• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Isolating a server on my home network.

Joined
Feb 3, 2012
Messages
27 (0.01/day)
Likes
0
Location
Tottenham ON
System Name Current
Processor i7 3930k @ 4.2GHz @ 1.35v
Motherboard Asus X79 Deluxe
Cooling 320 Radiator
Memory 16GB Corsair
Video Card(s) GTX 570
Storage Crucial M4 128GB, Mushkin Deluxe 240GB, WD Black 500 GB.
Display(s) Asus 24" & Asus 23"
Case Coolermaster HAF-X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic 1000W Platinum
#1
I am planning on setting up a Minecraft server in the near future. I would like to also isolate it from the rest of my network, something like this:


I have a Cisco DP3825 from Rogers that I am using and a Linksys WRT54G that is collecting dust and I believe both have some form of basic firewall. My brother recommended getting the Cisco ASA5505 (on sale right now) and using it instead of the setup above.


My questions are:
1. Can I do this with the routers I have?
2. Would I be better off going with a Cisco ASA5505?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,277 (5.51/day)
Likes
10,367
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#2
What is the point of isolating the server?
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,127 (1.38/day)
Likes
1,209
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#3
I know shaw cable allows 2 ip addresses on high speed accounts. Maybe Rogers does too? Then you could just put a switch after the modem, and put the server on a separate ip from your other network. I prefer to have my server isolated as well.
 
Joined
Feb 3, 2012
Messages
27 (0.01/day)
Likes
0
Location
Tottenham ON
System Name Current
Processor i7 3930k @ 4.2GHz @ 1.35v
Motherboard Asus X79 Deluxe
Cooling 320 Radiator
Memory 16GB Corsair
Video Card(s) GTX 570
Storage Crucial M4 128GB, Mushkin Deluxe 240GB, WD Black 500 GB.
Display(s) Asus 24" & Asus 23"
Case Coolermaster HAF-X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic 1000W Platinum
#4
What is the point of isolating the server?
Added security for the home network.

I know shaw cable allows 2 ip addresses on high speed accounts. Maybe Rogers does too? Then you could just put a switch after the modem, and put the server on a separate ip from your other network. I prefer to have my server isolated as well.
Rogers only gives 1 IP for the plan I'm on :ohwell:. I could go with their business plans but they cost way too much for pretty terrible upload speeds, especially their static IP plans.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,920 (6.24/day)
Likes
10,022
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#5
You're begging for a lot of headaches doing that with no real security gains.
 
Joined
May 8, 2009
Messages
150 (0.05/day)
Likes
40
System Name My Dream PC
Processor Intel Core i7 7700K
Motherboard Asus ROG Maxiumus Code Z270
Cooling Corsair H115i
Memory Corsair VengeanceLPX 32GB (4x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory
Video Card(s) ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 TI
Storage 480GB MyDigital BPX NVME Cruial MX100 512GB (Game) Scandisk 1TB SSD(Game) 4.0 and a 2.0 TB Seagate
Display(s) ASUS ROG Swift PG279Q
Case Corsair Obsidian 750D
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Mouse Logitech G502
Keyboard Gskill Ripjaws KM780R RGB
Software Windows 10 Professional
#6
I think you can manually set an ip address for your second router and put it on a different subnet than your first router.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,127 (1.38/day)
Likes
1,209
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#7
Just set up DMZ for it through the 1st firewall. If you have a good firewall/router, shouldn't be a problem.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,277 (5.51/day)
Likes
10,367
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#8
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,127 (1.38/day)
Likes
1,209
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#9
It actually depends on what you are doing. It can be quite beneficial to have the server on a separate ip, and use secondary network cards to connect directly to it from your main. Also, it keeps all the gaming udp traffic off your regular network, and that does make a difference.