• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Houston, We have A Problem (memory speed)

Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#1
I have an ASrock 970 Extreme 4 with an FX 4130 and 8GB (2x4) Crucial Ballsitix Sport.

I was playing around with the OC and took it up to 4.6 and now any time I try to OC the system my RAM is showing me this.

 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#2
Try resetting your bios...
And, check your memory settings... sometimes on a failed or screwed up OC they will reset or get screwed up.
Mine will revert to the default (auto setting) which ain't what I want, so I have to go in and manually set them back or use my saved profile.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#3
Try resetting your bios...
And, check your memory settings... sometimes on a failed or screwed up OC they will reset or get screwed up.
Mine will revert to the default (auto setting) which ain't what I want, so I have to go in and manually set them back or use my saved profile.
I reset the BIOS and every time I try to OC, even a little bit, it does the same thing.

Did I possibly screw up my RAM? or maybe the board?
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,625 (2.38/day)
Likes
2,986
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#4
Can you manually set the ram at the speed it is supposed to be at?

On a side note, I have that board.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#5
Can you manually set the ram at the speed it is supposed to be at?

On a side note, I have that board.
Yes. I did that, too.

Here is what I have discovered.

I took out each stick and started the computer.

With one stick It blue screens at windows start up. the other stick? it fires right up.

Guess I may have fried the one stick of RAM?

Funny thing is, it will run at 1600Mhz which it is rated at. Anything over that? no go.
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#6
Anything is possible...

Does it run properly with no OC?
Try some different ram if you have it; and, try testing the ram with MemTest.

Could be the memory, memory controller (on motherboard or processor ?), or other problem.
You are going to have to test and eliminate one item, as the problem, at a time.
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,625 (2.38/day)
Likes
2,986
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#7
Anything is possible...

Does it run properly with no OC?
Try some different ram if you have it; and, try testing the ram with MemTest.

Could be the memory, memory controller (on motherboard or processor ?), or other problem.
You are going to have to test and eliminate one item, as the problem, at a time.
This
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#8
With one stick It blue screens at windows start up. the other stick? it fires right up.
It would be a good guess that the stick, that blue screens, is on it's last leg, so to say.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#9
Okay. I set everything back to normal. No OC etc.

Both sticks and it fires right up and shows the RAM running at normal speeds in CPU-Z

I can OC with the one stick and no problems. I try to OC with the other, even a 5% increase and it blue screens.

The other stick? I can OC 15% no problem (scared to go any higher as I don't want to kill my remaining stick)
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,625 (2.38/day)
Likes
2,986
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#10
Have you been able to overclock this ram stick before or is it just a baddly binned chip?
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#11
Have you been able to overclock this ram stick before or is it just a baddly binned chip?
I was OC'd @ 4.3 for a while and everything was stable.

Then I tried to go 4.6 or so and that is when I ran into problems.

I just OC'd 5% and my timings are showing what I posted in my original post.

Stock settings and the RAM is fine. I guess the one stick may be shot?
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,625 (2.38/day)
Likes
2,986
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#12
Sounds like a the stick went bad. Mem test for sure.

Can you overclock with the multiplier because that does not touch your memory speed afaik. That won't really say anything about your sticks but I am more curious.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#14
Oksy, I just OC'd to 4.4 with just the multiplier and the RAM is running at 1600.

No BSOD etc.

D1nky, No, not yet. Scared to fry my RAM lol

This only happened when I OC'd the RAM and the CPU together.

It was OC'd @ 4.3ish and the RAM @ 1700 something.

When I went up to the 4.6 range is when I ran in to problems with my RAM.
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
3,800 (2.13/day)
Likes
1,320
System Name Out of the game..
Benchmark Scores d1nky@hwbot.org
#15
i usually use one stick for benches/overclocking, seems better tbh! maybe its another setting that causes it to drop out, eliminate all possibilites before thinking the ram is broke.

a little voltage wont hurt. (much maybe haha)
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#16
Okay. Tried to increase in .5 increments and nothing helped.

I am hoping it's the one stick of RAM that is simply bad and can't handle an OC?
 
Last edited:
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#17
Okay guys,

I think I broke something?

I cannot go above 1600mhz on my RAM linked or unlinked.

I actually went and exchanged my RAM for brand new RAM of the same kind.

I can OC the CPU all I want, but when I OC the RAM it clocks it down 5 5 5 and cuts my speed in half.

Any ideas?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,379 (10.17/day)
Likes
18,021
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#18
Are you adjusting your timings when you OC? They will have to be loosened. I'm pretty sure that Crucial sells an 1866mhz kit of this RAM. Find those and copy the timings/frequency voltage to your RAM.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#19
Are you adjusting your timings when you OC? They will have to be loosened. I'm pretty sure that Crucial sells an 1866mhz kit of this RAM. Find those and copy the timings/frequency voltage to your RAM.
I was doing the auto OC, and I think I went too high?

The thing ran perfect at 4.3 and 4.4

Once I ramped it up to 4.6ish is when it gave me problems.

It will run just fine at 1600Mhz on the RAM, anything over that is a no go situation.

Right now the CPU is clocked @ 4.2 and everything is fine, temps are good, system is stable etc.

I will take the Motherboard and the CPU back to Microcenter today and let this be a lesson learned.

Not sure why I didn't unlink the darned RAM from the CPU? :banghead:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,379 (10.17/day)
Likes
18,021
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#20
Your hardware is fine. Stop using auto OC, and when you overclock your RAM keep timings in mind like I mentioned.
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#21
Your hardware is fine. Stop using auto OC, and when you overclock your RAM keep timings in mind like I mentioned.
But it worked fine before.

So what could have gone wrong?? :confused:

Why can't I Auto OC to 4.3 or 4.4 like I used to to?

That is what perplexes me.


Oh, and when I use manual OC, the same thing.

CPU only, RAM will not take any kind of OC.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,379 (10.17/day)
Likes
18,021
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#22
What timings are you using?
 
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#23
Joined
Mar 9, 2013
Messages
340 (0.20/day)
Likes
44
Location
Central Illinois
Processor AMD FX-8370 Black Edition
Motherboard MSI 990FXA Gaming Board
Cooling Corsair H-105 liquid cooler
Memory Gskill ripjaws 16GB 1866 RAM
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti FTW
Storage Samsung 840 250GB SSD/ Samsung 850 EVO 500GB Storage
Display(s) Acer 25 inch 2560x1440
Case Corsair 760-T
Audio Device(s) onboard
Power Supply EVGA Supernova Full Modular 750w
Mouse CM Storm
Keyboard CM Storm
#24
10-10-10-28 now and it seems stable.

I took the voltage up to 1.6
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
3,800 (2.13/day)
Likes
1,320
System Name Out of the game..
Benchmark Scores d1nky@hwbot.org
#25
maybe the timings were incompatible, i always add more voltage on every component just increases stability at higher clocks

congrats on getting it stable :rockout: