• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

how to enable sata?

Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#1
okay so i'm stuck on this board and i don't know how to start up the sata.

its a8v delux motherboard. should i install the drivers for it or go to bios and turn it on but how do i know if it will work. there was an error that said:

error not on fasttrack something like that. no bios installed blah blah? any ideas. i made a new thread cause its a totally different thing so yeah. other one was done for cause i figured it out :D

any suggestions and replies are thankful. CHEERS! :toast:
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.42/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#2
You may need to enable the onboard sata controller in the bios,it should do an extra sata setup thing on post and say press ctrl+f2 or summat similar to access the sata setup.

EDIT-just looked at the manual,you need to enable the promise raid in onboard devices(i think) then set it to raid and press CTRL+F to enter the setup during the post.
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#3
thanks i'll try to do that after this av is done scanning and give it a shot. and get back to you on it. other suggestions. i hsould've just looked at the manual haha but i get lazy to look things up. its too early for this stuff but its for a cause!
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.42/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#4
np,just let me know if that works.If not i'll have another look at the manual.

I'm not sure if you need it set to raid if you're just using sata drives that are not in a raid setup.you still need the promise controller enabled though,you just mite need the controller set to ide mode and not to raid mode.
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#5
okay its already set at raid but nothing but i'll try to switch it to ide and get back to you on it
 

k0rn_h0li0

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#6
nope didn't work i tried everything from installing the a8v drivers but nothing and it seems like i can't get it to work. maybe the sata ports should be a specific one? ugh this sucks help me please!

omg wow i did that ctrl f and set up automatically a new array. so i think it works now. does anyone know if i should plug in a 4 molex connector just in case or just leave it as sata powered only and nothing else?
 
Last edited:

DR.Death

New Member
Joined
Jul 10, 2005
Messages
1,737 (0.38/day)
Likes
63
Location
Canada
System Name death machine
Processor intel 6600 quad core cooled by scythe mutgen 2
Motherboard dfi lanparty UT P35-T2R
Cooling air
Memory crucial ballistic tracer 4 gb
Video Card(s) nvida 260 gtx
Storage segate baracuta 500 GB , western digital blue 1TB
Display(s) asus 23.6 vh242h
Case lian-li pc-a70 full tower
Power Supply 650 watt Antec Earth Watts
Software windows 7 and lots of other titles
#7
just one or the other or u will fry it
 

k0rn_h0li0

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#8
alright. good stuff. so i think i set it up correctly into raid mode. so the sata into the raid onboard and reformatted the hdd and now windows detects it and now i guess you can use it? thanks for all the help everyone. now its my turn to get some sata drives XD
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.24/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#9
Did it work?
I can tell you how through BIOS.
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.42/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#10
Glad you got it sorted :)
 

k0rn_h0li0

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
1,180 (0.29/day)
Likes
45
Location
Hometown CALI, Current WI.
Processor Amd opteron socket 940 250 sledgehammer 2.4ghz x2
Motherboard amd k8t master2 far
Cooling msi k8t stock heatsinks
Memory 2x1gig random ecc ram
Video Card(s) ati x1600 512mb agp pro 8x
Storage seagate 2x200 gig hdd
Display(s) dunno
Case aprevia navigator
Audio Device(s) creative pro 5.1 sorround
Power Supply antec 500 watt psu
Software windows xp media center 2005
#11
yeah it worked now i have to switch the bios from raid to ide controller. thats what i'm supposed to do right?
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.24/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#12
Okay,
Go to BIOS/Intergated Perephirals/ Onboard IDE / Disabled SATA Raid, save config.
Go back into BIOS, go into advanced something. . . . and you'll see and you'll see it under the IDE list.

Make BIOS bootup from that HDD save config and away you go if you have windows installed already.
 
Joined
Sep 20, 2006
Messages
457 (0.11/day)
Likes
23
System Name The Terminator.
Processor Intel i7 950 3.06Ghz.
Motherboard Asus P6X58D-Extreme
Cooling Stock.
Memory Corsair 6GB (3x2GB) DDR3 2000MHz Dominator-GT Memory Kit CL8 (8-9-8-24) 1.65V
Video Card(s) Sapphire HD 6950 2GB GDDR5.
Storage WD 1TB 3.5" SATA-III 6Gb/s / OCZ Vertex 120GB SSD.
Display(s) 24'' Widescreen Samsung 1080p.
Case Antec 1200 Gaming Case.
Audio Device(s) Realtek.
Power Supply TX 650W Corsair
Software Windows 7 Enterprise 64 bit
#13
Gonna hijack this since he's already been answered!

I got a new 500GB HD in, its all working, got XP on it and all that, but i feel as though it could be quicker, sometimes it seems a little slow when i, for example, open a directory on the hard-drive, it will take like a second with the hourglass to open! This is with a fresh format and completely performance-optimized XP. Also when i delete things, little things, it will sometimes pop up the progress bar. I swear my last 2 year old 80GB was faster.

Question is, do i need to set it to Raid mode as well? Or is it supposed to be like that? It's a Western Digital 500GB 5000AAKS, sposed to be as fast as a Raptor in some performance bench-marks reviews.


Appreciate any help!
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.42/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#14
you only need raid mode for more than 1 disk.you could possibly check if the drive is set on sataII mode(they sometimes ship them set to sataI),or try it on ahci mode if your board has it.