• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Is this motherboard compatible with this RAM?

Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#1
noob thread i know :D
This motherboard

with this RAM

cos it says on the mobo box "DDR2 1200(O.C.)"

also it says on the website:

"DDR2 1066 is supported by AM3/AM2+ CPU only"

if i install 1066mhz or higher RAM, will it just step down to 800mhz with an AM2 processor? or not work?
 
Joined
Jul 18, 2008
Messages
2,866 (0.82/day)
Likes
697
Location
South Carolina
System Name KILLER
Processor Intel Core i7 4770K
Motherboard MSI Z87 G45 Gaming
Cooling Water Cooling
Memory 2x4GB Gskill 2400mhz
Video Card(s) EVGA GTX 780TI
Storage SSD Kingston 240GB
Display(s) 24" Asus 144hz
Case Cooler Master HAF
Audio Device(s) X-Fi Platinum
Power Supply Antec 1200 Watt Modular
Software Windows 7 64 Bit
Benchmark Scores 3DMark Vantage 51342
#2
Yes they will work in that board.
You will just have to go into bios and set your timings,memory strap and voltage.
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#3
Yes they will work in that board.
You will just have to go into bios and set your timings,memory strap and voltage.
the fuck? :confused: :laugh:
what's that? :rolleyes:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,467 (10.10/day)
Likes
18,144
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#4
the fuck? :confused: :laugh:
what's that? :rolleyes:
Seriously? :slap: Use better language at least.

Do you know what a bios is?

Timings?

Strap also means RAM divider.

Voltage?
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.56/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#5
That memory will work fine but I if you haven't bought it yet just get a 1066mhz kit if you are overclocking. If you are not overclocking then get a good set of DDR800.

If you put an AM2 cpu in that board the highest you will be able to select will be DDR800. You can only go higher by overclocking your FSB.

If you put a AM2+ cpu in that board you will be able to select DDR1066 automatically.

Hope that helps.
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#6
Seriously? :slap: Use better language at least.

Do you know what a bios is?

Timings?

Strap also means RAM divider.

Voltage?
uhh.. i know what a BIOS is :shadedshu
just not how or where to change the timings
no idea what a RAM divider is though

That memory will work fine but I if you haven't bought it yet just get a 1066mhz kit if you are overclocking. If you are not overclocking then get a good set of DDR800.

If you put an AM2 cpu in that board the highest you will be able to select will be DDR800. You can only go higher by overclocking your FSB.

If you put a AM2+ cpu in that board you will be able to select DDR1066 automatically.

Hope that helps.
oh okay thanks for that :D
nah i won't be overclocking but i'm getting the RAM for teh same price as an 800mhz kit so yeah :D
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.56/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#7
Well go for it then, that ram should easily be able to run DDR800 @ cas 4. That motherboard has a heap of ram timing options so have a play and see what works.

What cpu ru using out of curiosity?
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.95/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#8
I'll sort you out doing the rest fella now you know its compatible

( My ram he's asking about you see chaps)
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#9
Well go for it then, that ram should easily be able to run DDR800 @ cas 4. That motherboard has a heap of ram timing options so have a play and see what works.

What cpu ru using out of curiosity?
Athlon 4400+ X2

I'll sort you out doing the rest fella now you know its compatible

( My ram he's asking about you see chaps)
oh okay :D
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.95/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#10
Aye we'll just do usual, get laptop msn for help from me whilst fiddling with your hardware.......




Yes I know :D

on purpose lol
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#11
Aye we'll just do usual, get laptop msn for help from me whilst fiddling with your hardware.......




Yes I know :D

on purpose lol
:laugh::laugh::laugh:
nice one :D
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.56/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#12
Have you already got the cpu?? You can get AM2+ cpu pretty cheap these days...

That processor will be fine though.
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
2,895 (0.90/day)
Likes
258
System Name N/A
Processor i7-4790K
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Thermalright True Power 140
Memory 2 x 8GB GeIL Potenza 2400Mhz
Video Card(s) MSI GTX 970 Gaming
Storage 2TB Seagate Barracuda
Display(s) 24" Samsung 1080p LED Monitor
Case Phanteks Enthoo Pro
Power Supply Corsair TX650W
Mouse Logitech MX518
Keyboard Corsair K70 (Brown MX)
Software Windows 8.1
#13
Have you already got the cpu?? You can get AM2+ cpu pretty cheap these days...

That processor will be fine though.
yeah already got it man xD