• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

How to disable CF on a 5970?

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#1
Am I doing it right?

You put the slider all the way down to 'performance' and untick the 'enable surface format optimization'?

 

Grnfinger

New Member
Joined
Apr 20, 2008
Messages
637 (0.18/day)
Likes
213
Location
Canada
System Name Tahiti Treat
Processor i7 4770K @ 4500MHz
Motherboard Asus Maximus VI Hero
Cooling Custom H20
Memory Patriot Viper 8GB @ 1866MHz
Video Card(s) 2X Sapphire 7870XT (Tahiti Core) @ 1150/1500 CrossFire
Storage 2 x Intel 120GB 520 Series SSD Raid0 # 2x Seagate 1TB Raid0 # 1 WD 2TB EARS
Display(s) 3 x 22" Eyefinity
Case Cosmos S Custom
Audio Device(s) Asus X-FI
Power Supply Corsair AX860i
Software Win7 64Bit Ultimate
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/3dm11/6848547
#2
how are the new drivers working with the 5970??

I havent tried them yet, still sitting on 10.10e
 
Joined
May 12, 2006
Messages
879 (0.21/day)
Likes
333
Location
gangsterville kingdom
System Name ROG By purecain
Processor AMD Ryzen 7 1800X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling TT Water3.0 Riing edition
Memory 16Gb G.Skill Trident RGB R4000mhz
Video Card(s) TitanXpascal 12Gb
Storage 1TbSamsung EvoM.2/1TbSamsung SSD/2Tb+3TbSeagate/1TBseagate/60GbForceGT/750gbHitachi Deskstar/500gbWD
Display(s) 55"Sony Bravia X855 10bit 4K+HDR@60fps 2K+HDR@120fps IPS panel
Case Thermaltake CoreX71 Limited Edition Etched Tempered Glass Door
Audio Device(s) On board/NIcomplete audio 6
Power Supply 1200wThermaltake Toughpower
Mouse Logitech MX MASTER
Keyboard Corsair Strafe Keyboard
Software Windows10pro
#3
no i read that you need to have high quality set in catalyst ai....

thats what i've gone with anyway.... will be interesting to see if i'm right now...
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#4
No it's the opposite (and as such was kind of confusing and dumb before which is one reason they changed it).

Now to turn it off (e.g. "Catalyst AI" which is all texture optimizations) you want it all the way to the right on High Quality.

Setting the slider to High Quality disables all optimizations, as with previously disabling Cat AI. However, disabling Cat AI prevented Crossfire and other important driver features (driver profile aspects unrelated to image quality) from being active. The new setting allows application profiles and Crossfire to still work, but removes all image quality optimizations. This sounds contradictory, but relies on differentiating between texture and quality optimizations and application settings for performance that don't affect quality.
http://www.rage3d.com/articles/catalyst_2011_image_quality_investigation/index.php?p=4
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#5
The new setting allows (snip) Crossfire to still work
Thanks for the tip.

Well actually I was searching for a way to turn off crossfire in my 5970... I had read disabling AI did it... but apparently not anymore?
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#6
No guess not. Now that you mention it not sure how to disable on a single PCB setup anymore.

Yeah that whole article is very informative.
 
Joined
Feb 10, 2008
Messages
3,302 (0.92/day)
Likes
713
Location
BC.CAN
#7
I found this to be really confusing as well. Now there is essentially no way to diable crossfire aside from removing the Catalyst profiles.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#8
Uhhh, can I just disable the 2nd gpu from the device manager so as to run on one gpu?

(I'm kinda afraid to try it, I'd be very sad if something happens and I wouldn't be able to re-enable it...) :eek:
 
Joined
Feb 10, 2008
Messages
3,302 (0.92/day)
Likes
713
Location
BC.CAN
#9
Uhhh, can I just disable the 2nd gpu from the device manager so as to run on one gpu?

(I'm kinda afraid to try it, I'd be very sad if something happens and I wouldn't be able to re-enable it...) :eek:
That might work... If it does and you need to re-enable the second GPU the running a "scan for hardware changes" should fix it although you might need to logoff or reboot after.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#10
"scan for hardware changes" should fix it although you might need to logoff or reboot after.
yeah...
:)

I know it should work. One day I'll try it...
 
Last edited:
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#11
Apparently they added a Disable Crossfire option to Cat AI section in 11.2. Haven't installed myself yet; saw a comment at Guru3D.
 
Joined
Mar 30, 2010
Messages
508 (0.18/day)
Likes
207
Location
Edmonton, AB, Canada
System Name Project Neverending
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus X Hero
Cooling Corsair HX 115i
Memory 16 GB Kingston HyperX 2400
Video Card(s) (2) MSI GTX 1080 Gaming X
Storage Samsung 950 Pro NVME, 2 Samsung 850 Evo 1TB, 1 Seagate Barracuda 4 TB for backups
Display(s) Samsung U28D590 (3840X2160), 2 Samsung 2443's
Case Corsair Air 540
Audio Device(s) Supreme FX X-Fi
Power Supply Corsair AX 860i
Mouse Logitech G500
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores 28591 - Fire Strike 14300 - Time Spy Updates coming soon ®
#12
Kind of a half-assed work around, but most of the time if the game supports windowed mode running it that way only runs on one GPU.