• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How To: Enable SLI on pre-i7/i5 hardware

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Sorry if this has been asked before.

Is forceware hack 1.1 required when running slipatch 0.9b?

I'd like to try the latest beta drivers and am completely stable at the moment with the following:

Win 7 x64
slipatch 0.9b
forceware hack 1.1
260.63

Cheers

bb
AFAIK, forceware hack is not required with slipatch v0.9b ;)
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.24/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
Joined
Apr 21, 2010
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
I tried the new patch 0.9b on my systems and it's working flawlessly...
I have an Asus rampage Formula (X48) with 2 x 8800 GTS 512 running with XP 32 bit.
Many many thanks to all the people who spent a lot of their time make SLI working!!!!
Thanks a lot to Anatolymk!!!

Cheers!!!
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,209 (1.35/day)
Likes
1,268
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10.1
Benchmark Scores Average....
No, you don't need to hack the 260.89 driver, just install it, reboot, install the 0.9 slipatch, reboot and select the new sli enabled entry, and enjoy!
 

Merluz

New Member
Joined
Oct 12, 2010
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Location
Genova, Italy
System Name Guren Knightmare HAF X
Processor 2600K @ 4.500mhz
Motherboard AsRock P67 Fatal1ty Professional
Cooling EK Supremacy nickel+plexy
Memory 4x4gb Crucial Tactical Tracer 1866mhz
Video Card(s) 2x 580gtx EVGA Hydrocopper
Storage Samsung 840 PRO 256gb
Display(s) Samsung S27A950 + P2770HD + UE46ES7000
Case CM HAF X
Audio Device(s) Creative X.Fi Fatal1ty Titanium Champion
Power Supply Seasonic 1000 Planitum (SS1000XP)
Software Win 7 x64
@Merluz, uninstall 1st sli patch 0.8b, reboot, and then install sli 0.9. i use the very same mainboard, with 2x470, so far no problems :)
thankyou for the answer!

but i have a noob question, which is the correct method to properly uninstall the sli patch 0.8b?
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,209 (1.35/day)
Likes
1,268
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Asus Xonar MKII+ AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10.1
Benchmark Scores Average....
That's a good question, I tried going from 0.8 to 0.9 and I think I had serious problems. But I can install a fresh install of xp64 in 10 minutes, full slipstreamed with wmp11 and ie8, so I just do that.... so what is the right way to go from 8 to 9?
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Hi guys.

I have a dumb question, but since I´m new on SLi universe there are so much things I don't know...

Question: If one game does not have its specific SLi profile on nvidia control panel, will it only render in one gpu regardless of SLi being activated??? My 2nd vga will be doing nothing at all???

I´m about to get a 2nd 460, but this doubt is holding me down, since for the same price of 2x460 I can get a 480, and I would prefer 90% performance in all games than 100% performance in half of them.

Thanks in advance and kind regards!
 

JDougNY

New Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
12 (0.00/day)
Likes
3
Location
Brooklyn, NY
System Name Custom
Processor Intel Q6600 @ 3.9 GHZ
Motherboard Asus Maximus Formula X38 (using Rampage Formula X48 Bios)
Cooling Custom liquid cooling
Memory 2 x 2GB OCZ Reaper 1066MHZ
Video Card(s) 2 x 8800GTX in SLI - O/C'd and liquid cooled
Storage 2 x WD 500GB
Display(s) Samsung 22" 1680x1050 2ms
Case Coolermaster
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 X64 Ultimate (SLI mod 0.9B)
Hi guys.

I have a dumb question, but since I´m new on SLi universe there are so much things I don't know...

Question: If one game does not have its specific SLi profile on nvidia control panel, will it only render in one gpu regardless of SLi being activated??? My 2nd vga will be doing nothing at all???

I´m about to get a 2nd 460, but this doubt is holding me down, since for the same price of 2x460 I can get a 480, and I would prefer 90% performance in all games than 100% performance in half of them.

Thanks in advance and kind regards!
There's always a delay between the release of a new game and the SLI profile to go with it. If you know the type of game engine the game is using, you can rename the executable to an older game that uses that same engine (or try renaming to other titles from the same dev). For instance, I renamed the F1 2010 executable to Dirt2.exe and got a decent boost in FPS (I now have a better SLI compatibility code for that game). Sometimes, you can add the executable to NVCPL and force alt mode 1 or 2 and get both cards going as well. SLI scaling varies by game...sometimes it's far lower than expected.

Generally, you want a decent CPU clock to go with 2 cards in SLI (I've seen gaming tests showing 3.6 - 3.8 as a sweet spot for the CPU clock). It's also better if you have 2 pci-e slots that are x8 x8, or x16 x16 to get the best performance.
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
@JdougNY:

Thanks so much for your kind and clear answer. I guess then if sli profile does not yet been released, it will render on one gpu only, unless you do some "tricks" as you mentioned ;)

My cpu runs @4GHz and my mobo has all x16 pci-e lanes, so I think I´m ready to order my 2nd 460 (still don´t have the money, but I´m saving for it...)

Best regards and thanks once again for your kind reply.
 

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
Well I tried the latest slipatch 0.9 with the 260.89 drivers and under the NV Control Panel, there's no option for SLI and the second card isn't being used

I have a couple of 460 GTXes btw


The only driver that works with slipatch is the 258.96 ones and they're pretty bad. Any ideas ?

I'm on Win 7 64 bit.


Is there any particular installation step ?

I installed slipatch first, booted from the slipatch OS, then installed drivers, rebooted, didn't work.
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Odd to hear that, looks than 260.89 had been working good with patch 0.9b... :confused:

Can't point you anything out cause I'm still learning new stuff about SLi, but you can bet any of here's experts will find your problem/solution. If you can specify your hole specs that would surely be of help ;)

Cheers
 

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
I really don't see how posting my specs help but I'll do it

Q6600
Gigabyte EP45-UD3P v1.6
8GB mixed rams
6 1.5TBs, one 640, one 300 GB velociraptor
Leadtek 460 GTX, Asus 460 GTX, both 1GB

Not using SLI bridge

If you need anymore information I would be glad to comply.

I tried all sorts of methods, even the forceware patch at one point but the drivers just wouldn't let me SLI.



On slipatch 0.9b build 209.

I've also tried reinstalling the drivers, cleaning it, booting in safe mode, uninstalling slipatch in over 12 different permutations because I was so desperate to get it working but it just doesn't let me get SLI >_>


Would be great if someone told me what I did wrong...
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
I told about your specs, because certain motherboards do not share pci-e lanes on their several pci-e express slots, and that disables sli compatibility. I guess it's not your case tough, but that was mi intention.

I would give it a try with the bride, but afaik is not a "must" for it to work. The forceware patch is not needed with slipatch v0.9.

Hope someone a little more experienced than me (I guess anyone is) could give you some better help.

Regards
 
Last edited:

JDougNY

New Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
12 (0.00/day)
Likes
3
Location
Brooklyn, NY
System Name Custom
Processor Intel Q6600 @ 3.9 GHZ
Motherboard Asus Maximus Formula X38 (using Rampage Formula X48 Bios)
Cooling Custom liquid cooling
Memory 2 x 2GB OCZ Reaper 1066MHZ
Video Card(s) 2 x 8800GTX in SLI - O/C'd and liquid cooled
Storage 2 x WD 500GB
Display(s) Samsung 22" 1680x1050 2ms
Case Coolermaster
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 X64 Ultimate (SLI mod 0.9B)
Would be great if someone told me what I did wrong...
anatolymik and his crew only address the official driver releases. You have tried to use the 260.xxx Beta release, so SLI may or may not work for you when you do that. If they spend time working on a Beta driver release, then find that things have changed once the official driver is released....it becomes a lot of wasted time/effort making a Beta driver release work.
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.10/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
I really don't see how posting my specs help but I'll do it

Q6600
Gigabyte EP45-UD3P v1.6
8GB mixed rams
6 1.5TBs, one 640, one 300 GB velociraptor
Leadtek 460 GTX, Asus 460 GTX, both 1GB

Not using SLI bridge

If you need anymore information I would be glad to comply.

I tried all sorts of methods, even the forceware patch at one point but the drivers just wouldn't let me SLI.



On slipatch 0.9b build 209.

I've also tried reinstalling the drivers, cleaning it, booting in safe mode, uninstalling slipatch in over 12 different permutations because I was so desperate to get it working but it just doesn't let me get SLI >_>


Would be great if someone told me what I did wrong...
Hello bro,

Your case same as mine. Just refer before few pages back... Now I already got it done with 260.89 with 0.9b build 209 patch... no SLI option in NV panel. All you need to do is to get a SLI bridge and hook up and it will show up. Just look into my system spec with 9800gt as my dedicated phsyx card. :)
 

MadBoy89

New Member
Joined
Sep 29, 2010
Messages
48 (0.02/day)
Likes
5
Location
Croatia
Processor Q9650 @ 4.0
Motherboard Asus P5E
Cooling TRU 120 Ex
Memory G. Skill black edition @ 880
Video Card(s) 2x GTX 260 ( XFX + Zotac )
Storage F1 + Barracuda = 1.x Tb
Display(s) Samy 2232BW
Case CM 690
Audio Device(s) X-fi audio
Power Supply TX 650
Software Win 7 x64
I am loosing this battle-
 
Last edited:

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
Hello bro,

Your case same as mine. Just refer before few pages back... Now I already got it done with 260.89 with 0.9b build 209 patch... no SLI option in NV panel. All you need to do is to get a SLI bridge and hook up and it will show up. Just look into my system spec with 9800gt as my dedicated phsyx card. :)
Yeah I already ordered one, I tend to have very strange problems that most people don't have D:

I doubt the SLI bridge is the case but I will try it definitely when the bridge comes...


Did you reinstall the drivers or SLIpatch with the bridge ? or did you just turn it off and connect the bridge and turn on again ?
 

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
anatolymik and his crew only address the official driver releases. You have tried to use the 260.xxx Beta release, so SLI may or may not work for you when you do that. If they spend time working on a Beta driver release, then find that things have changed once the official driver is released....it becomes a lot of wasted time/effort making a Beta driver release work.
I fully understand that but I saw people getting slipatch to work with the beta drivers so I was hoping I could get some help...

That said, I would be content with 258.96 if it freaking let me SLI in FFXIV specifically...and I read only the 260.89 has support for SLI for that game (only game I play currently)


If I knew SLI was going to be this bad I wouldn't have sold my 4870X2 (basically a very hot 5870 ...) and AKA no SLI problems D:



Was hoping for a nice virgin experience but Nvidia really pisses me off now :(
 

JDougNY

New Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
12 (0.00/day)
Likes
3
Location
Brooklyn, NY
System Name Custom
Processor Intel Q6600 @ 3.9 GHZ
Motherboard Asus Maximus Formula X38 (using Rampage Formula X48 Bios)
Cooling Custom liquid cooling
Memory 2 x 2GB OCZ Reaper 1066MHZ
Video Card(s) 2 x 8800GTX in SLI - O/C'd and liquid cooled
Storage 2 x WD 500GB
Display(s) Samsung 22" 1680x1050 2ms
Case Coolermaster
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 X64 Ultimate (SLI mod 0.9B)
Was hoping for a nice virgin experience but Nvidia really pisses me off now :(
I know what you mean...makes me want to throw in the towel and switch out my Nvidia cards with a pair of ATI 5850's.
 

Merluz

New Member
Joined
Oct 12, 2010
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Location
Genova, Italy
System Name Guren Knightmare HAF X
Processor 2600K @ 4.500mhz
Motherboard AsRock P67 Fatal1ty Professional
Cooling EK Supremacy nickel+plexy
Memory 4x4gb Crucial Tactical Tracer 1866mhz
Video Card(s) 2x 580gtx EVGA Hydrocopper
Storage Samsung 840 PRO 256gb
Display(s) Samsung S27A950 + P2770HD + UE46ES7000
Case CM HAF X
Audio Device(s) Creative X.Fi Fatal1ty Titanium Champion
Power Supply Seasonic 1000 Planitum (SS1000XP)
Software Win 7 x64
repeat my previous question :)

a noob question... which is the correct method to properly uninstall the sli patch 0.8b and upgrate to newer 0.9b?

:respect:
 

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
Oh I forgot to mention that I restricted windows 7 from installing any kind of driver/etc without me specifically running it.

Does slipatch try and modify files under system or administrator and not the user itself ?
 

JDougNY

New Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
12 (0.00/day)
Likes
3
Location
Brooklyn, NY
System Name Custom
Processor Intel Q6600 @ 3.9 GHZ
Motherboard Asus Maximus Formula X38 (using Rampage Formula X48 Bios)
Cooling Custom liquid cooling
Memory 2 x 2GB OCZ Reaper 1066MHZ
Video Card(s) 2 x 8800GTX in SLI - O/C'd and liquid cooled
Storage 2 x WD 500GB
Display(s) Samsung 22" 1680x1050 2ms
Case Coolermaster
Power Supply Thermaltake 850
Software Windows 7 X64 Ultimate (SLI mod 0.9B)
Oh I forgot to mention that I restricted windows 7 from installing any kind of driver/etc without me specifically running it.

Does slipatch try and modify files under system or administrator and not the user itself ?
It's best to have UAC off and run the patch as administrator
 

TheTrap

New Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
I am the administrator and UAC is off and gpedit policies are disabled to let windows auto install any kind of driver >_>

I tried with a fresh copy of 64 bit win 7, didn't work either.


Is there like some sort of special installation procedure ?