• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HP pc beeping 6 times then boots normally

BumBum

New Member
Joined
May 11, 2021
Messages
5 (0.12/day)
Hello

Recently I’ve been getting 6 beeps on startup while my 650ti is plugged into my computer. I was trying to access my bios and got no video output with my gpu as hdmi output (i always get 6beeps when trying to get into bios AND on computer startup). I then fully removed my 650ti out of the computer and plugged my monitor into the motherboards inbuilt DVI slot(runs of integrated graphics then)I could then access the bios and had no beeping while running off of integrated graphics of my CPU. Once I plug back my GPU in, it starts beeping on startup no matter what I do(but it then somehow boots windows fine after the beeps). How the heck do I get the beeps to stop when my gpu is plugged in, and is there any way to access the bios through my GPU output, because i don’t want to remove my gpu every time I want to change bios settings

thanks for the help!

Specs:
Gefore GTX 650ti
HP 2af7 mobo
8gb Samsung DDR3 ram
Intel I5 4570
500w corsair psu
500gb samsung 870
 
Joined
Mar 2, 2020
Messages
14 (0.03/day)
System Name The Beast
Processor AMD FX-8350 Vishera
Motherboard Gigabyte GA-970A-DS3P
Cooling DeepCool Gammax 400
Memory Corsair Vengeance (2x4GB @ 1600MHz)
Video Card(s) XFX Ghost Radeon HD7950 3GB O.C. |XFX LowProfile Radeon R7 250E 2GB
Storage SSD - 1x Biwin 120GB Sata|HDD - 1x Seagate Barracuda 1TB Sata
Display(s) LG 22" W2284f|Samsung 19" T190
Case Custom glass test bench (under dev.)
Audio Device(s) GX Gaming Headset HS-G560
Power Supply PCYes Spark 75+ 600W - PXSP600WPT
Mouse K-Mex MO-D837
Keyboard K-Mex KMJ9
Software Microsoft Windows 10 Home x64
Hello
For what i know 6 beeps on a HP system can be a video issue or a faulty important component on your mobo, depends on bios model, but i would assume that yours is related to video issues.
So, if i understand correctly, with the 650ti plugged it boot on windows and works fine but can't go to bios and have POST errors, without the 650ti it works perfectly, right?

I would do these steps:
  • Reset the bios, then disable integrated graphics.
  • If a bios reset doesn't work, give some diagnose on gpu, stress the card on FurMark for like 5~10min and do 1 or 2 runs on GpuMemTest (maybe set the fans at 100% with afterburner for this :D). You can use Kombustor 3 too, it have a great chip/memory stress test. Also see on GPU-Z if everything is fine and correctly showing.
  • Here i would suggest to flash a fresh bios, but i couldn't find anything on your mobo. But if you can, try another gpu and cpu. Or take it to a repair store, they must give it a good diagnose.
 

BumBum

New Member
Joined
May 11, 2021
Messages
5 (0.12/day)
Hey thanks for the reply, really means alot to me

I’ve tried all the things you’ve suggested, but to no avail. I just keep on hearing 6 beeps on startup and no access to bios through the gpu output (blank screen). I’ve been reading up, and some people say to turn off secure boot and to turn on legacy boot in bios (i’d have to disconnect gpu and connect motherboard output to my display). Would that be a viable solution? Don’t want to brick my computer.

thanks a bunch
 
Joined
Apr 26, 2019
Messages
291 (0.37/day)
Location
Italy
System Name The Worker/ Laptop
Processor Ryzen 5 3600/ i5 1035g1
Motherboard MSI b450 Tomahawk Max / Lenovo proprietary
Cooling Arctic Freezer 33 eSport One
Memory 16Gb DDR4 3200 Mhz Corsair vengeance LPX / 8gb ddr4 3200Mhz
Video Card(s) Gigabyte gtx 1660 Ti OC @2030Mhz core and 7400Mhz memory / Intel G1 UHD
Storage 1 970Evo plus 500gb, 2x250Gb Samsung 850 Evo, 3TB HDD / 250gb WD SN530
Display(s) Asus mx259h / 15.6 FHD TN
Case Corsair Spec Alpha
Audio Device(s) Onboard / Onboard
Power Supply CoolerMaster G750M
Mouse Razer Deathadder Chroma
Keyboard Gamdias Hermes e2
Software W10 64bit
If your ram is in dual channel you can try to pop out one stick and see if it solves the problem. Then you try with the other one
 

BumBum

New Member
Joined
May 11, 2021
Messages
5 (0.12/day)
I’m currently only using 1 stick of ddr3 8gb ram, no dual channel. Reseating the ram doesn’t so anything
 
Joined
Oct 15, 2011
Messages
418 (0.12/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 7 3700X with Fclk and Uclk at 1:1
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB Corsair Vengeance LPX 3000 in XMP mode
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Samsung 970 Pro 512 GB NVMe SSD
Display(s) Acer KG271U bmiippx
Case Corsair 275R
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 20H2
Might be a CPU fan RPM detection issue.
 
Joined
Jan 22, 2020
Messages
167 (0.32/day)
Location
Turkey
System Name Asus Tuf
Processor AMD Ryzen 9 3900X
Motherboard Asus Tuf x570 Plus Wifi
Cooling AMD Wraith Prism + Arctic MX-4
Memory 32 GB
Video Card(s) MSI 1660
Storage 500 GB WD nvme + 2 TB Seagate HDD + 2 TB Seagate HDD
Display(s) 21,5" AOC Full HD
Case Asus Tuf
Audio Device(s) Altec Lansing
Power Supply Seasonic
Mouse Logitech G G102
Keyboard Corsair K68
Software Windows10 LTSC 64 bit
Is your keyboard ok?
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
5,842 (1.88/day)
Location
Raccoon City
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Gigabyte B550M Aorus Elite
Cooling Alphacool Eisbaer with a 240x45 rad
Memory 32GB DDR4-3200 @ 3466
Video Card(s) GeForce GTX 1080 Ti
Storage 4x SSD, USB HDD, USB BD-ROM
Display(s) Viewsonic 24" VA 1080p & HP 23" TN 1080p
Case Fractal Design Define Mini C
Audio Device(s) Onboard audio, Superlux HD668B
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Logitech G410 + Deltaco numpad
VR HMD Oculus Rift CV1
Software Windows 10 Pro English
Some prebuilts doesn't support PCIe cards which draws over 30W, but I checked HP's specs from that board ( https://support.hp.com/us-en/document/c03885123 ) and at least there's no such thing mentioned.

You did try to update/reflash the bios?
 
Joined
Oct 15, 2011
Messages
418 (0.12/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 7 3700X with Fclk and Uclk at 1:1
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB Corsair Vengeance LPX 3000 in XMP mode
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Samsung 970 Pro 512 GB NVMe SSD
Display(s) Acer KG271U bmiippx
Case Corsair 275R
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 20H2
It’s fine, yes


Can I somehow check that? Not sure what that is
I dunno, but the AMI BIOS of the Asus P5QL Pro motherboard that I had, even with the fan in the proper CPU fan RPM range, on power up or reboot, would randomly bleep several times with a CPU fan error, making me hit F1 to continue. (or whatever key)
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
263 (0.11/day)
Processor i7-3700K
Motherboard asus z77 pro-v
Cooling Custom Loop
Memory ddr3-1866
Video Card(s) 980TI SC+
Storage PNY 1311 240Gb ssd, 1Tb and 3Tb spinners
Case cheap!
Audio Device(s) Recon3D
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
if everything runs fine w/o the card, then try the card in another rig.

you just might be chasing geese until you do. i mean, the first word in your post is "recently" (after hello: btw, HI!)so it was working before???? my spidey sense is telling me the 650ti . . .
 

BumBum

New Member
Joined
May 11, 2021
Messages
5 (0.12/day)
Will do, I was planning to build another pc soon, so that would be the perfect time to test it. And yes, it never beeped before I accessed the bios and therefore removed my 650ti, I had to access the bios to change boot priority as I was migrating for an hdd to ssd.
if everything runs fine w/o the card, then try the card in another rig.

you just might be chasing geese until you do. i mean, the first word in your post is "recently" (after hello: btw, HI!)so it was working before???? my spidey sense is telling me the 650ti . . .
 
Top