• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

how can i overclock my intel graphic card?

oggy

New Member
Joined
Oct 1, 2004
Messages
13 (0.00/day)
Likes
0
#1
i bought a computer with intel graphic card, its not bad
but i want it to be faster, how can i overclock it?
atitool not working and many other applis not working too
 
Joined
May 27, 2005
Messages
3,651 (0.80/day)
Likes
341
Location
Little Rock Arkansas, United States
System Name Monolith
Processor Intel Xeon E3110 Wolfdale@3.5GHz
Motherboard MSI P35-Neo
Cooling Active Air
Memory 4GB DDR2 800
Video Card(s) Sapphire HD 3850 512MB PCI-E
Storage 1 x 80GB Internal, 1 x 250GB Internal, 1 x 40GB External
Display(s) Acer X203w
Case Generic black case with locking front bezel
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2 ZS
Power Supply 500 Watt Seasonic M12
Software Windows 7 Ultimate x64
#2
Intel only makes integrated graphics (Intel Extreme Graphics, and Intel Graphics Media Accelerator 900 on the i915 Chipsets ). The "graphics card" is directly integrated onto the motherboard and shares system resources like RAM. So a certain amount of memory, ususally 32MB or 64MB is taken from your system memory for graphics use. If you overclock your system memory you may get an improvement in graphics also, but I doubt you have the BIOS options to OC your system memory with a motherboard from Intel. Did you get the PC from DELL\Gateway\HP\IBM\EMachine etc.? What is the motherboard? ATI Tool only works on non-integrated graphics cards with ATI and Nvidia chipsets i.e. 9600, 9800, X600, X800, etc.
 
Last edited:
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#3
Last I checked there isnt any ways to overclock the intel IGP, and its not like it would perform any better anyways... its half useless :/
 

oggy

New Member
Joined
Oct 1, 2004
Messages
13 (0.00/day)
Likes
0
#4
i bought my pc from ibm, is there a way to overclock the gpu?
cant find that option in bios
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.12/day)
Likes
1,331
#5
I haven't seen any options in the Intel drivers that come with IBM machines. Google doesn't say anything usefull either. Even if it's possible I doubt you'll be happy with the result. If you want better performance get a new card if your system supports it. Most IBM's I've seen did have an AGP port.


I wish Intel was more like Microsoft, pumping a shitload of cash into the development of a new videochip and make high end cards. They used to have the i740 which wasn't all that bad.
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#6
The one intel mobo ive seen let you set the video speed from 266 to 300mhz, but it didnt work right and I had to reset the cmos, so no it isnt possible and/or useful.
 
Joined
May 27, 2005
Messages
3,651 (0.80/day)
Likes
341
Location
Little Rock Arkansas, United States
System Name Monolith
Processor Intel Xeon E3110 Wolfdale@3.5GHz
Motherboard MSI P35-Neo
Cooling Active Air
Memory 4GB DDR2 800
Video Card(s) Sapphire HD 3850 512MB PCI-E
Storage 1 x 80GB Internal, 1 x 250GB Internal, 1 x 40GB External
Display(s) Acer X203w
Case Generic black case with locking front bezel
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2 ZS
Power Supply 500 Watt Seasonic M12
Software Windows 7 Ultimate x64
#7
Yeah. Even a Radeon 9200 should out preform Intel :laugh: "Extreme" :laugh: integrated graphics.
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#8
Thermopylae_480 said:
Yeah. Even a Radeon 9200 should out preform Intel :laugh: "Extreme" :laugh: integrated graphics.
also known as the intel extreme slideshow :)
 
Joined
May 27, 2005
Messages
3,651 (0.80/day)
Likes
341
Location
Little Rock Arkansas, United States
System Name Monolith
Processor Intel Xeon E3110 Wolfdale@3.5GHz
Motherboard MSI P35-Neo
Cooling Active Air
Memory 4GB DDR2 800
Video Card(s) Sapphire HD 3850 512MB PCI-E
Storage 1 x 80GB Internal, 1 x 250GB Internal, 1 x 40GB External
Display(s) Acer X203w
Case Generic black case with locking front bezel
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2 ZS
Power Supply 500 Watt Seasonic M12
Software Windows 7 Ultimate x64
#9
Dippyskoodlez said:
also known as the intel extreme slideshow :)
Now that is rough :laugh: . I guess it would look like that if you cranked up HL2, and tried to play it.
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,196 (1.14/day)
Likes
296
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
#10
Thermopylae_480 said:
Now that is rough :laugh: . I guess it would look like that if you cranked up HL2, and tried to play it.
yeah.. my 9600 made doom 3 look like a slideshow at 1600x1200 ultra settings tho too :roll:
 

Karamas

New Member
Joined
Sep 6, 2004
Messages
97 (0.02/day)
Likes
3
Processor Intel Pentium Core 2 Duo Wolfsdale 3.00 ghz 45nm
Motherboard Asus P5Q3 Deluxe/WiFi-AP
Cooling ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Memory 2 x 1024 Mb CORSAIR XMS3 DHX DDR3 1600mhz
Video Card(s) Sapphire RADEON HD4850
Storage Westren Digital 250 Gb Sata
Display(s) DELL LCD 17 in"
Case Generic Black Case
Power Supply 650 Watt BFG Tech
Software Windows XP Pro (Enterprise)/Windows 7 Ultimate/Ubuntu 9.0.4
#11
Thermopylae_480 said:
Yeah. Even a Radeon 9200 should out preform Intel :laugh: "Extreme" :laugh: integrated graphics.
I had this at one time it does not even over clocked.

No there is not a current way to do this i did quite a bit of research on this...
 
Joined
May 27, 2005
Messages
3,651 (0.80/day)
Likes
341
Location
Little Rock Arkansas, United States
System Name Monolith
Processor Intel Xeon E3110 Wolfdale@3.5GHz
Motherboard MSI P35-Neo
Cooling Active Air
Memory 4GB DDR2 800
Video Card(s) Sapphire HD 3850 512MB PCI-E
Storage 1 x 80GB Internal, 1 x 250GB Internal, 1 x 40GB External
Display(s) Acer X203w
Case Generic black case with locking front bezel
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2 ZS
Power Supply 500 Watt Seasonic M12
Software Windows 7 Ultimate x64
#12
The 9200 doesn't overclock? I overclocked a friends 9200 using ATITool.