• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Hi, rx580 8gb msi armor oc problem

Josip21

New Member
Joined
Sep 14, 2021
Messages
4 (0.11/day)
So, long story short. I have 1 msi and 2 xfx rx 580 8gb that I used to mine about 3 years ago. Before changing bios I have backed up stock ones. After a year of minig, I decided to stop and not sell those cards. I flashed stock bios back, at least I think i did. Those cards I decided to try later on my pc, son plays fortnite, and I edit pics in lightroom and photoshop. Than some strange things start to hapen. With each card Pc would freeze, black screen or sometimes grey, vents speed up and I would have to force turn off PC. Tried newest drivers etc. So, I put 1660ti to the same pc, removed amd drivers and install nvidia. PC works fine, so I belive that amd gpus have some problems. Could you look up my Msi bios for start, it has micron memory. I putted it on my ex mining rig tonight just to take pics for info. From what I saw it looks good. Can anyone confirm please?
Thank you
 

Attachments

  • IMG_20210914_233831_copy_1400x1736.jpg
    IMG_20210914_233831_copy_1400x1736.jpg
    2 MB · Views: 28
  • IMG_20210914_233802_copy_1496x1670.jpg
    IMG_20210914_233802_copy_1496x1670.jpg
    2 MB · Views: 28

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
21,897 (4.13/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.VI
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 32GB XPG Gammix D10 {2x16GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
Im going to straight up say that those cards are probably toast. Mining takes a heavy toll on cards.

Try using MSI afterburner and underclocking cards to see if that makes any difference, If it doesnt then those cards are most likely too far gone to save. Im talking Critical. Hardware. Failure.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
32,798 (6.28/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Im going to straight up say that those cards are probably toast. Mining takes a heavy toll on cards.

Try using MSI afterburner and underclocking cards to see if that makes any difference, If it doesnt then those cards are most likely too far gone to save. Im talking Critical. Hardware. Failure.
Yup mining abuse

Replace thermal paste and pads, get a pic of white stickers on back/barcode and a pic of a ram chip while replacing thermal paste...
 

Josip21

New Member
Joined
Sep 14, 2021
Messages
4 (0.11/day)
Yup mining abuse

Replace thermal paste and pads, get a pic of white stickers on back/barcode and a pic of a ram chip while replacing thermal paste...
Cards mined maybe a year, use to have 12 of them, other 9 I sold to some of my friends very cheap, they knew the cards mined, and working fine still for games and normal use :/ I always watched that temps never reach more than 65-70c, cleaned them once a week. Average temps were about 62c. Hynex (if I remember) on xfx were even less. I'll try to remove vents and take pic of chip. So BIOS looks ok, if you know? Thank you
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
325 (1.80/day)
Location
Europe
Hello Josip.
In the picture you uploaded about the BIOS file, i noticed that you underlined in the upper right corner the Samsung memory.
Is the any chance (some BIOS files are made for 2 types of memory) to press the down button and to select the other memory, in our case Micron ?
On the other hand please put some picture with each card's labels (stickers) and a picture from GPU-z of that card.
We need to correctly identify the video card and memory producer.
If you can, it would be better if you open each of then and put a picture with the memory chips.
That will narrow our search.
Besides that i want to ask you about your video driver for AMD card. You cleaned the system 1st using a DDU?
If not, before flashing the cards i would suggest to start reinstalling the drivers, then in case we still have problems we go further.
We wait for your feedback.
Cheers
 

Josip21

New Member
Joined
Sep 14, 2021
Messages
4 (0.11/day)
Hello Josip.
In the picture you uploaded about the BIOS file, i noticed that you underlined in the upper right corner the Samsung memory.
Is the any chance (some BIOS files are made for 2 types of memory) to press the down button and to select the other memory, in our case Micron ?
On the other hand please put some picture with each card's labels (stickers) and a picture from GPU-z of that card.
We need to correctly identify the video card and memory producer.
If you can, it would be better if you open each of then and put a picture with the memory chips.
That will narrow our search.
Besides that i want to ask you about your video driver for AMD card. You cleaned the system 1st using a DDU?
If not, before flashing the cards i would suggest to start reinstalling the drivers, then in case we still have problems we go further.
We wait for your feedback.
Cheers
Hi, I posted gpu-z and bios from the card opened in polaris bios editor of the MSI. On the right corner I can select samsung, hynex and Micron memory. I would like to solve problem for the MSI first )cause it has only one BIOS, not switch unlike xfx cards (dual bios). I didn't ddu i just updated old drivers. At first it would happen sometimes in a month or two, now it's happening alot in a day, so I pulled out card by card to test it. I can try ddu and test again. One thing came to my mind, could it be PSU cause I noticed once strange smell from it, tought it was dust burnt. Afer that one time smell never happend again :/ Maybe something is wrong with PSU and 1660ti uses less power?
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
325 (1.80/day)
Location
Europe
OK
Let's take it in little steps.
1st - please boot system in safe mode and run DDU and clean the drivers.
Install the driver that you had on computer (the old one which was functioning well).If this won't make it work then you should try to install AMD enterprise drivers for your card. (i am 99% sure that this is the cause)
2nd- if this will fail (which i doubt) you must flash a new BIOS in your card.
The BIOS you already have should be ok as long as it is your original BIOS and as you said you can select Micron.
Regarding the smell :( - that is not welcome in any computer.
Please try to identify the source of the smell and take a closer look at that device (either PSU either some electronic component from mother board or video card.)
Keep us informed
 

Josip21

New Member
Joined
Sep 14, 2021
Messages
4 (0.11/day)
OK
Let's take it in little steps.
1st - please boot system in safe mode and run DDU and clean the drivers.
Install the driver that you had on computer (the old one which was functioning well).If this won't make it work then you should try to install AMD enterprise drivers for your card. (i am 99% sure that this is the cause)
2nd- if this will fail (which i doubt) you must flash a new BIOS in your card.
The BIOS you already have should be ok as long as it is your original BIOS and as you said you can select Micron.
Regarding the smell :( - that is not welcome in any computer.
Please try to identify the source of the smell and take a closer look at that device (either PSU either some electronic component from mother board or video card.)
Keep us informed
Hi again, just came from the work and took cooler off to be sure about memory chip. It has M, so it's Micron. Didn't have time to replace 1660 with msi rx 580 from pc to test with DDU yet. Thanks for helping me out and sry for my bad English, grestings from Croatia ️
 

Attachments

  • IMG_20210915_220634_copy_1487x1983.jpg
    IMG_20210915_220634_copy_1487x1983.jpg
    2 MB · Views: 12
Joined
Apr 22, 2021
Messages
325 (1.80/day)
Location
Europe
Ok then we have a Micron chip.
But now let's get back to our business.
Clean up the system using DDU, and install the working drivers.
 
Top