run that 3800+ at that speed unless it was cool n quiet.
 

peach1971

New Member
Joined
Oct 1, 2006
Messages
652 (0.16/day)
Likes
46
Location
Germany
Processor AMD Phenom II X2 550 @3600MHz (VCore -0.05V)
Motherboard Gigabyte MA-780G-DS3H (AMD SB700), BIOS: 04/14/09
Cooling Scythe Samurai cooled by 2x Enermax Warp 80mm ~700 RPM
Memory 2x 1GB GeIL Ultra DDR2-800 @1066 CL4-5-5-15 2T
Video Card(s) MSI R4830 OC (HD4830)
Storage Samsung 400 GB S-ATA, WD 400GB S-ATA
Display(s) Samsung 2433BW 1920 x 1200 Pixel (16:10)
Case timeless office tower ;)
Audio Device(s) Asus Xonar D1
Power Supply be quiet! Straight Power BQT E7-400W
Software Windows XP Pro 32bit
#16
theres no way any mobo could run that 3800+ at that speed unless it was cool n quiet.
Yep.


You cant build that system in the UK for that amount of money.
Mh.. let me see:
299 British Pounds, that´s 446 Euros.

AMD Athlon 64 "X2" 3800+ (AM2) 119.00
Standard cooler 15.00
Asrock AM2NF6G-VSTA GeForce 6100 onboard 54.00
1024MB TyRex DDR-2 PC-667 89.00
LG GSA H10N DVD burner 37.00
USB Wireless Multimedia Keyboard & Mouse 19.00
ATX Midi Tower KB-9970 incl. 400W PSU 25.00

358 Euros = 240 GBP :) crappy system, but I think similar ;)

http://www.kcn-computer.de/ one store of them is present in my town :)
http://www.alternate.de
 

ghost101

New Member
Joined
Jun 3, 2006
Messages
1,328 (0.32/day)
Likes
164
Location
London
#18
Mh.. let me see:
299 British Pounds, that´s 446 Euros.

AMD Athlon 64 "X2" 3800+ (AM2) 119.00
Standard cooler 15.00
Asrock AM2NF6G-VSTA GeForce 6100 onboard 54.00
1024MB TyRex DDR-2 PC-667 89.00
LG GSA H10N DVD burner 37.00
USB Wireless Multimedia Keyboard & Mouse 19.00
ATX Midi Tower KB-9970 incl. 400W PSU 25.00

358 Euros = 240 GBP :) crappy system, but I think similar ;)

http://www.kcn-computer.de/ one store of them is present in my town :)
http://www.alternate.de

Still need a hard drive, Windows MCE and a card reader :) . Using scan.co.uk i can get to £360 including delivery.

Also, at least use the cheapest Asus case you can find. And who on earth are Tyrex? Use proper branded RAM.
 
Last edited:
Joined
Dec 21, 2006
Messages
245 (0.06/day)
Likes
3
Processor AMD A10-5700
Motherboard GIGABYTE F2A85X-UP4
Cooling Air cooling
Memory Corsair 8GB DDR3 XMS3
Video Card(s) ATI Radeon HD7750
Storage 1x 1TB SATA Hard drive w/ 64MB cache @ 7200RPMs
Display(s) DELL 19"/PRINCETON 19"
Case Black Antec ?
Audio Device(s) On-Board High-Definition w/ Yamaha HTR-5740 reciever and jamo 5-speaker surround sound
Power Supply 500 Watt Cool Master
Software Windows 7 64-bit Ultimate edition
#21
when this happens it really means nothing, ignorance on microsoft's behalf, when the value fluctuates it is telling the amount that is NOT being used.....
 
Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#22
I just took this PC back to Comet, explained the problem to them, and they said "Well, youve removed the computer from its packaging, so we cant do anything". Is this legal?
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#23
omfg i would kick the stupid non techhie sales driven spotty ugly mofo's ass who said that and demand they give u some bloody customer service, thats appaling them saying well its been opened so theres nopthing i can do :mad:
 

xman2007

New Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
633 (0.15/day)
Likes
4
Processor E4300@ 3.0ghz
Motherboard Asus P5B
Cooling Arctic freezer
Memory 2gb supertalent ddrII 1000 5.5.5.15
Video Card(s) Inno 3d 8800gts 320mb
Storage Seagate 320gb
Display(s) 19" widescreen tft 5ms
Case Antec 900
Audio Device(s) X-fi Xtreme Audio
Power Supply Hiper 430w 30a dual rails
Software Vista Ultimate
#24
I just took this PC back to Comet, explained the problem to them, and they said "Well, youve removed the computer from its packaging, so we cant do anything". Is this legal?
p.s package it all back up as new and take it back if thats there answer to customer services if they say its been opened tell them there mistaken :p if they opemn it to look thats there hard luck, then get a system from a local pc shop or if you dont mind waiting ebuyer.

http://www.ebuyer.com/UK/product/116052

http://www.ebuyer.com/UK/product/104838

same system near enough and a tft for £400

edit: lol exact same system, my bad
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#25
In Business Studies I learned that if a product is faulty then it is the LAW that they MUST replace it. Fucking pimp slap them, HARD.

If they refuse, call up trading standards.