• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

i bought an RX 580 BUT Something is really weird i can't explain

dnboy

New Member
Joined
Aug 8, 2020
Messages
1 (0.02/day)
So i bought used Sapphire PULSE RX 580 4 GB the first weird thing when i wanted to test it on Furmark i got 15 fps on 1080 x8 i said okay maybe its the furmark
then i did test it on heaven engine 1080 all ultra and extreme tessellation i got 1240 score when i googled this is very low i did play few games it does work fine

but the thing i can't explain is on Gpu z that my Gpu Shadder and texture Fillrate is not the same as other people

and this guy http://gpuz.techpowerup.com/19/11/09/9gh.png from this thread https://www.techpowerup.com/forums/threads/help-need-original-bios-for-sapphire-pulse-rx-580-4gb-samsung-with-sku.261003/

Can someone tell me whats Wrong Thanks

Edit : So guys it turn out it was just an rx 570 with rx 580 flashed on it you can see from the shadder in rx 580 its 2300 in rx 570 its as in the pic Also the rops/tmus
 
Last edited:
Joined
Jun 7, 2020
Messages
151 (1.44/day)
System Name Yin/Yang
Processor Ryzen 7 3700x
Motherboard msi mag x570 tomahawk wifi
Cooling CoolerMaster ML240V2 / 4x asiahorse fs9002 120mm fans
Memory 2 x 16gb g.skill trident z neo 3600
Video Card(s) msi gaming X 2070 super 8gb
Storage 1tb sabrent rocket pcie4 nvme / 1tb samsung evo 860 sata ssd / 3tb Toshiba hdd
Display(s) lg ultragear 2560x1440 144hz 1ms 27"ips
Case nzxt h510i
Audio Device(s) logitech g635 / creative sound blaster 5.1
Power Supply evga supernova 750ga 80 plus gold
Mouse logitech g402 hyperion fury
Keyboard corsair k55
you probably bought a junk card with a modded bios that was used and abused for mining. you could try to flash the card to the proper bios and while that could improve the performance, it could also brick your card and make it much more useless than it currently is, so do so with caution. These are the risks you take when buying used stuff on the internet. I'm not against buying used but i like to at least buy it locally and see it work and run a bench or two on it first, otherwise this is how stuff like this happens
 
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,708 (0.95/day)
Location
Gougeland (NZ)
System Name Cumquat 2000
Processor AMD RyZen R7 3700X
Motherboard Asus Strix x470-F Gaming
Cooling Cryorig R1 Universal
Memory 16GB GSkill TridentZ DR4-3200 16-18-18-38 1.35V
Video Card(s) Sapphire Pulse RX5700 8GB DDR6 1750/1700
Storage 1X Samsung 860 EVO 500GB SATA AHCI 1x Sandisk 128GB PCIe, 12TB of HDD Storage
Display(s) ViewSonic VX2457 MHD 75Hz FreeSync 1920x1080p
Case SilverStone Raven RV02B-W + 3x SS AP181 + USB3.0 upgrade
Audio Device(s) Realtek S1220a + Pioneer VSX-531 amp Technics 100W Speaker set
Power Supply Enermax RevolutionXT II 750W 80+ Gold
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 X64 PRO (build 1909)
Benchmark Scores it sucks even more less now ;)
If you look at your GPUz screen shot you'll see a little ? next to where it says Bus Interface [PCIe 3.0 x16 @ x16 1.1] click on it and click on start render test that will bring your GPU's clocks upto 3D speeds and you'll get an accurate assessment of your Pixel Fill Rate and Texture Fill Rate just like in the other guys screen shot

Most GPU's allow the bus to be downclocked in Bandwidth and clock speeds for the GPU and Memory it's normal for it to do that

@jayseearr Please if you have no idea about what your talking about then don't offer advice it only causes confusion and stress
 
Joined
Jun 7, 2020
Messages
151 (1.44/day)
System Name Yin/Yang
Processor Ryzen 7 3700x
Motherboard msi mag x570 tomahawk wifi
Cooling CoolerMaster ML240V2 / 4x asiahorse fs9002 120mm fans
Memory 2 x 16gb g.skill trident z neo 3600
Video Card(s) msi gaming X 2070 super 8gb
Storage 1tb sabrent rocket pcie4 nvme / 1tb samsung evo 860 sata ssd / 3tb Toshiba hdd
Display(s) lg ultragear 2560x1440 144hz 1ms 27"ips
Case nzxt h510i
Audio Device(s) logitech g635 / creative sound blaster 5.1
Power Supply evga supernova 750ga 80 plus gold
Mouse logitech g402 hyperion fury
Keyboard corsair k55
Sorry that wasn't my intention to cause confusion or stress I've just seen countless threads like this with bios issues on similar cards and was not saying that was definitively the issue.

Edit* with that said I will admit i responded without even clicking on the links that the o.p provided which was bad form on my part, my apoligies
 
Last edited:
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,708 (0.95/day)
Location
Gougeland (NZ)
System Name Cumquat 2000
Processor AMD RyZen R7 3700X
Motherboard Asus Strix x470-F Gaming
Cooling Cryorig R1 Universal
Memory 16GB GSkill TridentZ DR4-3200 16-18-18-38 1.35V
Video Card(s) Sapphire Pulse RX5700 8GB DDR6 1750/1700
Storage 1X Samsung 860 EVO 500GB SATA AHCI 1x Sandisk 128GB PCIe, 12TB of HDD Storage
Display(s) ViewSonic VX2457 MHD 75Hz FreeSync 1920x1080p
Case SilverStone Raven RV02B-W + 3x SS AP181 + USB3.0 upgrade
Audio Device(s) Realtek S1220a + Pioneer VSX-531 amp Technics 100W Speaker set
Power Supply Enermax RevolutionXT II 750W 80+ Gold
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 X64 PRO (build 1909)
Benchmark Scores it sucks even more less now ;)
had you checked both the screen shots of GPUz you would have noticed the difference straight away the ops is running in power saving mode and the other one is in 3D power mode hence the difference in Pixel/Texture fill rates
 
Joined
Mar 10, 2015
Messages
3,389 (1.68/day)
System Name Wut?
Processor 3900X
Motherboard ASRock Taichi X570
Cooling Water
Memory 32GB GSkill CL16 3600mhz
Video Card(s) Vega 56
Storage 2 x AData XPG 8200 Pro 1TB
Display(s) 3440 x 1440
Case Thermaltake Tower 900
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum
you probably bought a junk card with a modded bios that was used and abused for mining.
Minings bioses generally do not do 3d at all. Especially if it was abused.
 
Top