• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Insanely low physics score 2500k 3DMark 11

Joined
Aug 11, 2011
Messages
393 (0.17/day)
Likes
35
Location
Denmark
System Name Coming up in september
#1
I've been testing my system today. since I recieved my XFX 7950 BE, however I keep getting low P-scores due to physics and combined scores:


My 2500k somehow keeps staying on 2.8-3 fps in the test, I've got a log showing that it stays at 3300mhz during the whole test, and the temps are not going too high (stock cooler), turbomode is disabled so is the speedstep that reduces clocks. Anyone with any ideas as to why I keep getting 1/7th the score of what I'm supposed to get?
 
Joined
Jul 10, 2010
Messages
1,016 (0.37/day)
Likes
224
Location
USA, Arizona
System Name SolarwindMobile
Processor AMD FX-9800P RADEON R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8G
Motherboard Acer Wasp_BR
Cooling It's Copper.
Memory 2 x 8GB SK Hynix/HMA41GS6AFR8N-TF
Video Card(s) ATI/AMD Radeon R7 Series (Bristol Ridge FP4) [ACER]
Storage TOSHIBA MQ01ABD100 1TB + KINGSTON RBU-SNS8152S3128GG2 128 GB
Display(s) ViewSonic XG2401 SERIES
Case Acer Aspire E5-553G
Audio Device(s) Realtek ALC255
Power Supply PANASONIC AS16A5K
Mouse SteelSeries Rival
Keyboard Ducky Channel Shine 3
Software Windows 10 Home 64-bit (Version 1607, Build 14393.969)
#2
Drivers?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,041 (3.47/day)
Likes
6,646
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#3
With no graphics score its got to be the drivers. Should be P6500
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
393 (0.17/day)
Likes
35
Location
Denmark
System Name Coming up in september
#4
Using 12.6 AMD drivers, that was simply just a physics score, i included the full one in a smaller screen underneat. The P score is 2781... I don't get it really
 
Joined
Jul 10, 2010
Messages
1,016 (0.37/day)
Likes
224
Location
USA, Arizona
System Name SolarwindMobile
Processor AMD FX-9800P RADEON R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8G
Motherboard Acer Wasp_BR
Cooling It's Copper.
Memory 2 x 8GB SK Hynix/HMA41GS6AFR8N-TF
Video Card(s) ATI/AMD Radeon R7 Series (Bristol Ridge FP4) [ACER]
Storage TOSHIBA MQ01ABD100 1TB + KINGSTON RBU-SNS8152S3128GG2 128 GB
Display(s) ViewSonic XG2401 SERIES
Case Acer Aspire E5-553G
Audio Device(s) Realtek ALC255
Power Supply PANASONIC AS16A5K
Mouse SteelSeries Rival
Keyboard Ducky Channel Shine 3
Software Windows 10 Home 64-bit (Version 1607, Build 14393.969)
#5
Using 12.6 AMD drivers, that was simply just a physics score, i included the full one in a smaller screen underneat. The P score is 2781... I don't get it really
Change your GPU back. If you don't have another GPU install 12.7.

3DMark11 is totally dependent on the GPU. Check your GPU Temps/GPU Clock.
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
5,103 (1.18/day)
Likes
1,258
Location
AZ
System Name Thought I'd be done with this by now
Processor i7 4790K 4.4GHZ turbo currently at 4.6GHZ at 1.16v
Motherboard MSI Z97-G55 SLI
Cooling Scythe Mugen 2 rev B (SCMG-2100), stock on gpu's.
Memory 8GB G.SKILL Ripjaws Z Series DDR3 2400MHZ 10-12-12-31
Video Card(s) EVGA GTX 760 Superclocked replaced HIS R9 290 that was artifacting
Storage 1TB MX300 M.2 OS + Games, 4x ST31000524NS in Raid 10 Storage and Backup, external 2tb backup,
Display(s) BenQ GW2255 surprisingly good screen for the price.
Case Raidmax Scorpio 668
Audio Device(s) onboard HD
Power Supply EVGA 750 GQ
Software Windows 10
Benchmark Scores no one cares anymore lols
#6
make sure your gpu clocks are entering 3d speeds for the physics and combined tests, if they're not that could explain it. Even if its not a 3d clock thing it still could be drivers. I don't have a 7 series card so you'd have to ask others that do what set of drivers they're using.

does it perform well in games at least?
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
393 (0.17/day)
Likes
35
Location
Denmark
System Name Coming up in september
#7
Change your GPU back. If you don't have another GPU install 12.7.

3DMark11 is totally dependent on the GPU. Check your GPU Temps/GPU Clock.
I do not have another GPU besides intel hd 3000 which doesn't support dx 11 :(
make sure your gpu clocks are entering 3d speeds for the physics and combined tests, if they're not that could explain it. Even if its not a 3d clock thing it still could be drivers. I don't have a 7 series card so you'd have to ask others that do what set of drivers they're using.

does it perform well in games at least?
The card performs really well in games, besides Diablo 3, which could be driver related? I mean it can run crysis 2 with dx11 and high res textures completely fine etc. However, the physics score and combined score, is primarily CPU dependant right? At least the physics score one, and my cpu doesn't give me more than 2-3 fps in that score, for some reason, and it doesn't clock down either :/

I'll try to find the 12.7, only driver I can find right now seems t obe 12.6 latest official..

Edit: Diablo 3 runs much better when physics is set on LOW, and Low FX is enabled..
I also installed the 12.7 drivers to no avail.

Also what I've found out is that my motherboard no longer wants to run my Corsair Vengeance LP 2x4GB sticks in XMP profile mode, nor if the timings are set manually, it fails the OC and I have to clear cosmos/reboot, anyone has any idea why this is happening?? :S

I have another post which involved attaching a costum cooler onto my motherboard with no avail, but prior to doing this, XMP would run without problems, and I don't believe I had physics problems either, could it be that I damaged my motherboard/CPU? perhaps the ram? Is there any other tests I can do to get closer info on my situation?
 
Last edited:
Joined
Jul 10, 2010
Messages
1,016 (0.37/day)
Likes
224
Location
USA, Arizona
System Name SolarwindMobile
Processor AMD FX-9800P RADEON R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8G
Motherboard Acer Wasp_BR
Cooling It's Copper.
Memory 2 x 8GB SK Hynix/HMA41GS6AFR8N-TF
Video Card(s) ATI/AMD Radeon R7 Series (Bristol Ridge FP4) [ACER]
Storage TOSHIBA MQ01ABD100 1TB + KINGSTON RBU-SNS8152S3128GG2 128 GB
Display(s) ViewSonic XG2401 SERIES
Case Acer Aspire E5-553G
Audio Device(s) Realtek ALC255
Power Supply PANASONIC AS16A5K
Mouse SteelSeries Rival
Keyboard Ducky Channel Shine 3
Software Windows 10 Home 64-bit (Version 1607, Build 14393.969)
#8
The card performs really well in games, besides Diablo 3, which could be driver related? I mean it can run crysis 2 with dx11 and high res textures completely fine etc. However, the physics score and combined score, is primarily CPU dependant right? At least the physics score one, and my cpu doesn't give me more than 2-3 fps in that score, for some reason, and it doesn't clock down either :/
If it performs fine in games it is the drivers/GPU. 3dmark 11 is CPU(does the physics)* and GPU(displays the physics)* dependent... OpenCL Bullet prefers Intel CPU & AMD GPU over all other configurations. Other people that have used OpenCL applications also have problems...with southern islands. (Rare but it does occur)

*These tasks are synced...
I have another post which involved attaching a costum cooler onto my motherboard with no avail, but prior to doing this, XMP would run without problems, and I don't believe I had physics problems either, could it be that I damaged my motherboard/CPU? perhaps the ram? Is there any other tests I can do to get closer info on my situation?[/B]
Linpack: http://www.xgamingstudio.com/files/IntelBurnTest.zip
If you can run it for 30 minutes you are okay CPU/RAM side
 
Last edited:
Joined
Aug 11, 2011
Messages
393 (0.17/day)
Likes
35
Location
Denmark
System Name Coming up in september
#9
Cheers, I'll do the test soonish. Still felt very weird, prior to disassembly and reassembly with my 7950, everything was fine, and overclocking too, including XMP would run perfectly fine. Now If I enable XMP/overclock, it doesn't boot, and sometiems it boots with XMP, but still runs on JEDEC...

Edit: The test didn't cause any errors, but temps are much higher than prior to reassembly and still no difference...
 
Last edited:
Joined
Aug 11, 2011
Messages
393 (0.17/day)
Likes
35
Location
Denmark
System Name Coming up in september
#10
Cheers, I'll do the test soonish. Still felt very weird, prior to disassembly and reassembly with my 7950, everything was fine, and overclocking too, including XMP would run perfectly fine. Now If I enable XMP/overclock, it doesn't boot, and sometiems it boots with XMP, but still runs on JEDEC...

Edit: The test didn't cause any errors, but temps are much higher than prior to reassembly and still no difference...
Scratch that, Linpack 30 minutes gave me an error, here's a screenshot:
[img=http://s8.postimage.org/xn3g04l4h/Linpack.jpg]

I flashed my bios to latest, version 504. For instance if I enable Turbo Mode, sometimes it will be on, other times it won't, same thing with XMP-profile, also any overclock and it won't reboot etc..

Edit: UAC was disabled at the time, I keep it disabled at all times.
 
Last edited: