• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How do i switch OS? And which should i get?

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#1
I want to switch from my Windows XP Home Edition 32-bit OEM OS, To Windows Vista 64-bit-OEM. But how do i do that? and Which should i get? the System builders?:confused:
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#2
Bump..:(
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,714 (5.75/day)
Likes
9,471
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#3
first you need to save any data you want to keep if you are using the same HDD, then go out and purchase the OS of your choosing and install it.
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#4
first you need to save any data you want to keep if you are using the same HDD, then go out and purchase the OS of your choosing and install it.
What if you don't need any of the data? and do i need to reformat if i use the same HDD?
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,714 (5.75/day)
Likes
9,471
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#5
I personally would get UBCD and write it to ISO and use the manufacturers HDD software to write it back to zeros. Then put in the windows CD and let it reformat the drive B4 it installs the new OS. It reformats a blank drive automatically!
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#6
I personally would get UBCD and write it to ISO and use the manufacturers HDD software to write it back to zeros. Then put in the windows CD and let it reformat the drive B4 it installs the new OS. It reformats a blank drive automatically!

What if i just get a new HDD? Do i have to do anything special?
 

Dandel

New Member
Joined
Aug 1, 2007
Messages
102 (0.03/day)
Likes
4
Processor AMD Athlon II X4 630 (3.5ghz)
Motherboard GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P
Cooling Sunbeam Core-Contact Freezer
Memory 2x2g A-Data DDR3 1600
Video Card(s) XFX Radeon HD5770
Case Coolermaster HAF 932
Power Supply FSP FX600-GLN
Software Win7 x64 pro
#7
no... just have the old one completely unplugged when you install initially, and set the old one up as slave, or on the last SATA channel.
 
Joined
Jun 17, 2007
Messages
7,326 (1.89/day)
Likes
995
Location
C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
System Name Unknown
Processor AMD Bulldozer FX8320 @ 4.4Ghz
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling XSPC Raystorm 750 EX240 for CPU
Memory 8 GB CORSAIR Vengeance Red DDR3 RAM 1922mhz (10-11-9-27)
Video Card(s) XFX R9 290
Storage Samsung SSD 254GB and Western Digital Caviar Black 1TB 64MB Cache SATA 6.0Gb/s
Display(s) AOC 23" @ 1920x1080 + Asus 27" 1440p
Case HAF X
Audio Device(s) X Fi Titanium 5.1 Surround Sound
Power Supply 750 Watt PP&C Silencer Black
Software Windows 8.1 Pro 64-bit
#8
What if i just get a new HDD? Do i have to do anything special?
Nah man, you just need to format it(in which you lose all your Data) and then Install the OS. Might I add that Vista installs the fastes out of all the OS's during a clean install.

Oh and if you do get a new HD, there is somehting you have to do with the JUmpers on the HD, but the HD's manual can help you with that.:)
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#9
Thanks all. I will just reformat and install new OS. But how do i reformat again?(forgot:eek:)
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,714 (5.75/day)
Likes
9,471
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#10
If you dont want to write it all to zeros first, durring the install it will ask you to delete the old partition . Do so and install on the new partition when its done!
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#11
So put disc in first to reformat?
 
Joined
Jun 17, 2007
Messages
7,326 (1.89/day)
Likes
995
Location
C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
System Name Unknown
Processor AMD Bulldozer FX8320 @ 4.4Ghz
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling XSPC Raystorm 750 EX240 for CPU
Memory 8 GB CORSAIR Vengeance Red DDR3 RAM 1922mhz (10-11-9-27)
Video Card(s) XFX R9 290
Storage Samsung SSD 254GB and Western Digital Caviar Black 1TB 64MB Cache SATA 6.0Gb/s
Display(s) AOC 23" @ 1920x1080 + Asus 27" 1440p
Case HAF X
Audio Device(s) X Fi Titanium 5.1 Surround Sound
Power Supply 750 Watt PP&C Silencer Black
Software Windows 8.1 Pro 64-bit
#12
So put disc in first to reformat?
Yeah man, Just read throught it. Im not sure what OS you want to install, But its very simple just pop the disc in and with some reading skill and an IQ 70 or up you'll have your HD reformated and OS installed.

:toast:
 
Joined
Mar 27, 2007
Messages
2,746 (0.70/day)
Likes
371
Location
just outside of new orleans
Processor Intel Core i7-4790 Haswell Quad-Core 3.6GHz LGA 1150 84W
Motherboard GIGABYTE GA-H87-D3H LGA 1150 Intel H87 HDMI
Cooling CPU - Cooler Master Hyper T4 / Case - cooler master 120mm rear case fan (Air cooling)
Memory G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) ASUS GTX660-DC2O-2GD5 2GB 192-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI support
Storage Samsung 500 GB 840 EVO SSD Drive
Display(s) ASUS 23" LED Monitor
Case COOLER MASTER Centurion 5 (silver & black)
Audio Device(s) (onboard audio) Realtek ALC892
Power Supply CORSAIR SU-750TX 750W ATX12V / EPS12V
Software Windows 7 Home Premium 64bit Edition
#13
the reformat is all part of the windows install process so it is pretty much foolproof, put in cd, follow prompts as needed and your good to go. but save any files you need because it erases everything.
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.13/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#14
You guys rock!!:) thanks