• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HIS Radeon HD 4890 secound gpu

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#1
i have a 2 HIS Radeon HD 4890 cards / and i have 1 of them in now . .
but when i put in the 2nd one it wont boot . .it gets to the windows start part but just when its ment to come on it Blue Screen . . ..
dont know wot to do . . i tryed everything . . im about to but a while different comp . .

My mother board is gigabyte x58-extreme
things that ive tryed is --
updateing my mother board but still doin it ..
formatted comp . it worked with both but when i go to update drivers it bluescreen
right when it finishes .
do know wot to try . im up for any help . .{Plz )
thankyou
Shmik .
 
Joined
Oct 8, 2012
Messages
1,364 (0.71/day)
Likes
411
Location
Israel
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X UD5H
Cooling Antec H20 920
Memory Corsair Dominator Platinum DDR3 4x4GB 2000mhz 9-11-10-24 CR-1
Video Card(s) EVGA GTX 970 SC
Storage Crucial M500 240Gb/Seagate Barracuda 2TB
Display(s) LG 29UM67 2560x1080 75hz IPS
Case Coolermaster 690
Audio Device(s) Creative X-FI Titanium + Sennheiser PC360
Power Supply Corsair TX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#2
Did you try both GPU's on their own?
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#3
Yep I tryed both and only the 1 works .. the other one never used to work on its own .. its like it works like a slave to it ... if that makes sense ..:)
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,465 (10.10/day)
Likes
18,135
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#4
Both cards should work fine on their own. Seems as if one isn't working.
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#5
One doesnt work .. even when I put the crossfire bridge link ..clip
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,527 (6.38/day)
Likes
6,950
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#6
This happened to me last week and it turned out to be the PSU. I replaced it with my backup and it worked fine. I have 5770 Xfire with X58
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#7
If it is the graghic card .. can u recomend me a good one .. ? Since I did buy it with the comp modded .. I would like cossfire again .. just need to upgrade ..
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,406 (5.42/day)
Likes
9,579
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#8
If it is the graghic card .. can u recomend me a good one .. ? Since I did buy it with the comp modded .. I would like cossfire again .. just need to upgrade ..
No need to buy crossfire/sli for any reason unless a single 290X/780ti is not enough for you. Odds are 290X/780ti might not be in your budget, so I see no reason to go multi GPU.
What is your PSU's Make/Model/Wattage? Also what is your budget?
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#9
Just a question but I rekond I bought the computer together around 7 years ago .. was good in its day but would a faulty psu caus this .. ok id like to spend around the $350 mark .. max .. unless theres somthing worth spending the extra for ..
Psu : super flower ..
750w
Sf-750r14he
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
3,837 (1.46/day)
Likes
2,221
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5820K @ 4.6GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. 360+240 rads.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz 15-17-17-35
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 900P + Samsung 950Pro 256GB NVMe + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
#10
Try increasing bridge voltages...
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,406 (5.42/day)
Likes
9,579
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#12
Just a question but I rekond I bought the computer together around 7 years ago .. was good in its day but would a faulty psu caus this .. ok id like to spend around the $350 mark .. max .. unless theres somthing worth spending the extra for ..
Psu : super flower ..
750w
Sf-750r14he
You said you tried both GPU's individually on their own, in the same slot (I assume). One of them works normally, the other doesn't. That sounds pretty obvious to me that the one that mysteriously doesn't work in the exact same situation that the other does, is clearly broken.
As for your PSU, you can pretty much run any GPU you want on that, it's not a bad PSU, although it's one of those stupid million 12V rail designs. I think the 5th rail on it has more ampage than the rest (most of them run at 20A, the 5th runs at just above 30 or something, my brother had one).
I'm relatively GPU agnostic, I'd buy the best single GPU your money can get in your country, regardless of brand or colour.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,527 (6.38/day)
Likes
6,950
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#13
Honestly I would just upgrade video cards cause both of those may equal the performance of a single 5770 and a 5770 is quite weak. Even with two my system still lags on games like bf4 on high/ultra. I play medium with some AA fine.

I would look into getting a 290/X there is a used one here on the forums if you are in the US for like 325.
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#14
Thanks for the advice .. I hope it is the dual gpu card .. il look into a new gpu . Im from australia here .. I hope it gets solved .. otger wise a whole new cpu .. if not solved .
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,406 (5.42/day)
Likes
9,579
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#15
otger wise a whole new cpu .. if not solved .
Why would you buy a new CPU if one of your GPU's was causing a BSOD? It would more likely be a dodgy PSU.
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,406 (5.42/day)
Likes
9,579
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#17
If its a dogde gpu .. shouldnt I buy a new one of them insted of psu ?
No, I would imagine if you still have problems with a new GPU it would be PSU related.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,770 (5.13/day)
Likes
5,173
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#18
You need to save up just in case and not skimp on a psu
 

shmik

New Member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
13 (0.01/day)
Likes
0
#20
Just tested the dogde gpu on its own and didnt go on .. plus just noticed its heating up .. compared to the good one ..
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,406 (5.42/day)
Likes
9,579
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#21
Just tested the dogde gpu on its own and didnt go on .. plus just noticed its heating up .. compared to the good one ..
Try repasting?
 
Joined
Jan 25, 2014
Messages
1,686 (1.16/day)
Likes
1,091
System Name AMD Black Widow
Processor AMD FX-6100 3.3GHz
Motherboard GIGABYTE GA-780T-D3L (rev. 4.0)
Cooling Cooler master hyper 212 EVO
Memory Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz KHX1600C9D3B1K2/8GX
Video Card(s) MSI Radeon HD 7850 2GB OC GDDR5 Twin Frozr 3
Storage WESTERN DIGITAL 1TB 64MB 7k SATA600 Blue WD10EZEX
Display(s) LG W2453SQ-PF
Case Thermaltake Chaser A31 Black
Power Supply Cooler Master Extreme Power plus 460w
Software Windows 7 64bit
#23
I see a few people have posted that you should get a better GPU like the 290 or 780ti but for the budget of 350 I think you can ether get a GTX 770 or a R9 280x, but you say you bought the system 7 years ago.what CPU do you have?
 
Joined
Apr 15, 2013
Messages
1,101 (0.63/day)
Likes
345
System Name Some computer stuff
Processor Mostly Intel or AMD
Motherboard ATX or mATX
Cooling Bong Cooler
Memory DDR2-4
Video Card(s) A few
Storage Plenty Platters or SSDs or USBs
Display(s) Samsung 23"
Case 5 on the floor
Audio Device(s) There's one for my M7 Gene, Oh I have 3-4 PCI 5.1 ones.Sabrent! lol
Power Supply 750-1000W
Mouse cheap
Keyboard Used ps2 from garage sales
Software Yeah
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/schmuckley/#Hardware_Library http://valid.canardpc.com/rbjpbg
#25
Is that Gigabyte or AsRock Extreme?
If it's Gigabyte..you could probably get about $300 just for the motherboard.

I would try to swing a 290x/GTX 970 for $300