• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

IDE vs AHCI

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#1
When i installed my SSD i didnt know that if i set it to ACHI in the bios i get more performance out of it. Its set to IDE. Is it worth the complete reinstall of changing it to ACHI??
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,267 (4.28/day)
Likes
6,073
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#2
hmm i know for HDD's it isnt as iv personally done it....but i think your deff supposed to for ACHI weather its worth it im unsuire about. I think your only REALLY supposed to for SSD's because of trim or some shit. As for speeds im not to sure maybe a few mb/s i would have to brush up on it again. of course at the end of the day it comes down to how much you feel like backing up your stuff because an install of 7 via thumbdrive will only take like 10min.

EDIT:

http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=38
 

GENTLEMEN

New Member
Joined
Jun 18, 2010
Messages
198 (0.07/day)
Likes
21
Location
Philippines
System Name needs a new case with good cable management
Processor amd phenom II 1055t @ 3.5GHz (250 * 12)
Motherboard Gigabyte 880GA-UD3H
Cooling Thermaltake FRIO
Memory 8GB DDR3-1600 Corsair xms3 (4x2GB)
Video Card(s) Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum 1 GB (FINALLY)
Storage Intel x25-m 80GB (boot), Seagate 80GB + 250GB + 1tb (Hitachi) + 300gb (Raptor)
Display(s) Samsung 2233sw
Case Antec 300 (way too cramped)
Audio Device(s) onboard
Power Supply Thermaltake TR2 RX 650w
Software Windows Vista Ultimate x64
#3
I'd set it to AHCI to check if the performance boosts. It did for me, but boot time went up quite a bit (ahci loading after bios).
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.25/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#4
ACHI is the later and supposed to be better but in my experience with other machines I have found it doesn't give much of a performance boost.
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
1,961 (0.41/day)
Likes
954
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MVI
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 3.85GHz
Motherboard Asus Prime X370-Pro
Cooling Corsair H110i
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200
Video Card(s) Galax GeForce GTX 1080 EXOC-SNPR
Storage 512GB Plextor M8PeG NVMe, 500GB Crucial MX200
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 400Q
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Logitech G500s
Keyboard Roccat ISKU
Software Windows 10
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/j1yypa
#5
FYI, the ACHI boot bit goes away with UEFI...
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#6
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#8
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.25/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#9
Joined
Jul 12, 2005
Messages
732 (0.16/day)
Likes
87
Location
NY
System Name Ummmm...Mine
Processor I7 920 @ 4.2ghz @ 1.29v's load
Motherboard ASUS P6T Deluxe V2
Cooling Custom 1/2 inch H20
Memory 3x2gb Patriot Sector 7 @2008Mhz 27-9-11-9 1T
Video Card(s) EVGA GTX 580 SC 900/1800/1090
Storage 1-Mushkin 60gb SSD 1-500GB WD Black and 2-1TB 32mb WD Black
Display(s) 25 inch Hanns-G 2ms
Case Custom
Audio Device(s) Turtle Beach Catalina
Power Supply Corsair AX850 Pro Series-Modular
Software All Kinds...and then some.
Benchmark Scores 3dMark 11 P7066 Compare Link- http://3dmark.com/3dm11/251153
#10
With an SSD....most report crappy performance before switching over to AHCI.
Your not getting the full speed of your SSD without AHCI.....but "most" would need to reinstall the OS in order to switch the setting in bios.....you can google how to do it without a reinstall......I've seen it done myself.

Bottom line though......AHCI will unleash your beast....IDE will not.

Hope it helps. :)
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#11
With an SSD....most report crappy performance before switching over to AHCI.
Your not getting the full speed of your SSD without AHCI.....but "most" would need to reinstall the OS in order to switch the setting in bios.....you can google how to do it without a reinstall......I've seen it done myself.

Bottom line though......AHCI will unleash your beast....IDE will not.

Hope it helps. :)
alright well im probably going to do it tomorrow so
 

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.23/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#12
You need AHCI for TRIM. Without TRIM, your write performance will degrade over time.
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#13
You need AHCI for TRIM. Without TRIM, your write performance will degrade over time.
alright thanks.

So tomorrow when i go to do it. just should i go into the bios change it to ACHI and then boot from the windows disk to reinstall??
 

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.23/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#14
You can actually switch between IDE and AHCI modes in Vista/7 (with the OS installed). Microsoft has a Knowledge Base article on that. Just backup your 4chan treasure before you try it.

http://support.microsoft.com/kb/922976
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,118 (9.57/day)
Likes
13,546
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#15
AHCI doesnt give much in the way of performance boosts, its features.

NCQ and hot swap being the main two.
 
Joined
Jun 18, 2005
Messages
609 (0.13/day)
Likes
76
Location
London, UK
System Name this_is_so_leet_it_needs_no_name
Processor Intel I5 2500k @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P8 P67-M Pro
Cooling MUX-120 with Dual Fan
Memory Samsung Memory DDR3 2133 Overclocked (non LP)
Video Card(s) XFX ATI/AMD 5870 1gb @ [tbc]
Storage 2*2tb Samsung Raid 0 + 64gb Kingston SSD
Display(s) BenQ G2420HDBL LED monitor
Case Lian Li PC-60 old skool alu case
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD PCI-Express (great)
Power Supply Corsair 650 TX
Software Win 7 64bit
#16
You can actually switch between IDE and AHCI modes in Vista/7 (with the OS installed). Microsoft has a Knowledge Base article on that. Just backup your 4chan treasure before you try it.

http://support.microsoft.com/kb/922976
I did this and it worked fine. Don't bother with the reinstall this takes like 2 minutes :)
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,367 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#17
AHCI doesnt give much in the way of performance boosts, its features.

NCQ and hot swap being the main two.
And slightly lower CPU utilization.
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,267 (4.28/day)
Likes
6,073
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#18
You can actually switch between IDE and AHCI modes in Vista/7 (with the OS installed). Microsoft has a Knowledge Base article on that. Just backup your 4chan treasure before you try it.

http://support.microsoft.com/kb/922976
thats not a good idea. that simply changes what the OS thinks its installed as that does not enable the features that would be eneabled when nativly installed under AHCI.
 
Joined
Feb 19, 2009
Messages
1,566 (0.49/day)
Likes
546
Location
Warwick
System Name PC-Chips
Processor Intel core I5 4690K
Motherboard Asrock z87 Extreme 3
Cooling Noctua NH-D14
Memory G-Skill Ripjaws 2133mhz 4x4gig
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro+ 8gig
Storage Samsung 250gig 840 SSD / 1TB HDD
Display(s) Samsung C27F591 27 inch Curved LED
Case NZXT phantom 410
Audio Device(s) Realtek digital out - Yamaha A-S501 - Wharfedale pacific evo 20 speakers - Wharfedale SW150 sub
Power Supply Cooler Master G650M
Mouse logitech G402
Keyboard Logitech delux 250
Software Windows 10 pro 64bit
#19
Sorry if its been mentioned but you do not have to reinstall the OS when you set it the AHCI mode, just make sure you install the driver in windows first then when you make the bios change the pc should boot just fine. (there might be a reg edit you need to do first aswell)

I know it works for me but might not work for others.

I will try and find the info i used a while ago and post the link here.

thats not a good idea. that simply changes what the OS thinks its installed as that does not enable the features that would be eneabled when nativly installed under AHCI.
Worked fine here tho i dont have an SSD but my normal drive defo had all fetures enabled after i installed the driver, thinking bout it now i defo had to do a regedit to.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,118 (9.57/day)
Likes
13,546
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#20
Sorry if its been mentioned but you do not have to reinstall the OS when you set it the AHCI mode, just make sure you install the driver in windows first then when you make the bios change the pc should boot just fine. (there might be a reg edit you need to do first aswell)

I know it works for me but might not work for others.

I will try and find the info i used a while ago and post the link here.



Worked fine here tho i dont have an SSD but my normal drive defo had all fetures enabled after i installed the driver, thinking bout it now i defo had to do a regedit to.
the trick i usually do is to set up a second SATA controller - be it onboard, a PCI-E or PCI card, and move the OS drive to that.

Instsall drivers, shut down, move OS to the newly installed SATA controller, configure the old one to AHCI,boot windows on the new controller - install AHCI drivers, shut down, put back on regular controller.
 

cilindrox

New Member
Joined
Mar 20, 2010
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#21
You need AHCI for TRIM. Without TRIM, your write performance will degrade over time.
Not entirely true, AHCI only helps in some synthetic benchmarks. In fact, I have the de facto IDE option in my laptop with a Mushkin Callisto Deluxe and TRIM is working perfectly.
Enabling AHCI will only stress your SSD even more without any real tangible benefits - besides the WPI, of course.

Here's a link (couldn't find the OCZ report) - http://windows7forums.com/windows-7-hardware/18767-ahci-ssds.html#post78921

:toast:
 
Joined
Feb 19, 2009
Messages
1,566 (0.49/day)
Likes
546
Location
Warwick
System Name PC-Chips
Processor Intel core I5 4690K
Motherboard Asrock z87 Extreme 3
Cooling Noctua NH-D14
Memory G-Skill Ripjaws 2133mhz 4x4gig
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro+ 8gig
Storage Samsung 250gig 840 SSD / 1TB HDD
Display(s) Samsung C27F591 27 inch Curved LED
Case NZXT phantom 410
Audio Device(s) Realtek digital out - Yamaha A-S501 - Wharfedale pacific evo 20 speakers - Wharfedale SW150 sub
Power Supply Cooler Master G650M
Mouse logitech G402
Keyboard Logitech delux 250
Software Windows 10 pro 64bit
#22
the trick i usually do is to set up a second SATA controller - be it onboard, a PCI-E or PCI card, and move the OS drive to that.

Instsall drivers, shut down, move OS to the newly installed SATA controller, configure the old one to AHCI,boot windows on the new controller - install AHCI drivers, shut down, put back on regular controller.
I got blue screens after setting my bios to AHCI mode so i set it back to ide then loaded windows 7 up, installed AHCI drivers made a regedit and restarted the pc, Went into bios set it back to AHCI mode and it booted fine. never had to change the sata port or anything but like i said it might not work for everyone.
 

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.23/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#23
thats not a good idea. that simply changes what the OS thinks its installed as that does not enable the features that would be eneabled when nativly installed under AHCI.
Hot-switching IDE to AHCI (with OS installed) enables NCQ on HDDs that support it. So I'm sure TRIM gets enabled. When you switch from IDE to AHCI, Windows redetects the hard-drive (or in this case, the SSD) and controller it's installed on (despite booting from the same drive).
 
Joined
Jun 18, 2005
Messages
609 (0.13/day)
Likes
76
Location
London, UK
System Name this_is_so_leet_it_needs_no_name
Processor Intel I5 2500k @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P8 P67-M Pro
Cooling MUX-120 with Dual Fan
Memory Samsung Memory DDR3 2133 Overclocked (non LP)
Video Card(s) XFX ATI/AMD 5870 1gb @ [tbc]
Storage 2*2tb Samsung Raid 0 + 64gb Kingston SSD
Display(s) BenQ G2420HDBL LED monitor
Case Lian Li PC-60 old skool alu case
Audio Device(s) Asus Xonar DX/XD PCI-Express (great)
Power Supply Corsair 650 TX
Software Win 7 64bit
#24
Joined
Feb 19, 2009
Messages
1,566 (0.49/day)
Likes
546
Location
Warwick
System Name PC-Chips
Processor Intel core I5 4690K
Motherboard Asrock z87 Extreme 3
Cooling Noctua NH-D14
Memory G-Skill Ripjaws 2133mhz 4x4gig
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro+ 8gig
Storage Samsung 250gig 840 SSD / 1TB HDD
Display(s) Samsung C27F591 27 inch Curved LED
Case NZXT phantom 410
Audio Device(s) Realtek digital out - Yamaha A-S501 - Wharfedale pacific evo 20 speakers - Wharfedale SW150 sub
Power Supply Cooler Master G650M
Mouse logitech G402
Keyboard Logitech delux 250
Software Windows 10 pro 64bit
#25