• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Irql_not_less_or_equal

Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#1
So I have this clients PC that blue screens and gives a IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP 0x0000000A error message. Error Goblin (link in sig) says the following:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP error 0xA means that Microsoft Windows or a kernel-mode driver accessed paged memory at DISPATCH_LEVEL or above. STOP code 0x0000000A may also display "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" on the same STOP message.
And I have NO IDEA what the hell that means. It has wrapped around my head 5 times and caused it to explode. Ive ran memtest for 7 and a half hours and it didnt find any errors. I will probably run it again overnight just to be safe. Ive also cleaned out the computer with an air compressor and checked the hard drive for bad sectors are none are to be found.

Im trying like hell to avoid reinstalling Windows but it seems unlikely.

Im going to try updating some drivers and see what happens. Some of the drivers on this computer date back to 2007.

Suggestions are greatly appreciated.

Thanks guys.

EDIT:

Alright so it doesnt look like ill be able to get onto the internet to do anything because nearly every time i try, i get the BSOD. Format seems imminent.
 
Last edited:

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#2
Windows XP?

More info in the MSKB.

This Stop error message usually occurs during installation when there was an attempt in kernel mode to touch pageable memory at too high a process internal request level (IRQL). Typically, this error occurs when a driver uses an incorrect memory address. Other possible causes of this error include an incompatible device driver, a general hardware problem, or incompatible software.
So if memtest didn't find anything I'd say format and hope for the best. After that it's HDD's, motherboard, CPU etc. "General hardware problems" are not fun. :(
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (1.04/day)
Likes
655
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
#3
Is there a .exe or .dll or something mentioned in the BSOD?
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#4
Oh yes, Bluescreenview is an excellent tool for looking at BSOD's. It puts everything in nice columns with detailed information about everything.

EDIT: You find that info in the event viewer too btw.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,119 (9.57/day)
Likes
13,545
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#5
those error messages are misleading, unstable hardware (usually RAM) is the leading cause for IRQ not equal errors.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#6
those error messages are misleading, unstable hardware (usually RAM) is the leading cause for IRQ not equal errors.
it is, but he ran memtest for 7 hours and memory errors have shown themselves by then.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,119 (9.57/day)
Likes
13,545
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#7
it is, but he ran memtest for 7 hours and memory errors have shown themselves by then.
memtest isnt infallible. you can still have related issues like an overheating northbridge cause memory problems, without memtest showing it up.
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (1.04/day)
Likes
655
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
#8
memtest isnt infallible. you can still have related issues like an overheating northbridge cause memory problems, without memtest showing it up.
True, but if the same DLL fails over and over again, it's absolutely worth looking into that, especially if you don't have any spare RAM.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,119 (9.57/day)
Likes
13,545
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
True, but if the same DLL fails over and over again, it's absolutely worth looking into that, especially if you don't have any spare RAM.
yes, definitely if it shows the same error repeatedly. its when they're random you know its something else.
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,646 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#10
what os you are on? and how many rams do you use
maybe it could be traced from that
 
Joined
Oct 15, 2009
Messages
749 (0.25/day)
Likes
126
Location
Netherlands
System Name gaming system
Processor 2600k @ 4.2 ghz
Motherboard MSI Z77 MPower
Cooling Thermalright ultra extreme 120 rev.C w/noctua NF-S12B push/pull
Memory 16gb corsair vengeance 2400 c11 @1.5 v/
Video Card(s) GB gtx670 WF3x sli @1080/1372/6660(core/boost/mem)
Storage 2x samsung 850evo 250gb raid 0 ,2tb wdblack, 3TB wd purple
Display(s) Samsung Syncmaster P2770FH, asus VH242t/19" lg 1440x900
Case fractal design r4
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair HX1050
Mouse Razer abyssus
Keyboard corsair k70
Software Windows 10 pro x64
#11
Lolz have the same problem but with windows 7 xd , my shitty memmory controller is dead, i can't run dual channel and also not 1066mhz. But when i do mem test it's stable in single mode(dual channel it won't boot at all)

I get a bleuscreen when starting pc, after restart in windows and i go on the internet i get a bleu screen , but when i start a game after i'm in windows it runs fine, but i don't care i let that shitty thing do that and upgrade to x79 when it comes out:p
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#12
OS is windows vista 32 bit. I ended up just formatting the computer because i couldnt browse the internet for very long or install anything without getting a BSOD.

And it was the same error code over and over. I figured out that this was the same install of windows since the day he got the machine (whenever that was) It has a phenom quad core with 3GB of ram.

So far ive been surfing the internet and installing apps without any hassle.

Stupid question inc. I had to replace the exhast fan in the back of the computer but the fan i replaced it with doesnt have a 3 pin connector to plug into the motherboard. Now it keeps spitting out a message about that fan and i need to press F2 to continue. Is it possible to just short it with a jumper to bypass the message? (theres no place that i can find in the bios to disable the fan checks. gogo prebuilt computers)
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (1.04/day)
Likes
655
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
#13
No offense, but I hate it when someone posts a question for help, mentions he doesn't want to format, then gets a ton of help and replies that he did a format.
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,646 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#14
what about lowering you ram speed?
 
Joined
Aug 16, 2007
Messages
7,181 (1.90/day)
Likes
720
#15
Usually memory or driver issues. I had a graphics card that the memory was clocked too high and caused these errors.
Can be an issue with the operating system too but unlikely.

EDIT: It can be caused by graphics drivers or system devices try just installing different drivers for your graphics but ive heard of sound cards and wifi causing these errors some driver problems. Device IRQ, but it shouldn't be a problem since windows is plug and play, thats why drivers can be the issue.
 
Last edited:
Joined
May 25, 2008
Messages
502 (0.14/day)
Likes
108
System Name His - Hers - Guest - Guest - Guest
Processor i7 5960x - i7 990x -930 -i7 870 - i7 870
Motherboard Evga X99 - X58 - x58 - P55 FTW 200's
Cooling Frio Frio Frio Frio
Memory Gskills 4GB 1866 all slots
Video Card(s) Evga 970GTX - 770GTXx6
Storage 500GB evo 850 SSDx2 Raid 0, 120GB SSDx2, 120GB SSDx2, 1TB HDD
Display(s) 1920x1080
Case Antec 1200, 1200, 900, 900
Power Supply Antec 1200 watt
Software Windows 7 Windows 10
Benchmark Scores Who cares
#16
I have had that same error, Fix by replacing ram and upping volts where needed. Took me about 30-40 bsod before i solved it, also got that shortly before my Board died due to a failed memory controller.
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,646 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#17
also got that shortly before my Board died due to a failed memory controller.
:( scary, i never think bout that. it scared me :wtf:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,119 (9.57/day)
Likes
13,545
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#18
OS is windows vista 32 bit. I ended up just formatting the computer because i couldnt browse the internet for very long or install anything without getting a BSOD.

And it was the same error code over and over. I figured out that this was the same install of windows since the day he got the machine (whenever that was) It has a phenom quad core with 3GB of ram.

So far ive been surfing the internet and installing apps without any hassle.

Stupid question inc. I had to replace the exhast fan in the back of the computer but the fan i replaced it with doesnt have a 3 pin connector to plug into the motherboard. Now it keeps spitting out a message about that fan and i need to press F2 to continue. Is it possible to just short it with a jumper to bypass the message? (theres no place that i can find in the bios to disable the fan checks. gogo prebuilt computers)

do NOT attempt to short anything to bypass the RPM sensor. that wont go well.


just buy a replacement fan with an RPM sensor, make him pay for it if he doesnt want to hit F2 every boot.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#19
No offense, but I hate it when someone posts a question for help, mentions he doesn't want to format, then gets a ton of help and replies that he did a format.
Well its not like i was getting a ton of replies at the time. I did the format before i got the replies. So no offense, shit happens.

what about lowering you ram speed?
Its impossible with this bios.

Usually memory or driver issues. I had a graphics card that the memory was clocked too high and caused these errors.
Can be an issue with the operating system too but unlikely.

EDIT: It can be caused by graphics drivers or system devices try just installing different drivers for your graphics but ive heard of sound cards and wifi causing these errors some driver problems. Device IRQ, but it shouldn't be a problem since windows is plug and play, thats why drivers can be the issue.
Tested the memory and it seemed fine and I coudlnt download or install anything even in safe mode where i didnt get a BSOD.

I have had that same error, Fix by replacing ram and upping volts where needed. Took me about 30-40 bsod before i solved it, also got that shortly before my Board died due to a failed memory controller.
Upping volts are impossible. So far things seem to be going well after the format hopefully its just a bad windows install after x amount of years.
do NOT attempt to short anything to bypass the RPM sensor. that wont go well.


just buy a replacement fan with an RPM sensor, make him pay for it if he doesnt want to hit F2 every boot.
I figured as much. I figured id ask for a second opinion first before i actually did it.

Thanks guys.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#20
try pulling that x-fi mine used to do that on my old asus p5 board
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#21