• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Internet Explorer 8 beta 2 Installation on Windows XP SP3 Irreversible

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.22/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#1
Typically, a "beta" software item is that which is meant for evaluation, testing, or use not guaranteed by the developer of the software. If you happen to use Windows XP Service Pack 3, get ready for this: once installed over an existing older version (beta 1), Internet Explorer (IE) 8 beta 2 cannot be uninstalled, much in the same way you cannot uninstall Internet Explorer 7 on the said operating system. Only a system restoration or re-installation (if you have System Restore disabled) can fix it. What's more, Microsoft displays IE 8 beta 2 like it's the "current version" of the browser and IE 7 (final release, stable version) as a "previous version". If you happened to have IE 8 beta 1, and updated from Service Pack 2 to 3, uninstall beta 1 before "trying out" beta 2, as listed on the IEBlog at MSDN. You will be shown a confirmation dialog box before its installation:
If you chose to continue, Windows XP SP3 and IE8 Beta2 will become permanent. You will still be able to upgrade to later IE8 builds as they become available, but you won’t be able to uninstall them.

Show full news post
 
Last edited:
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#2
So if I'm reading this right it only affects you if you have tried out IE 8 beta 1?
So if you have IE7 on SP3, you can try beta 2, then if you want to go back to IE7, you can?
 
Joined
Jul 1, 2008
Messages
297 (0.09/day)
Likes
36
Location
Serbia, Nis
System Name Fedora-bluesky
Processor Intel P4 531+ @ 3.3GHz
Motherboard Asus P5LD2-VM/C
Memory Kingston 2x512MB 667MHz
Video Card(s) Gigabyte NV8600GT 256MB
Storage WD 640GB
Display(s) ViewSonic 22"
Case Codegen 403
Audio Device(s) integrated Realtek 882
Software Ubuntu, Fedora, Open Source Software...
#3
I remember I couldn't uninstall IE8 beta 1 from Vista either....
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.67/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#5
whats the beta 2 version like anyway to people who have/are trying it?

fancy trying it out, although dont want it if its still buggy as hell and its a ballache to remove as i have only ie7 on my pc, so getting rid (with system restore off) would be a process i dont feel the need to do especially today as ive spent about 5 hours building one pc and transferring one to a new case (i like to take my time and do wire managment :p)
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
2,481 (0.63/day)
Likes
340
Location
Your house.
System Name Jupiter-2
Processor Intel i3-6100
Motherboard H170I-PLUS D3
Cooling Stock
Memory 8GB Mushkin DDR3L-1600
Video Card(s) EVGA GTX 1050ti
Storage 512GB Corsair SSD
Display(s) BENQ 24in
Case Lian Li PC-Q01B Mini ITX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 450W
Mouse Logitech Trackball
Keyboard Custom bamboo job
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores Finished Super PI on legendary mode in only 13 hours.
#6
Microsoft,if you're listening (and I know you are, though you don't care):

Will you please, please -- for the love of all that's holy -- uncouple your browser from your operating system, so we don't have to deal with crap like this?
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,149 (4.40/day)
Likes
5,304
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#7
just as well my machine isnt compatible with SP3 anyway (think i may install it on my laptop soon after its been repaired)
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
631 (0.14/day)
Likes
15
Location
Omaha, NE
System Name Media PC
Processor Intel Core-i5 4460
Motherboard Asus H97i plus
Cooling Noctua LH-9i with upgraded NF-A9, x2 Noctua NF-F12
Memory 8GB x2 Corsair Vengeance 1600mhz kit
Video Card(s) Gigabyte Super clocked GTX970 itx
Storage 1TB western digital black 2.5"
Display(s) Samsung 55" Plasma
Case Fractal Design Node 202
Audio Device(s) Onboard DSP, sound forwarded to Onkyo receiver in 2.1 mode
Power Supply Fractal Design 430w itx PSU
Mouse Logitech Wireless gaming mouse
Keyboard Logitech Wireless, Xbox One S controller
Software Windows 10 pro
#8
why not just not mess around with IE cause we all know it sucks anyway. Why not just download Firefox or Opera. And whoever says that IE is faster and safer is full of sh*t and they haven't played with the extensions in firefox yet.
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.49/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
#9
Any negative side effects with this beta 2 (BSOD, etc)?
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#10
Microsoft should integrate FireFox into Windows and pay them. Or something.
 
Joined
Sep 22, 2007
Messages
3,490 (0.93/day)
Likes
571
Location
UK
System Name Dream Weaver
Processor 3770K @ 4.3GHz
Motherboard Gigabyte Z77 UD5H
Cooling NH-D14
Memory 8GB DDR3 @ 2000MHz 10-10-10-28 1T
Video Card(s) MSI RX 480 8GB Gaming
Storage Crucial M4 128 Gb + 4TB
Display(s) ASUS 27" 1440p 144hz FreeSync
Case Fractal Design Define R3
Audio Device(s) Asus Xonar DS
Power Supply Corsair HX 620W
Software Windows 10 x64
#11
Opera FTW!

IE is the biggest POS ever, I had Beta 1 and I couldn't uninstall it. All images were automatically zoomed at 110% and looked fucked up. Lack of keyboard shortcuts, usability and general POSiness forces me and others to use Opera or Firefox. Quit working on IE and improve your OSes instead!!!!!!
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.49/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
#12
I gave it a thought, now I'll wait.
 
Joined
Nov 22, 2007
Messages
1,396 (0.38/day)
Likes
184
Location
Hyderabad,India
Processor AMD x2 4000+
Motherboard Jetway M2A692 GDG
Memory 1 Gb transcend Ram DDR2 667
Video Card(s) IGP ATI x1200
Storage Hitachi 160 Gb
Display(s) LG 17" CRT Flatron E700S
Case Zebronics Sivaji
Power Supply 450W
#13
just as well my machine isnt compatible with SP3 anyway (think i may install it on my laptop soon after its been repaired)
There's a patch for installing SP3 on systems with AMD's. It's called KB953356
 
Joined
Jul 21, 2008
Messages
4,435 (1.29/day)
Likes
1,050
Location
Clifton Park, NY
System Name [Uber Noober Setup]
Processor [i7 3770K]
Motherboard [MSI P67A-G45(B3)]
Memory [32GB Corsair Vengeance (8GBx4)]
Video Card(s) [EVGA GTX 1080]
Storage [128GB OCZ VTX4 SSD, 2TB Internal HDD]
Display(s) [2x 27" ASUS at 1920x1080p - 1x 34" Samsung at 1440p]
Case [Coolermaster CM 690]
Audio Device(s) [X-Fi XtremeGamer]
Power Supply [CORSAIR 850W]
Software [Windows 10 64-Bit]
#14
really... who uses ie? Firefox:love:
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,149 (4.40/day)
Likes
5,304
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#15
There's a patch for installing SP3 on systems with AMD's. It's called KB953356
it doesnt matter - SP3 has a specific issue with my motherboard which ive trawled millions of forums to find a solution to but there is none,

(think it was something to do with the power features on my mobo)

at the end of the day - Asus have long stopped supporting my mobo - the last Bios was a beta & there were no more official bio's after that
 
Joined
Nov 22, 2007
Messages
1,396 (0.38/day)
Likes
184
Location
Hyderabad,India
Processor AMD x2 4000+
Motherboard Jetway M2A692 GDG
Memory 1 Gb transcend Ram DDR2 667
Video Card(s) IGP ATI x1200
Storage Hitachi 160 Gb
Display(s) LG 17" CRT Flatron E700S
Case Zebronics Sivaji
Power Supply 450W
#16
it doesnt matter - SP3 has a specific issue with my motherboard which ive trawled millions of forums to find a solution to but there is none,

(think it was something to do with the power features on my mobo)

at the end of the day - Asus have long stopped supporting my mobo - the last Bios was a beta & there were no more official bio's after that
If its power features disable ACPI in bios.
 

mlupple

New Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
209 (0.06/day)
Likes
13
Location
USA
Processor Q6600
Motherboard Asus P5K-E Wifi
Memory 2GB DDR2 800
Video Card(s) 2900XT
Storage 74GB 10,000RPM, 320GB 7200RPM
Display(s) 1920x1200 Dell
Case Custom
Audio Device(s) Fatal1ty X-Fi
Power Supply Thermaltake 700w
Software Vista 64 Home Premium
#17
That's the risk you take when participating in Betas.
 
Joined
Apr 14, 2008
Messages
1,777 (0.50/day)
Likes
163
Location
South Australia
System Name QUACK
Processor Intel i7 2600K (3.4 GHz, 8 threads)
Motherboard Asus P67P8-V3
Cooling Xigmatek Balder 120mm (4x120,1x140mm case)
Memory Patriot 2 Viper Sector 5, 8GB DDR3 1600 MHz
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 960 G1 4GB
Storage 1x Samsung EVO 850 (500GB) SSD, 1x Fujitsu 256GB SSD
Display(s) Dell Ultrasharp U2311h 23" (so sexy)
Case CoolerMaster Gladiator RC-600
Audio Device(s) Onboard 5.1
Power Supply Antec 850w with yellow racing stripes
Software Windows 7 HP 64 bit
#18
I'll try it out, as I havn't tried Beta 1 yet and I have Opera as my main browser anyway.
Does Beta 2 remove IE7, or does IE7 still work along side it?
 
Joined
Jun 3, 2008
Messages
231 (0.07/day)
Likes
23
System Name Uh, my build?
Processor Intel Core i7 3770k 3.5GHz (3.9GHz turbo)
Motherboard Gigabyte Z77X-UD5H (F8 BIOS)
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory G.Skill 8GB DDR3 1600MHz CL9
Video Card(s) Gigabyte Radeon HD7970 3GB 1GHz Core/5.5GHz Memory
Storage SanDisk Extreme Pro 960GB & 2TB WD Black & 1TB WD Green
Display(s) 1x Samsung 23" Syncmaster P2350 1x LG 23"
Case Coolermaster HAF X
Audio Device(s) Onboard now since store didn't RMA properly
Power Supply Corsair HX 850W
Software Win 10 Pro 64bit
Benchmark Scores 3DMark 11 - P8456 - http://3dmark.com/3dm11/3372758
#19
Pfft... imo firefox is worse than IE.
Opera ftw though.
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#21
Can we stick to contructive posts people, pleases dont start rants on which browser you prefer/hate.
Maybe some suggestions for what you'd like to see or what you think of the browsers new features.
If you dont like IE, and have nothing constructive to say, dont post!
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#22
I'll try it out, as I havn't tried Beta 1 yet and I have Opera as my main browser anyway.
Does Beta 2 remove IE7, or does IE7 still work along side it?
It removes it. It offers an IE7 compatibility mode instead.

And @ Kodlan, do you realize that one of the goals of IE8 is to become more standards compliant? You, as a developer, should be happy to see this coming down the pipeline.
 
Last edited:
Joined
Apr 14, 2008
Messages
1,777 (0.50/day)
Likes
163
Location
South Australia
System Name QUACK
Processor Intel i7 2600K (3.4 GHz, 8 threads)
Motherboard Asus P67P8-V3
Cooling Xigmatek Balder 120mm (4x120,1x140mm case)
Memory Patriot 2 Viper Sector 5, 8GB DDR3 1600 MHz
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 960 G1 4GB
Storage 1x Samsung EVO 850 (500GB) SSD, 1x Fujitsu 256GB SSD
Display(s) Dell Ultrasharp U2311h 23" (so sexy)
Case CoolerMaster Gladiator RC-600
Audio Device(s) Onboard 5.1
Power Supply Antec 850w with yellow racing stripes
Software Windows 7 HP 64 bit
#23
Ok, I've installed IE8 and here's what I've found so far (in comparison to Opera):
It loads a few seconds faster from a cold start than opera.
It takes about 25-33% more time to load a web page, but that puts it in the same league as firefox for me.
Scrolling up or down is slower (remember, I have a slooooow laptop), but bearable.
RAM usage is just under twice that of Opera (52 MB compared to Opera's 28.5 MB).
The new features are actually quite useful; the Accelerators could really catch on IMO, and the web slices would be excellent for online auctions and forums.
Compatibility is almost flawless, except for youtube videos on Hack A Day.
All in all, I think its quite good.
 

kodlan

New Member
Joined
Aug 28, 2008
Messages
27 (0.01/day)
Likes
1
#24
And @ Kodlan, do you realize that one of the goals of IE8 is to become more standards compliant? You, as a developer, should be happy to see this coming down the pipeline.
Sorry for the previous post it was a little over-excited 8).
When I hear that some M$ product is going to be "more standards compliant" it makes me a little confused =). Because you don't really know which standart they will choose. Their own or industry standarts?
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
2,481 (0.63/day)
Likes
340
Location
Your house.
System Name Jupiter-2
Processor Intel i3-6100
Motherboard H170I-PLUS D3
Cooling Stock
Memory 8GB Mushkin DDR3L-1600
Video Card(s) EVGA GTX 1050ti
Storage 512GB Corsair SSD
Display(s) BENQ 24in
Case Lian Li PC-Q01B Mini ITX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 450W
Mouse Logitech Trackball
Keyboard Custom bamboo job
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores Finished Super PI on legendary mode in only 13 hours.
#25
And @ Kodlan, do you realize that one of the goals of IE8 is to become more standards compliant? You, as a developer, should be happy to see this coming down the pipeline.
The rate at which they're adopting existing standards is being negated by the rate at which they're introducing new, Windows-specific, incompatible standards. As always. :shadedshu

IE8 has made some great strides towards compatibility, and I can tell there's some good people on the IE team making that happen, but it seems to me that there's higher-ups constantly forcing the adaption of things to screw up what could be a half-way decent browser.
 
Last edited: