• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Is my card dying?

Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#1
Hello all its been sometime that i have this problem , at first i thought its a driver issue and updating to a new version would fix the problem , or when i did that and didnt get an answer i thought maybe thats because of the OS and the remaining of previous drivers causing conflicts ! but the same issue presits after a fresh install of windows too!
my problem is that , when im in a game , the colors are distorted , specially in dark places , i took several screenshots so that it is more understandable .
the screen shots are taken from a game called "BulletStorm" and i have update the driver to the latest but nothing changes ( it got even worst in some cases !)
would anyone help me find the cause of the problem and the way i can fix it ?
I have this problem in other games such as mass effect 3 too
here are the screen shots :
(the last couple of screenshots are taken from the cut-scenes )



























 
Last edited:

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#2
Either you are playing those games in 16bit mode/color-space or your monitor is doing that.
Try to look in the monitor preferences/options and see if you can adjust the Gamma or RTA (response time accelerator) in order to get better black levels and colors.

Your card should be fine.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#3
Either you are playing those games in 16bit mode/color-space or your monitor is doing that.
Try to look in the monitor preferences/options and see if you can adjust the Gamma or RTA (response time accelerator) in order to get better black levels and colors.

Your card should be fine.
but i have'nt changed anything in my monitor's settings ! aside from that , it seems my monitor doesnt have those settings you pointed out .
i both have this problem in my windows xp and seven , both of them has their color quality set to High Quality (32 bits color depth ) .
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#4
Well easiest way for you to be sure that it's not your card is: play one of those games -> take screen-shot (print screen key and paste in mspaint) -> save as .png -> open the image on another monitor. If it looks exactly the same as on your screen then you are either playing the game on 16bit mode or your card as gone bust, if the picture looks normal on the other screen then your screen is to blame (or it's settings).

BTW, post a screen-shot here too (not a photo of the screen).
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
969 (0.32/day)
Likes
173
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5Ghz @ 1.254v
Motherboard ASROCK X99M-EXTREME4
Cooling EKWB Predator 240 1.1
Memory 16gb 2666mhz 14-14-14-34-1T @ 1.28v
Video Card(s) Gainward Phoenix GTX1070 Golden Sample with GLH bios flased
Storage Samsung 840 EVO 250Gb / 6Tb Raid -HGST Enterprise/ Samsung Spinpoint F3 1Tb / BW-16D1H-U PRO blu-ray
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, Dali Zensor 7´s, Dali Zensor Vokal, Dali Zensor 1´s, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic X-750W (KM3)
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores RealBench 2.43: 164477 http://www.3dmark.com/3dm/14858144? http://www.3dmark.com/3dm/14857974?
#5
Do you have a chance to test the catd in a different system? It would be the quickest way to be sure if it is the card.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#6
Well easiest way for you to be sure that it's not your card is: play one of those games -> take screen-shot (print screen key and paste in mspaint) -> save as .png -> open the image on another monitor. If it looks exactly the same as on your screen then you are either playing the game on 16bit mode or your card as gone bust, if the picture looks normal on the other screen then your screen is to blame (or it's settings).

BTW, post a screen-shot here too (not a photo of the screen).
currently i dont have access to any other system , but i did what you said , and here is the screenshot :
http://upload.ustmb.ir/uploads/13334466921.png
hope it helps
Do you have a chance to test the catd in a different system? It would be the quickest way to be sure if it is the card.
unfortunately at the moment i dont have this possibility .
 
Joined
Aug 3, 2011
Messages
761 (0.32/day)
Likes
351
Location
At the Pub
System Name Kaby Doll
Processor i5 7600K W.C.
Motherboard Z170 Pro Gaming
Cooling Hardline Acrylic W.C.
Memory 2x8GB Corsair 3000
Video Card(s) GTX 1070 Sli W.C.
Storage M.2 850 Evo 512
Display(s) 4K 40" BDM4065UC
Case Corsair 750D
Audio Device(s) Asus Zonar
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G910
Software Win 10 x64 atm
#7
Try to check a few more games out. Was your card functioning properly at first? If so for how long?
 
Joined
Apr 21, 2011
Messages
494 (0.20/day)
Likes
56
Location
Hesperus IV
System Name Salvaged
Processor AMD Phenom II X6, 1055T
Motherboard MSI (cant remember model..)
Cooling Antec Kühler + extra fans (Antec, Zalman, Coolermaster, Generic brand)
Memory 8Gb (2 x 4Gb)
Video Card(s) ATI Radeon HD6870
Storage Samsung 1TB, 320 Seagate, 250 Samsung
Display(s) LG Electronics
Case ANTEC Sonata III 500 (found/salvaged + modified)
Audio Device(s) 8Ch + Harman Kardon 2.1 (modified, electronics in JVC wood speakers)
Power Supply It's made in Denmark, never seen a PSU made there..
Software Win7 X64 Ultimate
#8
Any problems with heat perhaps?
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#9
The card is fine, it's the game that is being played on 16bit mode.
What 3D settings applications do you have: CCC profiles, ATi Tray Tools, etc.? Those might be forcing your 3D application to run in 16 bit mode (since you said that your desktop is at 32bit depth), so disable all of those applications (kill them on Task Manager if you need to) and then launch the game again.
 

Yo_Wattup

New Member
Joined
Jan 26, 2012
Messages
789 (0.36/day)
Likes
198
Location
Brisbane, Australia
System Name Desktop/Gamer/Digital Audio Wokstation ||| HTPC
Processor 2500k @ 4.65ghz ||| AMD A8 @ 3.6ghz
Motherboard ASUS P8Z68-V Pro
Cooling Noctua NH-D14 with single Blue Antec Tri-Cool 120mm ||| Stock
Memory 16GB G.Skill Ripjaws X 1600 @1900mhz 8-9-9-24 ||| 8GB G.Skill 1600 CL9
Video Card(s) 2x HIS HD6950 2GB Crossfire, 6970 clocks ||| HD6550D
Storage 120GB Intel 320 series SSD + 2TB storage ||| 1TB Seagate
Display(s) 32" Sony Bravia LCD 1080p ||| 50" Hitachi Plasma 1080p
Case Raidmax Raptor modded to 7 fans ||| A compact HP Case
Audio Device(s) Firewire audio interface + two 9" studio monitors, 450 REAL watts ||| onboard
Power Supply Corsair TX 750W ||| generic 400W
Software Win 7 Ultimate + Win 8 consumer preview||| Win 7 Pro
Benchmark Scores Never drops below 60fps Battlefield 3 everything on max, fov 90. :D
#10
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.15/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#11
Hi,

may I ask about the most up-to-date specs of the PC, because the on your your sig doesn't seem to match with the screenshot with the Asus LCD panel. For example what exact videocard are you using now, power supply units etc.?

For the time-being, check the cables? What cables are you using for connecting the LCD panel? HDMI, DVI or VGA d-sub? Use new cables if needed. Also try to reseat the videocard if needed.
 
Last edited:
Joined
Nov 17, 2010
Messages
165 (0.06/day)
Likes
14
System Name Render Box
Processor AMD Ryzen 7 1700x
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Corsair H100i v2
Memory 32 Gigs Trident Z@2400 cl15
Video Card(s) Dual XFX RX 480 8gig
Storage 1TB Seagate Barracuda,1TB Seagate Barracuda, 250g Seagate Barracuda, 240g HyperX Predator M.2
Display(s) ACER 23.5, HP LE1911,HP LE1911,
Case Raidmax Agusta
Audio Device(s) Realtek 12 Series HD Audio
Power Supply Corsair CX750M
Mouse Logitech G602
Keyboard CM Storm
Software Windows 10 x64
#12
Looks like the Gamma settings are out of wack. id try re-installing the video drivers.

uninstall
clean Registry
reinstall
set to default settings if possible.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#13
Try to check a few more games out. Was your card functioning properly at first? If so for how long?
i tried a desktop game named "Star Defender 4" , didnt see this kind of problem in that game . and yes my vga card was working flawlessly before this issue turns up . i have been using this card since june 2009 .
Any problems with heat perhaps?
dont think so sir.
The card is fine, it's the game that is being played on 16bit mode.
What 3D settings applications do you have: CCC profiles, ATi Tray Tools, etc.? Those might be forcing your 3D application to run in 16 bit mode (since you said that your desktop is at 32bit depth), so disable all of those applications (kill them on Task Manager if you need to) and then launch the game again.
i tried shutting down CCC.exe and ati2evxx.exe , and then tried running the game , the problem still persists .
Hi,

may I ask about the most up-to-date specs of the PC, because the on your your sig doesn't seem to match with the screenshot with the Asus LCD panel. For example what exact videocard are you using now, power supply units etc.?

For the time-being, check the cables? What cables are you using for connecting the LCD panel? HDMI, DVI or VGA d-sub? Use new cables if needed. Also try to reseat the videocard if needed.
i only changed the lcd monitor , i have still that 4670 agp card , plus 2 gigabyte of ram and a 530 watt power supply plus my cpu 3.0g running at 3.4 on a asus p4p800-x mb .
and i am currently using the 11.10 ati driver cause the latest one was the worst of all ( 12.1 ) and i have tested the drivers from 10.1 version up to 12.1 and all has this problem .
i even tried to re install my windows 7 sp1 3 or 4 times and each time tried installing a new driver ( starting from the latest one 12.1 to the 10.1 - but none worked ! they all had the same issue ! ) . under windows xp sp3 i only removed the drivers and then installed another version to test .
and by the way im using the D-sub cable to connect to the monitor .

Looks like the Gamma settings are out of wack. id try re-installing the video drivers.

uninstall
clean Registry
reinstall
set to default settings if possible.
i have this problem on a fresh install of OS too , i explained it above
-------------------
one thing more , how can i determine my color- depth in windows ? except looking through settings in properties .
cause i just changed the color-depth to 16bits and didnt notice any kind of change ! my movies play just like before (with the quality ) , and games are just like before ( for example "Star Defender 4" runs just like before ) .
any idea on this ?
 
Last edited:
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.15/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#14
i tried a desktop game named "Star Defender 4" , didnt see this kind of problem in that game . and yes my vga card was working flawlessly before this issue turns up . i have been using this card since june 2009 .

dont think so sir.

i tried shutting down CCC.exe and ati2evxx.exe , and then tried running the game , the problem still persists .

i only changed the lcd monitor , i have still that 4670 agp card , plus 2 gigabyte of ram and a 530 watt power supply plus my cpu 3.0g running at 3.4 on a asus p4p800-x mb .
and i am currently using the 11.10 ati driver cause the latest one was the worst of all ( 12.1 ) and i have tested the drivers from 10.1 version up to 12.1 and all has this problem .
i even tried to re install my windows 7 sp1 3 or 4 times and each time tried installing a new driver ( starting from the latest one 12.1 to the 10.1 - but none worked ! they all had the same issue ! ) . under windows xp sp3 i only removed the drivers and then installed another version to test .
and by the way im using the D-sub cable to connect to the monitor .


i have this problem on a fresh install of OS too , i explained it above
I am suspecting that there's a problem with the AGP support for the HD 4000 series in the newer drivers by AMD. Have you tried the even older drivers for the HD 4670, e.g. those from 2009, since you said in that year you have no problems with the videocard. And you have tried this AGP hotfix drivers from AMD's website (install older version if needed)? And can you perhaps also test the videocard with an other power supply unit? Just to be sure it's not the power supply unit is causing the anomalies.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#15
I am suspecting that there's a problem with the AGP support for the HD 4000 series in the newer drivers by AMD. Have you tried the even older drivers for the HD 4670, e.g. those from 2009, since you said in that year you have no problems with the videocard. And you have tried this AGP hotfix drivers from AMD's website (install older version if needed)? And can you perhaps also test the videocard with an other power supply unit? Just to be sure it's not the power supply unit is causing the anomalies.
on xp no , on windows 7 , i couldnt install the original driver which came along with the card because windows 7 wouldnt let me install it , so i installed the 10.1 which i believe dates back to Feb 01 2010 .
i try installing the oldest driver i have , and report back .
 
Joined
Nov 27, 2006
Messages
2,106 (0.52/day)
Likes
371
System Name Norfree
Processor i5 3570k @4.4
Motherboard Gigabyte UD5H
Cooling 212 Evo
Memory 4x4GB Kingston 1600 @ 1833 9cl
Video Card(s) Sapphire Nitro Fury
Storage Corsair SSD, WD Black
Display(s) 1080p TV
Case Corsair 300-R
Audio Device(s) Auzentech Prelude > Fidelio X2s and AD-700s
Power Supply PCP&C Silent 950w
Software Win 10 Pro 64
#16
When my 4870 died, things looked a lot different. If you don't see little 'specs' or artifacts flipping around the screen, the card should be fine. Check your monitor's connection, maybe it has come loose or isn't in all the way.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#17
the problem persists even after installing the oldest driver of mine .
i uninstalled the 11.10 driver using the ati setup itself . then rebooted to the safe mode and removed any trace of ati drivers by using drive sweeper , then came back to windows xp and installed the 8.6 version ( the oldest driver which came with the cards driver cd ) .
 
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.15/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#18
the problem persists even after installing the oldest driver of mine .
i uninstalled the 11.10 driver using the ati setup itself . then rebooted to the safe mode and removed any trace of ati drivers by using drive sweeper , then came back to windows xp and installed the 8.6 version ( the oldest driver which came with the cards driver cd ) .
Did you also try those AMD's AGP hotfixes? If not try those first. And also try to use other VGA D-sub, DVI or HDMI cables, preferably newer ones, and make sure the cable is correctly attached to the monitor and videocard.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#19
When my 4870 died, things looked a lot different. If you don't see little 'specs' or artifacts flipping around the screen, the card should be fine. Check your monitor's connection, maybe it has come loose or isn't in all the way.
i used the hdmi cable and the problem still persists
Did you also try those AMD's AGP hotfixes? If not try those first.
yes . i always use these hotfixes for update , because i cant install the pci-express version driver .
any version from the early 10.1 up to the latest 12.1 has this problem . :(
 

temp02

New Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
493 (0.15/day)
Likes
165
#20
Can we see a screen-shot of your process list?

There must be something forcing your screen depth to 16-bit. My bother also has an HD 4670 + P4 3.2GHz + Asus P4P800-X and, although he's unable to use any driver newer than 10.2, all his games run at 32bit.
 
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.15/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#21
And did you have this problem before, i.e. when you are using your older Samsung LCD panel? Or it happened after the switch to the new Asus LCD panel?

And perhaps try out the other connections, switch between DVI, hdmi, VGA d-sub, and see if they cause the same color issues on screen.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#22
Can we see a screen-shot of your process list?

There must be something forcing your screen depth to 16-bit. My bother also has an HD 4670 + P4 3.2GHz + Asus P4P800-X and, although he's unable to use any driver newer than 10.2, all his games run at 32bit.
i dont know since when this got this messed up ! but im pretty sure drivers up to 10.11 were fine !
anyway here is the task manager screenshot:

And did you have this problem before, i.e. when you are using your older Samsung LCD panel? Or it happened after the switch to the new Asus LCD panel?

And perhaps try out the other connections, switch between DVI, hdmi, VGA d-sub, and see if they cause the same color issues on screen.
no it was just fine , its been almost a year since i have got this lcd monitor .
i switched from the blue port(DVI? or D-sub?) to HDMI and nothing changed .
by the way i connected my lcd monitor to my brothers laptop and tried the game , there were no glitches or distortions at all , the game was perfect . so the lcd is fine right?
 

cadaveca

My name is Dave
Staff member
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,576 (3.85/day)
Likes
10,942
Location
Parkland County, Alberta
#23
by the way i connected my lcd monitor to my brothers laptop and tried the game , there were no glitches or distortions at all , the game was perfect . so the lcd is fine right?
Yeah, monitor should be fine then. I'd look at monitor driver, not VGA driver, as well as ensuring that the cable works right, although you changing to HDMI and getting the same result, to me, points to monitor driver possibly being corrupt.


It could be hte outputs on the card, i guess, you could check using another monitor, I suppose...if another monitor does the same, then I'd suggest trying to fresh-install Windows and see if that makes a difference.


Weird issue, for sure. I'm very interested to see how this one works out.
 
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.15/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#24
Lets see, try to go to Catalyst Control Center and then change the pixel format to YCbCr 4:4:4 Pixel Format, YCbCr 4:2:2 Pixel Format, RGB 4:4:4 Pixel Format Studio (Limited RGB) or RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (Full RGB) vice versa and see which one works the best for you (use hdmi or DVI). See if this affect the color in Bulletstorm.

And it's kinda weird that your HD 4670 works correctly with your brother's notebook's lcd panel and not with your Asus lcd panel.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
162 (0.04/day)
Likes
20
Location
North of Iran
System Name Main system
Processor Intel Core-i7 4790K
Motherboard Asus H87M-E
Memory 20 Gig Geil DDR1333-CL9
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 Gaming
Storage Western Digital Blue Cavier 500 and 1 Terabyte + one Green Cavier 1Terabyte
Display(s) ASUS ML238 LED Monitor
Case Green Viper X3
Audio Device(s) Onboard-Realtek
Power Supply Green 700watt (Its a rebranded psu from highpower/kolink I guess)
Software Windows 10 /Ubuntu 14.04
#25
Yeah, monitor should be fine then. I'd look at monitor driver, not VGA driver, as well as ensuring that the cable works right, although you changing to HDMI and getting the same result, to me, points to monitor driver possibly being corrupt.


It could be hte outputs on the card, i guess, you could check using another monitor, I suppose...if another monitor does the same, then I'd suggest trying to fresh-install Windows and see if that makes a difference.


Weird issue, for sure. I'm very interested to see how this one works out.
the lcd came without any cd , so its all on windows , now what should i do ?
i dont have a monitor at the moment , gotta see if i can find one to test it .
by the way is there a way , that i can send my vga output to my brothers laptop ? how is this thing gonna work if even possible ?

Lets see, try to go to Catalyst Control Center and then change the pixel format to YCbCr 4:4:4 Pixel Format, YCbCr 4:2:2 Pixel Format, RGB 4:4:4 Pixel Format Studio (Limited RGB) or RGB 4:4:4 Pixel Format PC Standard (Full RGB) vice versa and see which one works the best for you (use hdmi or DVI). See if this affect the color in Bulletstorm.

And it's kinda weird that your HD 4670 works correctly with your brother's notebook's lcd panel and not with your Asus lcd panel.
Where am i supposed to find that section ! i cant find any place in Catalyst Control Center which provides such a settings !

I didnt connect my HD4670 output to my brothers laptop , ! i just connected my brothers laptop to the LCD , so that i could compare the results in realtime . and doing that i found the game to be just perfect on both screens ( laptops and my lcd ).