• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

HP Pavilion dv2000 new hdd installation problem

Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#1
Hello Guys,I will need your help here.I have a colleagues HP laptop here which needs to change the dying hdd..so I've purchased a new one for her.Its a WD Scorpio black..the problem is,that Ive installed the hdd in the laptop,but when I go to bios to set the 1st boot device to be able to install Vista,there are no options in the bios,just one - hdd diagnostic and memory test,where the first one takes ages..I had several laptops before and have changed the hdd on them and it always worked out of the box..so what do you thing I shall do?what is the problem here??
THANKS!!
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,274 (5.51/day)
Likes
10,361
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#2
You shouldn't need to change the boot device. If the HDD you put in is blank, it will boot off the CD regradless.

If it doesn't you might have to push the special key to select the boot device, usually F12 of F10.
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#3
You shouldn't need to change the boot device. If the HDD you put in is blank, it will boot off the CD regradless.

If it doesn't you might have to push the special key to select the boot device, usually F12 of F10.
Ive tried F10 and F12,none of them worked,after the initial boot screen,with two options - escape and F2 to enter the the bios,the screen just go black.
 
Joined
Apr 3, 2009
Messages
88 (0.03/day)
Likes
12
Location
Italy
System Name Gaming Custom Made - In Progress
Processor AMD FX 8320 @ 4.2 GHz
Motherboard ASUS TUF Sabertooth 990FX R2.0
Cooling CM TX3 w/ Nexus Fans
Memory Corsair Vengeance Black/ TM 9.9.9.24@ 1872 MHz
Video Card(s) Sapphire Radeon 7770 GHz Edition Overclocked 15%-15%
Storage (OS)Samsung 850 Evo 120GB SSD+2x WD Caviar Red 3TB RAID
Display(s) Samsung UE32F5000 100Hz CMR FullHD TV/Monitor
Case Bitfenix Shinobi Black
Audio Device(s) Onboard Realtek HDAC ALC892
Power Supply XFX PRO750W XXX Edition
Mouse Mystify Mamba
Keyboard Thermaltake Tt Sports Challenger
Software Windows 10 Professional 64 Bit
#4
But have you tried just to go ahead with Vista's installation on that hd without entering the bios setup? Does the OS see the hard drive on the list of partitions for install?
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#5
But have you tried just to go ahead with Vista's installation on that hd without entering the bios setup? Does the OS see the hard drive on the list of partitions for install?
as a said,after reboot,the screen just goes blank,wether the vista disc is in the drive,or not.

EDIT: all right,so Ive tried to put the original hdd back and guess what..the bios is just like when I install the new hdd..plus when I did this I've just remembered back,that when I was having a look at her laptop at work,a while ago,it was the same..so I was definitely not caused by swapping the hdd..I'll try two things now,I will disconnect the motherboard battery and if it doesnt help I will try to update the bios,if there is any.
 
Last edited:
Joined
Apr 3, 2009
Messages
88 (0.03/day)
Likes
12
Location
Italy
System Name Gaming Custom Made - In Progress
Processor AMD FX 8320 @ 4.2 GHz
Motherboard ASUS TUF Sabertooth 990FX R2.0
Cooling CM TX3 w/ Nexus Fans
Memory Corsair Vengeance Black/ TM 9.9.9.24@ 1872 MHz
Video Card(s) Sapphire Radeon 7770 GHz Edition Overclocked 15%-15%
Storage (OS)Samsung 850 Evo 120GB SSD+2x WD Caviar Red 3TB RAID
Display(s) Samsung UE32F5000 100Hz CMR FullHD TV/Monitor
Case Bitfenix Shinobi Black
Audio Device(s) Onboard Realtek HDAC ALC892
Power Supply XFX PRO750W XXX Edition
Mouse Mystify Mamba
Keyboard Thermaltake Tt Sports Challenger
Software Windows 10 Professional 64 Bit
#6
Sorry that escaped my eye ;-)
Till i think of some workaround (if any), i'd try a simple bios reset, turn off, unplug power cord and take the battery out and then keep the power button pushed on for a 10 secs...see if it recognizes the hdd
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#7
Sorry that escaped my eye ;-)
Till i think of some workaround (if any), i'd try a simple bios reset, turn off, unplug power cord and take the battery out and then keep the power button pushed on for a 10 secs...see if it recognizes the hdd
thanks,I'll try these..
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#8
Try pressing the <esc> key to get it to display the boot order menu.
 
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.25/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#9
There should be an option that lets you change the SATA mode, "Enhanced" and "Combined", etc. change that.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,139 (4.41/day)
Likes
5,279
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#10
There should be an option that lets you change the SATA mode, "Enhanced" and "Combined", etc. change that.
I dont think options would be that detailed for laptop bios's
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#11
Select models have the option in system configuration to enable\dis-able enhanced SATA mode.

If you do not see the boot order menu in the bios under system configuration menu, make sure the drive is seated properly and\or the connector is not damaged or has bent pins.

And, make sure, in the same menu; you have enabled boot from cd\dvd.
 
Last edited:
Joined
Mar 1, 2010
Messages
3,565 (1.25/day)
Likes
785
Location
By the Channel Tunnel, Kent, England
System Name Benny
Processor Phenom II 1055t @ 3.3GHz; 300x11; 1.380v; NB 2700; HT 2400
Motherboard ASUS Crosshair IV Formula (2002 BIOS)
Cooling Thermalright TRUE 120 Black + 2 Xilence Red Wing PWM 120mm (push/pull) + polycarbonate fan holders
Memory 8GB GeIL Ultra 2133MHZ C9 running at 1600MHz @ 7-7-7-21 1T 1.5v
Video Card(s) MSI Twin Frozr II GTX470 @ Stock w/CPU fan cable-tied on, as one of the GPU fans broke.
Storage 60GB OCZ Agility3 (OS);500GB WDC Grn; 1x1TB WDC Blk (Backup)
Display(s) ASUS PA823Q
Case Silverstone Raven 2 (all cables custom sleeved with velcro mod on side panel...)
Audio Device(s) X-Fi (Onboard) + Harmon Kardon HK6100 amp powering JVC HA-RX700's with Zalman mic
Power Supply Corsair HX650W
Software Win7 Pro x64
Benchmark Scores No benchies so making this space useful! Corsair M90, Logitech G19. Phobya FlexLight LED's (gawjus)
#12
Yea it's just a disable/enable option.
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#13
Ive disconnected the battery on the laptops motherboard and that actually helped to get into the fully functional bios..but the DAMN thing still doesnt boot from the dvd drive!damn it..
Ive created a bootable USB drive so thats my last try..if this fails,Im done,unless someone here will find a solution.

EDIT:Aaah,Ive finally got it work.I managed to boot from the USB drive.So I guess its just the stupid laptop.which doesnt let you boot from the dvd drive.I know,its hard to believe..
 
Last edited:
Joined
Apr 3, 2009
Messages
88 (0.03/day)
Likes
12
Location
Italy
System Name Gaming Custom Made - In Progress
Processor AMD FX 8320 @ 4.2 GHz
Motherboard ASUS TUF Sabertooth 990FX R2.0
Cooling CM TX3 w/ Nexus Fans
Memory Corsair Vengeance Black/ TM 9.9.9.24@ 1872 MHz
Video Card(s) Sapphire Radeon 7770 GHz Edition Overclocked 15%-15%
Storage (OS)Samsung 850 Evo 120GB SSD+2x WD Caviar Red 3TB RAID
Display(s) Samsung UE32F5000 100Hz CMR FullHD TV/Monitor
Case Bitfenix Shinobi Black
Audio Device(s) Onboard Realtek HDAC ALC892
Power Supply XFX PRO750W XXX Edition
Mouse Mystify Mamba
Keyboard Thermaltake Tt Sports Challenger
Software Windows 10 Professional 64 Bit
#14
Ive disconnected the battery on the laptops motherboard and that actually helped to get into the fully functional bios..but the DAMN thing still doesnt boot from the dvd drive!damn it..
Ive created a bootable USB drive so thats my last try..if this fails,Im done,unless someone here will find a solution.

EDIT:Aaah,Ive finally got it work.I managed to boot from the USB drive.So I guess its just the stupid laptop.which doesnt let you boot from the dvd drive.I know,its hard to believe..
Glad you solved...i guess the hd is fine now but the DVD drive is making jokes (lol that laptop's messed up :laugh:)
There may be many reasons for that from incompatibility with the DVD Disc brand, a scratched disc, or the dvd-drive might be f****d up (see for a firmware but usually for slim laptop dvd-drives there's very little around, only the vendor might have any on their support site)

Ask if u need any more help :toast:
Cheers
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,274 (5.51/day)
Likes
10,361
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#15
EDIT:Aaah,Ive finally got it work.I managed to boot from the USB drive.So I guess its just the stupid laptop.which doesnt let you boot from the dvd drive.I know,its hard to believe..
Actually, it is more likely that the DVD drive is just broken to the point that it won't boot media.:laugh:
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#16
Actually, it is more likely that the DVD drive is just broken to the point that it won't boot media.:laugh:
We will find out easily soon,cos I will probably have the same laptop model coming for same service action again..I will then post if its drive was same F****D up.
 

vbx

New Member
Joined
Mar 29, 2009
Messages
720 (0.23/day)
Likes
59
Processor E8500 Core 2 Duo
Motherboard ASUS P5Q-EM
Cooling Cooler Master Hyper Z600
Memory Gskill 4gb DDR2 1066
Video Card(s) HIS 4670
Storage WD 320gb black
Display(s) Asus MS226H 21.5 monitor
Case Antec P180 Mini
Power Supply Antec NEO ECO 620C
Software Windows 7 x64
#17
I have an older HP latop. The HP DV1000 and I upgraded my HD with no problem.

However, my OLD HD wasn't "dying". All I did was "CLONE" the HD using the free software provided by WD.

Cloning the drive made things much easier. No need to mess with Boot, settings or whatever.

So, if her HD isn't dead. Just clone it and call it a day.