• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

I have an unusual, and frustrating problem

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,659 (2.53/day)
Likes
4,247
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#26
the op also needs to fill out his system specs
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,092 (1.34/day)
Likes
1,736
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#27
He is starting to test the other graphic card now and has yet to post back the results.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,659 (2.53/day)
Likes
4,247
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#28
He is starting to test the other graphic card now and has yet to post back the results.
and you know this how ??????
 

Simusar

New Member
Joined
Jan 31, 2012
Messages
14 (0.01/day)
Likes
1
#29
With 9800GTX or GTX580?

Ram issue isn't totally solved yet ..... try the other 3 sticks along with it you current ones next.

EDIT:

Saw your edit so it restarted with the 9800GTX also?
Starting up the game now.

My PC did not restart once in-game with the 9800GTX
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,659 (2.53/day)
Likes
4,247
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#30
Starting up the game now.

My PC did not restart once in-game with the 9800GTX
does all the ram work correctly now ......
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,092 (1.34/day)
Likes
1,736
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#32
Shows 12GB as well.

And...

Computer still restarted once in-game graphics loaded

##Edit##

Reinstalled the 9800 and reinstalling the drivers
and you know this how ??????
Well there sheriff: his quote above is how....try taking a chill pill if you are having trouble with your online attitude:p
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,092 (1.34/day)
Likes
1,736
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#34
So does this seem like a PSU issue, concerning my GTX580 over the 9800GTX?
Well its either your PSU or your 580...Could you have some one else test the 580 in their rig?
 
Joined
May 21, 2009
Messages
4,966 (1.48/day)
Likes
1,511
System Name i7-PC / HTPC / iMac
Processor i7 3820 / Phenom II 940
Motherboard GIGABYTE G1.ASSASSIN2 / M3A79-T Deluxe
Cooling Corsair Hydro H100i / Scythe II (HS only)
Memory G.SKILL Trident X Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600mhz / 4GB DDR2 1066 (@800) Corsair Dominator
Video Card(s) GB Radeon HD 7950s 3GB / GB Radeon HD 7950s 3GB
Storage 2x 80GB Intel X-25, 2x600gb SATA, 1x1tb 5400RPM storage /1x600GB, 3x500GB,1x160,1x120 SATA
Display(s) 1x 27" Yamakasi / Vizio 42" HDTV
Case Lian Li Lancool PC-K58 / Antec 900
Audio Device(s) HT Omega Striker 7.1 / Onboard and HDMI from ATi Card
Power Supply PC Power & Cooling 750W / 610W
Software Ubuntu / Windows 8.1 Pro / OS X / PHPStorm / Gaming
#35
but it sounds like your brown ram slots are no good, unless you have tested them again since using the 9800.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,092 (1.34/day)
Likes
1,736
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#37
I am and have been using the stock fan. I've taken half of the RAM out (meaning 12GB still installed) and it still only shows 8GB. I removed an old wifi card I wasn't using and my PC is still rebooting when the in-game graphics load. Also it seems that without a RAM chip in the 4th slot (some have referred to it as b2) my computer doesn't boot.
I don't know if I have seen yet but what CPU Cooler are you using?
looks like the stock one to me;)
 

Simusar

New Member
Joined
Jan 31, 2012
Messages
14 (0.01/day)
Likes
1
#38
No one that I live with has a desktop. But I might be able to get a friend from work to try it out for me.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,092 (1.34/day)
Likes
1,736
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#39
Boone that I live with has a desktop. But I might be able to get a friend from work to try it out for me.
I would do that before replacing either of them ( PSU or GPU).:toast:
 
Joined
May 21, 2008
Messages
953 (0.26/day)
Likes
404
Processor i7 5820K
Motherboard ASRock X99 Extreme4
Cooling Swiftech ApogeeXT + EK-FC R9-290X DCII (2) + 3x120mm Rad + 1x120mm Rad + 2xDDC1T W/XSPC Dual pumpto
Memory 16GB Gskill DDR4
Video Card(s) ASUS R9290X-DC2OC-4GD5 + ASUS R9290X-4GD5
Storage Corsair ForceGT 120GB + Samsung 840 EVO 250GB + 3TB Seagate + MediaSonic Raid array (4x 3TB WDRED)
Display(s) Benq XL2730Z (1440P 144Hz, TN, Freesync) & 2x ASUS VE248
Case Corsair Obsidian 750D
Audio Device(s) Aune T1/Fiio E17/Realtek, SE535, TH-X00, ATH-M50 modded w/ V-Moda Boompro
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Sharkoon Fireglider optical
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thrustmaster HOTAS Warthog CH Pro Pedals
#40
Make sure your friend from work has a decent power supply in the computer he's going to be testing it with. If you put that 580 in a dell with a 200W power supply it could either just plain not work (if the limiting circuitry in the PSU works right)

or it could smoke the card or the PSU or the whole computer.
 

Simusar

New Member
Joined
Jan 31, 2012
Messages
14 (0.01/day)
Likes
1
#41
I inserted 2 of the remaining 3 chips and managed to get my RAM up to 20GB with windows telling me 16 of it is useable.
 

Simusar

New Member
Joined
Jan 31, 2012
Messages
14 (0.01/day)
Likes
1
#42
Well its either your PSU or your 580...Could you have some one else test the 580 in their rig?
Make sure your friend from work has a decent power supply in the computer he's going to be testing it with. If you put that 580 in a dell with a 200W power supply it could either just plain not work (if the limiting circuitry in the PSU works right)

or it could smoke the card or the PSU or the whole computer.
I wouldn't even consider this friend if I didn't think he/his PC couldn't handle it. But thank you for the caution anyway.
 
Joined
Oct 29, 2010
Messages
2,947 (1.04/day)
Likes
1,386
System Name The Sheriff / The Deputy
Processor 2500K / G4560
Motherboard ASRock P67Extreme4 / Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3
Cooling CM Hyper TX3 / Intel stock
Memory 16 GB Kingston HyperX / 8 GB Kingston HyperX
Video Card(s) EVGA GTX 960 SSC / Gigabyte GTX 1050 Ti LP
Storage SSD, some WD and lots of Samsungs
Display(s) BenQ GW2470 / Samsung SyncMaster T220
Case Cooler Master CM690 II Advanced / Thermaltake Core v31
Audio Device(s) Asus Xonar D1/Denon PMA500AE/Wharfedale D 10.1/Senn HD518
Power Supply Corsair TX650 / Corsair TX650M
Mouse Steelseries Rival 100/ Mionix Avior 7000
Keyboard Sidewinder
Software Windows 10 / Windows 10 Pro
#43
So you have windows 7 home premium after all? 16GB is max under that OS.
 
Joined
May 21, 2008
Messages
953 (0.26/day)
Likes
404
Processor i7 5820K
Motherboard ASRock X99 Extreme4
Cooling Swiftech ApogeeXT + EK-FC R9-290X DCII (2) + 3x120mm Rad + 1x120mm Rad + 2xDDC1T W/XSPC Dual pumpto
Memory 16GB Gskill DDR4
Video Card(s) ASUS R9290X-DC2OC-4GD5 + ASUS R9290X-4GD5
Storage Corsair ForceGT 120GB + Samsung 840 EVO 250GB + 3TB Seagate + MediaSonic Raid array (4x 3TB WDRED)
Display(s) Benq XL2730Z (1440P 144Hz, TN, Freesync) & 2x ASUS VE248
Case Corsair Obsidian 750D
Audio Device(s) Aune T1/Fiio E17/Realtek, SE535, TH-X00, ATH-M50 modded w/ V-Moda Boompro
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Sharkoon Fireglider optical
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thrustmaster HOTAS Warthog CH Pro Pedals
#45
I wouldn't even consider this friend if I didn't think he/his PC couldn't handle it. But thank you for the caution anyway.
I figured you'd already thought of that, but better safe than sorry :)
 

Simusar

New Member
Joined
Jan 31, 2012
Messages
14 (0.01/day)
Likes
1
#46
Tested the video card in my coworker's PC and it worked just fine with his Crossfire HX1050. Thanks to everyone that provided advice.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,730 (4.54/day)
Likes
5,848
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Corsair H100i V2
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 18.04
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#48
Keep a couple things in mind with a PSU. The efficiency of the PSU isn't good the wattage will not accurately represent the power output of the supply. For what you're running, I'm surprised it's not at bare minimum 850-watt, and rated 80+ silver. Also if your PSU has more than 1 12v rail, you may want to divvy up the load between them. You might want to consider a new PSU. I've seen bad PSUs destroy towers, don't let that happen to you if your PSU really is shutting down your system. By the way, how do your voltages on the +12v, +5v, and +3.3v look?
 
Joined
May 21, 2008
Messages
953 (0.26/day)
Likes
404
Processor i7 5820K
Motherboard ASRock X99 Extreme4
Cooling Swiftech ApogeeXT + EK-FC R9-290X DCII (2) + 3x120mm Rad + 1x120mm Rad + 2xDDC1T W/XSPC Dual pumpto
Memory 16GB Gskill DDR4
Video Card(s) ASUS R9290X-DC2OC-4GD5 + ASUS R9290X-4GD5
Storage Corsair ForceGT 120GB + Samsung 840 EVO 250GB + 3TB Seagate + MediaSonic Raid array (4x 3TB WDRED)
Display(s) Benq XL2730Z (1440P 144Hz, TN, Freesync) & 2x ASUS VE248
Case Corsair Obsidian 750D
Audio Device(s) Aune T1/Fiio E17/Realtek, SE535, TH-X00, ATH-M50 modded w/ V-Moda Boompro
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Sharkoon Fireglider optical
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thrustmaster HOTAS Warthog CH Pro Pedals
#49
Keep a couple things in mind with a PSU. The efficiency of the PSU isn't good the wattage will not accurately represent the power output of the supply. For what you're running, I'm surprised it's not at bare minimum 850-watt, and rated 80+ silver. Also if your PSU has more than 1 12v rail, you may want to divvy up the load between them. You might want to consider a new PSU. I've seen bad PSUs destroy towers, don't let that happen to you if your PSU really is shutting down your system. By the way, how do your voltages on the +12v, +5v, and +3.3v look?
Efficiency doesn't work that way. If the PSU is rated at 700w, it should provide 700w (ignoring for the moment all the companies that over-rate their PSUs). If the PSU has low efficiency, it will simply draw more power from the wall (say, 1000w drawn from the AC outlet) in order to provide those 700w than a higher efficiency PSU would.

In simple terms, low efficiency PSUs will waste a lot of energy as heat, but will still put out their rated wattage. Assuming, of course, that the PSU is rated truthfully.
 
Top