• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

I7 12700f / B660 terrible performance under Manual voltage

Joined
Feb 2, 2017
Messages
13 (0.01/day)
Hello,

I just buy an asus B660i Strix with i7 12700f.

Asus performance enhancement 3.0 enable or disable= Same issue ..

Explain :

Automatic settings make the cpu frequency near 4.5ghz at all P-Core but vcore is Hight... (almost 22000 scores in R23)

Then i go to bios -} option : "vrm core voltage" and set it to Manuel or Offset, with my choose.

Cpu-z report the correct voltage that i set in bios but when i run Cinebench r23 the score ... Awfull near 6000 points.

In conclusion, Once i play with voltage settings inside bios, the performance is terrible...

If you have any informations i will be happy..

Thanks
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
55,484 (8.37/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800x3D (Undervolted, 4.45GHz all core)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - Alphacool Eisblock XPX Aurora + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3866 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.175V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to 1700Mhz 0.737v (375W down to 250W))
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 70Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S + Quest 2
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS) OpenRGB - ditch the branded bloatware!
Once you change the voltage you're disabling boost, if you do that you also need to set a multiplier for the CPU to lock it's speed in
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
55,484 (8.37/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800x3D (Undervolted, 4.45GHz all core)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - Alphacool Eisblock XPX Aurora + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3866 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.175V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to 1700Mhz 0.737v (375W down to 250W))
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 70Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S + Quest 2
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS) OpenRGB - ditch the branded bloatware!
Thank you !

It mean that for exemple , need to set in bios "45" to all p-core ?
As an example, sure.

I've got no specific settings for you to try, as I have no firsthand experience with 12th gen intels - just make sure you know how to clear your CMOS and get the system working since you seem new to this.
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,337 (0.26/day)
Location
USA
B series isnt really designed for overclocking. Your cpu multiplier is locked to the highest turbo. Only way to go above is to BLCK overclock. This can cause a whole of stability issues. Just depends on your comfort level in troubleshooting.

I may be wrong but I thought using offset voltage does not disable the turbo. I didnt think manual did either. But I only change cpu voltage when I manual overclock anyways. Maybe its motherboard BIOS dependent?
 
Joined
Jun 12, 2022
Messages
64 (0.37/day)
Robin, set your MBO settings at default and save it. Use this Intel Extreme Tuning Utility https://www.intel.com/content/www/us/en/download/17881/intel-extreme-tuning-utility-intel-xtu.html

You can undervolt CPU with CORE Voltage offset : -0.074 without loosing TB. Apply settings.

d4e31.JPG
 
Joined
Jan 5, 2006
Messages
14,401 (2.33/day)
System Name AlderLake / Laptop
Processor Intel i7 12700K / Intel i3 7100U
Motherboard Gigabyte Z690 Aorus Master / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut Extreme + 5 case fans / Fan
Memory 32GB DDR5 Corsair Dominator Platinum RGB 6000MHz CL36 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 980 Pro 1TB + 970 Evo 500GB + 850 Pro 512GB + 860 Evo 1TB x2 / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) Panasonic SA-PMX94 / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 11 / Windows 10
Benchmark Scores Cinebench R23 (Single Core) 1936 @ stock Cinebench R23 (Multi Core) 23006 @ stock

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,337 (0.26/day)
Location
USA
Are you trying to overclock or just lower the voltage? Without a unlocked multi, BCLK is the only option here.
 
Joined
Feb 2, 2017
Messages
13 (0.01/day)
Thanks to alll again !! I think i solve my problem..

Before to explain, I try Extreme Tuning Utiliy and yes, not lauch, non k cpu.. I only Try to undervolt not overclock, cause i have an Dan Case A4

...

To explain, during 3 past years, i was runing an i7 8086 with Z370i, where the undervolt was easy... Lower the vcore, and test the stability.

It seem that in the Intel 12th gen cpu bring new option ?? PL1 PL2

To undervolt the cpu i just set custom Watt in the setting (see photo attach file)

For exemple :

75w / 75w = 16331 Score R23 / 0.93v
90w / 90w = 17793 Score R23 / 0.96v


The power management on this Gen is awesome ...

Again i want to thank all of you ! Sorry my english..

Merci !
 

Attachments

  • IMG_20220623_173133.jpg
    IMG_20220623_173133.jpg
    7.7 MB · Views: 512

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,337 (0.26/day)
Location
USA
P1=P2 is the power target. Not quite the standard undervolting but it works too.
 
Joined
Jun 12, 2022
Messages
64 (0.37/day)
Where is general CORE Voltage offset in BIOS for Alder lake?

Robin, have you updated BIOS to latest?
 
Joined
May 8, 2021
Messages
1,978 (3.46/day)
Location
Lithuania
System Name Shizuka
Processor Intel Core i5 10400F
Motherboard Gigabyte B460M Aorus Pro
Cooling Scythe Choten
Memory 2x8GB G.Skill Aegis 2666 MHz
Video Card(s) PowerColor Red Dragon V2 RX 580 8GB ~100 watts in Wattman
Storage 512GB WD Blue + 256GB WD Green + 4TH Toshiba X300
Display(s) BenQ BL2420PT
Case Cooler Master Silencio S400
Audio Device(s) Topping D10 + AIWA NSX-V70
Power Supply Chieftec A90 550W (GDP-550C)
Mouse Steel Series Rival 100
Keyboard Hama SL 570
Software Windows 10 Enterprise
I don't think it'll work...The i7 12700F is a locked CPU.
The only thing locked is multiplier, voltage adjustments are most likely fine. You can even overclock locked chips if your board has separate clock chip.
 
Joined
Feb 2, 2017
Messages
13 (0.01/day)
Where is general CORE Voltage offset in BIOS for Alder lake?

Robin, have you updated BIOS to latest?

Just attache file, don"t know why Asus called " Actual VRM core voltage"

Then i can choose between "MANUAL" and "OFFSET - / +)

Yes i test almost all the bios ^^, but i just see that my INTEL ME are not updated inside bios, i will update and test it

thx
 

Attachments

  • qqqq.jpg
    qqqq.jpg
    330.8 KB · Views: 268
Joined
Jun 12, 2022
Messages
64 (0.37/day)
Just attache file, don"t know why Asus called " Actual VRM core voltage"

Then i can choose between "MANUAL" and "OFFSET - / +)

Yes i test almost all the bios ^^, but i just see that my INTEL ME are not updated inside bios, i will update and test it
How do you now know that TurboBoost works now? Can you see it in BIOS?
 
Joined
Feb 2, 2017
Messages
13 (0.01/day)
In R23 all core 100% the cpu clock at 3.6GHZ all core with 0.95v voltage

In game some some core seem not use but voltage near 1.10v, mean that some use Turbo Boost ? i'm right or not ?
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
55,484 (8.37/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800x3D (Undervolted, 4.45GHz all core)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - Alphacool Eisblock XPX Aurora + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3866 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.175V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to 1700Mhz 0.737v (375W down to 250W))
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 70Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S + Quest 2
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS) OpenRGB - ditch the branded bloatware!
Thanks to alll again !! I think i solve my problem..

Before to explain, I try Extreme Tuning Utiliy and yes, not lauch, non k cpu.. I only Try to undervolt not overclock, cause i have an Dan Case A4

...

To explain, during 3 past years, i was runing an i7 8086 with Z370i, where the undervolt was easy... Lower the vcore, and test the stability.

It seem that in the Intel 12th gen cpu bring new option ?? PL1 PL2

To undervolt the cpu i just set custom Watt in the setting (see photo attach file)

For exemple :

75w / 75w = 16331 Score R23 / 0.93v
90w / 90w = 17793 Score R23 / 0.96v


The power management on this Gen is awesome ...

Again i want to thank all of you ! Sorry my english..

Merci !
Because you had a Z series chipset with a K series CPU, you could do that.
Intel lock everything down if you dont pay extra for those features.

Open HWinfo64 in 'sensors only' mode.

Minimise it, leave it running. Play a game, quit the game.
bring HWinfo up again, and look for the "max" values your voltages and clockspeeds reached.

Hwinfo has a *lot* of sensor readings, but heres a snip of the very top of mine to show the max CPU frequency and voltage mines ran at today (i always leave it running)
1656229882203.png
 
Top