• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Installing Raid-0 ... having problems..

Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#1
Installing Raid-0 with 4 36gb raptors.

I get to the win7 menu to choose the partition to install win 7 on. I select it and i get this error message.

"Setup unable to create new system partition or locate existing partition. see setup log files for more info."

I can install win 7 just fine with 1-2-3 drives in raid but as soon as I add the 4th I get that message. All the drives are good and i have swapped them out and tried different orders to test to make sure they are.

mobo is Rampage III Extreme....


Any ideas? My manual say it can handle up to 4 drives in raid....
 
Last edited:
Joined
Aug 17, 2009
Messages
2,553 (0.83/day)
Likes
1,013
Location
United States
System Name Aluminum Mallard
Processor Intel i7 940
Motherboard ASUS Rampage III: Gene
Cooling Noctua C-12P
Memory 6GB Corsair Dominator DDR3
Video Card(s) ASUS HD5870
Storage OCZ Vertex 2 60GB SSD, 2 x Seagate Barracuda 7200.12 in RAID0
Display(s) HP w2338h
Case Corsair 700D
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair TX850
Software Win7 Ult 64 bit
Benchmark Scores 31 FPS in Dalaran.
#2
You're pressing CTRL-F during POST? That's what I have to do when mine boots, but I am using a Crosshair III
 
Joined
Jul 20, 2009
Messages
284 (0.09/day)
Likes
79
Location
Wales, Uk
Processor AMD PHENOM 9950BE x4 (140W)
Motherboard ASUS CROSSHAIR II (BIOS 2003)
Cooling ZALMAN 9700L
Memory 4GB CORSAIR DOMINATOR 1066 (2x2GB)
Video Card(s) XFX 9600GT XXX (740/1000)
Storage WD250x2 RAID0/Maxtor 500GB STORAGE
Display(s) SAMSUNG 23"/ACER 20"
Case COOLMASTER 690 CUSTOM
Audio Device(s) SUPREME FX II
Power Supply OCZ 700W
Software WINDOWS 7 64
#3
Ok, im seeing several sites all with conflicting posts, even on the official Asus website. Io im going to put my original post back.

RAID 0/1/5/10 on SATA III. In order to access the RAID configuration utility for SATA6G you must first enter the BIOS and set the SATA6G option to 'AHCI'. Then you can save an exit the BIOS and during POST upon reboot press Ctrl+M to enter the RAID configuration utility
Then there's several saying the Marvell controller does not support Raid, followed by a bunch of others stating that the 7x Sata 2 ports work fine.
 
Last edited:
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#4
got some sata cables mixed up so they were not in spots 1-2-3-4 .. once I made sure they were it works beautifully
 
Last edited:
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#5
update OP with new problem adding a 4th drive to raid ...

need some ideas i have never had this problem before ...
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#6
thats wierd.... you shouldnt be having problems with 4 drives....


does your chipset support online raid extentions? (cant remember the official term)... are you able to install windows on the 3 drives, then install your raid software in windows and add the 4th drive to the existing raid array.


EDIT:

your raid controller is the intel ICH10R (afaik) which does support online raid migration..... so you could just install windows on 3 drives... install intel Rapid storage manager and add the 4th drive to the existing array...


will probs take an hour to compleat the migration.
 
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#7
I dont think so?

to add a drive to the array it makes me delete the array and then setup a new one.
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#8
no you add the drive in windows, not in your bios/raid setup utility. im using the same chipset you are... i have sucsessfully added 2 drives to my 2 drive raid 0 wile online running windows. so i ended up with a 4 drive raid 0.
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#11
ok thanks.

So in short. install 3 in raid-0 get into windows and install that manager then follow its directions and i will be set?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#12
yeah open rapid storage.. goto manage click on ur array... and somwhere around there should be the option to add a nother disk to the array.


if its not in there ill find you the older version of the manager which will definetly be able to do it.
 
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#13


What is wrong with this ... they show 2 different sizes ...

Ideas?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#14
open up the disk manager and see if you can extend the partition.



ill take your thanx meaning all is now fixed? :D
 
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#15
If you were here I would so 'bro-hug' you right now Sly!

that fixed it and I greatly appreciate your help!!!

I dont care what they say about you aussies you are ok in my book :)
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.80/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#16
heh no worries :p


iv spend more then a few hours just fiddleing with all the different raid settings on the ICH10R chipset ^^
 
Joined
Jan 27, 2010
Messages
4,034 (1.39/day)
Likes
1,258
Location
USA
Processor I7 920 @ 4.1
Motherboard ASUS Rampage III Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 3x2GB Mushkin
Video Card(s) 580
Storage 320GB
Display(s) BenQ V2400W
Case Custom
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec TPQ 1200w
#17
open up the disk manager and see if you can extend the partition.



ill take your thanx meaning all is now fixed? :D


Ya the disk mananger entending option worked like a dream :toast: