• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Jacks aren't working

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#1
Hey, I just bought a new headset and found that it wasn't working. I tested other headsets and speakers that use Jacks and was sad to find that they all don't work. USB Headsets do though. I'm not sure why they aren't, they were working only a week ago.

Any help would be very appreciated!
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,623 (5.77/day)
Likes
9,346
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#2
Jacks on the rear of the PC or the ones in the front I/O panel?

Also could you list some specifications or go to your userCP and fill them in there and be sure to check the box to share them;)
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#3
Jacks on the rear of the PC or the ones in the front I/O panel?

Also could you list some specifications or go to your userCP and fill them in there and be sure to check the box to share them;)
They are on the Rear.

Sorry forgot about specs somehow aha :p

Motherboard: Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Graphics Card: Gigabyte, Nvidia GTX 560 2G
Headset I'm trying to use: Roccat Kave
4gb of RAM

If you need anything else let me know.
 
Joined
May 14, 2009
Messages
2,132 (0.68/day)
Likes
477
Location
Chicago burbs
System Name Halloween Boo!
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard Gigabyte Z77-Up7
Cooling Custom Water/ Thermalchill TA 120.3/ Swiftech Apogeee XT/ MCP655/ Swiftech M icrores/ XSPC RX 240
Memory 16G G.Skill trident 2400MHz
Video Card(s) 3 x Radeon 7970
Storage OCZ Revo Drive 240G
Display(s) 24 inch Viewsonic
Case Phobia WayCoolIt Test Bench
Power Supply Nexus 1100 watt
#4
Go to your control panel and sounds and make sure the headset is the default device.
 
Joined
Oct 8, 2012
Messages
1,364 (0.72/day)
Likes
411
Location
Israel
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X UD5H
Cooling Antec H20 920
Memory Corsair Dominator Platinum DDR3 4x4GB 2000mhz 9-11-10-24 CR-1
Video Card(s) EVGA GTX 970 SC
Storage Crucial M500 240Gb/Seagate Barracuda 2TB
Display(s) LG 29UM67 2560x1080 75hz IPS
Case Coolermaster 690
Audio Device(s) Creative X-FI Titanium + Sennheiser PC360
Power Supply Corsair TX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#6
Did you install the Audio drivers from the CD that came with the motherboard or did you download the latest?
 
Joined
May 14, 2009
Messages
2,132 (0.68/day)
Likes
477
Location
Chicago burbs
System Name Halloween Boo!
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard Gigabyte Z77-Up7
Cooling Custom Water/ Thermalchill TA 120.3/ Swiftech Apogeee XT/ MCP655/ Swiftech M icrores/ XSPC RX 240
Memory 16G G.Skill trident 2400MHz
Video Card(s) 3 x Radeon 7970
Storage OCZ Revo Drive 240G
Display(s) 24 inch Viewsonic
Case Phobia WayCoolIt Test Bench
Power Supply Nexus 1100 watt
#7
Also, make sure your USB drivers are installed.
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,848 (0.66/day)
Likes
499
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#8
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=177463 this is his problem

Post a pic on how you plugged in the jacks at the back.

and on the sound driver settings, based on the pic you posted in the other thread, you need to click on each jack color, like green, pink, etc and manually set them. e.g. Front Left/Right, Subwoofer/Center.. etc = SET IT AS 5.1 not Stereo

Oh and don't use realtek 2nd HD audio output, Use "SPEAKERS"
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#9
Thanks for all the replys!

Ok so, I have the latest Audio and USB Drivers. I downloaded the Drivers and didn't use the CD.

Well you can see how there plugged in with this screenshot. All the highlighted ones. If you want a real picture just let me know



Thanks for the help guys!

EDIT: Oh and Lyndon how do you change them manually?
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,848 (0.66/day)
Likes
499
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#10
Thanks for all the replys!

Ok so, I have the latest Audio and USB Drivers. I downloaded the Drivers and didn't use the CD.

Well you can see how there plugged in with this screenshot. All the highlighted ones. If you want a real picture just let me know

http://i.imgur.com/Hklw9.png

Thanks for the help guys!

EDIT: Oh and Lyndon how do you change them manually?
change the Stereo in the drop-down to 5.1

and disable HD audio 2nd output and set "speakers" as default in the windows playback devices options

EDIT: wait a sec, im gonna post my settings, as we have the same headset
 
Last edited:

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#11
change the Stereo in the drop-down to 5.1

and disable HD audio 2nd output and set "speakers" as default in the windows playback devices options
Alright did all that and still not working. This is what I got now



Thanks so much for the help, I appreciate it.

And thought I would let you know in the tool bar of my computer it keeps letting me know that a device has been plugged in then it will say plugged out and repeat this. Not always some times. :)
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,848 (0.66/day)
Likes
499
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#12
here are my settings

roccatkavesettings1.jpg roccatkavesettings2.jpg roccatkavesettings3.jpg
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,848 (0.66/day)
Likes
499
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#14
Hmmm alot of them things aren't on mine when I open them tabs. Should I have the HD Audio or the AC97 plugged in the motherboard?
the ac97/hd audio don't matter if you don't have anything plugged in the front panel, if you do have, try both settings to see which one would work.

Did you copy the first picture's settings? the "device advanced settings"
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#15
the ac97/hd audio don't matter if you don't have anything plugged in the front panel, if you do have, try both settings to see which one would work.

Did you copy the first picture's settings? the "device advanced settings"
I tried to it has the playback options but not recording device settings :/
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,848 (0.66/day)
Likes
499
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#16
Do other speakers/headset work in your PC, specifically the rear panel?
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,399 (4.84/day)
Likes
5,480
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#18
Well USB headsets work fine, but I was using a jack headset in my front panel about one weak ago and it was working. Wierd :/
Does a different device also make it say that the audio device is being connected/disconnected? Is it possible that it isn't make a good contact inside the stereo mini-jack itself and slight movement is causing it to cut in and out?
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#19
Does a different device also make it say that the audio device is being connected/disconnected? Is it possible that it isn't make a good contact inside the stereo mini-jack itself and slight movement is causing it to cut in and out?
They didn't even show up, might be because they are old though. Seems like there's a problem with the jacks, but the register with Audio manager. Soo weird :S
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,399 (4.84/day)
Likes
5,480
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#20
They didn't even show up, might be because they are old though. Seems like there's a problem with the jacks, but the register with Audio manager. Soo weird :S
Did you try a different audio device to see if it was the same deal. Does this happen with any audio device you plug in?
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#21
Did you try a different audio device to see if it was the same deal. Does this happen with any audio device you plug in?
I'm not to sure, don't have many headsets with jacks to test, it never use to though. I tried a different audio device though.
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#22
I might just have to grab another headset with only a USB. Starting to look like that's my only option, or get buy a soundcard that isnt built in to my motherboard :/
 

HammerON

The Watchful Moderator
Staff member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
7,434 (2.32/day)
Likes
4,740
Location
Up North
System Name Cruncher / Cruncher 2
Processor i7 6900K / E5 2683 v3
Motherboard X99A Gaming Pro Carbon / ASRock X99 Extreme 4/3.1
Cooling EK Supremacy EVO Elite 2011-3 / EK Supremacy
Memory G.Skill Trident Z 32GB 3200 / G.SKILL Trident Z 16GB 3200
Video Card(s) EVGA 980 Ti Classified / ATI 3650
Storage Samsung 960 Pro 512 GB + Mushkin Reactor 1 TB / OCZ Vertex 4 256 GB
Display(s) Dell UltraSharp U3011 30"
Case Corsair Obsidian 800D / TT Core V51
Audio Device(s) On-board
Power Supply Corsair AX1200 / EVGA 500W
Software Win 10 Pro/ Win 10
Benchmark Scores Always changing~
#23
Please do not double post. Use the Edit button:)
Sorry you could not get it working. Try contacting the manufacture and trouble shoot the issue with them.
 

RoflJoker

New Member
Joined
Dec 18, 2012
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#24
Please do not double post. Use the Edit button:)
Sorry you could not get it working. Try contacting the manufacture and trouble shoot the issue with them.
Sorry for reposting, it ended up kind of being a motherboard problem so I came here instead. Sorry though won't happen again. I got kinda depserate to aha.

Sorry though :)