• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

I can't change device id of my Sapphire pulse Radeon RX 580 2048SP

abdollar

New Member
Joined
Feb 22, 2020
Messages
6 (0.14/day)
Hi,

I was fooled and thought it's RX 580 but I got Sapphire pulse Radeon RX 580 2048SP for my hackintosh.
It didn't work with MAC obviously and now I am trying to flash an RX 570 vbios or edit the existing bios to have a device id 67DF instead of the odd 6FDF that I have right now.

I backed up my bios using gpuz, here is my backup.

I flashed several 570 bioses but got bricked. I used another GPU to restore and things worked again. Then I edited the backup rom to have 67DF id and flashed it.

Here's the result

1582394536789.png


Things look cool, but after rebooting it isn't working. I checked GPUZ and the device id is still 6FDF and not 67DF. And there are weird values everywhere.

1582394763509.png


I restored my backup flash and here's the result.

1582394637419.png


As you can see here, old deviceid is 6FDF so it was never updated to 67DF!
But notice that the old bios version ends in xx003 which means flashing succeeded indeed.

I noticed similar problem here with no solution.
Unlock ROM and change Device ID of X800GT | TechPowerUp Forums

I feel the card is scam.

Your help is greatly appreciated.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Hi,

I was fooled and thought it's RX 580 but I got Sapphire pulse Radeon RX 580 2048SP for my hackintosh.
It didn't work with MAC obviously and now I am trying to flash an RX 570 vbios or edit the existing bios to have a device id 67DF instead of the odd 6FDF that I have right now.

I backed up my bios using gpuz, here is my backup.

I flashed several 570 bioses but got bricked. I used another GPU to restore and things worked again. Then I edited the backup rom to have 67DF id and flashed it.

Here's the result

View attachment 145614

Things look cool, but after rebooting it isn't working. I checked GPUZ and the device id is still 6FDF and not 67DF. And there are weird values everywhere.

View attachment 145616

I restored my backup flash and here's the result.

View attachment 145615

As you can see here, old deviceid is 6FDF so it was never updated to 67DF!
But notice that the old bios version ends in xx003 which means flashing succeeded indeed.

I noticed similar problem here with no solution.
Unlock ROM and change Device ID of X800GT | TechPowerUp Forums

I feel the card is scam.

Your help is greatly appreciated.
Take pictures of the white sku/pn sticker on the side of the card heatsink near the pcie edge contact (requires card pulled).

Start with that first.

Since the card is bricked you will need to remove the card heatsink and get a picture of a ram chip, clear information of it please.


 

abdollar

New Member
Joined
Feb 22, 2020
Messages
6 (0.14/day)
Take pictures of the white sku/pn sticker on the side of the card heatsink near the pcie edge contact (requires card pulled).

Start with that first.

Since the card is bricked you will need to remove the card heatsink and get a picture of a ram chip, clear information of it please.


Thank you very much for your reply.
I have managed to unbrick by flashing the original bios back. I used another gpu to be able to boot.

Here's my GPU-Z with original bios flashed back and the computer rebooted.

1582399180062.png


Here's the memory timing from gpu-z after reflashing the original bios.

1582400611109.png


I have also attached pictures of the card.

I haven't removed the heatsink since I don't have a thermal paste right now and I will have to get one before getting it back.
If the ram photo is important to resolve the issue I will be happy to remove the heatsink and take the photo.

Thanks for advance.
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Try this bios

Use this tool and the EASY Ati flash video below in my signature, if it doesnt work try this method


Since the Device ID will be changing slightly you will need to do a force flash in an administrator privileged command prompt. (Find cmd in start menu right click and open as administrator)

If that is not performed you may receive the stupid 0FL error.

Then follow this command

Enter this command first

Amdvbflash.exe -unlockrom 0


Then enter this command

amdvbflash -f -p 0 XXXX .rom

Note: XXXX is the name of the VBIOS file you downloaded. You can also change the downloaded file name to a simple name.


Otherwise you do it this way:

Create a new text file in your ATIFlash directory, name it FLASH.bat, and place this code into it:

@Echo off
cls

echo Flashing card 0 with BIOS.rom...
echo.
amdvbflash -p 0 -f BIOS.rom
echo.

pause
Assuming the new BIOS you want to flash onto your card is named BIOS.rom, this is the BIOS it will use for flashing.

Save your changes, then run the batch file by double-clicking on it.

Once you've received a success message, reboot your computer for the new BIOS to come into effect. If you can boot into Windows successfully, then that's good! (Note: your screen may flicker for a bit, because you basically have a new card, and Windows is trying to recognize it. If you want to be thorough, go ahead and do a clean re-install of your graphics drivers.)

Thank you very much for your reply.
I have managed to unbrick by flashing the original bios back. I used another gpu to be able to boot.

Here's my GPU-Z with original bios flashed back and the computer rebooted.

View attachment 145622

Here's the memory timing from gpu-z after reflashing the original bios.

View attachment 145633

I have also attached pictures of the card.

I haven't removed the heatsink since I don't have a thermal paste right now and I will have to get one before getting it back.
If the ram photo is important to resolve the issue I will be happy to remove the heatsink and take the photo.

Thanks for advance.
E459BC40-336F-43B4-A22D-1DF54A9E7CE1.jpeg
And by the way that card has a bios switch on the front of the card by the pcie power connectors.

Any luck @abdollar?
 
Last edited:

abdollar

New Member
Joined
Feb 22, 2020
Messages
6 (0.14/day)
Try this bios

Use this tool and the EASY Ati flash video below in my signature, if it doesnt work try this method
Thank you very much! It worked!
I checked GPUZ and the new device id is 67DF.
Mac also seems to have picked it, but I will test on MAC more thoroughly later.
However I have one concern.
The bios you have sent to me have higher power limits and higher CCC overdrive GPU clock (2000MHZ compared to my original bios's 1500MHZ). That sounds significant, could it hurt my card?

Below is my original bios.


View attachment 145649And by the way that card has a bios switch on the front of the card by the pcie power connectors.

Any luck @abdollar?
No, my card doesn't seem to have this switch. I have attached different pictures in my previous post.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Thank you very much! It worked!
I checked GPUZ and the new device id is 67DF.
Mac also seems to have picked it, but I will test on MAC more thoroughly later.
However I have one concern.
The bios you have sent to me have higher power limits and higher CCC overdrive GPU clock (2000MHZ compared to my original bios's 1500MHZ). That sounds significant, could it hurt my card?

Below is my original bios.




No, my card doesn't seem to have this switch. I have attached different pictures in my previous post.
Get a pick of the opposite end from the video outputs.

Get a pick of the opposite end from the video outputs.
It just means the fans will whirl louder but that is all, a pulse is a pulse
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,415 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Top