• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Is this a safe BIOS modification? Alter 5450-bios with hash from 5570

cakruege

New Member
Joined
Apr 7, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#1
I have this graphics card (Sapphire.HD5450.512.091215):
http://www.techpowerup.com/vgabios/67723/Sapphire.HD5450.512.091215.html

Is it it safe if I use RBE and take this BIOS(Powercolor.HD5570.1024.100125), save the Hash
http://www.techpowerup.com/vgabios/67721/Powercolor.HD5570.1024.100125.html
and load the Hash in my bios(Sapphire.HD5450.512.091215), write this modified bios to my card?

You ask why would I do this?

My card didn't support ATI overdrive, RBE says the following if I open my BIOS:
Unable to find overdrive settings. Maybe your card simply does not support overdrive. If you're sure this card supports it, please drop a note to the eMail-address found in the about section. Debug information: 'GetOverDrive' reported error.
If I modify the BIOS as described and load it again in RBE there is no such warning.
I hope this could be a way to enable overdrive on my card.
 
Last edited:

cakruege

New Member
Joined
Apr 7, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#2
Does anybody know what information exactly is contained in the signature?
I think at least the date, the clocks and the overdrive feature. Is there vendor or model information in it?

Is the worst thing that could happen that the driver didn't accept the card or could it be bricked?
 
Last edited:

BAGZZlash

RBE Author
Joined
Mar 9, 2008
Messages
587 (0.16/day)
Likes
346
#3
You should be aware that changing a BIOS' signature also changes its deviceID. That's why RBE's built-in help feature on signature changing recommends exchanging a signature with a signature from a BIOS of the same video card type only.

If you desperately need to enable overdrive, give it a shot. But be aware that this idea is in no way better than just flashing a 5570 BIOS to your card.
I never tried something like that before because I don't have one of these cards that do not support overdrive by default. Just try, but expect strange behaviour. You will need to install a 5570 driver, then. Be ready to re-flash the original BIOS at any time.
 
Last edited:

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,554 (3.97/day)
Likes
8,061
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#5
That's a pity.
5570 BIOS on 5450 card might not be a good idea.
Yeah, you're likely to brick it: I'm fairly sure that they have different GPUs, as in different number of shaders etc, so it's unlikely to work.

You can recover from a bad flash, but you don't wanna go there. TPU has an article for bad flash recovery.
 
Last edited:

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#7
this wont work. it'll just brick your card.
 

cakruege

New Member
Joined
Apr 7, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#8
Ok, than I return the card to the dealer.

I've massive hdmi audio stuttering which is solvable with a static setted GPU clock.
It works with AMD GPU Clock Tool but is uncomfortable (setting needs administrative rights, resetting to dynamic didn't work with command line parameter).

I'd like to use CCC profiles as describend here:
http://www.avsforum.com/avs-vb/showpost.php?p=17884791&postcount=3377
Without overdrive this is not working.

I hope the GV-R545SC-1GI supports Overdrive.