• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Issue with PCIe Bus Interface on GPU-Z

SnacksLord

New Member
Joined
Dec 6, 2022
Messages
7 (0.11/day)
I am having this issue now. The Bus interface field is showing the wrong information.
1670343484227.png

My Specs:
H570M-ITX/ac
Intel Core i5-11400F
Zotac Gaming RTX 3060ti
Windows 10-64bit

Things I have tried:
- uninstalling and re-installing the nvidia drivers
- uninstalling and re-installing gpu-z
- removing and putting back the graphics card.
- changed the PCIe bus link speed to/from auto/gen3/gen4 in BIOS.
- two separate riser cables (one is gen3, one is gen4).

Any ideas as to what could be causing this?
Anything else I should try?

Thanks in advance.
 
Last edited:
Joined
Apr 28, 2011
Messages
1,003 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
If you put some load on the card via the ? mark button -- Start Render Test, does anything change?

What PSU brand & model do you use?

Without any riser cables, is it still that way?
 

SnacksLord

New Member
Joined
Dec 6, 2022
Messages
7 (0.11/day)
If you put some load on the card via the ? mark button -- Start Render Test, does anything change?

What PSU brand & model do you use?

Without any riser cables, is it still that way?
1- It is around x2 1.1 and it goes as high as x2 3.0 when I start the render test.
2- I have an EVGA Supernova 550GM
3- I have yet to try this but after trying two different riser gens I assumed it was something else.
 

izy

Joined
Jun 30, 2022
Messages
463 (2.10/day)
1- It is around x2 1.1 and it goes as high as x2 3.0 when I start the render test.
2- I have an EVGA Supernova 550GM
3- I have yet to try this but after trying two different riser gens I assumed it was something else.
Did you try to change the GPU slot? edit: nvm your MB has only one.
 

izy

Joined
Jun 30, 2022
Messages
463 (2.10/day)
There is only one
Any bios updates available maybe? worth a shot.

Edit: What i would do is search for a newer GPU and MB BIOS and install them , test the GPU in some other motherboard (or some other GPU in that MB) and go from there.
Check if the PCIE slot is clean.
 

3x0

Joined
Oct 6, 2022
Messages
300 (2.44/day)
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard MSI MPG B550I Gaming Edge Wi-Fi ITX
Cooling Scythe Fuma 2 rev. B Noctua NF-A12x25 Edition
Memory 2x16GiB G.Skill TridentZ DDR4 3200Mb/s CL14 F4-3200C14D-32GTZKW
Video Card(s) Gigabyte Radeon RX6600XT Gaming OC Pro 8G Noctua NF-A12x25 Edition
Storage Western Digital Black SN850 WDS100T1X0E-00AFY0 1TiB, Western Digital Blue 3D WDS200T2B0A 2TiB
Display(s) ASUS VG259QM 25” IPS 1080P 240Hz
Case Cooler Master NR200P ITX
Audio Device(s) Altec Lansing 220, HyperX Cloud
Power Supply Seasonic Focus SGX 500W SFX
Mouse Glorious Model O-
Keyboard HyperX Alloy Origins Aqua
Is the card bought new or used?
 

3x0

Joined
Oct 6, 2022
Messages
300 (2.44/day)
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard MSI MPG B550I Gaming Edge Wi-Fi ITX
Cooling Scythe Fuma 2 rev. B Noctua NF-A12x25 Edition
Memory 2x16GiB G.Skill TridentZ DDR4 3200Mb/s CL14 F4-3200C14D-32GTZKW
Video Card(s) Gigabyte Radeon RX6600XT Gaming OC Pro 8G Noctua NF-A12x25 Edition
Storage Western Digital Black SN850 WDS100T1X0E-00AFY0 1TiB, Western Digital Blue 3D WDS200T2B0A 2TiB
Display(s) ASUS VG259QM 25” IPS 1080P 240Hz
Case Cooler Master NR200P ITX
Audio Device(s) Altec Lansing 220, HyperX Cloud
Power Supply Seasonic Focus SGX 500W SFX
Mouse Glorious Model O-
Keyboard HyperX Alloy Origins Aqua
Did you notice the issue after placing all the components in a new case?
I'd first check the performance in 3DMark and compare to the other 3060Ti scores to see if there's any performance difference. If the card really is running in x2 3.0 mode there should be a noticeable difference.
Also check the PCIe slot (and riser cable) for any damage or dirt just in case as @izy mentioned.

I asked if you were the first owner, since sometimes the card gets damaged by previous owners which could result in a cut down PCIe lane.
 

SnacksLord

New Member
Joined
Dec 6, 2022
Messages
7 (0.11/day)
Did you notice the issue after placing all the components in a new case?
I'd first check the performance in 3DMark and compare to the other 3060Ti scores to see if there's any performance difference. If the card really is running in x2 3.0 mode there should be a noticeable difference.
Also check the PCIe slot (and riser cable) for any damage or dirt just in case as @izy mentioned.

I asked if you were the first owner, since sometimes the card gets damaged by previous owners which could result in a cut down PCIe lane.
Yes. I noticed the issue after moving to the new case. But I also remember having to upgrade GPU-Z after the move. It was showing what was expected before migrating.
I got a 10838 when I ran Time Spy. Will compare to others.
I am not the first owner but I've had the card for over a year without issues until now.
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
1,935 (1.26/day)
Location
south wales uk
System Name 1. The Devils Dialysis VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.3900x @stock 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus x570 ultra 2. z270 Maximus IX Hero
Cooling 1.Hard tube loop, cpu and gpu 2. Hard loop cpu and gpu
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.Aorus Xtreme RTX2080 Waterforce 2. MSI 1080 8gb with EKWB 3. 1060 3gb.
Storage 1 M.2 500gb , 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 3tbHD 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50" UHD , oculus rift S.2 MSI Optix MAG342C UWHD. SONY bravia 1080p, . 3.17" 120 hz display
Case 1. Thermaltake P5 2. Thermaltake P3
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. seasonic gx 750w
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
VR HMD rift and rift S and Quest 2.
Software 1. win10 pro 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.7821 cb20 ,cb15 3442 1c 204 cpu-z 1c 539 12c 8847 2. 1106 cb 3.cb 970
i know you have tried 2 riser cables bud i went through 3 before i got a good one mine was stuck on x8 for the first 3 thay was all thermaltake but i got a coolermaster ultra flexible one and its worked prefect since.
 

SnacksLord

New Member
Joined
Dec 6, 2022
Messages
7 (0.11/day)
i know you have tried 2 riser cables bud i went through 3 before i got a good one mine was stuck on x8 for the first 3 thay was all thermaltake but i got a coolermaster ultra flexible one and its worked prefect since.
Thanks. I think I have a third I can try but out of the other two I tested, one was working fine before moving to the new case and the other one was brand new.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
25,177 (3.68/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Try without riser cable, also inspect your card's slot connector area for damage to components, like a knocked off resistor or capacitor

another card works at the correct lane width using one of those riser cables?
 

SnacksLord

New Member
Joined
Dec 6, 2022
Messages
7 (0.11/day)
Same result with third riser. I will try without riser next but I I am going to have to take everything out the case for that.
 
Top