• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

is there a way to back up vista fully

Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#1
my girl has vista homepremium but her lappy came with no disks is there a way to back up her os so that she could do a full reinstall. The backup option in system tools only lets you do your persoal files cheers
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#2
bump!!!!!
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#3
No bumps needed after only 5 minutes.

As long as you have a valid COA, you can use any Home Premium OEM (I'm guessing it's what cam e with the laptop here) for a reinstall and be fine. Torrent a copy or borrow from a neighbor.:p
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#4
it has an oem code but no disks so i just borrowd a vista disk of some1, same version and used her code it would work? isnt there a limited number of installs
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#5
You can install as many times as you want as long as it's only installed on one machine. It may ask you to make a phone call during validation, but if this is the first reinstall and there's been no major hardware changes I don't foresee that happening.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#6
right how many machines are you allowed it on? coz wat i wanna do is upgrade her vista to mine but if i crnt activate the new one i wanna get her old one back
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#7
Whoa whoa whoa, you didn't say anything about upgrading.

Her laptop should have a sticker on it with a COA. The version of Vista on that sticker is the only version that the code will work with. You can't go from Home Premium to Ultimate or anything like that. The only thing that's swappable is 32 and 64 bit versions.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#8
well i have home ultimate disk she has basic bvut wants to intsall mine. Now i dnt no if itl activate, so i want to no if i can back up her vista basic to re-install incase it goes wrong as she didnt get a disc with her lappy
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#10
i onestly dnt no its an amd thing quite nice its speedy, but it came predone with home basic and she want home ultimate, i told her she wont see much difference but hey u no women but hers came with no windows disk so i wanna make one to safe guard her pc incase mine wont activate then see can re-install her original basic
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#11
Her key won't work with Ultimate; she's stuck with Basic. COA's aren't swappable between Vista Editions like that.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#12
no i think ur a little confused, i have vista home ultimate with fully working key fully lagit, she wants it on her pc. But i want to make a backup of her vista basic a rebootable disk so she can re-install her version if ive used all my activations
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.33/day)
Likes
1,249
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
#13
Oh, okay. As long as that key isn't installed on another machine, you can just do the reinstall and you'll be fine. Just torrent and burn a copy of Basic if you need one. Of course make sure all of your important stuff is backed up as you'll be wiping out everything on your hard drive.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#14
ok cheers man sorry for the confusion so any coppy of basic will activate using her product key that came with herlappy? and u mentioned theres a limit to how many machines you can install it on?, how manys that?
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
5,052 (1.38/day)
Likes
1,786
System Name Addison Clark
Processor I7 7700k @ 5GHZ 1.35v
Motherboard Asus Z270 ITX
Cooling Corsair H100
Memory Corsair 16GB DDR4-3600
Video Card(s) Zotac 1080 TI F.E.
Storage Plextor M8Pe 1TB M.2
Display(s) Asus 28" 4K
Case Corsair 380T
Audio Device(s) Creative Omni USB
Power Supply EVGA G3 Supernova 1KW
Mouse G.Skill 780
Keyboard MS Sidewinder x4
Software Win 10 Pro
#15
It doesn't have to be a basic OEM CD. You can grab a Ultimate OEM CD and during install do not enter the cd-key. Just hit next and the next window will ask which copy of Basic you are installing. Select Basic and your own your way. Once you get to the desktop just go to Computer, right click, and you'll see a selection for "activate online" or something like that. Click it, type your key, and let it go. If you can't activate online just call the 1-888 number and you should have no issues activating the basic on the laptop.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#16
kwl cheers man, an wat is the deal with ur pic haha, i never thought of not putting the key an an selecting her version cheers
 
Joined
Nov 21, 2007
Messages
3,684 (1.00/day)
Likes
402
Location
Smithfield, WV
System Name Felix777
Processor Core i5-3570k@stock
Motherboard Biostar H61
Memory 8gb
Video Card(s) XFX RX 470
Storage WD 500GB BLK
Display(s) Acer p236h bd
Case Haf 912
Audio Device(s) onboard
Power Supply Rosewill CAPSTONE 450watt
Software Win 10 x64
#17
Oh, okay. As long as that key isn't installed on another machine, you can just do the reinstall and you'll be fine
eh i don't thk that's true lol, i've used my copy of ultimate on my pc multiple times, as well as using it to install ultimate on 2 other friends' pc's. all you have to do is call in and when the automated voice thing asks if you've had a recent hardware change or something to that meaning, you say yes and you get your key. don't fret bout multiple system installations :toast:
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
5,052 (1.38/day)
Likes
1,786
System Name Addison Clark
Processor I7 7700k @ 5GHZ 1.35v
Motherboard Asus Z270 ITX
Cooling Corsair H100
Memory Corsair 16GB DDR4-3600
Video Card(s) Zotac 1080 TI F.E.
Storage Plextor M8Pe 1TB M.2
Display(s) Asus 28" 4K
Case Corsair 380T
Audio Device(s) Creative Omni USB
Power Supply EVGA G3 Supernova 1KW
Mouse G.Skill 780
Keyboard MS Sidewinder x4
Software Win 10 Pro
#18
But there is a limit to how many times(3-5) you can install a copy of Vista w/ the same key. I'm not sure if this applies to OEM's but I do not that is the way it works with retails. Eventually you'll get to a point that they will not activate until you purchase a new key.
 
Joined
Nov 21, 2007
Messages
3,684 (1.00/day)
Likes
402
Location
Smithfield, WV
System Name Felix777
Processor Core i5-3570k@stock
Motherboard Biostar H61
Memory 8gb
Video Card(s) XFX RX 470
Storage WD 500GB BLK
Display(s) Acer p236h bd
Case Haf 912
Audio Device(s) onboard
Power Supply Rosewill CAPSTONE 450watt
Software Win 10 x64
#19
ah well mine's OEM :). i've installed it 3 or 4x on my pc, and once on my 2 friends' so 6 times total. So 5 or 6 total. But the next OS i'm installing is going to be windows 7, i just need to get a DVD-R from wal-mart to burn it to.
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#20
wats the difference between OEM and a product key? coz mines lagit an all an in the case it has a product key but no mention of an oem
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
5,052 (1.38/day)
Likes
1,786
System Name Addison Clark
Processor I7 7700k @ 5GHZ 1.35v
Motherboard Asus Z270 ITX
Cooling Corsair H100
Memory Corsair 16GB DDR4-3600
Video Card(s) Zotac 1080 TI F.E.
Storage Plextor M8Pe 1TB M.2
Display(s) Asus 28" 4K
Case Corsair 380T
Audio Device(s) Creative Omni USB
Power Supply EVGA G3 Supernova 1KW
Mouse G.Skill 780
Keyboard MS Sidewinder x4
Software Win 10 Pro
#21
OEM is Original Equipment Manufacturer. When you have a system with a sticker on it that provides a key, that is OEM. Retail is what you get when you purchase a copy of windows that comes in a pretty box/case and displays the key within the box/case.

Your support is also different for the two.
Retail-Your Windows support is directly through Microsoft, sometimes free and sometimes not
OEM-Refer all your Windows support to the original manufacturer of the computer. If directed to Microsoft for support then your gonna pay.
 
Joined
Nov 21, 2007
Messages
3,684 (1.00/day)
Likes
402
Location
Smithfield, WV
System Name Felix777
Processor Core i5-3570k@stock
Motherboard Biostar H61
Memory 8gb
Video Card(s) XFX RX 470
Storage WD 500GB BLK
Display(s) Acer p236h bd
Case Haf 912
Audio Device(s) onboard
Power Supply Rosewill CAPSTONE 450watt
Software Win 10 x64
#22
but if you purchase OEM software off newegg...are u supposed to report to newegg? lol just seems strange to me. besides TPU support team is better :toast:
 
Joined
May 27, 2008
Messages
3,577 (1.03/day)
Likes
533
Location
Huddersfield, uk
Processor E8200
Motherboard Asus P5KC
Cooling cooler master hyper tx3, 2x 120mm, 1x 80mm
Memory 4 GB DDR3 OCZ Black Edition
Video Card(s) Gigabyte HD 2600xt silent pipe II
Storage 500GB WD Sata / 60 GB Samsung IDE
Display(s) 20" samusng LCD, gaming at 1680 x 1050
Case some old amd thing
Audio Device(s) onboard
Power Supply 650W
Software Windows 8.1, with 'start is back' obviously
Benchmark Scores It boots whilst im still young so im pleased with that.
#23
besides TPU support team is better
that much is very true:D

so a product key from a retail shiny new box has less installs then an OEM key?
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,655 (1.69/day)
Likes
2,606
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#24
From Microsoft Licensing and activation info page;here:http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/62088be6-3538-46a6-99fb-05e74aeb48b51033.mspx

Quoted,
"How many times can I install Windows on my computer before I have to activate Windows again?

You can reinstall Windows on the same computer as many times as you want because activation pairs the Windows product key with information about your computer hardware. If you make a significant hardware change, you might have to activate Windows again.

Will I ever need to activate my current copy of Windows again?

Maybe. You might have to activate Windows again if:

You uninstall Windows on one computer and install it on another. During installation, enter the product key that came with your copy of Windows. If automatic activation fails, follow the instructions that walk you through activating Windows by phone. You will have 30 days to activate your copy of Windows.

You make a significant hardware change to your computer, such as upgrading the hard disk and memory at the same time. If a major hardware change requires activating Windows again, you will be notified and will have three days to activate your copy of Windows.

You reformat your hard disk. Reformatting erases your activation status. In this case, you’ll have 30 days to activate Windows again.

A virus infects your computer and deletes your activation status.


If you have to activate Windows again, you don't need to buy a new product key.

To activate Windows on this computer, do the following:

Open Windows Activation by clicking the Start button , clicking Computer, clicking Properties, and then clicking Click here to activate Windows now.* If you are prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation."

I have personally re-installed OEM and retail versions of xp and vista 8+ times per machine, and had to call only once because HP gave me a bad key and they sent me a new one.
I had to re-install that one a few days ago ('cause the sis-in-law is hell on an OS).
They understand people upgrade their machines and have in-laws.:)