• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

I'm having lots of memory issues

ericfomley

New Member
Joined
Jan 22, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
1
#1
I recently have been on here talking about a problem I had when I installed a GTX 670 and a new stick of ram at the same time and was experiencing in game system freezes. After many tests and such it was deduced that my ram was at fault. I put the original ram back in and found that the errors were still there, just fewer in occurance. My question is what ram do I need for my board? I have a couple new sticks and dont know how to get it to work right. The defaults in the bios for each are not working right. I have an Asus P8H61-M (Rev 3.0) Motherboard. And it says it supports 1333/1066 memory. I currently have installed: Gskill Ripjaws DDr3- 1600- Pc3 12800 2GBX2 CL9-9-9-24 1.5V
I also have available to me and not installed..
1 x G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 (PC3 10666) Desktop Memory Model F3-10666CL9S-8GBXL
and..
1 x G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 (PC3 14900) Desktop Memory Model F3-14900CL10S-8GBXL
What can I put into my system? What do i need to do to get my settings right? Is there any mixing and matching I can do to get more GB in there at once? These are my only options right now. Do I need something different?

Also The 8GB 1333 Cas laterncy is 9-9-9-24 and the 8GB 1866 is 10-11-10-30.

My PC Specs:
Sandy Bridge Intel Core I3-2105
Gigabyte Geforce GTX 670
Asus P8H61-M (Rev 3.0) Motherboard
850W PSU
Windows 8 64Bit
 
Last edited by a moderator:

Binge

Overclocking Surrealism
Joined
Sep 15, 2008
Messages
6,979 (2.06/day)
Likes
1,734
Location
PA, USA
System Name Molly
Processor i5 3570K
Motherboard Z77 ASRock
Cooling CooliT Eco
Memory 2x4GB Mushkin Redline Ridgebacks
Video Card(s) Gigabyte GTX 680
Case Coolermaster CM690 II Advanced
Power Supply Corsair HX-1000
#2
You can put any ram in your system and let them run at default without xmp profiles. They should work unless all of your ram is bad.

As a side note: do not mix/match different ram. It's a bad idea.
 

ericfomley

New Member
Joined
Jan 22, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
1
#3
You can put any ram in your system and let them run at default without xmp profiles. They should work unless all of your ram is bad.

As a side note: do not mix/match different ram. It's a bad idea.
Why am I having freezing then?
 

Binge

Overclocking Surrealism
Joined
Sep 15, 2008
Messages
6,979 (2.06/day)
Likes
1,734
Location
PA, USA
System Name Molly
Processor i5 3570K
Motherboard Z77 ASRock
Cooling CooliT Eco
Memory 2x4GB Mushkin Redline Ridgebacks
Video Card(s) Gigabyte GTX 680
Case Coolermaster CM690 II Advanced
Power Supply Corsair HX-1000
#4
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#5
Try 1.60V
 

Phusius

New Member
Joined
Mar 23, 2012
Messages
1,316 (0.63/day)
Likes
369
Processor i5-2500k @ 4.5
Motherboard Asus Z68 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB DDR3 1600
Video Card(s) Sapphire 7950 @ 1200/1475 @ 1175v
Display(s) Dell 23" 2ms
Case Carbide 500r
Audio Device(s) Asus Xonar DG
#7
I have memory issues too, just the other night I put the milk in the cabinet instead of the fridge.
 

ericfomley

New Member
Joined
Jan 22, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
1
#8
Also, I am trying all three possibilities on thier own and it fails after certain lengths of time with each. The 2X2 1600mhz after like 3 hours the 8GB 1333mhz after about 20 minutes in game and the 1866 aftre about 15 minutes in game
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#9
I tried it but after like 10 minutes on just the internet it blue screened
Use 2T timing (CR) command rate if not already with 1.60v
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#11

Binge

Overclocking Surrealism
Joined
Sep 15, 2008
Messages
6,979 (2.06/day)
Likes
1,734
Location
PA, USA
System Name Molly
Processor i5 3570K
Motherboard Z77 ASRock
Cooling CooliT Eco
Memory 2x4GB Mushkin Redline Ridgebacks
Video Card(s) Gigabyte GTX 680
Case Coolermaster CM690 II Advanced
Power Supply Corsair HX-1000
#12
I dont have a disk or flash drive to save it to in order to access it
So you can not verify stability of your memory, and all of your ram crashes? Sounds like something else is wrong.
 

Binge

Overclocking Surrealism
Joined
Sep 15, 2008
Messages
6,979 (2.06/day)
Likes
1,734
Location
PA, USA
System Name Molly
Processor i5 3570K
Motherboard Z77 ASRock
Cooling CooliT Eco
Memory 2x4GB Mushkin Redline Ridgebacks
Video Card(s) Gigabyte GTX 680
Case Coolermaster CM690 II Advanced
Power Supply Corsair HX-1000
#14
what else is there?
hardware is like an ecosystem. All of the parts must be playing nice for it to work. The first thing that you did was change out a GPU and ram, correct? Put in your old GPU and give it all a go again.
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#15
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#17
Last edited by a moderator:

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#18
please dont double and triple post, there is an edit button;)
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,484 (2.09/day)
Likes
3,648
Location
US
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T @ 3.7 GHz - NB 3.0 GHz | Xeon E3-1290
Motherboard MSI 970 Gaming | Asus Sabertooth Z77
Cooling TRUE 120 |Deep Cool Assassin
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Case Sunbeam Transformer Silver - frame is built like a tank
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music | X-Fi Titanium - Bookshelf system
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#20
Last edited:

ericfomley

New Member
Joined
Jan 22, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
1
#21
But how is it that all three kits i have are not only new but also deffective? Could it be the motherboard? The original 2x2 GB set worked great, but I had decided that 8GB would better serve me for gaming. Once I tried to install the 8GB and noticed issues the 2X2 ceased working for me, and the other 8 gb is having similar issues. Would a new motherboard help?
 

ericfomley

New Member
Joined
Jan 22, 2013
Messages
33 (0.02/day)
Likes
1
#22
Could it be that my Motherboard only has a pci 2.0 and i have a 3.0 card? Its not my heat because everything is always 50C at the heaviest load.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,402 (5.82/day)
Likes
8,926
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#23
Could it be that my Motherboard only has a pci 2.0 and i have a 3.0 card? Its not my heat because everything is always 50C at the heaviest load.
1. Don't double post.
2. No. 2.0 or 3.0 doesn't matter.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,402 (5.82/day)
Likes
8,926
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#25
Ok, what should I be looking for do you think? It seems to happen only when i am in a game.
Did any of your kits ever work? I mean the older ones before the "upgrade"?