• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Intel E3300

Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#1
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,506 (2.34/day)
Likes
2,072
Location
Kansas City
System Name The Dove Box Rev 2.0
Processor I7 5930k
Motherboard Asus X99
Cooling Custom water loop
Memory 4 x 4GB 3000 MHz DDR4
Video Card(s) 2x MSI 780 Ti's in SLI
Storage 500GB Samsung 850 PCIe SSD, 2x1TB WD Blacks, 1.2TB NAS
Display(s) 27" Asus 144Hz
Case Enermax Fulmo GT
Audio Device(s) ON BOARD FTW
Power Supply Thermaltake Toughpower 850W
Keyboard Logitech G510
Software Win 10 64x
#2
Maybe, what ram are you going to use with it?
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#3
Maybe, what ram are you going to use with it?
I already have the MB, i bought that and the cpu together. I am using it now, ddr2 memory. What does ram have to do with OC the CPU?
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Joined
Mar 25, 2009
Messages
8,739 (2.74/day)
Likes
3,634
Location
04578
System Name Black Box
Processor 4770K @ Stock
Motherboard MSI Z87 GD65 Gaming
Cooling Swiftech H2O 220X@ Prestige
Memory Avexir 2133 4x4GB (16GB)
Video Card(s) MSI GTX980Ti Gaming
Storage 1TB + 512GB SSD + 5 TB Storage
Display(s) Dell U2412M + Samsung TA350
Case Phanteks Enthoo Luxe
Audio Device(s) onboard
Power Supply Zalman ZM1000-EBT
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard CM Quickfire TK
Software Windows 10 Pro 64bit
#4
well since ur overclocking that chip via FSB the higher the FSB the higher the ram speed goes up.. good ram will give you more room to overclock the cpu further without running into a limitation of the ram being unable to go any further

example say your ram is 1066DDR2 set it to 800mhz and u got 266mhz of room to play with on the ram speeds before u have to drop it down another notch but say your using 667mhz well if the lowest you can go is 533mhz the ram will eventually become the limiting factor in a good overclock. Good ram can go higher then its rated specs of course but its a generalization someone im sure can explain it far better then me
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,552 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#5
that board wont overclock much i got a celeron 430 that did 3.8ghz on my p45 to do around 3.3ghz but its been stable at that speed for almost 2 years now
 
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,506 (2.34/day)
Likes
2,072
Location
Kansas City
System Name The Dove Box Rev 2.0
Processor I7 5930k
Motherboard Asus X99
Cooling Custom water loop
Memory 4 x 4GB 3000 MHz DDR4
Video Card(s) 2x MSI 780 Ti's in SLI
Storage 500GB Samsung 850 PCIe SSD, 2x1TB WD Blacks, 1.2TB NAS
Display(s) 27" Asus 144Hz
Case Enermax Fulmo GT
Audio Device(s) ON BOARD FTW
Power Supply Thermaltake Toughpower 850W
Keyboard Logitech G510
Software Win 10 64x
#6
I already have the MB, i bought that and the cpu together. I am using it now, ddr2 memory. What does ram have to do with OC the CPU?
Ok first rule of 775 overclocking:

When you overclock the cpu by raising the Front Side Bus you will equally raise the ram's frequency, UNLESS you lower the DRAM ratio.


If your ram is crappy it may not be flexible enough to handle either higher frequencies or lower ratios. :toast:

What else would you like to know? Perhaps best to ask it now as I'm guessing when you do get the board and cpu, you'll be more unsure of what to do. Even though, I dont think that board will have much overclocking options in the BIOS.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,552 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#7
Ok first rule of 775 overclocking:

When you overclock the cpu by raising the Front Side Bus you will equally raise the ram's frequency, UNLESS you lower the DRAM ratio.


If your ram is crappy it may not be flexible enough to handle either higher frequencies or lower ratios. :toast:

What else would you like to know? Perhaps best to ask it now as I'm guessing when you do get the board and cpu, you'll be more unsure of what to do. Even though, I dont think that board will have much overclocking options in the BIOS.
its not terrible you get vcore vdimm and the standard ram stuff CL, tRCD, tRP, tRAS, and CR plus FSB clock
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#8
Fire it up and find out.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,275 (5.51/day)
Likes
10,362
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#9
2.8GHz? Shouldn't be a problem at all, you probably won't even have to raise the vcore. You are only talking 225FSB, which is nothing, and the RAM would only be running at 850MHz, which most DDR2-800 can handle.

Personally, I'd drop the multiplier to 11 and go for 266FSB, that will give you 2.93GHz and the extra FSB speed will definitely help performance with that Celeron. Plus this should allow the RAM to run at 800MHz, which will be less of a hassle to tweak and make sure it is stable.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,552 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#10
2.8GHz? Shouldn't be a problem at all, you probably won't even have to raise the vcore. You are only talking 225FSB, which is nothing, and the RAM would only be running at 850MHz, which most DDR2-800 can handle.

Personally, I'd drop the multiplier to 11 and go for 266FSB, that will give you 2.93GHz and the extra FSB speed will definitely help performance with that Celeron. Plus this should allow the RAM to run at 800MHz, which will be less of a hassle to tweak and make sure it is stable.
mine was really happy with a pin mod. alum tape for heating/cooling ducts works great as well ;) bus mod to 266 and it can probably handle 300ish on that mobo
 

crazyeyesreaper

Chief Broken Rig
Joined
Mar 25, 2009
Messages
8,739 (2.74/day)
Likes
3,634
Location
04578
System Name Black Box
Processor 4770K @ Stock
Motherboard MSI Z87 GD65 Gaming
Cooling Swiftech H2O 220X@ Prestige
Memory Avexir 2133 4x4GB (16GB)
Video Card(s) MSI GTX980Ti Gaming
Storage 1TB + 512GB SSD + 5 TB Storage
Display(s) Dell U2412M + Samsung TA350
Case Phanteks Enthoo Luxe
Audio Device(s) onboard
Power Supply Zalman ZM1000-EBT
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard CM Quickfire TK
Software Windows 10 Pro 64bit
#11
you guys are going a bit overboard this is probably a bit to much for U2K remember baby steps ppl gotta get him on his feet overclocking first before we start the fun stuff
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#12
2.5ghz is good enough, so i just want to go to 2.8.
Alright from the looks of my bios from the Manual it says:

" Frequency / Voltage Control "
allows you to set clock speed and system bus.

Ratio Actual Valume 9
CPU Overlcocking Func: Disabled
Auto Dectect DIMM/PCI CIK
Spread Spectrum Enable

My Memory:




 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,552 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#13
enable cpu overclock function it will give you a couple of voltages and stuff ram wise i have that kit back home doesn't clock very well i would just leave it were it is at when you clock it up that will put the sticks around 7xx mhz 5-5-5-15 which is close to there max
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#14
enable cpu overclock function it will give you a couple of voltages and stuff ram wise i have that kit back home doesn't clock very well i would just leave it were it is at when you clock it up that will put the sticks around 7xx mhz 5-5-5-15 which is close to there max
Thanks. So putting it to say 2.7 or 2.8 shouldn't cause any harm ?
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,552 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#15
Thanks. So putting it to say 2.7 or 2.8 shouldn't cause any harm ?
no you wont even have to change voltages on anything to reach that speed
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#16
um ok so i went into the bios, enable the oc feature, it read 200. So i put it up to 215 and i couldn't login into windows anymore. It will get to the icon user windows login screen, i click my name and it keeps restarting back to the windows login screen.

WTF
 
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,506 (2.34/day)
Likes
2,072
Location
Kansas City
System Name The Dove Box Rev 2.0
Processor I7 5930k
Motherboard Asus X99
Cooling Custom water loop
Memory 4 x 4GB 3000 MHz DDR4
Video Card(s) 2x MSI 780 Ti's in SLI
Storage 500GB Samsung 850 PCIe SSD, 2x1TB WD Blacks, 1.2TB NAS
Display(s) 27" Asus 144Hz
Case Enermax Fulmo GT
Audio Device(s) ON BOARD FTW
Power Supply Thermaltake Toughpower 850W
Keyboard Logitech G510
Software Win 10 64x
#17
Start over and change it to 205.
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#18
You mean start over as in reinstalling windows, because that was the only option i had. I even hit default settings, and tried to go back into windows and nothing. I had to reinstall windows. I think i am going to stick to my word about OC, don't do it haah. Stock is fine.

peace
 
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,506 (2.34/day)
Likes
2,072
Location
Kansas City
System Name The Dove Box Rev 2.0
Processor I7 5930k
Motherboard Asus X99
Cooling Custom water loop
Memory 4 x 4GB 3000 MHz DDR4
Video Card(s) 2x MSI 780 Ti's in SLI
Storage 500GB Samsung 850 PCIe SSD, 2x1TB WD Blacks, 1.2TB NAS
Display(s) 27" Asus 144Hz
Case Enermax Fulmo GT
Audio Device(s) ON BOARD FTW
Power Supply Thermaltake Toughpower 850W
Keyboard Logitech G510
Software Win 10 64x
#19
What? Start over with your overclocking. Clear your CMOS and reset the FSB to 205.

I know you haven't tried it much, but giving up is just a waste. Either learn more before you try it or commit to not doing it.
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#20
Well it seems to be clearl now, ever since i reinstall windows. I really don't feel like reinstalling anymore. Lets say i go back and put it up to 205, where would it go to 2.6ghz or something?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,275 (5.51/day)
Likes
10,362
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#21
Your clock speed is the FSB X CPU Multiplier. In your case your CPU multiplier defaults to 12.5, so 205 x 12.5 = 2562.5MHz(2.56GHz).

Really, in all my years of overclocking, I've never had an overclock cause the issue you describe. I've had it cause the rebooting issue when logging on, but it always went away with the overclock was reversed.
 
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,036 (0.59/day)
Likes
113
Location
Dundalk, Maryland
System Name Xeon 2017
Processor Intel® Xeon® Processor X3360 12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz
Motherboard Dell Inc. 0200DY (CPU)
Cooling Speed Fan
Memory 4.00GB Single-Channel DDR3
Video Card(s) Dell 1GB GDDR5 ATI FirePro V4800 (FireGL V)
Storage WD 500GB + 465GB TOSHIBA External USB 3.0
Display(s) Acer 21inch Monitor LCD
Case Dell Optiplex 780 SFF
Audio Device(s) SoundMAX Integrated Digital HD
Power Supply Thermaltake TR2 W0070RUC ATX 430W Power Supply
Mouse Dynex Grey and Black
Keyboard HP Wireless
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#22
I am playing at stock, so this question has nothing to do with OC. But i was playing NFS for about an hour, getting chase by the cops at level 5 and still going, the game crash, so i check my temps for the cpu, it was up to 78c , thats too hot right haahah