• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Intel rapid storage technology enterprise SATA available disk: Removed

kiv8

New Member
Joined
Nov 16, 2012
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#1
Hi guys,
Hopefully you’re the expert.
I have bought system with following configurations and built it myself.

Intel Core i7 3820 Desktop Processor - BX80619I73820
Arctic Cooling Freezer i30 CPU Cooler
Antec TruePower TP-550 550W Power Supply
G.Skill Sniper 16GB Memory (F3-12800CL9Q-16GBSR1)
HIS Radeon HD 6670 Video Card (H667FS1G)
Asus P9X79 Motherboard
Corsair Force GS SATA 240 Gb hard drive
Windows 7

It worked well for couple of month but

Appears as a pop up window on the bottom of the screen:
Intel rapid storage technology enterprise
SATA available disk: Removed
at that time PC freezes for few seconds, then

Sometimes it appears that it is “Connected”
or

"Intel rapid storage technology enterprise
SATA disk on Controller 0, port 0: Detected"

I went through BIOS it seems all ok, tried to change settings to RAID but windows did not load at all
Currently set for AHCI (i think)

Also i tried to to run scan disk in windows but it would not do it on the reboot, some errors come up....

I mainly do my work on Mozilla- cloud based apps and also Outlook 2010- that’s actually makes PC to freeze.

Device manager shows everything OK

After rebooting PC few times Outlook gave up on me- won’t start. Tried to uninstall/ install it again but does not work.

Now- I try to run Outlook- it won’t open, however I can see that PC is affected, even though I can move opened windows on desktop I cannot open new folders 
Then by pressing Shut down – have to wait about 5 min for it to happen…

Update 1- checked all cables as per below post, all OK but nothing changed... system still crashes
also did run a SeaTools- none of the test could be performed- they failed, only managed to run Short generic test- Passed

Update 2- tried to change cables around. then successfully run Scan disk! But still RST gives me message that drives disconnected...

Computer generally runs ok But my main issue that I am not able to use Outlook- main work software

I went to “Intel rapid storage technology enterprise” but it shows that everything is functioning normally.

What do I do???
 
Last edited:
Joined
Nov 11, 2012
Messages
619 (0.33/day)
Likes
34
#2
Did you check all the physical connections (the cables) to make sure everything is nice and plugged in? Try unplugging everything and plugging everything back in. Maybe there is a loose connection.
 

kiv8

New Member
Joined
Nov 16, 2012
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#3
Sure, currently HD plugged into blue port, tried different ports, etc....
 
Joined
Nov 11, 2012
Messages
619 (0.33/day)
Likes
34
#4
Maybe one of the cables has an issue. Perhaps you should try a new cable.
If a new cable has same issue, then maybe there is a problem with the HDD connector. Try a new HDD see if it still has the same issue.

In fact, from the symptoms you are describing, it does sound like your hard drive is beginning to fail.
Run a test to see if your HDD is problematic. Here are some free tools to test your hard drive: http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/tp/tophddiag.htm

Alternatively, you may have a virus. If the hard drive tests show no issues, then I would try a clean reinstall of windows to see if that resolves your problems, before replacing the hard drive.
 

kiv8

New Member
Joined
Nov 16, 2012
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#5
thanks vawrvawerawe,

will try that. it is weird... no viruses on the machine- thats for sure.
fingers crossed :)
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#6
I might be able to shed some light on this for you, as I've had a similar problem and I have a P9X79 Deluxe, so something similar could be happening to you. With hard drives that don't have TLER, enabling "Patrol Read" on the RAID controller will something bump drives out of RAID because it is constantly looking for errors and without TLER, it will think the drive stopped responding and it will punt it out of the RAID and set it to degraded. Disabling Patrol Read should fix this if it is enabled, otherwise could you tell us a little bit about what you're running for RAID (RAID 5, RAID 10, drive makes and sizes, etc.)? That could help.

Unless I'm mis-understanding you. Does it say that your SSD is getting disconnected? Also what version of RSTe are you running?
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#7
So the issue is just this error from RST? And the computer still works just fine after you see it (e.g. can still launch apps etc?). If so, then just ignore it. You don't even need RST app installed as you don't have multiple drives or a RAID array to manage with it. Doing so was not a waste of time though as it also updates the onboard controller driver.

But if there is some problem with the drive operation outside of this error message then yeah try diff cable next.
 

kiv8

New Member
Joined
Nov 16, 2012
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#8
I might be able to shed some light on this for you, as I've had a similar problem and I have a P9X79 Deluxe, so something similar could be happening to you. With hard drives that don't have TLER, enabling "Patrol Read" on the RAID controller will something bump drives out of RAID because it is constantly looking for errors and without TLER, it will think the drive stopped responding and it will punt it out of the RAID and set it to degraded. Disabling Patrol Read should fix this if it is enabled, otherwise could you tell us a little bit about what you're running for RAID (RAID 5, RAID 10, drive makes and sizes, etc.)? That could help.

Unless I'm mis-understanding you. Does it say that your SSD is getting disconnected? Also what version of RSTe are you running?
Thanks Aquinus,

sorry but I did not quite understand what you meant by TLER. I went to BIOS and could not locate anything about "Patrol Read"- where should I look for it?
BIOS is set on AHCI when I switch to RAID windows would not start...
I will go now to try to update version of RST... will keep you posted
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#9
Check your Corsair SSD (not a HDD) to be sure it has the latest firmware.

Version 5.03 maybe a possible fix for your problem...

Quote from the Info and download page link below:
2. Fixed a power management condition where the device failed to respond to COMWAKE, which might have resulted in the SSD not responding without being reset by the host
Info and downloads here --> Corsair SandForce 5.03 Firmware Update - All Drives and Capacities HERE

Be sure you download and read the pdf in the Sandforce Update Tool zip file, here-->Sandforce Update Tool and .PDF Instructions
And, the firmware, here --> ALL 240GB SandForce 5.03 firmwares
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#10
Thanks Aquinus,

sorry but I did not quite understand what you meant by TLER. I went to BIOS and could not locate anything about "Patrol Read"- where should I look for it?
BIOS is set on AHCI when I switch to RAID windows would not start...
I will go now to try to update version of RST... will keep you posted
Never mind, this wouldn't be it if you're running just the SSD in AHCI mode. Does anything happen when RSTe stays the drive is disconnected or does it just give you a message?
 

JRL

New Member
Joined
Mar 20, 2013
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#11
I have this exact problem this message pops up usually when the HDD is accessed by a program
( usually my games since my comp is used for 90% of my entertainment ) which causes said program to hang up for around 30 seconds or even stop responding all together... so much for entertainment

setup is a SSD drive for my OS & a 1 TB for data ( both sata ) bios is set ahci as it was by manufacturer

IRST gives a message "sata available disk removed" & one or both HDDs give a couple small chirps then "disk on port x detected" & then i get to proceed with whatever i was trying to do.... the disk that is constantly removed is the 1TB data disk

The whole process takes about 30s to cycle but occasionally it will go through this a couple times in a row

I have replaced both drives in mutiple attempts at trouble-shooting this over nearly a year ( keep trying again when i run out of patience ) and have gotten nowhere...
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#12
I have this exact problem this message pops up usually when the HDD is accessed by a program
( usually my games since my comp is used for 90% of my entertainment ) which causes said program to hang up for around 30 seconds or even stop responding all together... so much for entertainment

setup is a SSD drive for my OS & a 1 TB for data ( both sata ) bios is set ahci as it was by manufacturer

IRST gives a message "sata available disk removed" & one or both HDDs give a couple small chirps then "disk on port x detected" & then i get to proceed with whatever i was trying to do.... the disk that is constantly removed is the 1TB data disk

The whole process takes about 30s to cycle but occasionally it will go through this a couple times in a row

I have replaced both drives in mutiple attempts at trouble-shooting this over nearly a year ( keep trying again when i run out of patience ) and have gotten nowhere...
Welcome to TPU. We'll be more than happy to help you, but please use a new thread in the storage sub-forum to look for help. This thread has been dead for quite some time and your issue might be related to something different so lets start from the beginning. :)

I also recommend filling out your system specs if you're planning on asking for help so we can assist you better.

Cheers and enjoy your stay! :toast: