• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Keyboard Lag when ATItool Running

Nazzrath

New Member
Joined
Feb 12, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#1
I'm running ATItool .25 beta 12 with a sapphire x1800 XL. When it's running 585/585 timings I get keyboard lag when playing games such as World of Warcraft, Battlefield 2, and Dungeons & Dragons beta. For example, I'll be playing with no problems, then every so often, say when I'm moving forward then try to turn, I'll still be moving forward for about 1 second before it will respond to my turn command. It'll keep lagging for about 4-5 seconds then fix itself again. That probably occurs about every 5 minutes.
 

poo417

New Member
Joined
Mar 28, 2005
Messages
87 (0.02/day)
Likes
5
Location
Dumfries, Scotland
Processor I7 920 @ 4GHz
Motherboard Gigabyte GAX58AUD3R
Cooling Titan Fenrir
Memory Corsair 6 GB 1600
Video Card(s) 3 x GTX 480's SLI
Storage OCZ Vertex 2E
Display(s) 3 x Dell 23" Surround
Case Coolermaster HAF-X
Audio Device(s) Asus Xonar D2X
Power Supply Corsair AX 1200
Software Windows 7 Ultimate 64
#2
Yeah I get this as well. The only way I have found to stop it is to load ATI tool at start up load the profile I want then let close down again. After doing this I have no problems at all. I did however notice the problem seemed to get worse when I installed my Logi G5 mouse. I will try the new version to see if it is still a problem.

Poo
 
Joined
Feb 15, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#3
I get this same problem... Ahh!

Some people said to disable the fan controll - so I did, but I get the problem still.

I don't want to unload ATITool because I dont want it running at my 3dclocks in 2d mode
 
Last edited:

McDee

New Member
Joined
Dec 10, 2005
Messages
43 (0.01/day)
Likes
0
Processor 1-A64 +3000 E6 venice @2.7___________2-E6750 G0@stock...for now
Motherboard 1-MSI K8N Neo2 Platinum______________2-Asus P5KC
Cooling 1-Scythe Ninja + rev B________________2-Stock...for now
Memory 1-1G pc 3200________________________2-2G OCZ reaper 8500's
Video Card(s) 1- XFX 8800GTS 320@650/2000____________2- Sapphire 6850 1gb@960/4400
Storage 1- 80G IDE 2MB cache________________2- lots, 1.5 TB
Display(s) 1- Samsung 700NF crt________________2- 2x LG 226WX 22'' 2ms LCDs
Case 1- no name cheapo___________________2-AT server case with a turbo button!
Audio Device(s) 1- SB Live___________________________2- Onboard
Power Supply 1- Antec 420w 20a@12v_______________2- Thermaltake toughpower RX 550w
Software Win 7 x64 ultimate
#4
Same thing here, I get keyboard lag in BF2. I just installed .25 beta lastnight and it was fine untill I tried to play BF2 today. I was running .24 for AGES before with no problems.

I'll try to load the profile and shut it down and see what that does, but I'd prefer to keep ATItool running so I can monitor temps, change gamma etc etc.
 

semjonov

New Member
Joined
Sep 3, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#5
I can also confirm that there is an issue with the fan controll, you need to set it to a fixed value (Or disable it.) to avoid the imput lag.

For my x1900xt:
I use one profile for regular work with 500/600 speed and fan at 35%, about 50-55 degrees.
Then I use a second profile for games, right now I am testing it out but 55% at normal 3d speed seems to work allright, get around 65-75 degrees with that.
 

McDee

New Member
Joined
Dec 10, 2005
Messages
43 (0.01/day)
Likes
0
Processor 1-A64 +3000 E6 venice @2.7___________2-E6750 G0@stock...for now
Motherboard 1-MSI K8N Neo2 Platinum______________2-Asus P5KC
Cooling 1-Scythe Ninja + rev B________________2-Stock...for now
Memory 1-1G pc 3200________________________2-2G OCZ reaper 8500's
Video Card(s) 1- XFX 8800GTS 320@650/2000____________2- Sapphire 6850 1gb@960/4400
Storage 1- 80G IDE 2MB cache________________2- lots, 1.5 TB
Display(s) 1- Samsung 700NF crt________________2- 2x LG 226WX 22'' 2ms LCDs
Case 1- no name cheapo___________________2-AT server case with a turbo button!
Audio Device(s) 1- SB Live___________________________2- Onboard
Power Supply 1- Antec 420w 20a@12v_______________2- Thermaltake toughpower RX 550w
Software Win 7 x64 ultimate
#6
Well, I ended up switching back to .24 and all is good again.
 

DaMulta

My stars went supernova
Joined
Aug 3, 2006
Messages
16,162 (3.86/day)
Likes
1,419
Location
Oklahoma T-Town
System Name Work in progress
Processor AMD 955---4Ghz
Motherboard MSi GD70
Cooling OcZ Phase/water
Memory Crucial2GB kit (1GBx2), Ballistix 240-pin DIMM, DDR3 PC3-16000
Video Card(s) CrossfireX 2 X HD 4890 1GB OCed to 1000Mhz
Storage SSD 64GB
Display(s) Envision 24'' 1920x1200
Case Using the desk ATM
Audio Device(s) Sucky onboard for now :(
Power Supply 1000W TruePower Quattro
#7
Here is a quick fix. Open your game, then alt-tab back to windows open up task manager(Or have it open before game), go to processes right click on your program and set priority level to below normal/
 

Drewster

New Member
Joined
Aug 25, 2006
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#8
I use to have this problem a while ago, If I remember correctly, I disabled the temp monitoring and my problem was solved, it was either that or the fan control.
 

13thGh0st

New Member
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#9
This may help.

Email sent to Logitech this morning: "First Off Apologies - I have found the fault and it WAS NOT Logitech Setpoint Drivers. Its was in fact a Utility which produces a "flip 3D" effect in XP named "Topdesk". Google does not produce this solution so my next step will be post up on forums i can find for keyboard lag. I noticed this is happening more and more and i think with the introduction of vista and its nice effects people are looking towards bolt ons for xp that do the same, as i have done - as it awaits in the system tray to render 3d effect it causing the fault, it needs terminating or reinstalling. Thanks for your help along the way, sorry i drew the wrong conclusion - just the way it appeared and the timing of installed apps strongly pointed to Setpoint Driver. "

Suggest you look for any similar apps in sys tray if not using topdesk. Kill everything you dont need, if it fixes the problem you know the culprit is in the startup/system tray.

13thGh0st
 
Joined
Apr 2, 2008
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#10
13thGh0st,
thnx verry much.
I've had the keyboard lag problem for a verry long time.
Then i read your story about topdesk and shut the program down and my lag was gone.
you're great.

thanks again