• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How can I control Internet speed from DSL router?

Joined
Aug 16, 2007
Messages
112 (0.03/day)
Likes
17
Location
INDIA
System Name Chip
Processor AMD FX 4100 @ 3.60 GHz (2 x 2MB L2, 8MB L3)
Motherboard BIOSTAR 880GZ (850 SB)
Cooling Stock AMD
Memory 2GB + 4GB @ 1333MHz
Video Card(s) Color Master AMD Radeon HD 5570 1GB DDR3
Storage WD Green 2TB (SATA 2.0)
Display(s) 20" Samsung SyncMaster 2033sw (15000:1)
Case Regular White
Audio Device(s) OnBoard : Realtek Integrated Digital HD Audio
Power Supply ATX UMAX 550W
Software Windows 7 Home Premium 64-Bit
#1
Hi there, I have a ZXDSL 531B router from ZTE. I'm a network newbie here. Now here's the setup for the DSL router with 4 LAN ports, which all are connected to different PCs. And this happens to be the ONLY source of internet to all of us. Here's my needs, I want to control EACH LAN port speed, as it can be shared equally & not one stealing most / all bandwidth & rest left begging :banghead: . Every computer uses Windows 7. Please help!
 
Joined
Aug 16, 2007
Messages
112 (0.03/day)
Likes
17
Location
INDIA
System Name Chip
Processor AMD FX 4100 @ 3.60 GHz (2 x 2MB L2, 8MB L3)
Motherboard BIOSTAR 880GZ (850 SB)
Cooling Stock AMD
Memory 2GB + 4GB @ 1333MHz
Video Card(s) Color Master AMD Radeon HD 5570 1GB DDR3
Storage WD Green 2TB (SATA 2.0)
Display(s) 20" Samsung SyncMaster 2033sw (15000:1)
Case Regular White
Audio Device(s) OnBoard : Realtek Integrated Digital HD Audio
Power Supply ATX UMAX 550W
Software Windows 7 Home Premium 64-Bit
#2
Ohh no, looks like I asked one of the toughest question in Networking section! Please, anyone can help me here?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,200 (3.48/day)
Likes
6,847
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#3
You cant. It doesn't support bandwidth shaping. You would need a more expensive router or a router that supports DD-WRT firmware
 
Last edited:
Joined
Aug 16, 2007
Messages
112 (0.03/day)
Likes
17
Location
INDIA
System Name Chip
Processor AMD FX 4100 @ 3.60 GHz (2 x 2MB L2, 8MB L3)
Motherboard BIOSTAR 880GZ (850 SB)
Cooling Stock AMD
Memory 2GB + 4GB @ 1333MHz
Video Card(s) Color Master AMD Radeon HD 5570 1GB DDR3
Storage WD Green 2TB (SATA 2.0)
Display(s) 20" Samsung SyncMaster 2033sw (15000:1)
Case Regular White
Audio Device(s) OnBoard : Realtek Integrated Digital HD Audio
Power Supply ATX UMAX 550W
Software Windows 7 Home Premium 64-Bit
#4
You cant. It doesn't support bandwidth shaping. You would need a more expensive router or a router that supports DD-WRT firmware
Thank you "Jetster" for your reply :) . One more thing, How can I recognize this DD-WRT based device?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,780 (5.13/day)
Likes
5,183
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#5
you know you dont need to have your stuff in bold. dd-wrt.com will have database of supported routers...
 
Last edited:
Joined
Aug 16, 2007
Messages
112 (0.03/day)
Likes
17
Location
INDIA
System Name Chip
Processor AMD FX 4100 @ 3.60 GHz (2 x 2MB L2, 8MB L3)
Motherboard BIOSTAR 880GZ (850 SB)
Cooling Stock AMD
Memory 2GB + 4GB @ 1333MHz
Video Card(s) Color Master AMD Radeon HD 5570 1GB DDR3
Storage WD Green 2TB (SATA 2.0)
Display(s) 20" Samsung SyncMaster 2033sw (15000:1)
Case Regular White
Audio Device(s) OnBoard : Realtek Integrated Digital HD Audio
Power Supply ATX UMAX 550W
Software Windows 7 Home Premium 64-Bit
#6
Thanx "eidairaman1" for the tip on WRT device. Like to ask you a question here, Is every Cisco Linksys router supports WRT OR just selected / more expensive ones?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,780 (5.13/day)
Likes
5,183
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#7
my only conclusion is they are easily hackable, but bear in mind they are expanding the list of supported routers... Yours does look like a Trendnet Router...
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,200 (3.48/day)
Likes
6,847
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, Synology NAS with 2X Toshiba 6Tb
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
Joined
Aug 16, 2007
Messages
112 (0.03/day)
Likes
17
Location
INDIA
System Name Chip
Processor AMD FX 4100 @ 3.60 GHz (2 x 2MB L2, 8MB L3)
Motherboard BIOSTAR 880GZ (850 SB)
Cooling Stock AMD
Memory 2GB + 4GB @ 1333MHz
Video Card(s) Color Master AMD Radeon HD 5570 1GB DDR3
Storage WD Green 2TB (SATA 2.0)
Display(s) 20" Samsung SyncMaster 2033sw (15000:1)
Case Regular White
Audio Device(s) OnBoard : Realtek Integrated Digital HD Audio
Power Supply ATX UMAX 550W
Software Windows 7 Home Premium 64-Bit
#9
Thank you "Jetster" for the very informative link.