• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

How to enable SATA-II and SLI on NForce4

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,074 (3.44/day)
Likes
17,991
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#1
Last edited:

XeoNoX

New Member
Joined
Oct 10, 2005
Messages
127 (0.03/day)
Likes
0
#2
Does anyone know if this will work with the ECS NFORCE4-A939, or is this mod just for DFI boards in specific?
 

Andi64

New Member
Joined
Aug 22, 2005
Messages
17 (0.00/day)
Likes
3
Processor AMD Opteron 146 @ 3Ghz / AMD Athlon64 3000+
Motherboard DFI nForce4 Ultra-D Rev.AD0 / MSI Neo 4 Platinum
Cooling Scythe FCS-50 Heatlane / AMD Opteron 940 Stock Copper Cooler
Memory G.Skill 2*1GB HS DDR500 3-4-4 / OCZ Rev.3 512MB DDR400 2-3-3
Video Card(s) Sapphire X1800XT PE 512MB / Chaintech 6800LE @ 16P/6VS 420/880 128MB
Storage Hitachi 80GB S-ATAII / 2*40GB ATA100 RAID 0
Display(s) Samsung 796MB / Philips 107C5
Case Vitsuba Master / Vitsuba (Chenming) Alien
Audio Device(s) Creative X-Fi Xtreme Music 7.1 / Onboard 7.1
Power Supply Topower 520WP5 29A@12V / ThermalTake Purepower 420W 18A@12V
Software Windows XP PRO SP2
#3
The Chaintech VNF4 and VNF4-Ultra both have the same PCB. Can I unlock SATA-2 features in the nForce4 non ultra VNF4?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,074 (3.44/day)
Likes
17,991
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#4
this will work on any board which uses the nforce 4 chipset
 

t_ferenc

New Member
Joined
Nov 20, 2005
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Location
Hungary
#5
hi!

having read this article about enabling sata2 mode on nf4 chips i began to wander whether i can do the same with my abit an8 mobo. i know guys, w1zzard already said it is possibble on all nf4 chip motherbaords.

my next question is: will this mod turn my an8 into a an8 ultra?
 
D

Dynamic

Guest
#6
So has anyone tried it on an "DFI Lan Party UT nF4-D" yet? What happen to this thread? I have a pair of BH-5 Chips i want to run along with SLI here soon and i was wondering if this board is worth getting for $115 that will work with SLI-MODE?
 
Joined
Jan 22, 2006
Messages
14 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMd 3800 x2 @2.5
Motherboard abit KN* Ultra
Cooling Oem air
Memory 2gig cheapo ddr
Video Card(s) asus eax800 gto
Storage 80 gig hitachi sata 40 gig seagate ide
Display(s) Optronix 19" lcd
Case NoName
Audio Device(s) Sblive Value
Power Supply 450w No Name
Software allsorts
#7
From memory not sure if this is true for all sata 2 hd, but im sure the hitachi sata 2 drives ship without sata2 enabled, i had to download hitachi Feature Tool (v2.00) to go into the hd and enable sata2, http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm feature tool is 3\4 down the page, i know it reads my seagate drive settings also, so maybe worht having a look at your own drive settings, dont change what you dont know tho :)
 

ebuprofen

New Member
Joined
Aug 27, 2005
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Location
Estonia, Tallinn
Processor AMD X2 3800+ s939
Motherboard Asus A8N SLI Deluxe
Cooling Thermaltake BigTyphoon
Memory Corsair XMS3200C2 1024MB
Video Card(s) Asus 7900GS TOP 256MB
Storage Seatgate 250Gb SATA2
Display(s) Samsung 2032BW
Case ColorsIT
Audio Device(s) Hercules Fortissimo3
Power Supply ColorsIT stock

ebuprofen

New Member
Joined
Aug 27, 2005
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Location
Estonia, Tallinn
Processor AMD X2 3800+ s939
Motherboard Asus A8N SLI Deluxe
Cooling Thermaltake BigTyphoon
Memory Corsair XMS3200C2 1024MB
Video Card(s) Asus 7900GS TOP 256MB
Storage Seatgate 250Gb SATA2
Display(s) Samsung 2032BW
Case ColorsIT
Audio Device(s) Hercules Fortissimo3
Power Supply ColorsIT stock
#10
Can anyone tell me, if its possible to enable sata-2 on my chipset:confused:
 

S3phy

New Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Location
Bordeaux, France
Processor AMD Athlon64 Winchester 3000+ skt939
Motherboard Gigabyte GA-K8NF-9
Cooling AMD Stock cooler
Memory 2x 512MB Samsung PC3200
Video Card(s) nVidia GeForce 7600GT (by Asus)
Storage Seagate 7200.10 320GB
Display(s) Dell 2407WFP (24" LCD)
Case Antec SLK-3000B
Power Supply Fortron Green Power 400W
Software Ubuntu 7.10 i386
#11
I just tried the SATA-II mod on my Gigabyte GA-K8NF-9 (based on a cheap nForce4-4x chipset) and it works great :D

Before :


After :cool: :


(Sorry for bringing up such an old topic :roll: )
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#12
anyone have any tips where I can find these connector on my ECS Nforce4-a939

I'm assuming/hoping it's on the same side as the expansions slots, but I'm not seeing the chip with the nvidia logo, so I'm having trouble locating these things.

Any help is appreciated, thank you.
 

XeoNoX

New Member
Joined
Oct 10, 2005
Messages
127 (0.03/day)
Likes
0
#13
anyone have any tips where I can find these connector on my ECS Nforce4-a939

I'm assuming/hoping it's on the same side as the expansions slots, but I'm not seeing the chip with the nvidia logo, so I'm having trouble locating these things.

Any help is appreciated, thank you.


on the ECS NFORCE4 a939 unless you have one of the boards that came out within the 1st couple weeks then the rest of the chips on the board they seem to have covered it in some kinda of thin layering, and if you attempt to scratch it off then you might risk damaging the board when you attempt to scratch off the thin layer coating.

THe solder points on the A939 are not in plane sight like some of the other boards. oh well, what do you expect for a cheappy board.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#14
Thanks for the reply on this somewhat outdated thread.
Oh well, perhaps too much trouble for now, I wouldn't want to damage my current setup.

Perhaps when I make my next build I'll try fooling around with it:D
 

progdrums

New Member
Joined
Aug 18, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#17
Hi Peeps
Man Im glad I found this thread. Im getting poor SATAII speeds also and would like to ask WIzzard A question. Does this mod also apply to the Nvidia Professional chipset? I have a Tyan Tiger S2877ANRF Motherboard.
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
1,192 (0.30/day)
Likes
128
Location
scotland
System Name spuds K8-X2
Processor amd athlon X2 4200+ toledo s939 2794mhz 254x11 1.4 vcore
Motherboard MSI K8N Neo4-F v1.0 (MS-7125) nforce4 sata2 mod, laptop cpu heatpipe copper nb cooler
Cooling akasa evo "blue" + 90mm fan, 2x120mm front, 250mm side, 120mm rear, 120mm in psu, pci slot exhaust.
Memory OCZ Platinum XTC DDR PC3200 4GB(4x1024) @254mhz 3-3-3-8 2T
Video Card(s) sapphire HD3870 512mb GDDR4 vf900cu, several ramsinks on components / nvidia 7300gt 256mb secondary
Storage hitachi 160gb (slightly fried) / hitachi 120gb ATA / Seagate 160gb / 2x ps3 seagate 60gb
Display(s) CTX EX1300F 20" flat CRT, 1280x1024@100hz / 19" benq FP91G X / 19" hanns-g (all free)
Case mesh server/gaming black case, 9x 5.25' drive bays, silvestone auto fan controller
Audio Device(s) onboard realtek alc850 7.1/soundblaster LIVE! ct4780 + kxaudio - sony home theatre surround
Power Supply winpower 650w, system draws around 470-500w under load(+all screens)
Software win7 64bit
Benchmark Scores ~16m trips/sec using mty trip generator. triple monitor gaming using SoftTH. 3840x1024
#18
just had a look at my msi k8n neo4, seems to have those contacts sealed,

 
Last edited:

XeoNoX

New Member
Joined
Oct 10, 2005
Messages
127 (0.03/day)
Likes
0
#19
yea they got smart and started sealing them with some kind of clear/semi transparent coating.
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
1,192 (0.30/day)
Likes
128
Location
scotland
System Name spuds K8-X2
Processor amd athlon X2 4200+ toledo s939 2794mhz 254x11 1.4 vcore
Motherboard MSI K8N Neo4-F v1.0 (MS-7125) nforce4 sata2 mod, laptop cpu heatpipe copper nb cooler
Cooling akasa evo "blue" + 90mm fan, 2x120mm front, 250mm side, 120mm rear, 120mm in psu, pci slot exhaust.
Memory OCZ Platinum XTC DDR PC3200 4GB(4x1024) @254mhz 3-3-3-8 2T
Video Card(s) sapphire HD3870 512mb GDDR4 vf900cu, several ramsinks on components / nvidia 7300gt 256mb secondary
Storage hitachi 160gb (slightly fried) / hitachi 120gb ATA / Seagate 160gb / 2x ps3 seagate 60gb
Display(s) CTX EX1300F 20" flat CRT, 1280x1024@100hz / 19" benq FP91G X / 19" hanns-g (all free)
Case mesh server/gaming black case, 9x 5.25' drive bays, silvestone auto fan controller
Audio Device(s) onboard realtek alc850 7.1/soundblaster LIVE! ct4780 + kxaudio - sony home theatre surround
Power Supply winpower 650w, system draws around 470-500w under load(+all screens)
Software win7 64bit
Benchmark Scores ~16m trips/sec using mty trip generator. triple monitor gaming using SoftTH. 3840x1024
#20
iv managed to get around that prob,
used a small drill bit, an a portable soldering iron,
sata2 wasnt enabled but it is now,
 
Joined
Feb 8, 2008
Messages
46 (0.01/day)
Likes
2
Location
CARLISLE,SOUTH CAROLINA
System Name WAITING ON AMD TO GET THERE S*** TOGETHER.....
Processor INTEL C2D 6750 2.6GHZ> @3.2GHZ
Motherboard MSI P6N-SLI PLATINUM
Cooling STOCK INTEL HS+FAN 1-120 INTAKE 2- 80MM XHAUST
Memory 2GB(2X1GB) PC6400/800MHZ 5-5-5-12 DUAL CHANNEL GSKILL
Video Card(s) XFX 7900GS 525m xtreme PCI-E (next on the list)
Storage WD 80gb sataI
Display(s) HANNS-G 19" WIDESCREEN LCD *JW197DBP
Case ANTEC-SILVER- P180 performance one case( and lovin it.....)
Audio Device(s) auzentech X-Mystique 7.1 GOLD
Power Supply Xnfinity 600w dual rail/flexforce R1/18A R2/20A
Software WINDOWS XP PRO SP2/ SLIPPD :)
#21
spud i have the neo4-f(blk pcb rev1) were u able to just melt away the coating that was sealing it or what?gonna yank the hs off this board as its just sitting and i wanna try this out:)
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
1,192 (0.30/day)
Likes
128
Location
scotland
System Name spuds K8-X2
Processor amd athlon X2 4200+ toledo s939 2794mhz 254x11 1.4 vcore
Motherboard MSI K8N Neo4-F v1.0 (MS-7125) nforce4 sata2 mod, laptop cpu heatpipe copper nb cooler
Cooling akasa evo "blue" + 90mm fan, 2x120mm front, 250mm side, 120mm rear, 120mm in psu, pci slot exhaust.
Memory OCZ Platinum XTC DDR PC3200 4GB(4x1024) @254mhz 3-3-3-8 2T
Video Card(s) sapphire HD3870 512mb GDDR4 vf900cu, several ramsinks on components / nvidia 7300gt 256mb secondary
Storage hitachi 160gb (slightly fried) / hitachi 120gb ATA / Seagate 160gb / 2x ps3 seagate 60gb
Display(s) CTX EX1300F 20" flat CRT, 1280x1024@100hz / 19" benq FP91G X / 19" hanns-g (all free)
Case mesh server/gaming black case, 9x 5.25' drive bays, silvestone auto fan controller
Audio Device(s) onboard realtek alc850 7.1/soundblaster LIVE! ct4780 + kxaudio - sony home theatre surround
Power Supply winpower 650w, system draws around 470-500w under load(+all screens)
Software win7 64bit
Benchmark Scores ~16m trips/sec using mty trip generator. triple monitor gaming using SoftTH. 3840x1024
#22
used one of these drill bits from an ink refill kit,
carefully drilled just enough to expose a small part of the solder underneath, or an art knife could do it, jus be careful scraping off the resin,
then quickly put a bit of solder on it, not sure if the resin melted though,
edit - while soldering there was a bit of white residue coming off the resin, looked a lot like what superglue does so i think it could be a similar substance.
 
Last edited:
Joined
Feb 8, 2008
Messages
46 (0.01/day)
Likes
2
Location
CARLISLE,SOUTH CAROLINA
System Name WAITING ON AMD TO GET THERE S*** TOGETHER.....
Processor INTEL C2D 6750 2.6GHZ> @3.2GHZ
Motherboard MSI P6N-SLI PLATINUM
Cooling STOCK INTEL HS+FAN 1-120 INTAKE 2- 80MM XHAUST
Memory 2GB(2X1GB) PC6400/800MHZ 5-5-5-12 DUAL CHANNEL GSKILL
Video Card(s) XFX 7900GS 525m xtreme PCI-E (next on the list)
Storage WD 80gb sataI
Display(s) HANNS-G 19" WIDESCREEN LCD *JW197DBP
Case ANTEC-SILVER- P180 performance one case( and lovin it.....)
Audio Device(s) auzentech X-Mystique 7.1 GOLD
Power Supply Xnfinity 600w dual rail/flexforce R1/18A R2/20A
Software WINDOWS XP PRO SP2/ SLIPPD :)
#23
thxs for the info spud, so happens i have one of those bits and an art knife in my poss. i got the hs off and it looks like its gonna work( if i dont bugger it up) funny thing is it looks like the sli bridges have been sealed( same as the pics) but theres only 1 pcix slot on this board? so thay just started sealing the chips altogether? or is there some magical way im unaware of to make this an sli board?prob not im sure but i had to ask:D
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
1,192 (0.30/day)
Likes
128
Location
scotland
System Name spuds K8-X2
Processor amd athlon X2 4200+ toledo s939 2794mhz 254x11 1.4 vcore
Motherboard MSI K8N Neo4-F v1.0 (MS-7125) nforce4 sata2 mod, laptop cpu heatpipe copper nb cooler
Cooling akasa evo "blue" + 90mm fan, 2x120mm front, 250mm side, 120mm rear, 120mm in psu, pci slot exhaust.
Memory OCZ Platinum XTC DDR PC3200 4GB(4x1024) @254mhz 3-3-3-8 2T
Video Card(s) sapphire HD3870 512mb GDDR4 vf900cu, several ramsinks on components / nvidia 7300gt 256mb secondary
Storage hitachi 160gb (slightly fried) / hitachi 120gb ATA / Seagate 160gb / 2x ps3 seagate 60gb
Display(s) CTX EX1300F 20" flat CRT, 1280x1024@100hz / 19" benq FP91G X / 19" hanns-g (all free)
Case mesh server/gaming black case, 9x 5.25' drive bays, silvestone auto fan controller
Audio Device(s) onboard realtek alc850 7.1/soundblaster LIVE! ct4780 + kxaudio - sony home theatre surround
Power Supply winpower 650w, system draws around 470-500w under load(+all screens)
Software win7 64bit
Benchmark Scores ~16m trips/sec using mty trip generator. triple monitor gaming using SoftTH. 3840x1024
#24
on my board theres a 16x, 1x an an open ended x4 pcie, iv tested my gfx in the x4 an it worked fine, only tested 3dm01 though, not sure how sli would perform with a x16/x4 config.
 
Last edited: