• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How to completely reset a GPU to the default?

Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#1
Hi all,

I have been experiencing some issues with my laptop's Nvidia GTX 960 M 4 GB clocks frequencies!

I have uninstalled the drivers with DDU,reinstalled the OS,uninstalled the GPU via Device Manager,but I still got issues with its clocks frequencies!

Please tell me how to tottaly reset the Nvidia GPU to the default!

Please!
Thanks to all in advance!
Best regards!
 
Joined
Nov 30, 2015
Messages
444 (0.43/day)
Likes
475
Location
Croatia
System Name Hallowed Be Thy Name
Processor FX-6300 @4,0 GHz/ i5-2400 @3,1 GHz
Motherboard ASUS M5A97 EVO R2.0/ Gigabyte GA-B75M-D3H
Cooling Enermax ETS-T40-TB /w Akasa Viper/ CM Seidon 120V Ver.2
Memory 2x4 GB G.Skill Ares @1600 MHz/ 2x4 GB Adata @1333 MHz
Video Card(s) EVGA FTW GTX1050Ti 4GB/ Palit GTX750Ti StormX OC 2GB
Storage WD Blue 1TB 7200 rpm x2
Display(s) LG 23MP68VQ-P/ ASUS VW190DE
Case Zalman Z3 Plus /w 5x Scythe Glidestream / Deepcool Smarter /w 2x Scythe Slipstream
Audio Device(s) Onboard x2
Power Supply OCZ ZS 550W / FSP Hexa+ 400W
Mouse Sharkoon Shark Force / Microsoft Intellimouse 1.1A
Keyboard Lenovo SK-8825 / Older Than Me
Software W7 Ultimate 64-bit/ W7 Pro 64-bit
Benchmark Scores Turns on on the first try!
#2
My guess this is not a software problem, it seems like the GPU is overheating and downclocking itself not to burn out.

If you know how, clean the heatsink and reapply the thermal paste, if the issue really is overheating.
 
Joined
Apr 16, 2010
Messages
3,144 (1.02/day)
Likes
1,125
Location
Portugal
System Name _JP_'s Daily Driver
Processor AMD Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14 + NM-AM4 + NF-P14r
Memory 2x 8GB G.Skill Trident Z (F4-3200C16D-16GTZB)(Hynix)
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 280X Gaming
Storage HyperX Savage 240GB + KC300 240GB + 750EVO 500GB
Display(s) LG Flatron W2361V 23'' FHD
Case NOX Blaze
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Corsair TX650M
Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
Keyboard Logitech Media Keyboard (PS/2)
Software Windows 10 x86-64 (1703)
#3
It would help us help you if you could please tell us the make and model of you laptop, as well as if have used any tool to change anything in the GPU's clocks.
Also, what is the behavior you are getting and the reason you are so inclined to the clock setup of the card.
You don't really "reset" a GPU. You could have a fault developing somewhere.
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#4
The laptop is Lenovo Y-700-15ISK Ideapad,and the GPU is Nvidia GTX 960M 4 GB GDDR5.

I have overclocked it with MSI Afterburner since I have bought the laptop and it worked fine!

A few days ago while I was gaming I noticed in the Afterburner OSD that the clocks frequencies change theirselves randomly!
I closed the game and checked the clocks ,and they had the values like when playing a game ,but at idle!

I unistalled the graphics drivers with DDU,installed new,but nothing the clocks still changed randomly while gaming,and were 1176 MHz with 2505 MHz at idle!

I reseted the BIOS,and I decided to reinstall the OS,but I got the same problem!After reinstalling the OS for 3-rd time,and installing first the Chipset drivers and then the graphics drivers the problem was fixed!

But yesterday I noticed that when I open HWMonitor ,the normal clocks reach up to 1176 with 2505 MHz! Only if I open HWMonitor!

I have never noticed this before! Anytime I have opened HWMonitor while idle the clocks frequencies have been 135 with 405 to 405 with 405 MHz.

And now at the moment the clocks are stuck at 405 with 405 MHz!
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
15,505 (3.93/day)
Likes
9,129
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#5
Do you still have it overclocked? If so, run it at stock and see if it behaves itself. This does sound like a hardware issue.

It's possible that the GPU is degrading due to the overclock and/or that the thermal paste needs redoing. How old is this laptop?
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#6
Do you still have it overclocked? If so, run it at stock and see if it behaves itself. This does sound like a hardware issue.

It's possible that the GPU is degrading due to the overclock and/or that the thermal paste needs redoing. How old is this laptop?
It is not overclocked now! The termal paste was reapplied 1 month ago!And it is 1 year old!
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
15,505 (3.93/day)
Likes
9,129
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#7
Sounds like something funky with the hardware then. Is it still under warranty?
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#8
Sounds like something funky with the hardware then. Is it still under warranty?
Yes it is!
By the way I have done diagnostics with the Lenovo Diagnostics Tool,for the mainboard and the GPU and they passed all of the tests!
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,674 (4.00/day)
Likes
10,962
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#10
Yes,I do! And MSI shows now 405 with 405 MHz at idle!

In the past it usually showed 135 with 405 MHz, changing to 405 with 405 MHz,almost every second!
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
793 (0.33/day)
Likes
541
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.22v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case Regnum RG4F Frosty White
Audio Device(s) XFI Music
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Cougar 600M
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
#11
It is normal to change based on the load the GPU has. Setup MSI Afterburner to display the GPU temperature and core/memory frequency and then load a game and post a screenshot here. It should look like this Warhammer2_2018_04_01_15_18_11_438.jpg
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,674 (4.00/day)
Likes
10,962
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#13
Currently I don't have any game installed!
Install GPUz and open the sensors tab, let it run and verify that the readings are accurate. It works well with afterburner and it will help with additional info

Upload a screenshot of this fluctuation also
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#14
Install GPUz and open the sensors tab, let it run and verify that the readings are accurate. It works well with afterburner and it will help with additional info

Upload a screenshot of this fluctuation also

Here you are :
1.png


I would like to ask you for only one favour please!

Could someone please install HWMonitor,open it, and check in the MSI Afterburner's Monitoring Window,if the GPU's temperature would increase ,and then decrease to zero,and this to repeat for a few seconds,then please close it,and check if the GPU temperature would decrease to zero after you have closed it!

Thank you in advance!
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,674 (4.00/day)
Likes
10,962
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#15
unfortunately, that screenshot isnt helpful, unless you allow it to run long enough to fill the sensor bars, so we can see a screenshot of 2-5 minutes of activity. please allow it t orun, then once the red bars have filled all the way to the left on the GPUz sensor page, retake the screenshot and upload that image please


like this
111111111.PNG
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#16
unfortunately, that screenshot isnt helpful, unless you allow it to run long enough to fill the sensor bars, so we can see a screenshot of 2-5 minutes of activity. please allow it t orun, then once the red bars have filled all the way to the left on the GPUz sensor page, retake the screenshot and upload that image please
Ok!
 

dorsetknob

"YOUR RMA REQUEST IS CON-REFUSED"
Joined
Mar 17, 2005
Messages
7,482 (1.51/day)
Likes
9,449
Location
Dorset where else eh? >>> Thats ENGLAND<<<
#17
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,674 (4.00/day)
Likes
10,962
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#19
Are you certain that your video card drivers are loading? because it doesn't seem like GPUZ is recognizing that video card properly, or at least its not reading its sensors properly. It Maybe best to do a clean install ,after 100% removing all nvidia software. It should look like the one in my post earlier in this thread
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#20
Are you certain that your video card drivers are loading? because it doesn't seem like GPUZ is recognizing that video card properly, or at least its not reading its sensors properly. It Maybe best to do a clean install ,after 100% removing all nvidia software. It should look like the one in my post earlier in this thread
I installed the latest driver before I took the screenshot.
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,674 (4.00/day)
Likes
10,962
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#21
I installed the latest driver before I took the screenshot.
im at a loss, sorry. if i cant see readings, i cant troubleshoot. its like trying to paint a picture, when your blind.

good luck, im not going to be of any help
 
Joined
Mar 11, 2017
Messages
187 (0.33/day)
Likes
23
#22
Please look closely at this new screenshot,I took it after I pressed the Refresh button of the GPU-Z ,now GPU-Z reads the sensors,but MSI shows 0 degrees Celsius of temperature! :
4.png


Isnt't it strange?

Here's a newer one :
5.png
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
793 (0.33/day)
Likes
541
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.22v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case Regnum RG4F Frosty White
Audio Device(s) XFI Music
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Cougar 600M
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
#23
Dose the card work fine while gaming ?
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
897 (0.27/day)
Likes
470
Location
austria
Processor 2500k
Motherboard ud4
Cooling water
Memory 4gb
Video Card(s) 560ti
Power Supply 300sfx
#25
i think your software is borked but i say this when i see superantispyware free edition-get rid of that crap-really
like jbod said your driver does not look to be fully installed and try to use one tool at a time.
sometimes hardware polling from different sensors can interfere.

or maybe its something with your power options-like when your nb is running low on batterie your gpu is clocking down automatically.-so plz do this test only with full power or with power cord.

on the fist page\tab of gpu-z there is a "?" if ya push it a 2nd window opens which puts 3d-load on your gpu
 
Top